Verantwoord op reis met SNP duurzaam toerisme: alles over eco en groen

Bij SNP staat duurzaamheid hoog in het vaandel!

Duurzaamheid behoort tot het dna van SNP. Zorg voor de natuur was 35 jaar geleden zelfs de belangrijkste reden om onze reisorganisatie op te richten. We wilden met onze actieve natuurreizen niet alleen laten zien hoe onwaarschijnlijk mooi de wereld is, maar hoopten ook dat meer mensen zich zo zouden gaan inzetten voor de bescherming van al die natuurpracht.

Inmiddels haalt het woord ‘duurzaamheid’ dagelijks de krantenkoppen. We weten als geen ander dat je in deze tijd daarom duivelse dilemma’s voor de kiezen krijgt. Natuurlijk begrijpen we dat iedere reiziger, ook iedere SNP-reiziger, een niet te vermijden invloed uitoefent op het milieu, klimaat en de natuur en cultuur op zijn reisbestemming. Toch hebben we als SNP een rotsvast vertrouwen dat we met onze reizen juist ook kunnen bijdragen aan een mooiere wereld.

Hoe? Doordat we er voortdurend alles aan doen om eventuele negatieve effecten van onze reizen tot een minimum te beperken, terwijl we de positieve effecten stimuleren. Zo zijn we al jarenlang een voorloper op het gebied van CO2-reductie, en compenseren we standaard de uitstoot van al onze reizen. Daarbij realiseren we ons meer en meer dat je voor een onvergetelijke natuurreis helemaal niet de halve wereld hoeft over te vliegen. We stippelen steeds meer reizen dichtbij huis in Europa uit, inclusief de optie om per trein naar de bestemming te reizen. Omdat we aldaar het liefst per fiets of op de wandelschoenen rondtrekken, wordt de milieubelasting nog eens extra teruggeschroefd.

Reis bewust, reis duurzaam

In dit filmpje vertellen we je hoe wij eraan werken je reis zo duurzaam mogelijk te maken.

 

Kies voor een duurzame reis

Door te reizen oefen je een onvermijdelijke invloed uit op het milieu, het klimaat, de mensen en de natuur en daarom kan het best lastig zijn om de juiste keuze te maken als het gaat om je volgende vakantie. Dat dit voor lastige dilemma’s zorgt realiseren we ons heel goed. 
Bij SNP zijn we ervan overtuigd dat het mogelijk is om zo duurzaam mogelijk en met een zo klein mogelijke voetafdruk te reizen, zonder dat dit afbreuk doet aan je reiservaring en beleving. Al onze natuurreizen zijn met deze zorg samengesteld. Ook als reiziger kun je je steentje bijdragen, nog voordat je op pad gaat. Duurzaam reizen begint immers al bij het onderzoeken van de verschillende opties en het maken van bewuste keuzes.

Hoe je vooraf al een verschil kunt maken?
 
Lees de 5 tips voor een duurzame reis

Duurzaam reizen op je bestemming

Reizen heeft hoe dan ook impact op het klimaat en de natuur. Door vooraf een bewuste keuze te maken als het gaat om bestemming, vervoer, accommodatie maak je al een verschil en draag je bij aan een schonere wereld. Maar ook als je eenmaal op de plek van bestemming bent hoeft een duurzame vakantie helemaal niet ingewikkeld te zijn. 

Met deze adviezen helpen wij je graag op weg. 

 

Bekijk 6 tips om duurzaam te reizen ter plaatse

Met SNP reis je CO2-neutraal!

Bij SNP vinden we een zo klein mogelijke footprint écht belangrijk. We bekijken altijd hoe je de natuur en cultuur van je bestemming het minst verstoort. Dat zie je terug in de keuze van activiteiten, vervoermiddelen en accommodaties. Daarnaast compenseren wij je reis. Van overnachtingen tot en met de transfers en excursies. Ook de vluchten bieden wij alleen aan inclusief CO2-compensatie. Met SNP reis je CO2-neutraal. Kijk voor meer informatie op snp.nl/co2neutraal.

Hoe werkt CO2-compensatie?
Met behulp van Carmacal kunnen we op de gram na nauwkeurig uitrekenen wat de CO2-voetafdruk is van het landarrangement van elke SNP-reis.

Carmacal is ’s werelds eerste carbon calculator voor de reiswereld: een gebruiksvriendelijke webbased tool waarmee de CO2-uitstoot van een reis tot op de gram nauwkeurig kan worden berekend. Van de vliegreis tot de emissie van twintig verschillende vervoersmiddelen, een half miljoen accommodaties, talloze excursies, enzovoorts.

Dankzij de calculator wordt de CO2-uitstoot in één oogopslag inzichtelijk en vergelijkbaar binnen de hele reisbranche. De kosten van de compensatie neemt SNP voor haar rekening. Die berekenen we niet door in de reissom. Voor de bijbehorende trein- of vliegreis wordt de compensatie inclusief de ticketprijs opgenomen. De compensatiegelden worden besteed aan gecertificeerde projecten waarmee op andere plaatsen in de wereld – veelal in ontwikkelingslanden – CO2-uitstoot wordt gereduceerd. South Pole is als CO2-partner gekozen omdat deze organisatie mooie klimaatprojecten tegen de beste prijs aanbiedt en zelf projecten ontwikkelt. Overigens compenseerde al dertig procent van de SNP-klanten vrijwillig zelf de CO2-uitstoot van hun reis. Met deze nieuwe stap wordt dat in één keer honderd procent. En hoef je zelf niets meer te doen.

SNP helpt plasticvervuiling terug te dringen

SNP Natuurreizen heeft samen met 100 andere bedrijven en organisaties die actief zijn in de toerismesector de International Tourism Plastic Pledge getekend. De Plastic Pledge houdt in dat SNP Natuurreizen, samen met onder andere Corendon, VakantieXperts en Riksja Travel, gaat nadenken over een concreet plan om de plasticvervuiling terug te dringen. Initiatiefnemer MVO Nederland zal alle organisaties hierin begeleiden. 

Waarom is de International Tourism Plastic Pledge nodig?

Van de 300 miljoen ton plastic dat wordt geproduceerd, belandt elk jaar 8 miljoen ton in de oceaan. De verwachting is dat, als we zo doorgaan, er over 30 jaar meer plastic dan vis te vinden is in zee. Al dit afval op de stranden en in zee past natuurlijk niet in het perfecte plaatje dat we hebben in ons hoofd als we denken aan verre, exotische reizen. Helaas wordt dit perfecte plaatje steeds onrealistischer, aangezien het zerfvuil elk jaar met 40% toeneemt. De toerismesector heeft hier een groot aandeel in; de hoeveelheid afval per hotelkamer kan bijvoorbeeld zelfs meer dan twee keer zo veel zijn als een normaal huishouden in dezelfde regio. 

Wat gaan we hier tegen doen?

Als onderdeel van één van de grootste en snelst groeiende sectoren van de wereld, geloven we bij SNP Natuurreizen dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen en daadwerkelijk een verschil kunnen maken. Door het ondertekenen van de Plastic Pledge streven we drie concrete doelen na: het vergroten van de bewustwording van het probleem; het stimuleren van het verminderen, hergebruiken en recyclen van plastic op reis; en de uitwisseling van kennis. In onze webshop zijn al een aantal gadgets te vinden die hieraan bijdragen!

Meer informatie over de Plastic Pledge is hier te vinden. 

SNP is Travelife certified

SNP Natuurreizen heeft in 2013 als één van de eerste touroperators ter wereld het Travelife certificaat ontvangen. Om dit certificaat te behouden vindt er elke twee jaar een audit plaats. In 2018 hebben we wederom het duurzaamheidscertificaat ontvangen. De volgende audit vindt plaats eind 2020.

Het Travelife certificaat toont aan dat SNP voldoet aan de ruim 200 punten die betrekking hebben op internationaal duurzaamheidsbeleid en regels op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daardoor mag SNP Natuurreizen zich de komende twee jaar wederom ‘Travelife certified’ noemen: het hoogste, door de GSTC (Global Sustainable Tourism Council) erkende, niveau van duurzaamheid voor touroperators.

Voor directeur Gert Nieuwboer is de prolongatie van het certificaat een beloning voor de jarenlange inspanning en koploperspositie op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. ‘We zijn één van de duurzaamste touroperators van de Nederlandse reisbranche, maar willen die positie ook in de toekomst blijven vasthouden. We doen er dan ook alles aan om te blijven voldoen aan de strenge eisen van dat mooie Travelife certificaat aan onze muur. Dankzij de inspanningen van ons duurzaamheidsteam hebben we daar alle vertrouwen in.’

'Groene' accommodaties

Kleinschalige accommodaties
Onze reisformule waarbij massaliteit wordt gemeden, brengt ons vaak op onbekende en afgelegen plekken. We overnachten overwegend in kleinschalige accommodaties, veelal in authentieke stijl gebouwd en gerund door eigenaren met trots en passie voor hun eigen landstreek. Onze komst draagt dan ook direct bij aan de lokale economie van deze kleine gemeenschappen.

SNP is actief lid van de kopgroep duurzaamheid ANVR
SNP is een van de Nederlandse touroperators die bij de ANVR de Kopgroep Duurzaamheid vormen en nieuwe initiatieven ontwikkelen om de reisbranche duurzamer te maken. We gebruiken Travelife als instrument om de duurzaamheid van onze reizen te vergroten (zie www.travelife.eu). 

Over milieulabels
Voor SNP is het belangrijk om samen te werken met accommodaties en lokale agenten die duurzaamheid serieus nemen en 'hoog in het vaandel' hebben. Certificering is een lopend proces en steeds meer partners van SNP werken hieraan.

Ook onze reisprogramma's maken het verschil!

Kleine groepen, minimale impact
Onze groepen zijn zelden groter dan 15 deelnemers. Dit betekent dat je door een land kunt reizen of in de natuur kunt zijn, zonder direct een overheersende impact te hebben. Overdag bewegen we ons overwegend te voet, per fiets (of per ski), activiteiten met een laag verstoringsniveau.

Deskundige reisleiding
SNP reisleiders hebben 'van huis uit' een passie voor de natuur en zijn in staat de kwetsbaarheid van ecosystemen te herkennen en verstoring te minimaliseren. Bovendien wordt er in de eigen opleiding veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Zo heeft iedere SNP reisleider de cursus 'Leading the Way' gevolgd, een speciale module gericht op duurzaam op reis te zijn. Daarnaast zijn onze reisleiders tijdens onder meer de wandelvakanties en fietsvakanties de 'oren en ogen' van SNP op locatie. Zij signaleren en rapporteren over de situatie ter plekke ook ten aanzien van duurzaamheidsaspecten.

Weg van de drukke skipistes
Op onze winterreizen mijden we waar het kan de drukke skipistes en bijbehorende skidorpen. Deze vaak ingrijpende en landschapsverstorende structuren zijn gelukkig niet nodig voor de activiteiten waar wij ons mee bezig houden: sneeuwwandelen, langlaufen of crosscountry skiën.

Geen aanbod 'lawaaimakers'
Vanzelfsprekend vind je in ons aanbod geen milieuverstorende voertuigen als sneeuwscooters, quads of jetski's tenzij uitsluitend functioneel gebruikt voor bijvoorbeeld bagagetransport.

Kwetsbare bestemmingen
SNP is zich bewust van de kwetsbaarheid van reisbestemmingen. In het reispakket dat je voorafgaand aan je vakantie ontvangt, wordt informatie gegeven over de lokale natuur en hoe hier zorgvuldig mee om te springen. Op de website van de WNF kun je zien welke souvenirs je beter niet mee kunt nemen. Wij zijn van mening dat mits zorgvuldig voorbereid, deskundig begeleid en vooral kleinschalig opgezet, ook reizen naar bijvoorbeeld Antarctica en de Galapagos eilanden uitgevoerd kunnen worden. Zo werken wij voor Antarctica samen met Oceanwide Expeditions, een natuurcruise organisatie die bekend staat om haar uitstekende expeditieleiders en vanzelfsprekend lid is van de IAATO.org (International Association of Antarctica Tour Operators).

Minder plastic op reis 
Als reisorganisatie met een groot hart voor de natuur hechten wij veel waarde aan een schone leefomgeving voor mens en dier. Wij hebben ons voorgenomen om er alles aan te doen om ons plasticgebruik zoveel mogelijk terug te dringen. Dit begint al met het inpakken van de bagage. Wij geven 6 inpaktips met onmisbare items voor op uw bagagelijst.

Rainforest Alliance
SNP Natuurreizen heeft diverse accommodaties in haar reizen opgenomen die zijn aangesloten bij het toerismeprogramma van Rainforest Alliance. Rainforest Alliance is een internationale natuurbeschermingsorganisatie, actief op het gebied van landbouw en bosbouw (certificeren van FSC-geproduceerd hout). Eén van de doelen van Rainforest Alliance is het bevorderen en ondersteunen van ecologisch en sociaal verantwoord toerisme in Latijns Amerika. Accommodaties in ondermeer Costa Rica, Ecuador en Guatemala worden door Rainforest Alliance getraind op het gebied van effectief management en de vereisten voor duurzaam toerisme. Ze krijgen bijvoorbeeld informatie over de voordelen van water- en afvalrecycling, tips om het gebruik van elektriciteit te verminderen en informatie over het gebruik van bouwmaterialen die weinig impact op het milieu en de natuur hebben. Meer informatie: www.rainforest-alliance.org