Verantwoord op reis met SNP duurzaam toerisme: alles over eco en groen

Bij SNP staat duurzaamheid hoog in het vaandel!

Op reis met SNP ervaar je als geen ander de schoonheid van de natuur. Vanuit onze 'groene' achtergrond is aandacht voor de kwetsbaarheid van onze aarde vanzelfsprekend. Vaak wordt SNP daarom door anderen gezien en genoemd als voorbeeld van duurzaam toerisme. Wij beseffen echter wel degelijk dat iedere reiziger een niet te vermijden invloed uitoefent op zijn reisbestemming: op het milieu, de natuur en de lokale cultuur. Wij streven bij de samenstelling van ons reisprogramma ernaar de negatieve effecten tot een minimum te beperken en de positieve effecten juist te stimuleren, zonder dat dit ten koste gaat van je reisplezier. Niet enkel op onze reizen, maar in onze hele bedrijfsvoering staat deze houding centraal.

Met SNP reis je CO2-neutraal!

Bij SNP vinden we een zo klein mogelijke footprint écht belangrijk. We bekijken altijd hoe je de natuur en cultuur van je bestemming het minst verstoort. Dat zie je terug in de keuze van activiteiten, vervoermiddelen en accommodaties. Daarnaast compenseren wij je reis. Van overnachtingen tot en met de transfers en excursies. Ook de vluchten bieden wij alleen aan inclusief CO2-compensatie. Met SNP reis je CO2-neutraal. Kijk voor meer informatie op snp.nl/co2neutraal.

Hoe werkt CO2-compensatie?
Met behulp van Carmacal kunnen we op de gram na nauwkeurig uitrekenen wat de CO2-voetafdruk is van het landarrangement van elke SNP-reis.

Carmacal is ’s werelds eerste carbon calculator voor de reiswereld: een gebruiksvriendelijke webbased tool waarmee de CO2-uitstoot van een reis tot op de gram nauwkeurig kan worden berekend. Van de vliegreis tot de emissie van twintig verschillende vervoersmiddelen, een half miljoen accommodaties, talloze excursies, enzovoorts.

Dankzij de calculator wordt de CO2-uitstoot in één oogopslag inzichtelijk en vergelijkbaar binnen de hele reisbranche. De kosten van de compensatie neemt SNP voor haar rekening. Die berekenen we niet door in de reissom. Voor de bijbehorende trein- of vliegreis wordt de compensatie inclusief de ticketprijs opgenomen. De compensatiegelden worden besteed aan gecertificeerde projecten waarmee op andere plaatsen in de wereld – veelal in ontwikkelingslanden – CO2-uitstoot wordt gereduceerd. South Pole is als CO2-partner gekozen omdat deze organisatie mooie klimaatprojecten tegen de beste prijs aanbiedt en zelf projecten ontwikkelt. Overigens compenseerde al dertig procent van de SNP-klanten vrijwillig zelf de CO2-uitstoot van hun reis. Met deze nieuwe stap wordt dat in één keer honderd procent. En hoef je zelf niets meer te doen.

Koploper in duurzaamheid

Tijdens het Reisgala in ‘Hotel van Oranje’ in Noordwijk is de felbegeerde  ‘Sustainable Travel Award’, de nationale duurzaamheidsprijs van de reissector, uitgereikt aan SNP Natuurreizen. Met de Carmacal-calculator heeft SNP haar volledige reisaanbod van 780 pakketreizen doorberekend om zo de CO2-uitstoot verder terug te dringen.
Lees verder

SNP is Travelife certified

SNP Natuurreizen heeft in 2013 als één van de eerste touroperators ter wereld het Travelife certificaat ontvangen. Om dit certificaat te behouden vindt er elke twee jaar een audit plaats. In 2018 hebben we wederom het duurzaamheidscertificaat ontvangen. De volgende audit vindt plaats eind 2020.

Het Travelife certificaat toont aan dat SNP voldoet aan de ruim 200 punten die betrekking hebben op internationaal duurzaamheidsbeleid en regels op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daardoor mag SNP Natuurreizen zich de komende twee jaar wederom ‘Travelife certified’ noemen: het hoogste, door de GSTC (Global Sustainable Tourism Council) erkende, niveau van duurzaamheid voor touroperators.

Voor directeur Gert Nieuwboer is de prolongatie van het certificaat een beloning voor de jarenlange inspanning en koploperspositie op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. ‘We zijn één van de duurzaamste touroperators van de Nederlandse reisbranche, maar willen die positie ook in de toekomst blijven vasthouden. We doen er dan ook alles aan om te blijven voldoen aan de strenge eisen van dat mooie Travelife certificaat aan onze muur. Dankzij de inspanningen van ons duurzaamheidsteam hebben we daar alle vertrouwen in.’

'Groene' accommodaties

Kleinschalige accommodaties
Onze reisformule waarbij massaliteit wordt gemeden, brengt ons vaak op onbekende en afgelegen plekken. We overnachten overwegend in kleinschalige accommodaties, veelal in authentieke stijl gebouwd en gerund door eigenaren met trots en passie voor hun eigen landstreek. Onze komst draagt dan ook direct bij aan de lokale economie van deze kleine gemeenschappen.

SNP is actief lid van de kopgroep duurzaamheid ANVR
SNP is een van de Nederlandse touroperators die bij de ANVR de Kopgroep Duurzaamheid vormen en nieuwe initiatieven ontwikkelen om de reisbranche duurzamer te maken. We gebruiken Travelife als instrument om de duurzaamheid van onze reizen te vergroten (zie www.travelife.eu). 

Over milieulabels
Voor SNP is het belangrijk om samen te werken met accommodaties en lokale agenten die duurzaamheid serieus nemen en 'hoog in het vaandel' hebben. Certificering is een lopend proces en steeds meer partners van SNP werken hieraan.

Ook onze reisprogramma's maken het verschil!

Kleine groepen, minimale impact
Onze groepen zijn zelden groter dan 15 deelnemers. Dit betekent dat je door een land kunt reizen of in de natuur kunt zijn, zonder direct een overheersende impact te hebben. Overdag bewegen we ons overwegend te voet, per fiets (of per ski), activiteiten met een laag verstoringsniveau.

Deskundige reisleiding
SNP reisleiders hebben 'van huis uit' een passie voor de natuur en zijn in staat de kwetsbaarheid van ecosystemen te herkennen en verstoring te minimaliseren. Bovendien wordt er in de eigen opleiding veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Zo heeft iedere SNP reisleider de cursus 'Leading the Way' gevolgd, een speciale module gericht op duurzaam op reis te zijn. Daarnaast zijn onze reisleiders tijdens onder meer de wandelvakanties en fietsvakanties de 'oren en ogen' van SNP op locatie. Zij signaleren en rapporteren over de situatie ter plekke ook ten aanzien van duurzaamheidsaspecten.

Weg van de drukke skipistes
Op onze winterreizen mijden we waar het kan de drukke skipistes en bijbehorende skidorpen. Deze vaak ingrijpende en landschapsverstorende structuren zijn gelukkig niet nodig voor de activiteiten waar wij ons mee bezig houden: sneeuwwandelen, langlaufen of crosscountry skiën.

Geen aanbod 'lawaaimakers'
Vanzelfsprekend vind je in ons aanbod geen milieuverstorende voertuigen als sneeuwscooters, quads of jetski's tenzij uitsluitend functioneel gebruikt voor bijvoorbeeld bagagetransport.

Kwetsbare bestemmingen
SNP is zich bewust van de kwetsbaarheid van reisbestemmingen. In het reispakket dat je voorafgaand aan je vakantie ontvangt, wordt informatie gegeven over de lokale natuur en hoe hier zorgvuldig mee om te springen. Op de website van de WNF kun je zien welke souvenirs je beter niet mee kunt nemen. Wij zijn van mening dat mits zorgvuldig voorbereid, deskundig begeleid en vooral kleinschalig opgezet, ook reizen naar bijvoorbeeld Antarctica en de Galapagos eilanden uitgevoerd kunnen worden. Zo werken wij voor Antarctica samen met Oceanwide Expeditions, een natuurcruise organisatie die bekend staat om haar uitstekende expeditieleiders en vanzelfsprekend lid is van de IAATO.org (International Association of Antarctica Tour Operators).

Minder plastic op reis 
Als reisorganisatie met een groot hart voor de natuur hechten wij veel waarde aan een schone leefomgeving voor mens en dier. Wij hebben ons voorgenomen om er alles aan te doen om ons plasticgebruik zoveel mogelijk terug te dringen. Dit begint al met het inpakken van de bagage. Wij geven 6 inpaktips met onmisbare items voor op uw bagagelijst.

Rainforest Alliance
SNP Natuurreizen heeft diverse accommodaties in haar reizen opgenomen die zijn aangesloten bij het toerismeprogramma van Rainforest Alliance. Rainforest Alliance is een internationale natuurbeschermingsorganisatie, actief op het gebied van landbouw en bosbouw (certificeren van FSC-geproduceerd hout). Eén van de doelen van Rainforest Alliance is het bevorderen en ondersteunen van ecologisch en sociaal verantwoord toerisme in Latijns Amerika. Accommodaties in ondermeer Costa Rica, Ecuador en Guatemala worden door Rainforest Alliance getraind op het gebied van effectief management en de vereisten voor duurzaam toerisme. Ze krijgen bijvoorbeeld informatie over de voordelen van water- en afvalrecycling, tips om het gebruik van elektriciteit te verminderen en informatie over het gebruik van bouwmaterialen die weinig impact op het milieu en de natuur hebben. Meer informatie: www.rainforest-alliance.org

Intern milieubeleid

Villa Verde
Sinds 2010 huist SNP in het huidige kantoorpand aan de Molukkenstraat in Nijmegen, omgedoopt tot Villa Verde. Duurzaamheid speelt een hoofdrol in het gebouw. Door vernieuwde isolatie, sedum dakbedekking, een hightech verwarmingssysteem, 65m2 zonnepanelen, energiezuinige verlichting en hergebruik van materialen is het duurzaamheidsniveau van het pand gestegen van label G naar label C.

Duurzame kantoorinrichting
Bij de aanschaf van kantoormeubilair en vloerbedekking zijn de duurzame productiemethodes leidend geweest in onze keuzes. Gerenommeerde merken op dit gebied als Interface en Kinnarps leveren de meeste materialen.

Groene energie
SNP neemt enkel natuurstroom en natuurgas af bij haar leverancier.

Energiebesparende maatregelen
Vanzelfsprekend passen we in Villa Verde veel energiebesparende maatregelen toe. Zo maken we gebruik van LED-verlichting en zijn de algemene ruimtes uitgerust met bewegingsschakelaars. Hiermee wordt het mogelijk om energielabel B te garanderen. Voor het ophalen van de post wordt geen bestelwagen gebruikt, maar werken we met de fietskoerier.

Papierverbruik
Het papierverbruik op ons SNP kantoor wordt tot een minimum beperkt door gebruik van ons digitale archiefsysteem, door standaard afstelling van ons printerpark op dubbelzijdig en het steeds meer digitaal verzenden van reisbescheiden als facturen, vouchers, E-tickets et cetera.

Papiersoort
Al ons drukwerk van SNP.nl magazine tot ons reisinformatiepakket wordt op papier met minimaal het FSC keurmerk gedrukt. We streven continu naar verbeterde vormen van minder belastende papiersoorten.

Eigen DTO-team
Behalve een eigen opgeleide DTO (Duurzaam Toeristisch Ondernemen) coördinator hebben we eveneens een DTO-team opgericht bestaande uit verschillende SNP medewerkers die regelmatig bijeen komen om bestaande en nieuwe ideeën met betrekking tot duurzaamheid op te volgen en te ontwikkelen.

Heb je specifieke vragen over ons beleid? Vraag het Arianne Veenstra, coördinator duurzaamheid bij SNP (arianne.veenstra@snp.nl). 

Meer en algemenere informatie kun je krijgen op de volgende websites: 
www.fairtourism.nl
www.cstt.nl