Spanje - Cantabrië en Asturië, 10 dagen Rondreis door landelijk España Verde

« Terug naar overzicht
Privéreis - Natuur Rondreizen

Actieve rondreis per auto langs landelijk hotels

Cantabrië en Asturië zijn de groenste provincies van Spanje, met prachtige natuur, authentieke dorpjes en huizen van natuursteen. Bezoek de mooiste vissersplaatsjes zoals Comillas en San Vicente de la Barquera. Zwerf langs de Playa de Oyambra en geniet er van de zon en de zee. In de Picos de Europa wacht je een verrassend alpien landschap met tal van mooie wandelroutes. Nabij Arenas de Cabrales, beroemd om zijn blauwe schimmelkaas, vind je de indrukwekkende careskloof.  De reis eindigt aan de afwisslende Asturiaanse kust, waar je prachtig kunt wandelen in de voetsporen van de pelgrims die de Camino del Norte volgen. Er zijn talloze wandelroutes waarlangs je dit imposante gebergte kunt verkennen maar ook kun je hier heerlijk fietsen, grotten bezoeken, (vissers)stadjes verkennen en op zoek gaan naar mooie Romaanse kerkjes. Prima te verlengen met een bezoek aan Bilbao.

Uniek aan deze reis

 • De bufones van de Asturiaanse kust
 • Historisch Santillana del Mar en de grotschilderingen van Altamira
 • Spectaculaire kliffen en beschutte stranden
 • Vis eten in Gaudi's Comillas
 • Wandel in de bergen van de Picos
 • Wandelen over de Camino del Norte
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Mooiste wandelroutes Europa

Een overzicht van de mooiste wandelroutes van Europa? Lees dit artikel met de 21 mooiste wandelroutes van Europa

Dag tot dag

Spanje - Cantabrië en Asturie

In het kort ziet je programma voor de 10 dagen van deze reis er als volgt uit:

• Dag 1: aankomst in Santillana del Mar
• Dag 2: omgeving Santillana en Altamira, overnachting in Santillana del Mar
• Dag 3: omgeving Cantabrische kust, overnachting in Santillana del Mar
• Dag 4: rit naar Tama, overnachting in Tama
• Dag 5: Picos de Europa vanaf Fuente Dé, overnachting in Tama
• Dag 6: de Liebana streek, overnachting in Tama
• Dag 7: rit via Arenas de Cabrales naar Nueva de Llanes, overnachting in Nueva de Llanes
• Dag 8: Camino del Norte, overnachting in Nueva de Llanes
• Dag 9: omgeving Asturiaanse kust, overnachting in Nueva de Llanes
• Dag 10: einde arrangement

Voor meer details klik je op de betreffende dag.
 

Dag 1

Aankomst in Santillana del Mar. Als je tijd hebt, maak je vandaag nog een slentertochtje door dit voorname oude stadje en bezoekt de Romaanse kloosterkerk, alvorens je ergens op een terrasje neerstrijkt voor het diner. Of je rijdt via Santillana over het kustweggetje naar het mooie strandje van El Sable de Tagle, om daar nog even in zee te duiken of te genieten van de zonsondergang.

Overnachting in

Santillana del Mar - Posada Herran

Dag 2-3

Vanuit Santillana del Mar kun je allerlei activiteiten ondernemen. Vlakbij ligt het gezellige kustplaatsje Comillas, dat in de zomer opleeft. De modernistische Catalaanse architect Gaudí bouwde er een bijzondere villa, El Capricho. Iets verder naar het oosten bevinden zich de uitgestrekte zandstranden van het natuurreservaat Oyambre. In voor- en najaar kun je uren slenteren langs de kust over de smalle visserspaadjes die uiteindelijk allemaal uitkomen in de weidse baai en riviermonding van San Vicente de Barquera. San Vicente is ongetwijfeld een van de mooiste vissersplaatsjes van Cantabrië. Het is bovendien een interessante vroeg-Gotische kerk rijk en een gezellig oud centrum waar je kunt winkelen onder de bogengalerijen.

Santillana del Mar is niet alleen bekend vanwege haar historische centrum en Romaanse colegiata. Vlakbij dit stadje werd in 1879 een grot ontdekt met kleurige tekeningen uit het paleolithische tijdperk van het Magdaleniense: een van de oudste en best bewaarde kunstuitingen die in Europa bekend zijn. Omdat de tekeningen veel te lijden hebben van de warmte die bezoekers uitstralen, is in 2001 de grot van Altamira gesloten. In een nieuw museum is een exacte kopie gemaakt van de tekeningen, waarbij dezelfde materialen en gereedschappen zijn gebruikt als in de grot. Het resultaat is echt een bezoek waard. Liefhebbers van Romaanse kunst kunnen een tocht maken door de vallei van Besaya. Of je bezoekt het afgelegen dal Pas, waar zich de zomerweiden bevinden van een oud volk van reizende (transhumante) veetelers. Een andere optie is gezellig winkelen in de statige provinciehoofdstad Santander, die overigens ook over een zeer mooie strandboulevard beschikt (El Sardinero) en een opvallend museum van moderne kunst “El Centro Botín”, gelegen aan de haven pal tegenover het centrum.

Voor de actieveren staat voor de eerste 2 dagen onder meer op het programma een eenvoudige rondwandeling in de omgeving van de accommodatie via het stadje Santillana del Mar en het Museo de Altamira, waar replicas van de meeste beroemde grottekeningen uit de streek zijn te bewonderen. Santillana is een historisch stadje met een romaanse kloosterkerk uit de tijd toen het een belangrijke halteplaats was op de Noordelijke Camino de Santiago. Tussen Santillana en het museum van Altamira is het pad geplaveid en voert evenwijdig aan de weg. Maar daarvoor volg je smalle verharde en onverharde landweggetjes door een licht glooiend landschap. Wandeling: 7,5 km, 130 m stijgen en dalen, 2,5 uur

Santillana del Mar heeft een spectaculaire kust bestaande uit hoge kalkstenen kliffen met kleine baaitjes en een enkel langer zandstrand. Je kunt bijvoorbeeld vanuit Ubiarco een rondwandeling maken over landweggetjes en tractorpaden tot aan de kapel van Santa Justa, waar een klein strandje is in een baai. Geef je de voorkeur aan een groter zandstrand, dan neem je de auto naar het strand van Tagle of het stadje Comillas, dat ook een mooi centrum heeft, bekend om het gebouw El Capricho, van de Catalanaase architect Guadí. Wandeling: max 10 km, 210 m stijgen en dalen, 4 uur.

Overnachting in

Santillana del Mar - Posada Herran

Dag 4

Vandaag neem je voorlopig afscheid van de kust en maak je de doorsteek naar de bergen. De mooiste route voert vanaf Cabezón de la Sal (aan de A-8 richting Oviedo) over kronkelende bergweggetjes via Valle de Cabuérniga, Carmona, Puentenansa en Sobrelapeña naar La Hermida, waar je verrast wordt door een magnifiek uitzicht over de kalkmassieven van de Picos de Europa. Op weg tussen Puentenansa en La Hermida moet je beslist even halt houden op de parkeerplaats Santa Catalina, om naar het uitzichtspunt Santa Catalina lopen: een spectaculair uitzichtpunt over de Hermida kloof en de Picos de Europa. Heb je haast of wil je onderweg halt houden in Panes (om de rivier de Deva per kano af te zakken), dan volg je de A-8 tot aan Unquera. Daar neem je de afslag Potes - Picos de Europa (N-621). In de kloof van la Hermida houd je halt bij het Mozarabische kerkje in Lebeña en bewondert het vijftiende-eeuwse beeld van de Maagd María die haar kindje de borst geeft. Verder gaat het via het middeleeuwse stadje Potes naar het klooster van Santo Toribio, dat al sinds de middeleeuwen een belangrijke pleisterplaats is voor pelgrims naar Santiago de Compostela. De komende drie dagen verblijf je in de mooie vallei van Liebana aan de oostzijde van de Picos de Europa in een comfortabele accommodatie. De afstand die je vandaag aflegt is, afhankelijk van de gekozen route 80 tot 100 km, 2 tot 3 uur rijtijd.

Overnachting in

Tama - El Corcal de Liebana

Dag 5-6

Tama ligt in het vruchtbare dal Liebana, aan de rand van het Nationale Park Picos de Europa. De hoge toppen van de Picos lonken en liggen onder handbereik. Op 30 min rijden van Tama kun je de kabelbaan van Fuente Dé nemen, in 5 minuten omhoog naar 1835 m hoogte, aan de rand van het centrale massief. Zorg wel dat je ruim van te voren via internet kaartjes hebt geboekt, anders sta je tijdens het hoogseizoen uren in de rij. Eenmaal boven begin je aan een mooie rondwandeling terug naar Fuente Dé via de bergweiden van Áliva en de bossen van Espinama. Of je maakt rechtsomkeer na lunch op panoramische terras van de Refugio de Áliva. Wandeling: max 14 km, 180 m stijgen en 950 m dalen, 6 uur OF 7,5 km, 300 m stijgen en dalen; 3 uur

Is het mistig bovenin, laat je dan ’s ochtends per taxi naar Allende brengen en loop terug over het pelgrimspad Camino Lebaniego naar Tama, of zelfs helemaal door naar Potes; een afwisselende route over bergpaden, tractorsporen en landweggetjes door een paar gehuchten met ondermeer een kaasmakerij. Na afloop tijd genoeg om (met de auto) het stadje Potes te bezoeken of nog even verder door te rijden naar het klooster van Santo Toribio. Wandeling: 12 km, 530 m stijgen en 460 m dalen, 5,5 uur.

De streek Liebana is zo'n onbekend pareltje dat bij niet veel toeristen bekend is, zelfs niet onder Spanjaarden, maar dat er om schreeuwt om verkend te worden! Het bestaat uit 365 dorpen en gehuchten;  in het algemeen kleine juweeltjes van regionale architectuur zonder dat er nu heel bijzondere historische gebouwen zijn om te bezichtigen. Maar hier en daar is een minimuseumpje ingericht of staat zomaar een wonderschoon romaans kerkje langs de weg. Neem bijvoorbeeld de CA-186 richting Palencia en stop bij de kerk in Piasca, het Natuurmuseum van de berenstichting in Pesaguero en rijdt terug via de watermolen van Aniezo naar Cahecho voor een lunch met het mooiste uitzicht over de Picos. Wil je graag wandelen, neem dan de N-621 richting Riaño en neem de afslag naar Dobarganes. Daar begint een schitterende rondwandeling naar de Pico Jano, een alleenstaande piek met 360º uitzicht over de Picos en de achterliggende Cantabrische berggordel. Denk er wel aan om de track van de route te downloaden op de app, want de lokale bruine beren zijn dol op de wandelwegwijzers en gebruiken ze als tandenstokers... Wandeling: 8,5 km, 450 m stijgen en dalen, 4,5 uur.

Overnachting in

Tama - El Corcal de Liebana

Dag 7

De mooiste route naar de laatste accommodatie van deze reis, voert via de gemeente Cabrales, die in Spanje beroemd is om drie redenen: de Picu Urriellu (meest markante piek van de hele Picos, geliefd onder bergbeklimmers), de Careskloof (een 12 km lange spectaculaire kloof waar je alleen te voet doorheen kunt) en de Quesu Cabrales, een pittige blauwe schimmelkaas die alleen in deze gemeente gemaakt mag worden. Als je even het zijweggetje naar Poncebos inslaat (of beter de bus neemt in Arenas), kun je de Careskloof bewandelen of even omhoog lopen naar Camarmeña om de Picu Urriellu van dichtbij te bewonderen. Of je rijdt nog verder omhoog naar het hoogste dorp Sotres waar je in een moderne kaasmakerij het productieproces kunt bekijken, de kazen kunt proeven en een natuurlijke grot kunt bezoeken waar de kazen te rijpen worden gelegd. Maar ook dit bezoek kun je beter vooraf reserveren via internet. De rit van vandaag is ca 80 km, welke optie je ook kiest, al is de route langs de kust wel sneller (1 uur) dan via Arenas (1,45 uur). Aan het eind van de dag neem je je intrek in een sfeervol en onlangs gerestaureerd huis in de oude 'Indiano-stijl' in het dorp Nueva de Llanes.

Overnachting in

Nueva de Llanes - Hotel Les Indianas

Dag 8-9

De kust tussen Llanes en Ribadesella is zonder twijfel de mooiste van Asturië en staat bekend om de hoge golven en de zogenaamde 'bufones', spuitgeisers waar bij bepaalde golfslag water door nauwe rotsspleten een stuk landinwaarts omhoog spuit. Je kunt er heerlijk zwemmen in beschutte baaitjes, surfen en zonnebaden maar ook uren dwalen over vissermanspaden, pal boven de rotskliffen. Je kunt kiezen voor een wandeling langs de natuurlijke geisers van Llames de Pria en het strand Cuevas del Mar. Maar je kunt ook de Camino del Norte door het binnenland volgen tot aan het mooie vissersplaatsje Ribadesella, en ná een uitgebreide lunch in een visrestaurant, het boemeltje terug naar de accommodatie nemen. In Ribadesella is nog een museum met replica's van prehistorische grottekeningen uit het paleontologisch tijdperk, maar hier zijn de originelen in de grot ernaast wél te bezichtigen, als je tenminste van te voren kaartjes via internet hebt geboekt. Wandelingen: 13 km, 170 stijgen en dalen, 4,5 uur of 15,5 km, 140 m stijgen en 180 m dalen, 6 uur (kan ingekort worden tot 12 km).

Overnachting in

Nueva de Llanes - Hotel Les Indianas

Dag 10

Na het ontbijt in Nueva de Llanes eindigt het arrangement. Je kunt je arrangement prima verlengen met een bezoek aan Baskisch Bilbao, circa 2 uur rijden van Nueva de Llanes. Of je rijdt in ca 1,5 uur naar het vliegveld van Oviedo. 

 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis overnacht je in drie karakteristieke accommodaties, passend bij de streek. Het zijn zogenaamde posada's ofwel landelijke hotels.  De accommodaties zijn in landelijke stijl opgetrokken, met robuuste maar comfortabele kamers.  Alle accommodaties zijn omgeven door een ruime tuin, hebben een privéparking. Gastvrijheid staat hoog in het vaandel. Onder 'Van Dag tot Dag' vind je per dag meer informatie over deze accommodaties.

Over de maaltijden

Bij dit arrangement is het ontbijt inbegrepen. In alle overnachtingsplaatsen ga je 's avonds in de omgeving op zoek naar een leuke restaurant. 

Inbegrepen

 • alle overnachtingen (in rurale hotels of agriturismo)
 • alle ontbijten (9x)
 • digitale reisinformatie 

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • (eventuele)autohuur
 • entrees
 • overige maaltijden
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Bij dit arrangement ontvang je een reispakket met tips over bezienswaardigheden en de gastronomie van de streek, restaurantsuggesties, achtergrondinformatie, routebeschrijvingen van diverse wandelingen. De beschreven wandelroutes lopen uiteen in zwaarte en afstand, zodat je zelf de keus heeft hoe inspannend je de reis wilt maken.

Extra dagen

Je kunt de reis naar wens uitbreiden met extra nachten in drie de accommodaties. De accommodaties in Santillana del Mar en Nueva de Llanes liggen dicht bij een strand. 

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Iturrienea Ostatua (Bilbao)

Een ruraal hotel in hartje stad Bilbao? Het lijkt onmogelijk, maar Ivon en Carlos, de twee zakenpartners die samen Hotel Iturrienea Ostatua hebben opgericht, zijn er in geslaagd aan een oud stadshotel de uitstraling te geven van een gemoedelijk landelijk hotel in Baskische stijl met comfortabele kamers, een gezellige ontbijthoek en ruime entrée. Overal vindt u nog verschillende authentieke kenmerken zoals originele balken en steenwerk. De kamers zijn alle anders ingericht met antieke meubeltjes. Sommige kamers hebben een klein balkon, alle zijn voorzien van bad of douche en toilet. Op de binnenplaats is een klein herbarium met kikkers ingericht. Vanuit dit hotel loopt u in 20 minuten naar het Güggenheim museum via de modaine winkelstraten en gezellige steegjes van het oude centrum van Bilbao. In de directe omgeving heeft u keus genoeg aan restaurantjes. Het hotel beschikt niet over een eigen parking maar op enkele minuten lopen van het hotel zijn meerdere parkeergarages waar u voor langere periodes kunt parkeren.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Santillana del Mar is ca 1600 km. Je hebt de auto de gehele reis nodig. Alle accommodaties hebben een eigen privéparking.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Bilbao, Santander of Oviedo.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf de luchthaven reis je verder per huurauto. De afstand van Bilbao naar de eerste accommodatie in Santillana del Mar bedraagt ongeveer 125 km; van de laatste accommodatie naar Bilbao is 200 km. Het vliegveld van Oviedo (Asturias) ligt 180 km van de eerste accommodatie en 110 km van de laatste accommodatie). Het vliegveld van Santander ligt vlakbij Santillana en 100 km van de laatste accommodatie.

Autohuur optioneel

Huurauto nodig?
Boek deze tegelijk met je vlucht. Wij bieden je via onze partner Sunny Cars scherpe prijzen.

klik hiervoor een overzicht van alle mogelijkheden, prijzen en aanbiedingen.
NB: Je hebt een creditcard op naam van de bestuurder als borg nodig.

Voor boeking van een huurauto op de Sunny Cars site gelden de algemene voorwaarden van Sunny Cars. Klik hier om deze te lezen.

Je kunt dit arrangement starten vanaf van half april t/m half oktober. De zomers zijn aangenaam warm en zonnig. Omdat er ook in de zomermaanden af en toe neerslag valt, blijft het Noord-Spaanse landschap ook dan opvallend groen. Het voor- en najaar bieden vaak aangenaam weer. Maar bedenk wel dat het weer in voor- en najaar ook wisselvallig kan zijn. Ook kan er tot in mei nog sneeuw liggen in Fuente Dé in de Picos.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Cantabrië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 Carmacal Cantabrië en Asturië rondreis 821015

Voor deze reis heb je een (huur)auto nodig.

Ga je binnenkort op reis naar Spanje bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/spanje. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/spanje/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check voor verdere informatie de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Cantabrische_groene_kust_shutterstock_91070234.jpg

Spanje - Cantabrië en Asturië

Rondreis door landelijk España Verde

Actieve rondreis per auto langs landelijk hotels

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.