GR5

GR5 wandelen De mooiste etappes loop je met SNP

De hele GR5 route afleggen?

De hele route van Hoek van Holland naar Nice in één keer wandelen is slechts voor weinigen weggelegd. Wie heeft immers tijd (en zin!) om iedere dag met een zware rugzak over heuvels en bergen, door steden en dorpen, langs rivieren, bergmeren en beken en dwars door hoogvlaktes en ravijnen te struinen? En dat ruim 2000 km lang?

Wandel drie GR5 etappes door de Franse Alpen

Wanneer je toch wat van de unieke sfeer van de langste GR van Europa mee wilt krijgen, kun je met SNP mee op twee machtige wandeltrajecten door de Franse Alpen.
Tijdens de eerste etappe wandel je in acht dagen een spectaculaire route vanaf het Meer van Genève (Lac Leman) tot het dorpje Les Houches aan de voet van de Mont Blanc.

Bekijk hier deze reis

De tweede etappe begint in Les Houches. In acht dagen loop je naar het bergdorp Modane aan de zuidkant van het nationaal park Vanoise. Je volgt tijdens dit deel van de GR5 ook een stuk van de beroemde Tour du Mont Blanc en je wandelt door het stille bergmassief van de Beaufortain.

Bekijk hier deze reis

Etappe 3 loopt van Modane door de Queyras, Haute Ubaye en Valle Maira in Italië naar de Col de Larche door de schitterende, zonnige zuidelijke Alpen. Je overnacht in sfeervolle gites d'étape en een nacht in een afgelegen berghut, met overal een lekker maal om bij te komen van de inspanningen. Bagagevervoer is deels mogelijk. Er is ook een Korte Variant met minder transfers.

De laatste etappe komt in 2025! Dan ga je nóg zuidelijker, het landschap verandert langzaam van alpien naar mediterraan. Tot je op een gegeven moment letterlijk de zoute zee ziet, hoort en ruikt (plus mimosa en rozemarijn en nog een heleboel andere dingen) en voor je het weet wandel je de gezellige stad Nice binnen.

Bekijk hier deze reis

Waar overnacht je?

Op beide trajecten slaap je onderweg in sfeervolle berg- en almhutten, auberges en kleine hotelletjes. Bagagevervoer is deels mogelijk, maar niet op alle dagetappes. Dus ook al kies je voor het gemak van bagagevervoer; je ontkomt er niet aan dat je een aantal dagen je eigen rugzak moet dragen. Een goede conditie, wandelervaring en zogenaamde schwindelfreiheit (vrij van hoogtevrees) is op beide trajecten van de GR5 noodzakelijk. Het hoogste punt dat wordt bereikt, ligt op ongeveer 2800 meter. Tijdens etappes waarbij je een lelijk skigebied doorkruist, wordt een transfer ingezet. Op die manier krijg je alleen het mooiste van de GR5 voorgeschoteld!  

De GR5 etappe door de Centrale en Hoge Vogezen

De route loopt in Frankrijk ook zo’n tien dagen door de Centrale en Hoge Vogezen en pikt dan louter en alleen de hoogtepunten mee. Tijdens de SNP-reis Over Ballons en Chaumes loop je een deel van de GR5. Je volgt een paar dagen de machtige hoofdkam van dit Franse middelgebergte waarbij je op de hogere toppen van de Vogezen komt, zoals de Hohneck, Petit Ballon en Petite Hohneck. Via een andere, rustigere route keer je weer terug bij het beginpunt Metzeral.

Bekijk hier deze reis

Over de GR5

De route is een ca. 2200 kilometer lange wandelroute van Hoek van Holland naar Nice. De langste GR van Europa maakt deel uit van de Europese Wandelweg E2 die in Inverness (Schotland) begint en via Nederland, België, Luxemburg, Zwitserland en Frankrijk helemaal tot aan Nice loopt. Na de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela (officieel: de Sint Jacobsroute) is de GR5 de populairste langeafstandsroute van Europa.

Geschakelde regionale paden

Eigenlijk is het niet meer dan een aaneenschakeling van regionale paden die tot één lange doorlopende Grand Randonnee is gesmeed. De route wordt per land onderhouden en gecontroleerd door overkoepelende wandelorganisaties. In principe is de markering van het pad eenduidig; de bekende rood-witte GR-paden markering. Luxemburg en Zwitserland wijken daar vanaf; in deze landen volg je gele bollen of ruiten.

Ervaringsverslag

De meeste wandelaars die de Grande Randonnée 5 helemaal willen lopen, smeren de route uit over meerdere jaren waarbij ze iedere zomer een nieuw traject doen. Lees bijvoorbeeld het verslag van Iwan Oprins die in 2001 in Maastricht aan zijn wandelavontuur begon en er uiteindelijk acht jaar over deed om in 2009 de Middellandse Zee bij Nice aan te kunnen tikken.