Oostenrijk Tirol Stubaital wandelen neustift

Oostenrijk - Stubaital, 8 dagen Bergwandelen met huttentocht over de Stubaier Höhenweg

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Bergwandelvakantie vanuit hotel en langs berghutten

Actieve bergwandelvakantie in een dal vol sportieve mogelijkheden met een unieke en stevige 4-daagse huttentocht nabij de Stubaier gletsjer, de Stubaier Höhenweg en een deel van de Wilde Wasserweg volgend. De overige dagen verken je vanuit een heerlijk hotel het Stubaital en de rustige zijdalen. Via kabelbanen kun je ook op grotere hoogten wandelingen maken. Maar ook uitdagende mountainbiketrails, een zomerrodelbaan, een klimcursus of zelfs paragliden. Voor een culturele onderbreking is Innsbruck niet ver weg.

Bekijk hier het online fotoverslag van een gezin op deze reis.

Uniek aan deze reis

 • Fijn verblijf in het dal
 • Twee dagen inlopen voor de huttentocht
 • Hooggelegen berghutten
 • Ruige alpiene tochten
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Oostenrijk - Stubaital

Het Stubaital is ongetwijfeld één van Oostenrijks mooiste dalen. Het groene dal met lieflijke dorpjes wordt aan het daleinde omzoomd door indrukwekkende rotspieken en de Stubaier gletsjer. Ook de prachtige en rustige zijdalen zijn diep uitgesleten in tijden dat ook hier gletsjers lagen. Het unieke van de tocht in het Stubaital is dat je zowel een aantal dagen kennismaakt met de pracht van het dal als met de ruige omgeving van de bergkammen.

De accommodaties hebben we daar op aangepast: in het dal een meer dan voortreffelijk hotel waar iedereen zich thuis zal voelen en boven in de bergen tussen rotspartijen en almen gelegen berghutten waar u op traditionele lagers slaapt en je je een echte bergbeklimmer waant. Niet ten onrechte want tijdens de huttentocht kom je regelmatig stukken waar je jouw route met houvast aan staalkabels moet volgen. Avontuur en comfort in één bijzonder afwisselende reis. Diverse kabelbanen maken het mogelijk om snel hoogte te winnen, zodat je de wandelingen langs de hutten al snel op hoogte kunt beginnen. In het dal kun je diverse kortere of langere wandelingen maken, maar er zijn ook diverse outdoor activiteiten mogelijk als mountainbiken, abseilen en zelfs paragliden. Voor een dagje uit ligt Innsbruck dichtbij.

Dag 1

Aankomst in het Stubaital. Indien je vroeg genoeg bent, kun je nog een korte rondwandeling maken in de omgeving.

Overnachting in

Neustift of omgeving

Dag 2

Met de gondel/lift naar Elfer, vanuit Neustift. Bij aankomst kun je bij mooi weer paragliders aan het werk zien, omdat dit het vertrekpunt is voor hen. Van hieruit maak je een wandeling door het Pinnisdal, via de Issenangeralm. De wandeling gaat verder via het Pinnisdal naar Neustift terug. Wandeling: 11 km, 430 m stijgen en 1250 m dalen, 4,5 uur.

Dit is volgens ons de mooiste wandeling, maar in de reisdocumentatie staan nog een wandeling (10 km, 450 m stijgen en dalen, 4 uur) en een mountainbiketocht (19,5 km, 330 m stijgen en dalen) beschreven.

Overnachting in

Neustift of omgeving

Dag 3

Er zijn vandaag een heleboel mogelijkheden om te ondernemen. Voor diegenen die het liefst wandelen is er een prachtige tocht naar het Oberbergtal, ook een fraai zijdal van het Stubaital. Wandeling: 8,6 km, 300 m stijgen en dalen, 3,5 uur.

Verder organiseert de VVV in Neustift van mei t/m oktober elke dinsdag en vrijdag georganiseerde wandelingen onder leiding van een berggids. Je kunt een dag van tevoren bij het VVV-kantoor aanmelden. Zo kun je bv. de Stubaiergletsjer op, een prachtige ervaring.

Weer eens iets anders is de zomerrodelbaan. Na een tocht met de gondel en eventueel een mooie wandeling op de berg, bijvoorbeeld naar het Maria Waldrast klooster, daal je met een rodel 2,8 km af naar het dalstation. Een bezoek naar het nabij gelegen Innsbruck of een dagje mountainbiken kan allemaal vanuit Neustift.

Overnachting in

Neustift of omgeving

Dag 4

Met bus of auto naar Mutterberg, naar het dalstation van de Stubaitallgletsjer. Hier start je met een 4-daagse huttentrektocht. Vanuit Mutterberg kun je met de gondel omhoog naar de Dresdner Hütte, de eerste hut waar je gaat overnachten. Je kunt ook wandelend: je klimt vanaf de Mutterbergalm omhoog langs een klaterende bergbeek. Onderweg kom je enkele watervallen tegen en heb je prachtig uitzicht op het Stubaital achter je. Jouw bagage voor de komende drie nachten neem je zelf in jouw rugzak mee. Wandeling: 3 km, 550 m stijgen, 2 uur.

Wanneer je na de lunch jouw bagage achterlaat in de hut, zou je nog verder omhoog kunnen gaan met de gondel. Deze brengt je naar Jochhohe, waar je op de gletsjer kunt, je kunt nu naar het hoogste panoramapunt van Tirol (3150 m). Bij mooi weer kun je Italië zien liggen. Wandelduur 2 uur. Een andere mogelijkheid is om vanuit de hut de 2635 m. hoge Egnesengrat te beklimmen.

Overnachting in

Dresdner hut - Dresdner Hut

Dag 5

Vandaag wandel je naar de Sulzenauer Hut. Je wandelt en klautert over smalle paadjes of alleen volgens de markeringen over steenvlaktes. Dit is echt het ruigere werk. Regelmatig zijn er staalkabels om je meer houvast te bieden. Na het passeren van de Peiljoch krijg je prachtig uitzicht over de uitlopers van de Sulzenauer gletsjer. Je moet voor deze tocht zeker geen hoogtevrees hebben, want je passeert af en toe steile hellingen. De Peiljoch is een echte bergkam en wandelpaden kunnen behoorlijk steil zijn, bereid je voor op flink klauteren. Aangekomen bij de hut kun je lekker genieten van de omgeving. Er zijn verschillende bergmeertjes, mooie weiden en er wordt in de buurt ook veel geklommen. Wandeling: 5 km, 390 m stijgen en 490 m dalen, 3 uur.

Dalvariant: met de kabelbaan weer omlaag en met de bus naar de ingang van de Grawa-alm. Vanaf hier via een gemarkeerde route omhoog naar de Sulzenauer hut, een geleidelijk klimmende en afwisselende route door een mooi dal. Wandelduur ca. 3 uur.

Overnachting in

Sulzenauer hut - Sulzenauer hut

Dag 6

Vandaag staat er een pittige wandeling op je te wachten. Zorg dat je goed uitgeslapen bent. Je wandelt nu echt boven de boomgrens door rotsachtig gebied. Vanuit de Sulzenau Hütte wandel je, voortdurend stijgend, naar de Maierspitze. Veel losse stenen, veroorzaakt door gletsjers, maken de route een stuk lastiger. Ook hier zitten steile stukken bij. Vergeet echter niet af en toe uit te rusten en te genieten van de prachtige vergezichten. Na de passage van de Maierspitze, met weer een stuk met staalkabels, wandel je steil naar beneden naar het Langental waar jouw volgende overnachtingadres zich bevindt: de Nürnberger Hütte. Ook hier kun je onder het genot van een drankje lekker kijken naar de klimmers die pittige wanden aan het bestijgen zijn. Wandeling: 6 km, 550 m stijgen en 475 m dalen, 5 uur.

Dalvariant: via de route waarlangs je gisteren gekomen bent omlaag naar de Grawa-alm. Vandaar per bus of te voet naar Spitz en omhoog via de rechtstreekse route naar de Nürnberger hut. Een pittige tocht. Wandeling: 4 km, 900 m stijgen en 800 m dalen, 6-7 uur.

Overnachting in

Nürnberger hut - Nürnberger hut

Dag 7

Vandaag ga je flink afdalen, weer terug naar het Stubaital. Je daalt vanuit de rotsachtige omgeving van de Nürnberger Hütte via een kronkelend pad af naar het Langental, een schilderachtig dal met dichtbeboste hellingen en groene weiden. Onder het wandelen passeer je enkele watervalletjes en komt het Stubaital langzaam maar zeker weer in zicht. Vanuit het Langental daal je door het bos verder af naar het Stubaital. Wandeling: 6 km, 875 m dalen, 3 uur.

Aan het eindpunt van de wandeling kun je een bus nemen, die je binnen 10 minuten naar Mutterberg brengt, indien je de auto moet oppikken, anders neem je de bus de andere kant op, rechtstreeks naar Neustift/ Kampl (circa 20 minuten). Onderweg kun je een bezoek aan de indrukwekkende Grawa waterval zeker aanraden. Vanaf de hoofdweg loop je via een pad in 15 minuten naar de waterval.

Overnachting in

Neustift of omgeving

Dag 8

Einde van het arrangement. Gezien de vele mogelijkheden die het Stubaital biedt is het goed om te overwegen nog een paar dagen bij te boeken!

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in totaal vier nachten onder in het dal, in een goed pension of klein hotel in of nabij Neustift. Het arrangement start met drie overnachtingen in het dal, daarna volgen drie overnachtingen in drie verschillende berghutten op traditionele “lager”, de laatste nacht verblijf je opnieuw in het dal (meestal in dezelfde accommodatie).
Het comfortniveau van deze reis is een gemiddelde van het verblijf in het hotel (comfort 3) en de berghutten (comfort 1-2)

Je onderkomen in het dal beschikt over goede kamers met een eigen badkamer met do/wc, soms balkon, radio, telefoon en TV en is rustig gelegen.

In de berghutten verlaat je de luxe van het hotel in het dal en je maakt drie nachten deel uit van de wereld van bergbeklimmers en wandelaars, die het hoogste deel van de Stubaier Alpen willen zien. Aan tafel in de gemeenschappelijke Stube of op het terras worden alle ervaringen uitgewisseld; er heerst een typische “huttensfeer”. Je slaapt op kleine slaapzaaltjes (of indien beschikbaar: kamers). Er is overal goed gemeenschappelijk sanitair met warme douches. Voor de douches moet je apart betalen.

 • De Dresdner hut ligt op 2308 m. hoogte en is de oudste in het Stubaital en ligt prachtig met uitzicht op eeuwige sneeuw en de gletsjer. De hut is recentelijk gerenoveerd en de inrichting is dan ook prima op orde.
 • De Sulzenauer hut ligt op 2196 m. boven de Suzenau-Alm. Een gezellige hut, die wat kleiner is dan de Dresdner hut.
 • De Nürnberger hut (2280 m) is een statig natuurstenen gebouw tussen een rotsige omgeving. Binnen is het gezellig in de vier kleinere Stuben. Speciale attractie is een inpandige Kletterwand. Op de nieuwe veranda is het heerlijk genieten van de omgeving. De Lager zijn in kleinere eenheden van 8 tot 13 personen verdeeld.
Meenemen: een huttenslaapzak / lakenzak, kussensloop, handdoek en slippers. Dekens zijn aanwezig. Een eigen slaapzak kan natuurlijk ook.

Over de maaltijden

In het pension of hotel in het dal is er een prima ontbijt. De lunch kun je zelf inkopen in de winkeltjes in Neustift (of een van de andere dorpjes nabij) en daar zijn ook diverse restaurantjes voor het avondeten.
In de hutten verblijf je op basis van halfpension (ontbijt, avondeten) met voor onderweg een klein lunchpakket (een voedzame boterham met worst of kaas, stuk fruit, zoete reep). Aangekomen bij de volgende hut kun je daar indien gewenst uitgebreider lunchen. Je hoeft dus op je trektocht in elk geval niet met grote voorraden eten te sjouwen. Denk wel om voedzame snacks of extra's voor onderweg. In de Dresdner en de Sulzenau hut is het mogelijk om glutenvrij te eten. In de Nürnberger Hut moet je zelf hiervoor zorgen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • avondmaaltijden in de berghutten
 • 3 lunchpakketjes tijdens de huttentocht
 • opslag overtollige bagage tijdens de huttentocht
 • StubaierKarte voor gratis gebruik gondels en bussen (op de dagen dat je in het dal verblijft)
 • digitale reisinformatie
 • wandelroutes in de SNP routeapp

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • lokale transfers
 • bagagevervoer
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting in hotel € 2,80 pp per dag

Over de activiteiten

Dit is een geweldige tocht voor mensen die van stevig wandelen en af en toe wat klauteren houden.
De routes in het dal zijn meestal gemarkeerd met gele borden van het Tourismus Verband. Je wandelt daar meestal over goed begaanbare paden. De overige routes, en zeker die tussen de hutten, voeren over smallere, rotsachtige paadjes. Er zijn ook stukken zonder pad over puinwaaiers en rotsachtig terrein. Bij slecht weer kunnen rotsen glad worden, het is dan echt even opletten, stevige hoogsluitende bergschoenen met goed profiel zijn voor deze tocht een must. Enige bergervaring is voor deze reis bovendien noodzakelijk.

Huttentrektocht
De routes tijdens de huttentocht zijn gemarkeerd met witte borden van de Alpenverein en rode of rood-witte markering op stenen. Op een aantal trajecten zijn er ijzeren kabels in de bergwand verankerd voor extra houvast op de moeilijkere en steilere stukken. Soms voeren behoorlijk smalle paadjes langs steile hellingen. Voor mensen met hoogtevrees is de huttentocht dus niet geschikt, dit is met name van toepassing op dag 5 en 6. Tijdens de huttentrektocht word jouw bagage niet vervoerd. De reis heeft een zwaarte niveau 3, op basis van de afstanden en hoogteverschillen. Qua moeilijkheid is de huttentocht echter niveau 4 en zonder bagagevervoer! Je neemt dus op deze tocht voor 3 nachten bagage mee. De (relatief korte) wandelingen tijdens de huttentocht zijn niet in te korten, wel zijn er altijd 2 varianten mogelijk, die overigens niet zozeer in zwaarte van elkaar verschillen, maar wel in moeilijkheid. De makkelijkere varianten voeren over goede paden, maar via het dal, dus minder spectaculair, met meer hoogtemeters en kilometers. Ze vormen een alternatief bij slecht weer als de hogere routes glad kunnen zijn.

Geschikt voor kinderen

Deze wandelreis is ook geschikt voor oudere kinderen, vanaf 12 jaar, die ervaring hebben met bergwandelen.

Extra dagen

In het hotel in Neustift kun je jouw reis indien gewenst na afloop verlengen. Maar ook kun je desgewenst in één van de berghutten een extra nacht bijboeken. Vanuit de hutten zijn de extra wandelmogelijkheden echter zeer beperkt.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Kampl beiNeustift is ca. 920 km. Je kunt bij het hotel parkeren. Op de meeste snelwegen in Oostenrijk heb je een vignet nodig. Dit vignet is ter plaatse te koop, maar ook in Nederland (o.a. bij de ANWB). 

Trein informatie

Vanaf Innsbruck Hbf. neem je de bus naar het Stubaital. Het is 25 km naar Kampl (bei Neustift im Stubaital).  Klik hier voor informatie over busdiensten.

Als je per trein arriveert kun je als gast in het Stubaital gratis met het openbaar vervoer naar je bestemming reizen. Hiertoe kun je een voucher downloaden op de website van Stubai Touristik.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Dagtrein:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Innsbruck Hbf  . 08:08 - 19:18 3
Innsbruck Hbf. – Amsterdam CS 10:40 - 20:44 2

Nachttrein: 

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Innsbruck Hbf . 19:00 - 09:14 0
Innsbruck Hbf. – Amsterdam CS 20:44 - 09:59 0

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

Kinderen t/m 14 jaar reizen gratis op internationale reizen via Duitsland naar Oostenrijk. Zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs van de dagtrein wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op. Indien je de nachttrein wenst te boeken, kan je dit apart aangeven.

Om een dagtreinreis te kunnen boeken via SNP is het downloaden van de NS International App op je mobiele telefoon een voorwaarde. SNP geeft alleen mobiele treintickets uit, die via deze App beschikbaar zijn. Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over deze App en reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu. Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

NB:  Naar Innsbruck Hbf. is het ook mogelijke om de Nightjet nachttrein te nemen, die rond 9.00 daar aankomt. 

U kunt dit arrangement starten in de periode van begin juli tot eind september. Buiten deze periodes zijn de berghutten gesloten. Open gaan en sluiten van de hutten is bovendien weersafhankelijk, dus de aangegeven periode is indicatief.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Stubaital ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Hou er rekening mee dat je in de berghutten alleen met contant geld kunt betalen.

Tijdens de huttentrektocht dien je voor 3 nachten bagage mee te nemen. Deze kan beperkt blijven tot toiletartikelen, verschoning, een lakenzak of slaapzak, een kussensloop en een handdoek. Verder moet je natuurlijk een warme fleece, regenkleding, lunchpakket en drinken bij je hebben. In de hutten hebben we alle maaltijden voor je geregeld, inclusief elke dag een lunchpakket. Hierdoor hoeft je deze dagen toch niet een al te zware rugzak mee te sjouwen. Een rugzak met inhoud tussen 30 en 40 liter volstaat daarom.
Overbodige bagage kan in het pension of hotel in het dal achtergelaten worden. Daar vind je de bagage na afloop van de trektocht ook weer terug. Meestal zal dat op dezelfde locatie zijn, maar het kan ook zijn dat je de laatste nacht in een ander onderkomen verblijft dan de eerste nachten.

Ga je binnenkort op reis naar Oostenrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/oostenrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/oostenrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kun je op vertoon van je paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advieskijk je op de website van het LCR of ITG.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Oostenrijk Stubaital Tirol Neustift wandelen

Oostenrijk - Stubaital

Bergwandelen met huttentocht over de Stubaier Höhenweg

Bergwandelvakantie vanuit hotel en langs berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.