Oostenrijk - Stubaital, 8 dagen Kennismaking met het hooggebergte

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Bergwandelvakantie vanuit hotel en langs berghutten

Actieve bergwandelvakantie in een dal vol sportieve mogelijkheden met een unieke en stevige 4-daagse huttentocht nabij de Stubaier gletsjer, de Wilde Wasser Weg volgend. De overige dagen verkent u vanuit een heerlijk hotel het Stubaital en de rustige zijdalen. Via kabelbanen kunt u ook op grotere hoogten wandelingen maken. Maar ook uitdagende mountainbiketrails, een zomerrodelbaan, een klimcursus of zelfs paragliden. Voor een culturele onderbreking is Innsbruck niet ver weg.

Uniek aan deze reis

 • Fijn hotel in het dal
 • Hooggelegen berghutten
 • Ruige alpiene tochten
 • GPS-tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Oostenrijk - Stubaital

Het Stubaital is ongetwijfeld één van Oostenrijks mooiste dalen. Het groene dal met lieflijke dorpjes wordt aan het daleinde omzoomd door indrukwekkende rotspieken en de Stubaier gletsjer. Ook de prachtige en rustige zijdalen zijn diep uitgesleten in tijden dat ook hier gletsjers lagen. Het unieke van de tocht in het Stubaital is dat u zowel een aantal dagen kennismaakt met de pracht van het dal als met de ruige omgeving van de bergkammen.

De accommodaties hebben we daar op aangepast: in het dal een meer dan voortreffelijk hotel waar iedereen zich thuis zal voelen en boven in de bergen tussen rotspartijen en almen gelegen berghutten waar u op traditionele lagers slaapt en u zich een echte bergbeklimmer waant. Niet ten onrechte want tijdens de huttentocht komt u regelmatig stukken waar u uw route met houvast aan staalkabels moet volgen. Avontuur en comfort in één bijzonder afwisselende reis. Diverse kabelbanen maken het mogelijk om snel hoogte te winnen, zodat u de wandelingen langs de hutten al snel op hoogte kunt beginnen. In het dal kunt u diverse kortere of langere wandelingen maken, maar er zijn ook diverse outdooractiviteiten mogelijk als mountainbiken, abseilen en zelfs paragliden. Voor een dagje uit ligt Innsbruck dichtbij.

Dag 1

Aankomst in Kampl, een dorpje nabij Neustift im Stubaital. Indien je vroeg genoeg bent, kun nog een korte rondwandeling maken in de omgeving of neem een duik in het zwemmeertje dichtbij het hotel.

Overnachting in

Neustift - Kampl - Hotel Steuxner

Dag 2

Met de gondel/lift naar Elfer, vanuit Neustift. Bij aankomst kunt u bij mooi weer paragliders aan het werk zien, omdat dit het vertrekpunt is voor hen. Van hieruit maakt u een wandeling door het Pinnisdal, via de Issenangeralm. De wandeling gaat verder via het Pinnisdal naar Neustift terug. Wandeling: 11 km, 450 m stijgen en 1250 m dalen.

Dit is volgens ons de mooiste wandeling, maar in de reisdocumentatie staan nog een wandeling (10 km, 450 m stijgen en dalen, 4 uur) en een mountainbiketocht (20 km) beschreven.

Overnachting in

Neustift - Kampl - Hotel Steuxner

Dag 3

Er zijn vandaag een heleboel mogelijkheden om te ondernemen. Voor diegenen die het liefst wandelen is er een prachtige tocht naar het Oberbergtal, ook een fraai zijdal van het Stubaital. Wandeling: 9,5 km, 300 m stijgen en dalen, 3,5 uur.

Verder organiseert de VVV in Neustift van mei t/m oktober elke dinsdag en vrijdag georganiseerde wandelingen onder leiding van een berggids. U kunt u een dag van tevoren bij het VVV-kantoor aanmelden. Zo kunt u bv. de Stubaiergletsjer op, een prachtige ervaring.

Weer eens iets anders is de zomerrodelbaan. Na een tocht met de gondel en eventueel een mooie wandeling op de berg, bijvoorbeeld naar het Maria Waldrast klooster, daalt u met een rodel 2,8 km af naar het dalstation. Een bezoek naar het nabij gelegen Innsbruck of een dagje mountainbiken kan allemaal vanuit Neustift.

Overnachting in

Neustift - Kampl - Hotel Steuxner

Dag 4

Met bus of auto naar Mutterberg, naar het dalstation van de Stubaitallgletsjer. Hier start u met een 4-daagse huttentrektocht. Vanuit Mutterberg kunt u met de gondel omhoog naar de Dresdner Hütte, de eerste hut waar u gaat overnachten. U kunt ook wandelend: u klimt vanaf de Mutterbergalm omhoog langs een klaterende bergbeek. Onderweg komt u enkele watervallen tegen en heeft u prachtig uitzicht op het Stubaital achter u. Uw bagage voor de komende drie nachten neemt u zelf in uw rugzak mee. Wandeling: 3 km, 550 m stijgen, 2 uur.

Wanneer u na de lunch uw bagage achterlaat in de hut, zou u nog verder omhoog kunnen gaan met de gondel. Deze brengt u naar Jochhohe, waar u op de gletsjer kunt, u kunt nu naar het hoogste panoramapunt van Tirol (3150 m). Bij mooi weer kunt u Italië zien liggen. Wandelduur 2 uur. Een andere mogelijkheid is om vanuit de hut de 2635 m. hoge Egnesengrat te beklimmen.

Overnachting in

Dresdner hut - Dresdner Hut

Dag 5

Vandaag wandelt u naar de Sulzenauer Hut. U wandelt en klautert over smalle paadjes of alleen volgens de markeringen over steenvlaktes. Dit is echt het ruigere werk. Regelmatig zijn er staalkabels om u meer houvast te bieden. Na het passeren van de Peiljoch krijgt u prachtig uitzicht over de uitlopers van de Sulzenauer gletsjer. U moet voor deze tocht zeker geen hoogtevrees hebben, want u passeert af en toe steile hellingen. De Peiljoch is een echte bergkam en wandelpaden kunnen behoorlijk steil zijn, bereid u voor op flink klauteren. Aangekomen bij de hut kunt u lekker genieten van de omgeving. Er zijn verschillende bergmeertjes, mooie weiden en er wordt in de buurt ook veel geklommen. Wandeling: 4 km, 400 m stijgen en 500 m dalen, 4 uur.

Dalvariant: met de kabelbaan weer omlaag en met de bus naar de ingang van de Grawa-alm. Vanaf hier via een gemarkeerde route omhoog naar de Sulzenauer hut, een geleidelijk klimmende en afwisselende route door een mooi dal. Wandelduur ca. 3 uur.

Overnachting in

Sulzenauer hut - Sulzenauer hut

Dag 6

Vandaag staat er een pittige wandeling op u te wachten. Zorg dat u goed uitgeslapen bent. U wandelt nu echt boven de boomgrens door rotsachtig gebied. Vanuit de Sulzenau Hütte wandelt u, voortdurend stijgend, naar de Maierspitze. Veel losse stenen, veroorzaakt door gletsjers, maken de route een stuk lastiger. Ook hier zitten steile stukken bij. Vergeet echter niet af en toe uit te rusten en te genieten van de prachtige vergezichten. Na de passage van de Maierspitze, met weer een stuk met staalkabels, wandelt u steil naar beneden naar het Langental waar uw volgende overnachtingadres zich bevindt: de Nürnberger Hütte. Ook hier kunt u onder het genot van een drankje lekker kijken naar de klimmers die pittige wanden aan het bestijgen zijn. Wandeling: 6 km, 550 m stijgen en 500 m dalen, 5 uur.

Dalvariant: via de route waarlangs u gisteren gekomen bent omlaag naar de Grawa-alm. Vandaar per bus of te voet naar Spitz en omhoog via de rechtstreekse route naar de Nürnberger hut. Een pittige tocht. Wandeling: 4 km, 900 m stijgen en 800 m dalen, 6-7 uur.

Overnachting in

Nürnberger hut - Nürnberger hut

Dag 7

Vandaag gaat u flink afdalen, weer terug naar het Stubaital. U daalt vanuit de rotsachtige omgeving van de Nürnberger Hütte via een kronkelend pad af naar het Langental, een schilderachtig dal met dichtbeboste hellingen en groene weiden. Onder het wandelen passeert u enkele watervalletjes en komt het Stubaital langzaam maar zeker weer in zicht. Vanuit het Langental daalt u door het bos verder af naar het Stubaital. Wandeling: 6 km, 875 m dalen, 3 uur.

Aan het eindpunt van de wandeling kunt u een bus nemen, die u binnen 10 minuten naar Mutterberg brengt, indien u de auto moet oppikken, anders neemt u de bus de andere kant op, rechtstreeks naar Neustift/ Kampl (circa 20 minuten). Onderweg kunnen we een bezoek aan de indrukwekkende Grawa waterval zeker aanraden. Vanaf de hoofdweg loopt u via een pad in 15 minuten naar de waterval.

Overnachting in

Neustift - Kampl - Hotel Steuxner

Dag 8

Einde van het arrangement. Gezien de vele mogelijkheden die het Stubaital biedt is het goed om te overwegen nog een paar dagen bij te boeken!

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U verblijft in totaal vier nachten onder in het dal, in een comfortabel 3*- familiehotel met grote tuin en kleine natuurlijke zwemvijver nabij Neustift, in het dorpje Kampl. Het arrangement start met drie overnachtingen in dit hotel, daarna volgen drie overnachtingen in drie verschillende berghutten op traditionele “lager”, de laatste nacht verblijft u opnieuw in het hotel.

Het hotel beschikt over een lounge, bar, restaurant, wellness ruimte, natuurlijke zwemvijver en parkeergelegenheid. De kamers beschikken over een badkamer met do/wc, balkon, radio, telefoon en TV.

In de berghutten verlaat u de luxe van het hotel in het dal en u maakt drie nachten deel uit van de wereld van bergbeklimmers en wandelaars, die het hoogste deel van de Stubaier Alpen willen zien. Aan tafel in de gemeenschappelijke Stube of op het terras worden alle ervaringen uitgewisseld; er heerst een typische “huttensfeer”. Je slaapt op kleine slaapzaaltjes (of indien beschikbaar: kamers), waarvoor je wel je eigen lakenzak moet meenemen (dekens zijn aanwezig). Er is overal goed gemeenschappelijk sanitair met warme douches. Voor de douches moet je apart betalen. Er zijn geen handdoeken in de hutten aanwezig. Neem slippers mee voor in de hut. 

 • De Dresdner hut ligt op 2308 m. hoogte en is de oudste in het Stubaital en ligt prachtig met uitzicht op eeuwige sneeuw en de gletsjer. De hut is recentelijk gerenoveerd en de inrichting is dan ook prima op orde.
 • De Sulzenauer hut ligt op 2196 m. boven de Suzenau-Alm. Een gezellige hut, die wat kleiner is dan de Dresdner hut.
 • De Nürnberger hut (2280 m) is een statig natuurstenen gebouw tussen een rotsige omgeving. Binnen is het gezellig in de vier kleinere Stuben. Speciale attractie is een inpandige Kletterwand. Op de nieuwe veranda is het heerlijk genieten van de omgeving. De Lager zijn in kleinere eenheden van 8 tot 13 personen verdeeld.

Over de maaltijden

In het hotel in het dal is het ontbijt in buffetvorm, ‘s avonds kunt u kiezen uit twee viergangendiners. Er is tevens een saladebuffet. De lunch kunt u zelf inkopen in de winkeltjes in Kampl en het nabijgelegen hoofddorp Neustift.
In de hutten krijgt u zowel ontbijt, avondeten als lunchpakket. U hoeft dus op de trektocht niet met voorraden eten te sjouwen. In de Dredsner en de Sulzenau hut is het mogelijk om glutenvrij te eten. In de Nürnberger Hut moet je zelf hiervoor zorgen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle avondmaaltijden
 • 3 lunchpakketten
 • StubaierKarte voor gratis gebruik gondels en bussen (op de dagen dat u in het hotel verblijft)
 • SNP-routebeschrijvingen en eenvoudig kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • lokale transfers
 • toeristenbelasting in hotel € 2,80 pp per dag (ter plaatse betalen)
 • bagagevervoer
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Dit is een geweldige tocht voor mensen die van stevig wandelen en af en toe wat klauteren houden.
De routes in het dal zijn meestal gemarkeerd met gele borden van het Tourismus Verband. U wandelt daar meestal over goed begaanbare paden. De overige routes, en zeker die tussen de hutten, voeren over smallere, rotsachtige paadjes. Er zijn ook stukken zonder pad over puinwaaiers en rotsachtig terrein. Bij slecht weer kunnen rotsen glad worden, het is dan echt even opletten, stevige hoogsluitende bergschoenen met goed profiel zijn voor deze tocht een must. Enige bergervaring is voor deze reis bovendien noodzakelijk.

Huttentrektocht
De routes tijdens de huttentocht zijn gemarkeerd met witte borden van de Alpenverein en rode of roodwitte markering op stenen. Op een aantal trajecten zijn er ijzeren kabels in de bergwand verankerd voor extra houvast op de moeilijkere en steilere stukken. Soms voeren behoorlijk smalle paadjes langs steile hellingen. Voor mensen met hoogtevrees is de huttentocht dus niet geschikt, dit is met name van toepassing op dag 5 en 6. Tijdens de huttentrektocht wordt uw bagage niet vervoerd. De reis heeft een zwaartenivo 3, maar zonder bagagevervoer! U neemt dus op deze tocht voor 3 nachten bagage mee. De (relatief korte) wandelingen tijdens de huttentocht zijn niet in te korten, wel zijn er altijd 2 varianten mogelijk, die overigens niet zozeer in zwaarte van elkaar verschillen, maar wel in moeilijkheid. De makkelijkere varianten voeren over goede paden, maar via het dal, dus met meer hoogtemeters en kilometers. Ze vormen een prima alternatief voor de minder zekere wandelaars, die toch wel van een pittige bergtocht en een ervaring in het hooggebergte houden.

NB. Bij erg slecht weer of indien de routes tijdens de huttentocht toch te moeilijk blijken, zijn alle hutten ook via een route door het dal te bereiken, deels ook in te korten door gebruik te maken van de bus. Nadeel is dan wel dat er meer hoogtemeters gemaakt moeten worden.

Geschikt voor kinderen

Deze wandelreis is ook geschikt voor oudere kinderen, vanaf 12 jaar, die ervaring hebben met bergwandelen.

Extra dagen

In het hotel in Neustift kunt u uw reis indien gewenst na afloop verlengen. Maar ook kunt u desgewenst in één van de berghutten een extra nacht bijboeken.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Kampl bei Neustift is ca. 920 km. U kunt bij het hotel parkeren. Op de meeste snelwegen in Oostenrijk heb je een vignet nodig. Dit vignet is ter plekke te koop, maar ook in Nederland (o.a. bij de ANWB). 

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan raden we je onderstaand schema aan. Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.happyrail.com/nl

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Vanaf Innsbruck Hbf. neem je de bus naar het Stubaital. Het is 25 km naar Kampl (bei Neustift im Stubaital).  Klik hier voor informatie over busdiensten.

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Innsbruck Hbf  . 08:08 - 19:18 2
Innsbruck Hbf. – Amsterdam CS 10:40 - 21:58 2

U kunt dit arrangement starten in de periode van begin juli tot eind september. Buiten deze periodes zijn de berghutten gesloten. Open gaan en sluiten van de hutten is bovendien weersafhankelijk, dus de aangegeven periode is indicatief.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Stubaital ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Hou er rekening mee dat u in de berghutten alleen met contant geld kunt betalen.

Tijdens de huttentrektocht dient u voor 3 nachten bagage mee te nemen. Deze kan beperkt blijven tot toiletartikelen, verschoning, een lakenzak en een handdoek. Verder moet u natuurlijk een warme fleece, regenkleding, lunchpakket en drinken bij u hebben. Voor in de hutten volstaat een lakenzak en een kussensloop; dekens en kussens zijn aanwezig. In de hutten hebben we alle maaltijden voor u geregeld, inclusief elke dag een lunchpakket. Hierdoor hoeft u deze dagen toch niet een al te zware rugzak mee te sjouwen. Een rugzak met inhoud tussen 30 en 40 liter volstaat daarom.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Graag willen we je wijzen op het volgende:

9-6-2020

 • Coronamaatregel: voor de overnachtingen in de hutten moet je een eigen slaapzak en kussensloop (minimaal 60x80 cm groot) meenemen.De hutten liggen op grote hoogte en het kan er koud zijn. De slaapzak moet dus voldoende warm zijn.
 • Op de meerpersoons slaapzalen zijn minder slaapplaatsen gerealiseerd. Je slaapt dus verder uit elkaar met in acht neming van de 1,5 meter. In sommige hutten zijn op de slaapzalen wandjes geplaatst tussen de verschillende slaapplaatsen.
 • Wandelaars moeten verplicht een mondkapje en desinfectie gel op zak hebben. Het mondkapje hoef je niet op tijdens de wandeling. Maar het mondkapje en de desinfectie gel behoren wel tot je nooduitrusting. Zo kan je hulp bieden (of ontvangen) wanneer dat nodig is.

Voor een verblijf in Oostenrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend.

Tolvignet
Op Oostenrijkse snelwegen heeft u een tolvignet nodig. U kunt een vignet kopen op tankstations vóór de Oostenrijkse grens. Daarnaast zijn er trajecten waar u (tevens) tol moet betalen, bv de Brennerpass en sommige lange tunnels. Voor campers zwaarder dan 3550 kg is geen vignet meer nodig. In plaats daarvan betaalt u tol door middel van kilometerheffing via een GO-box. Deze box is verkrijgbaar bij de grens. Meer informatie via www.go-maut.at.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kunt u op vertoon van uw paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

IMG_1901.jpg

Oostenrijk - Stubaital

Kennismaking met het hooggebergte

Bergwandelvakantie vanuit hotel en langs berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten