Lycian Way Turkije

De mooiste wandelroutes van Europa

De mooiste wandelroutes van Europa

Op zoek naar de mooiste wandelroutes van Europa?

Europa kent een verrukkelijke diversiteit aan landschappen. Bergen, fjorden, stranden, wadden, ruige vlaktes, groene bossen en zacht rollende heuvels, afgetopt met een twinkelend stadje. In Europa ben je van ze lang zal ze leven niet uitgewandeld. Daarom een lijstje met 22 hele fijne wandelroutes in Europa die je voor geen goud niet mag missen!

1. GR5

Na de druk belopen pelgrimsroute naar Santiago de Compostela is de GR5 de populairste langeafstandsroute van Europa. Deze ca. 2200 kilometer lange uitdaging begint in onze ‘eigen’ Hoek van Holland en eindigt op het strand van de Franse kuststad Nice. De langste GR van Europa maakt deel uit van de Europese Wandelweg E2 en loopt door grootse berggebieden zoals de Vogezen, de Jura en de ruige nationale parken Mercantour en Queyras. Een van de mooiste wandelroutes van Europa die ook prima in delen is te lopen.

Meer over de GR5 wandelen

Bekijk alle GR5 reizen

2. Via Francigena

Op de Via Francigena (de 'Weg van de Franken') kun je je voor even pelgrim voelen. Deze bijna 2000 km lange middeleeuwse pelgrimsroute van het Engelse Canterbury naar het Vaticaan in Rome is één van de oudste van Europa. Je loopt over karrensporen, veepaden en rustieke weggetjes terwijl de heerlijkste vergezichten aan je voorbij trekken. Liefst drie bergruggen van formaat moet je slechten: de Jura, Alpen en Apennijnen. Naast veel  natuurschoon is er ook alle ruimte voor cultuur: Reims, Lausanne, Aosta, Siena…teveel om op te noemen. Een van de mooiste wandelroutes van Europa.

Lees meer over de Via Francigena

Bekijk onze reizen over de Via Francigena

3. Malerweg

De Malerweg in de Sächsische Schweiz (niet ver van de Tsjechisch grens) werd na zijn lancering in 2006 uitgeroepen tot meest geliefde wandelroute van Duitsland. Je wandelt in het spoor van beroemde Duitse landschapschilders als Caspar David Friedrich door het spectaculaire decor van het Elbezandsteengebergte en de rivier de Elbe. De 112 kilometer lange, goed gemarkeerde en onderhouden route slingert langs imposante bossen, kloven en bizarre, afgeplatte rotsformaties van zandsteen die er uit zien als tafelbergen. En dat relatief dichtbij huis! Een van de mooiste wandelroutes van Europa

Bekijk onze reis door de Sächsische Schweiz

Bekijk al onze reizen over de Malerweg

4. Camino del Norte

Wie op zoek is naar een rustigere variant van de drukke pelgrimsroute naar Santiago de Compostella (de Camino Francés), kiest voor de onbekendere kustroute Camino del Norte. De trekking langs de Noord-Spaanse kust is een echte aanrader voor iedereen die van een ruige kust en de zee houdt. Onderweg wandel je niet alleen langs prachtige kustlijnen, maar duik je geregeld het groene en heuvelachtige achterland in waar je uitzicht hebt op de steile kalkmassieven van de Picos de Europa. 's Avonds geniet je van de Asturiaanse of Baskische keuken: vis, schaaldieren, schapenkaas, lamstoofpotjes…

Bekijk onze wandelvakantie langs de Camino del Norte

Bekijk onze natuurrondreis langs de Camino del Norte

5. Great Glen Way

De Great Glen Way leidt je dwars door Schotland langs de Great Glen Fault, de grootste breuklijn van Europa. De route begint aan de voet van de Ben Nevis in Fort William en loopt naar Inverness. De 127 km lange Great Glen Way is hét rustiger alternatief voor de populaire en drukkere West Highland Way. Je volgt vooral jaagpaden, langs de oevers van spiegelende lochs en door ruisende bossen. Soms zoek je het wat hogerop en heb je prachtig uitzicht over de uitgestrekte vallei en de bergen van de Schotse Highlands. Slapen doe je in vriendelijke B&B’s, Inns en hotels.

Bekijk onze reis over de Great Glen Way

6. Lycian Way

Met de Lycian Way kreeg Turkije in 1999 zijn eigen langeafstand wandelroute, een van de mooiste wandelroutes van Europa. Je wandelt 760 km door het warme zuiden van Turkije waarbij je vaak de prachtige kust met goudgele zandstranden raakt, maar ook door ruige en onbewoonde berggebieden trekt. Onderweg maak je kennis met ongerepte natuur, oprechte Turkse gastvrijheid (thee met dadels!) en veel overblijfselen uit de Romaaanse, Byzantijnse en Ottomaanse tijd. Overnachten is geen probleem in de vele gastvrije B&B’s, guesthouses of op campings.

Bekijk de Lycian Way

Bekijk de Lycian Way met Yomads

Bekijk alle reizen over de Lycian Way

7. Coast to Coast

Alfred Wainwright, Engelands beroemde schrijver (en illustrator) van talloze wandelgidsen, verbond in 1973 twee kusten, Ierse Zee en de Noordzee, en drie nationale parken, Lake District, Yorkshire Dales en North York Moors, aan elkaar. Daarmee was het bijna 300 kilometer lange Coast to Coast voetpad geboren, inmiddels dé ultieme lange afstands¬wandeling van Engeland. De Coast to Coast Walk is een pittige én populaire route. Gelukkig loop je ook vaak alleen door en over de uitgestrekte heidevelden, valleien, dales, bergkammen en leuke markstadjes in dit noordelijke deel van Engeland.

Meer over de Coast to Coast walk

8. Rheinsteig

Een echte klassieker onder de Duitse lange-afstandswandelroutes! De 320 km lange Rheinsteig slingert langs en over de met wijngaarden bedekte steile wanden van de rechteroever van het Rijndal. Diep onder je varen vracht- en passagiersschepen zo groot als lucifers over de druk bevaren rivier. Het meanderende Rijndal ten zuiden van Koblenz is uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed vanwege de bijzondere combinatie van natuurschoon en cultuurhistorie. Tijdens je trektocht over de Rijn Rheinsteig loop je de ene keer door een levendig plaatsje aan de oever, dan weer langs graanvelden of door fraaie, stille loofbossen. De beste Riesling komt hier ook vandaan!

Bekijk onze reisklassieker over de Rheinsteig

Of combineer de Rheinsteig met deze reis

9. Edelherttrail

De Edelherttrail is een nieuw langeafstandspad dat van Harderwijk naar het Duitse Monschau loopt over een afstand van 370 km. Het bijzondere van de Edelherttrail is dat de route zoveel mogelijk kiest voor kleine paadjes door natuurgebieden. De zeer afwisselende route (wat is Nederland toch mooi!) volgt de weg die een edelhert ook zou nemen. De route is niet gemarkeerd, maar een dankzij een app krijg je onderweg naast routeinformatie ook zeer veel achtergronden over de natuur en de problemen waar het edelhert en andere dieren tegenaan lopen.

Bekijk de edelherttrail

10. Laugavegur Trail

De Laugavegur (“Weg van het water”) is dé meerdaagse rugzaktrektocht op IJsland, een van de mooiste wandelroutes van Europa. In 2012 schaarde National Geograpic de adembenemend mooie tocht bij de mooiste wandelroutes van de wereld. In drie of vier dagen trek je langs hutten van het wonderschone Landmannalaugar, via kleurrijke, heldere rhyolietheuvels (vulkanisch stollingsgesteente) naar het groene Thorsmörk. Loop langs pruttelende zwavelpoeltjes, sissende stoombronnen en gitzwarte obsidiaanvelden. Laat je overweldigen door de vele contrastrijke natuurfenomenen van IJsland: warmwaterbronnen, rivieren, sneeuwkappen, ijsgrotten en dampende lavavelden.

Bekijk de Laugavegur Traill

Bekijk al onze reizen naar Landmannalaugar

11. Alta via 1

Zonder twijfel is de Alta Via 1 (Hoge Weg) samen met de Alta Via 2 hét langeafstandswandelpad van Italië. De Alta Via 1 (Dolomiten-Höhenweg in het Duits) neemt je mee door de ruige en wondermooie bergwereld van de Italiaanse Dolomieten. De relatief makkelijke route is zeer goed gemarkeerd en biedt al het spektakel wat je van dit Noord-Italiaanse gebergte mag verwachten, inclusief een blik op de machtige 3000’ers Marmolada en Tofane. De route is 150 km lang en wordt gewoonlijk in acht tot tien dagen gelopen. Geroemd worden de gezellige hutten en heerlijke eten!

Bekijk onze reis over de Alta via 1

12. GR20

De Koning der Gran Randonnées, de GR 20 op Corsica, is vooral geschikt voor sterke wandelaars die van een serieuze uitdaging houden. De hele route over de ‘Ile de Beauté’ is bijna 200 km lang, maar je kunt ook kiezen voor een zuidelijke of noordelijke variant. Cirque de la Solitude, het Lac de Nino en Lac de Melo en Aiguilles de Bavella zijn slechts enkele hoogtepunten van de Fra li Monti (‘over de bergen’) zoals de GR20 ook wel heet. Naast kuddes moeflons, vloekende huttenwaarden, geurende maquis, kaas met vijgenjam en een avondzon die een gouden gloed op de omliggende graniettoppen werpt.  

Bekijk de GR20 Noord

Bekijk de GR20 Zuid

Bekijk de GR20 minitrek

13. Kesch trek

Wie in vier dagen de prachtige bergwereld van Graubünden wil ontdekken, móet de Kesch-Trek lopen. Deze klassieke, niet al te zware huttentocht langs drie heerlijke hutten begint op de Flüela-pas en eindigt bijna 60 km later in het schilderachtige bergdorpje Bergün. Wandelaars maken niet alleen (op afstand weliswaar) kennis met de Piz Kesch (3417 m), maar ook met de Piz Palpuogna, Piz Porchabella en Piz Griatschoula. En met Italiaans, Duits én Retro Romaans en gastvrije hutten waar typisch Graübundense gerechten als spätzle, snijbiet en bündnerfleisch worden geserveerd. Hoogste punt van de route is 2868 meter.

Bekijk de Kesch trek

14. West Highland Way

Het is het eerste én meteen het beroemdste lange-afstand-pad van Schotland: de 152 km lange West Highland Way, een van de mooiste wandelroutes van Europa. . Deze relatief lichte route begint in de buurt van Glasgow en eindigt in ‘buitensporthoofdstad’ Fort William, aan de voet van de Ben Nevis, de hoogste berg van Schotland die je optioneel kunt beklimmen. In vogelvlucht maak je in zes tot negen dagen kennis met de Schotse Highlands, het prachtige Nationaal park Loch Lomond & the Trossachs,  Rannoch Moor en de loodzware Devil’s Staircase….. Slapen doe je in hotelletjes, B&B’s of op campings waar het altijd prettig ‘thuiskomen’ is.

Bekijk de West Highland Way

Bekijk de West Highland Way minitrek

15. South West Coast Path

Het South West Coast Path (SWCP) aan de Engelse zuidwestkust werd wereldberoemd dankzij het boek ‘Het Zoutpad’ van Raynon Winn. Het zorgde voor een hausse aan wandelaars, maar gelukkig blijft er op het ruim 1000 km lange kustpad voldoende rust en stilte over. Het South West Coast Path is ronduit spectaculair met ruige kliffen en een onstuimige zee, maar ook goudgele stranden, fijne dorpjes en stadjes en heerlijke pubs waar het vuur knappert en de Guiness rijkelijk schuimt. Het pad is niet alleen lang, ook de hoogtemeters zijn imposant: 35.031 meter klimmen en dalen ofwel vier keer de Mount Everest….

Meer over de South West Coast Path

16. GR11

Dwars door de Pyreneeën, van west naar oost, lopen drie grote routes: de GR10, GR11 en de ‘hoge’ HRP. Beperkt de GR10 zich tot Frankrijk, de GR 11 gaat juist door de hoogste, ruigste en mooiste stukken van de Spaanse Pyreneeën. De GR 11 (835 km lang, ca 40 etappes) wordt gezien als wat zwaarder en wilder dan de Franse evenknie. Qua natuurschoon ontlopen de routes elkaar niet veel, maar aan de Spaanse kant is het sowieso vaker beter weer, maar daardoor ook minder groen. Geroemd wordt verder de Spaanse gastvrijheid en de wat lossere sfeer in de dorpen en hutten.

Meer over de GR11

17. Palaronda trek

De Dolomiti Palaronda Trek is een korte, maar zeer spectaculaire bergtocht langs de indrukwekkende rotspartijen van de Dolomieten. In vier dagen loop je van berghut naar berghut in het Pale di San Martino-gebergte, gelegen in het centrale deel van de Dolomieten. De Palaronda Trek, een van de mooiste wandelroutes van Europa, is geschikt voor ‘iedereen’. Want hoewel je door een ruig gedeelte van het gebergte loopt, is het gebied toch heel goed toegankelijk. De Palaronda Trek (35 km met ca 3000 hoogtemeters) volgt delen van de Alta Via 2; de beroemde en avontuurlijke trek tussen Bressanone (Brixen) en Croce d'Aune.

Bekijk de Palaronda trek

18. Stubaier Höhenweg

In acht dagen slingert de Stubaier Höhenweg door de prachtige Stubaier Alpen; bekend van drieduizenders als Stubaier Wildspitze, Schrankogel en Wilder Freiger. De Stubaier Höhenweg schotelt je volop imposante rotsmassieven, steile puinhellingen, ijzige bergmeertjes en uitgestrekte gletsjers voor. Het is geen tocht voor beginners. Niet alleen is het aantal hoogtemeters indrukwekkend (6000+), maar op delen van de route heb je soms een staalkabel en laddertje nodig om verder te komen. Gelukkig wachten daarna wel de mooiste panorama’s en gezelligste berghutten waar heisse Schoko en Kaisersschmarren dampend op je wachten.

Bekijk de minitrek over de Stubaier Höhenweg

Bekijk de Stubaier Höhenweg huttentocht

19. Olympus

Griekenland is óók serieuze bergen! Het bergmassief Olympus, het hoogste van het land, wordt ook wel de zetel van de oppergod Zeus genoemd en is de woonplaats van de belangrijkste Griekse goden. Eeuwenlang was Olympus daarom verboden terrein. Pas in 1927 werd de 2917 meter hoogste top van het massief (de Mytikas ) voor het eerst beklommen. Een meerdaagse trekking rond de ‘Godenberg’ Olympus en het nationaal park waar de berg ligt, is een must. Je maakt een échte trektocht en slaapt in échte berghutten. En dat in een spectaculaire, alpiene omgeving, terwijl je bijna dagelijks in de verte de zee ziet glinsteren.

Bekijk onze Olympus huttentocht

20. Doloramaweg

Beginnende bergwandelaars (en kinderen vanaf ca 10 jaar!) zullen de Doloramaweg zeer waarderen. Deze goed gemarkeerde vierdaagse huttentocht gaat door de mooiste en hoogste delen van de Dolomieten (Unesco Werelderfgoed) terwijl de bewoonde wereld toch nooit heel ver weg is. Voeg daarbij de gezellige en prachtig gelegen hutten, het heerlijke Süd-Tiroler eten en de ontspannen sfeer en je hebt een huttentocht van formaat. Onderweg is er meer dan genoeg te zien, zoals de prehistorische nederzetting Astmoos op de Lüsner Alm en de machtige noordwand van de Peitlerkofel vanaf het Würzjoch.

Bekijk onze huttentocht over de Doloramaweg

21. Alta via del Granito

De Alta Via del Granito in de Lagorai-groep behoort technisch gezien niet tot de ‘Dolomiti’, maar tot de ‘Graniti’. Tijdens de stevige, driedaagse rond de top van de indrukwekkende Cima d’Asta (2847 m, optioneel te beklimmen) loop je immers niet over dolomiet, maar over keihard graniet. De huttentocht doorkruist ook het oude grensgebied tussen Oostenrijk en Italië, waar in de Eerste Wereldoorlog heftig gevochten is. Je wandelt langs veel plekken die aan deze periode herinneren: loopgraven, bunkers, uitgehouwen trappen en gebruiksvoorwerpen als prikkeldraad, granaatscherven, knopen en oude conservenblikken.

Bekijk onze huttentocht over de Alta via del Granito

22. Mullerthal trail

Een van de mooiste wandelroutes dicht bij huis is, de Mullerthal trail, te vinden in het Luxemburgse Mullertal, ook wel Klein Zwitserland genoemd. Verdwaal in het donkere Labyrinth en baan je een weg door de spectaculaire Wolfsschlucht. Luister naar het tinkelen van het water van de Schiessentümpel. Voel op een hete zomerdag de koude lucht langs je armen stromen in de schaduwrijke bossen en verwonder je over de uitgehakte grotten van Huellee. De 112 km lange route bezit het keurmerk Leading Quality Trail-Best of Europe, jouw garantie voor een prachtige route, een uitstekend pad en veel afwisseling.

Bekijk onze reis over de Mullerthal trail