Duitsland - Rijnland Palts, 10 dagen Rotweinwanderweg, Rheinsteig en Pfalzer Weinsteig

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie met eigen vervoer langs hotels

Je reis begint in het mooie wijnstadje Altenahr, gelegen in een dal in de noordelijke Eifel dat beroemd is vanwege de heerlijke rode Spätburgunder. Je wandelt een deel van de Rotweinwanderweg en Ahrsteig die slingeren over de hellingen van het Ahrtal tussen bos en druivenranken. Romantische vakwerkhuizen, volle wijnkelders en uitstekende restaurants zijn een lust voor oog en mond. Vervolgens volg je de Rijn en kom je langs idyllische stadjes als St. Goarshausen en Kaub, waar je een stuk van de befaamde Rheinsteig wandelt. Na een bezoek aan de Lorely-rots en wandelingen met prachtige uitzichten op het Rijndal nemen we je mee naar Edenkoben waar de Pfälzer Weinsteig op je wacht. Dit is een bijzondere streek, waar zeer goede wijnen vandaan komen, met mooie wijndorpen en kastelen.

 

Uniek aan deze reis

 • Flexibel programma met eigen auto
 • Mooie wijnstadjes
 • Ontdek Duitse wijnstreken te voet
 • Uitgebreide reisdocumentatie en achtergrondinformatie
 • Wandelen langs wijngaarden
 • GPS-tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Duitsland - Langs Rijn en Wijn

In het kort ziet je programma voor deze 10-daagse wandelvakantie er als volgt uit: 

Dag 1: aankomst in Altenahr
Dag 2: wandeling bij Ahrweiler of wandeling Rotweinwanderweg
Dag 3: wandeling Steinerberg of Sahrbachtal
Dag 4: van Altenahr via het Moezeldal naar Kaub
Dag 5: wandeling Lorely-rots en Rheinsteig
Dag 6: keuze tussen wandeling of andere activiteiten
Dag 7: van Kaub naar Edenkoben
Dag 8: wandeling Rietburg
Dag 9: wandeling toren van St. Martin
Dag 10: einde van het arrangement

Voor meer details per dag klik je op de beschrijving van de betreffende dag.

Dag 1

Je komt aan in het plaatsje Altenahr, in het noorden van de Eifel. Altenahr wordt omringd door steile hellingen met bos en wijnvelden. In het Ahrtal vind je enkele van de steilste wijnhellingen van Europa. Altenahr is gelegen aan de voet van de middeleeuwse Burg Are, gelegen op een rots die meer dan 100 meter steil uit het dal omhoog rijst. Ook de Romaanse parochiekerk is een bezoekje waard.

Overnachting in

Altenahr

Dag 2

Om een goede eerste indruk van het Ahrtal te krijgen rijd je vandaag naar Ahrweiler/ Bad Neuenahr, om vanuit daar een rondwandeling te maken en het historische centrum van het stadje te bekijken. Als de busverbinding door het dal weer is hersteld kun je ook per bus naar Ahrweiler en vandaar de fraai aangelegde Rotweinwanderweg terug lopen naar Altenahr. Deze route voert door het grootste aaneengesloten ‘rode-wijngebied’ van Duitsland: de Spätburgunder, die al eeuwen lang gemaakt wordt van Pinot Noir-druiven.
Rondwandeling 10 km, 180 m stijgen en dalen, 3 uur lopen. Rotweinwanderweg: 18 km, 500 m stijgen en 500 m dalen, 6 uur lopen.

Overnachting in

Altenahr

Dag 3

Vandaag is er keuze tussen enkele rondwandelingen rondom Altenahr, waar het Ahrtal op haar mooist is. Klim in elk geval (ook) even naar de burchtruïne boven het dorp, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de hier steile lussen (meanders) van het Ahrtal.

 • Je kunt een wandeling maken met een pittige klim over de beboste heuvelrug naar de Steinerberg (531 meter), alvorens weer dalwaarts en wijngaar(d)ts te gaan. Wandeling: 12 km, 430 m stijgen en dalen, 4 uur lopen.
 • Een volgende optie is om een fraaie rondwandeling te maken in het Sahrbachtal, ten westen van Altenahr. Wandeling: 16,5 km, 360 m stijgen en dalen, 5 uur lopen. Onderweg is een afkorting mogelijk.
 • Over een stuk van de Ahrsteig kun je langs fraaie berghellingen met wisselende uitzichten terug naar Altenahr te lopen. Het laatste stuk over een steile en grillige kwarstietkam is het fraaist, met uitzichten links en rechts en een bijzonder doorkijkje in het 'Teufelsloch'. Wandeling: max. 10 km, 285 m stijgen en dalen, 3 uur lopen.

Dag 4

Aankomst in Kaub am Rhein. Je kunt een tussenstop maken in Koblenz, waar de Moezel in de Rijn uitmondt, maar je zou ook de mooie route door het Moezeldal naar Trier kunnen volgen, de oudste stad van Duitsland. Daar hebben we een mooie stadswandeling langs alle Romeinse, middeleeuwse en hedendaagse ‘highlights’ van deze levendige stad. Op die manier zie je ook nog van het vierde belangrijke wijngebied van Duitsland: de Moezel.

 • Wandeling Trier: maximaal 11 km, 150 m stijgen en dalen, 5 uur, maar eenvoudig in te korten.
 • Autorit Ahrtal - Kaub am Rhein: rechtstreeks via Rijndal: ca. 1,5 uur, 120 km; via Moezeldal en Trier ca. 3,5 uur, 240 km. (NB vanuit Utrecht ca. 4,5 uur, via Trier ca. 6 uur)

Overnachting in

St. Goarshausen of Kaub

Dag 5

Na de reisdag van gisteren, vandaag een pittige, maar prachtige wandeling. Bij het begin of eind reis je een stukje met de trein. Ca. 1 km voor St. Goarshausen zie je op een dam in de rivier het beroemde Loreley-beeld. Je start de wandeling met een pittige klim, waarna je al snel de legendarische Loreley-rots bereikt. Je volgt de Rheinsteig door wijngaarden en stille loofbossen, met steeds weer uitzichten op dit smalle stuk van het Rijndal. Na het dorpje Dörscheid kijk je van grote hoogte op het vakwerkstadje Kaub met haar wijnhellingen en het eilandje Pfalzgrafenstein, met een klein kasteel.

Wandeling: 19.5 km, 630 m stijgen, 640 m dalen, 6,5 uur lopen.

Overnachting in

St. Goarshausen of Kaub

Dag 6

Vandaag kun je kiezen tussen een wandeling of een van de andere opties in de omgeving.

Wandeling
Na het ontbijt neem je de trein naar Kestert. Je start met een pittige klim; gelukkig is er in Oberkestert gelegenheid om koffie te drinken. Daarna wandel je verder door fraai loofbos en relatief vlak akkerland, met weids uitzicht en grote bloemenrijkdom, naar een gebied waar vroeger enige mijnbouw was. Langs de Wellmicher Bach maalden stonden vroeger vele watermolens. Na bezoek aan het lokale Gasthaus weer omhoog, naar Burg Maus, die een kat- en muis-spel speelt met Burg Katz, bij St. Goarshausen. Dit is een spectaculair stuk van de Rijn, met steeds zicht op de imposante Burg Rheinfels en de kleurrijke gevels van St. Goar aan de overkant. Bij overnachting in Kaub reis je terug per trein.

Wandeling: 13,5 km, 460 m stijgen en 470 m dalen, 5 uur lopen.

Maar er zijn meer opties:

 • Maak vandaag een Rijncruise (website www.k-d.com voor vaarschema's), waarbij je ook een paar mooie, bezienswaardige plaatsen aan de overkant van de rijn kunt bezoeker, zoals Bacharach.
 • Wil je nog een korte wandeling maken, dan kun je de Rheinsteig ongeveer 10 kilometer lang volgen tot het station van Lorchhausen (niet door SNP beschreven), of de Kulturweg rond Burg Gutenfels.

Overnachting in

St. Goarshausen of Kaub

Dag 7

Je rijdt in ca. 2 uur via het Rijndal zuidwaarts naar de weelderige Pfalz. Als je vroeg in Edenkoben aankomt, kun je nog een bezoek brengen aan bijvoorbeeld het Weingut ‘Kloster Heilsbruck’, een dertiende-eeuws Cisterziënzerklooster. Of maak een wandeling langs verschillende wijnlandgoederen in het karakteristieke wijndorp Rhodt unter Rietburg, met mogelijkheden voor een proeverij. Je maakt kennis met het landschappelijke gezicht van de Pfalz: beboste bergen en heuvelachtige uitlopers naar de vlakke Rijnvallei, dicht beplant met wijnstokken en verspreid liggende romantische wijndorpjes.

Wandeling: 8,5 km, 110 m stijgen en dalen, wandelduur: ca. 2,5 uur.

Overnachting in

Edenkoben - Hotel Gutshof Ziegelhütte

Dag 8

Vandaag neem je de bus naar Gleisweiler. Je volgt in eerste instantie het gebied met overgang tussen de beboste hellingen en de glooiende wijngaarden. Vanaf de St. Anna Kapelle, een belangrijke bedevaartsplek, heb je een prachtig uitzicht over de Rijnvallei. Vervolgens kun je door het Pfalzer Wald omhoog klimmen en kom je langs de statige, okergele zomerresidentie van de vroegere koning Ludwig I von Bayern, of wie hoger wil: de Rietburg. Vanaf deze hoogte kijk je in het middaglicht uit over Rodt unter Rietburg en Edenkoben. Via het 'Friedensdenkmal' tussen amandelbomen en wijngaarden, terug naar Edenkoben.

Wandeling: 14,5 km, 420 m stijgen en 550 m dalen. Wandelduur: ca. 5 uur.

Overnachting in

Edenkoben - Hotel Gutshof Ziegelhütte

Dag 9

Je begint de dag met een busrit naar Diedesfeld en eventueel een  bezoek aan het Hambacher Schloss, gelegen hoog boven de wijngaarden op een vooruitstekende heuvelrug. De Weinsteig voert je door prachtige bossen gestaag omhoog naar de Kalmit, met 673 meter de hoogste top van het Haardtgebirge. Hier zie je waarom het Pfälzerwald een Unesco-Biosfeerreservaat is.  De rode zandstenen toren van St. Martin is het volgende doel en is al van verre tussen de wijngaarden te zien. Vele historische panden, vaak in barokstijl en getooid met bloembakken, sieren dit prachtige, maar populaire dorp. Via een stukje Pfalzer Wald en het Friedensdenkmal terug naar het hotel in Edenkoben.

Wandeling: 16,5 km, 550 m stijgen en 600 m dalen. Wandelduur: ca. 6 uur.

Overnachting in

Edenkoben - Hotel Gutshof Ziegelhütte

Dag 10

Vandaag is aan je wandelvakantie langs Rijn en Wijn een einde gekomen. Tijd om weer huiswaarts te keren óf om nog wat langer in Edenkoben te blijven. Je kunt nog een mooie E-bike tocht maken (E-bikes bij het hotel) of tijd inruimen voor culturele bezoeken aan Wijnstadje Bad Dürkheim of historisch Speyer am Rhein.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in drie verschillende wijnstadjes in kleinschalige en familiair gerunde middenklasse hotels op kamers voorzien van modern comfort. Alle accommodaties zijn comfortabel en bieden prima kamers met eigen badkamer. Bij elk hotel is er gelegenheid om buiten te zitten.

 • In Altenahr bieden we een uitstekend en modern hotel in het centrum met ruime kamers. Aan de rustige achterzijde is een heerlijk terras nabij de rivier. (vanaf medio 2022 pas weer mogelijk)
 • In het wijnstadje Kaub, dat direct aan de Rijn ligt, verblijf je in een sfeervol historisch pand met prima eigen restaurant in het centrum.
 • In Edenkoben is je verblijf een tot eco-hotel omgebouwde fabriek, bestaande uit diverse gebouwen. Sfeervol, gericht op duurzaamheid en ook hier een prima eigen restaurant.

Over de maaltijden

Het uitstekende ontbijt wordt steeds door het hotel verzorgd. Lunchinkopen voor onderweg kun je in een van de stadjes of dorpjes doen, maar soms vind je op de wandeling ook een fijn lunchadresje.  Voor het avondeten is genoeg keuze op diverse niveau's: of in het hotel zelf, of elders in het stadje. In Edenkoben ligt het hotel iets buiten het centrum (ca. 15 min. lopen), maar ook hier heeft het hotel een prima eigen restaurant.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • gastenkaart verblijf Edenkoben met o.a. gratis openbaar vervoer
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (Kurtax)
 • eventuele parkeerkosten

Over de activiteiten

De wandelingen tijdens dit arrangement zijn stevig te noemen: gemiddeld tussen 10 en 15 km met per dag 400 - 600 meter hoogteverschillen, vooral in het Ahrtal en langs de Rijn. In de Pfalz zijn de hoogteverschillen iets gematigder. Diverse wandelingen zijn echter in te korten door de trein of bus te nemen; waar mogelijk noemen we ook alternatieven in onze wandelbeschrijvingen. De tochten voeren via de dalhellingen door heuvelachtig terrein, over het algemeen over goed onderhouden paden, door bos, velden en langs wijngaarden. Ter afwisseling volg je makkelijk begaanbare onverharde of soms ook verharde landweggetjes. Tijdens regenachtig weer kunnen sommige bospaden flink modderig worden. Dagelijks wachten je meerdere korte, soms pittige stijgingen en dalingen, de vallei in of uit.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Op elke locatie zijn er meerdere activiteiten of extra wandelingen mogelijk.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Kaub am Rhein is ca. 375 km (via Trier: ca. 475 km) en je kunt bij het hotel parkeren. In Edenkoben is parkeren mogelijk tegen een kleine vergoeding. Vanaf eindbestemming Edenkoben is het ca. 475 km terug naar huis.

* Bij start in het Ahrtal: de afstand Utrecht - Altenahr is iets meer dan 300 km. In Altenahr is bij het hotel parkeermogelijkheid.

Trein informatie

Onderweg naar Braubach en Edenkoben dien je zelf je treintickets te boeken. Alle hotels zijn goed te voet bereikbaar vanaf het station. In Edenkoben is dat wat verder lopen, maar als je op tijd het hotel belt, halen ze je af vanaf het station

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Altenahr 07:38 - 12:46 2
Edenkoben – Amsterdam CS    10:26 - 17:28    2

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over deze App en reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Je kunt dit arrangement starten van maart t/m november. Reserveer tijdig indien je dit arrangement in september-oktober wil boeken. Dit laatste vanwege de wijn-oogstfeesten. Wil je nog iets van de amandelbloesem zien in de Pfalz, dan is maart de aangewezen maand. De bomen en druivenstokken blijven verder nog mooi gekleurd tot ver in het najaar; dus ook november kan nog een mooie maand zijn als het weer meezit. En daartussenin heeft elke periode een eigen charme. Hoogzomer kan het in het Rijndal flink warm worden, maar als je dan voor de wandelingen de bossen opzoekt in de hogere delen is het ook dan een prima tijd.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Het is in principe mogelijk je hond mee te nemen, mits aangegeven bij boeking. Mogelijk accepteren niet alle standaard accommodaties huisdieren, waardoor we soms een alternatief moeten reserveren indien je met je hond reist. Eventuele kosten dienen ter plaatse betaald te worden. Je dient verder altijd een hondenkussen/deken mee te nemen.

Ga je binnenkort op reis naar Duitsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/duitsland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

wandelen-ahrtal

Duitsland - Rijnland Palts

Rotweinwanderweg, Rheinsteig en Pfalzer Weinsteig

Wandelvakantie met eigen vervoer langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.