Wandelen in de Dolomieten - Trentino, Italië

Italië - Trentino, 4 dagen Huttentocht over de Alta Via del Granito

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Minitrek langs drie berghutten

De 2847 m hoge Cima d'Asta is een granieten eiland in een zee van dolomiet. Geen lichtgrijze Dolomietenwanden hier, maar donkere rotspieken doorspikkeld met bergmeertjes. Dit sensationele berglandschap was in WOI een uitstekende grensbewaker en is nu het perfecte decor voor een korte huttentocht. Je wandelt over de Alta Via del Granito in deze onbekende hoek in het oosten van Trentino. Je bent te gast in uitstekende berghutten waar je 's avonds geniet van de stevige, lokale keuken.

Uniek aan deze reis

 • Spectaculair berglandschap
 • Overnacht op 2500 m hoogte
 • IJskoude bergmeertjes
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Mooiste wandelroutes Europa

Een overzicht van de mooiste wandelroutes van Europa? Lees dit artikel met de 21 mooiste wandelroutes van Europa

Dag tot dag

Italië - Trentino - Alta Via del Granito

In het kort ziet je programma voor de komende dagen er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst Malga Sorgazza, overnachting Rif. Cima d’Asta
 • Dag 2: wandeling naar Rif. Conseria, overnachting Rif. Conseria
 • Dag 3: wandeling naar Rif. Caldenave, overnachting Rif. Caldenave
 • Dag 4: wandeling naar Malga Sorgazza, einde arrangement
Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Vanaf Malga Sorgazza klim je over een breed pad gestaag omhoog. Zodra je het bos uit bent wordt het pad steiler. Je bereikt het Lago di Cima d'Asta nadat je onderlangs een granieten rotswand bent gelopen. Een paar minuten verder zie je de op 2476 m gelegen Rifugio Brentari. Aan de overkant van het meer kijk je uit op de Cima d'Asta, de hoogste piek in de omgeving. Deze is te beklimmen, maar betekent wel 2x anderhalf uur wandelen en 330 m extra stijgen en dalen. Je kunt de beklimming van de top ook voor morgenochtend vroeg bewaren.
Wandeling: 7 km, 1020 m stijgen, ca. 3,5 uur

Overnachting in

Rifugio Cima d’Asta Ottone Brentari

Dag 2

Na ongeveer 20 minuten wandelen op min of meer dezelfde hoogte bereik je de Passo Socede. Je daalt af in het dal tot een hoogte van ongeveer 2000 m en klimt vervolgens weer omhoog naar de Forcella Magna. Deze belangrijke pas verbindt het dal van Sorgazza en Hohecia. In WOI stelden de Italianen op deze plek zwaar geschut op. Zachtjes daal je over het Sentiero della Memoria via enkele meertjes af naar Malga Conseria
Wandeling: 8 km, 230 m stijgen en 850 m dalen, ca. 3,5 uur

Overnachting in

Rifugio Conseria

Dag 3

Je wandelt een stukje terug over de Sentiero della Memoria en buigt vervolgens naar het zuiden. Je klimt weer tot dik boven de 2000 m met aan je linkerhand de Monte Cengello en rechts de Monte Conseria. Door het bos daal je tenslotte af naar de fraaie alm van Rifugio Caldenave.
Wandeling: 7,5 km, 400 m stijgen en 465 m dalen, ca. 3,5 uur

Overnachting in

Rifugio Caldenave

Dag 4

Nadat je de bossen rond de hut hebt verlaten klim je onderlangs de noordwand van de imposante Cima Caldenave naar Forcella Ravetta. Terwijl je uitkijkt over het dal van de Rava klim je geleidelijk verder omhoog naar Forzelon di Rava op bijna 2400 m hoogte. Vanaf dit punt kun je optioneel de Cimon Rava beklimmen, voor een fraai uitzicht op de 'Cresta del Frate'. Via Forcella Quarazza en het Lago di Costa Brunella daal je af naar Malga Sorgazza, waar je je bergwandelavontuur begonnen bent. Hier eindigt het arrangement.
Wandeling: 9,5 km, 660 m stijgen en 1000 m dalen, ca. 4,5 uur

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in sfeervolle berghutten die schitterend gelegen zijn tussen de 1500 en ruim 2500m hoogte. Je slaapt op meerpersoonskamers. Douche en WC zijn altijd op de gang. Je neemt zelf een handdoek en lakenzak mee. Dekens / dekbedden zijn aanwezig.

Maaltijden

Elke dag begint met een stevig ontbijt en 's avonds krijg je een smaakvol diner voorgeschoteld. Verder krijg je in iedere hut een eenvoudig lunchpakket mee voor onderweg. Daarnaast is het sterk aan te raden wat mueslirepen, noten e.d. mee te nemen voor een tussendoortje.

Inbegrepen

 • 3 overnachtingen
 • 3x ontbijt
 • 3x diner
 • 3x lunchpakket
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • bagagevervoer (niet mogelijk)
 • persoonlijke uitgaven en verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • evt. toeristenbelasting

Over de activiteiten

Je volgt voornamelijk rood-wit gemarkeerde wandelroutes. De routes voeren over gravelwegen, berg- en wandelpaden door het bos en over grasvelden, maar voornamelijk over stenige, soms steile, bergpaden. Op de optionele beklimming van de Cima d'Asta zijn op enkele stukken staalkabels voor extra houvast. Technisch zijn de routes niet, maar je overbrugt elke dag behoorlijke hoogteverschillen. Enige bergwandelervaring is geen overbodige luxe. Je neemt je bagage voor 3 nachten mee in je rugzak. Goede wandeluitrusting inclusief goede wandelschoenen zijn een voorwaarde.

Het is niet mogelijk om dit arrangement solo uit te voeren. De wandeltochten brengen je langs ruig, bergachtig terrein, waardoor het voor de veiligheid beter is om deze reis niet alleen te maken.

Geschikt voor kinderen

De wandelingen zijn geschikt voor kinderen vanaf ca. 12 jaar die al eens eerder in vergelijkbaar terrein hebben gewandeld. Bovendien moeten ze in staat zijn om 4 dagen met een rugzak met beperkte uitrusting te lopen.

Extra dagen

Je kunt in alle hutten extra nachten boeken.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel America (Trento)

Prima stadshotel in het oude centrum van Trento, op slechts 500m van de Piazza Duomo. Je kamer beschikt over airco, TV en gratis wifi. Hotel America ligt aan de rand van het voetgangersgebied, op een paar honderd meter van het treinstation. In het hotel vind je o.a. een bistro en een bar.

Transfers

Transfer treinstation Borgo Valsugana - Malga Sorgazza (vanaf € 204,- per boeking)

Optionele transfer vanaf het treinstation in Borgo Valsugana naar het startpunt van de wandelroute: Malga Sorgazza. 

Voorwaarden: Geef deze transfer bij boeking aan en geef meteen door hoe laat je in Borgo Valsugana wilt worden opgehaald. Houd er rekening mee dat je op dag 1 nog een aantal uren moet wandelen. De vermelde prijs geldt voor een gezelschap van maximaal 3 personen. 

Transfer Malga Sorgazza - treinstation Borgo Valsugana (vanaf € 204,- per boeking)

Optionele transfer vanaf het eindpunt van de wandelroute (Malga Sorgazza) naar het treinstation in Borgo Valsugana. 

Voorwaarden: Geef deze transfer bij boeking aan. De vermelde prijs geldt voor een gezelschap van maximaal 3 personen. 

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand van Utrecht naar Malga Sorgazza (gemeente Pieve Tesino) is ca. 1150 km. Vanaf Brussel rijd je in ca. 1080km naar het wandelgebied. Je kunt gratis parkeren op het openbare (niet bewaakte) parkeerterrein bij Malga Sorgazza.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een heenreis Borgo Valsugana.

Je kan zelf je treintickets boeken via www.nsinternational.nl

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Het start- eindpunt van de wandeling (Malga Sorgazza) is niet bereikbaar met het openbaar vervoer. Je kunt via ons een taxitransfer boeken van het treinstation Borgo Valsugana naar Malga Sorgazza. Houd er rekening mee dat je vanaf hier nog een aantal uur moet wandelen naar de eerste hut, zie programmadag 1.

SNP kan in combinatie met de nachttrein een ticket tot aan Trento voor je boeken. Je kan ter plaatse een ticket kopen voor de trein van Trento naar Borgo Valsugana.

Trein schema

Nachttrein

Haltes Tijden Overstappen
Amsterdam - Trento 19:00 - 12:03 1
Trento - Amsterdam 17:59 - 09:59 1

Je kan ook opstappen in Utrecht of Arnhem. Indien je dit schema wenst te boeken, kan je dit bij boeking aangeven.
Treinschema's zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen.

Klik hier; Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor informatie over reizen per trein.

 

Je kunt deze minitrek starten op elke dag van de week in de periode half juni - half september. Aan het begin van de zomer (juni, begin juli) kan er nog sneeuw liggen op de hoger gelegen delen van de wandelingen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Trentino ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Carmacal Trentino -Alta Via del Granito 312285

 • goede wandelschoenen
 • regenkleding
 • kompas is niet noodzakelijk, wel handig
 • lakenzak en kussensloop
 • slippers of sloffen voor in de berghutten
 • handdoek
 • thermosfles voor koffie/thee onderweg
 • snacks, bv. mueslirepen
 • evt: wandelstokken
 • evt. gamaschen (bij sneeuw, vroeg in het seizoen)

Ga je binnenkort op reis naar Italië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/italie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/italie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen vaak contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP. 
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Zie verder voor een algemeen advies de website van het LCR of ITG,

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Wandelen in de Dolomieten - Trentino, Italië

Italië - Trentino

Huttentocht over de Alta Via del Granito

Minitrek langs drie berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.