SNP Reisleiders Wie begeleidt mijn reis?

Ervaren, enthousiast én gediplomeerd

Geselecteerd op persoonlijkheid, enthousiasme, kunde en ervaring, getoetst tijdens onze opleidingen en tenslotte voor jouw reis gekozen. Op deze pagina stellen de SNP-reisleiders zich graag aan je voor. 

Liefde voor de natuur
Of ze nu net zijn begonnen of al jarenlang reizen begeleiden, de SNP-reisleiders kenmerken zich door hun liefde voor de natuur en kennis van bijzondere gebieden. Bij voorkeur verplaatsen ze zich te voet of per fiets. Boven alles willen zij hun enthousiasme en kennis met je delen en dit is misschien wel hun belangrijkste gemeenschappelijke eigenschap. Zoals je hieronder gaat lezen, zijn de verschillen groot en begeleidt elke reisleider op een unieke manier zijn of haar reizen.

SNP-Opleidingen 
SNP Natuurreizen hecht veel waarde aan kwaliteit en veiligheid. Al vanaf de oprichting zijn er speciale cursussen voor reisleiders ontwikkeld en inmiddels zijn deze uitgegroeid tot een volwaardig opleidingsprogramma: SNP Opleidingen. Al onze reisleiders hebben dit uitgebreide, door professionals uitgevoerde programma gevolgd. 

Bekijk hier het overzicht van onze reisleiders:

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | W | Y

Alexander Megens

reisleider Alexander MegensAlexander is een buitenmens pur sang, dicht bij de natuur zijn geeft hem rust en inspiratie. Als generalist bezorgt hij je graag een mooie reisbelevenis. Van huis uit sociaal wetenschapper interesseert hem alles wat mensen beweegt. In het alledaags leven is Alexander interim manager en werkt hij graag aan opdrachten op het gebied van klantencontact. Dit combineert hij met zijn andere passie, namelijk het wandelcoachen, individueel of met groepen. Reizen doet hij graag, veelal in de bergen, te voet of per mountainbike op eigenlijk alle continenten. Zijn ervaringen en kennis als avonturier deelt hij graag met je!

Annejet Dijkstra

Annejet DijkstraVeiligheid, vrijheid, verbinding. Als we dat met elkaar creëren, is onze wandelreis geslaagd! Mijn vermogen om hieraan bij te dragen neemt boven de 25 graden Celsius rap af :-), dus je vindt mij vooral hoog in de bergen en in gematigde streken - al sla ik een zonbestemming in voor- of najaar zeker niet over. Wandelen, fietsen, sneeuwpret: als het maar beweegt en buiten is! 

 

 

Annelies Pelt

Annelies_klein.JPGAfgestudeerd als bioloog in de bio-informatica. Griekenland is haar grote liefde, ze spreekt de taal, kent de dansen, de keuken en weet veel over de cultuur en de geschiedenis. 's Zomers woont ze in het centrale Griekse bergland. Verder houdt zij van de andere mediterrane Europese landen: Spanje, Portugal, Frankrijk en Italië. Haar passies zijn wandelen, nieuwe paden verkennen en het overbrengen van haar liefde voor de natuur en cultuur.

Antje Grolleman

Antje GrollemanAntje brengt mensen graag in beweging. Als voormalig docent bewegingsonderwijs is ze op haar best als ze, bij voorkeur buiten, in beweging is. Dat kan langlaufend, wandelend op de sneeuwschoenen of een mooie bergwandeling, c.q. fietstocht zijn. Ze houdt van kampvuur maken en kamperen, maar wordt ook blij van een hotel met geweldig uitzicht en een luxe diner. Als het maar met zorg & aandacht gedaan wordt. Lokale producten en duurzaamheid zijn haar stokpaardjes. Daar kan ze, zoals ze zelf zegt; “erg over (s) preken”. www.grollevrouw.nl is haar eigen eenmansbedrijf waarmee ze samen met vrijwilligers wandel- en fietsroutes ontwikkelt voor een route app.

Boris van Oirschot

boris-van-oirschot-1-bijgesneden.jpgBoris is als bioloog natuurlijk buiten op zijn best. Mooie plekjes en bijzondere ontmoetingen met mens of natuur deelt hij graag met anderen. Reizen is heel geschikt om je op elke plek en elke dag opnieuw te verwonderen en nieuwe dingen te leren. Sinds 2000 gaat Boris met SNP op avontuur in bij voorkeur de berg- en bosgebieden. Voorheen trof je hem over de hele wereld, de laatste jaren vooral in Europa.

Bouke Lolkema

Bouke LolkemaVoor Bouke is er niets mooier dan in de bergen en de natuur te zijn en die passie delen met andere mensen. Naast het door hem zo geliefde Nepal is hij vaak te vinden op allerlei bergtochten in Europa of in landen in Azië en Afrika. Kortom: je kunt hem zomaar overal tegenkomen. Op pad zijn met gelijkgestemden levert voor hem naast mooie foto’s en ervaringen ook boeiende gesprekken op, die het leven verrijken en inspireren voor volgende tochten.

 

Carine Nieman

Carine Nieman

Deze van oorsprong Amsterdamse geologe met IVN natuurgidsenopleiding spaart al meer dan dertig jaar haar vrije tijd op om SNP-reizen te begeleiden. Carine heeft veel ervaring met veldwerk en excursies en weet dan ook als geen ander hoe je ‘in het veld’ op eenvoudige wijze de vaak complexe ontstaansgeschiedenis van gebergten zichtbaar maakt. Daarnaast is ze ook geïnteresseerd in de flora, fauna en cultuur onderweg, van IJsland tot Turkije en Noorwegen tot Spanje.

Carlos Huijser

carlos-huijser-bijgesneden.jpgReisleider zijn betekent voor Carlos gastheer zijn in de lokale taal en (eet)cultuur. Een reis is voor hem geslaagd als iedereen zich veilig voelt in de groep, in het landschap en geluk beleeft aan het “buiten zijn en buiten spelen”. De Spaanse Pyreneeën hebben zijn hart gestolen en hij loodst groepen dan ook graag door deze bergwereld. In het dagelijks leven is hij bezig met energie opwek-en besparingsprojecten in de Achterhoek, steekt hij de handen uit de mouwen om met een stichting bij te dragen aan projecten in Nicaragua en geeft hij les in de IVN-gidsopleiding. Humor, mooie waarnemingen en verhalen over wat mensen beweegt vormen belangrijke onderdelen van zijn reizen.

Carolijn Wessels

carolijn-wessels.jpgCarolijn heeft een passie voor reizen en beschouwt het als een voorrecht al veel mooie plekken in de wereld te hebben leren kennen. Organiseren en improviseren gaan haar goed af, en dit zet ze graag in zodat iedereen van een zorgeloze vakantie kan genieten. Carolijn is een enthousiaste en positieve reisleider, die graag buiten is en haar liefde voor de natuur en wandelen met haar groepen deelt. Ze heeft altijd een grote belangstelling gehad voor verschillende culturen. Carolijn reist graag naar Madeira of de Azoren waar ze graag een praatje maakt met de locals, maar geniet ook op andere SNP bestemmingen van de mooie natuur. 

Caroline van Ommeren

Caroline_van_Ommeren1.JPGCaroline heeft jarenlang gewoond, gewerkt en gereisd in Azië en zich zo de Oosterse cultuur en mentaliteit eigen gemaakt. Gepassioneerd in haar speurtochten naar reisdoelen buiten de normale routes en weg van de massa. Het blijft een uitdaging bestemmingen voor reisgenoten om te zetten in een perfecte mix van highlights en nieuwe ontdekkingen.

Casper van Lier

Casper van LierDeze Wageningse bioloog is één van de jongste reisleiders van SNP, maar zeker niet minder ervaren. Casper is dol op alles wat met bergen te maken heeft, van bergwandelen en klimmen, tot huttentochten en kamperen. Hij vraagt zich dan ook regelmatig af waarom hij eigenlijk in Nederland geboren is; ieder bezoek aan de bergen voelt als thuiskomen. Gelukkig mag hij regelmatig met SNP op pad om zijn passie, enthousiasme, kennis en kunde over de bergen en alles wat daar bij komt kijken over te brengen op zijn groepen, met kleine en grote mensen.

Christa Ran

Christa RanDeze antropologe stapte sinds 2002 binnen Europa aardig wat kilometers voor SNP weg. Christa is nooit uitgeleerd en voortdurend in de weer met nieuwe cursussen, waarmee ze haar reeds uitgebreide kennis van de Oudheid en de Middeleeuwen vergroot. Frankrijk, Groot-Brittannië, Noorwegen maar ook Italië bekoren haar het meest. Hier kan ze de sporen van de pelgrims, de Kelten, de Byzantijnen en Romeinen volgen. Pippi Langkous was haar heldin, maar wij zien haar meer als Bambi: onverschrokken en altijd nieuwsgierig.

Christel Werts

Christel WertsChristel is milieukundige en enthousiast buitensporter. Als dochter van een boswachter heeft ze haar fascinatie voor natuur ‘opgelopen’, en al sinds 1988 is ze op pad voor SNP. De ene keer om een nieuwe tocht uit te zetten, de andere keer om deelnemers avonturen te laten beleven. Favoriet is de wildernis in Canada, Noorwegen en Zweden. Met de rugzak op of al kano varend gaat ze vele uitdagingen aan, maar je kan haar ook wandelend door de Alpenlanden of langs de Méditerranée vinden. Op deze bestemmingen doe je ‘geestelijke vitamines’ op door je te mengen in de lokale bevolking, cultuur en natuur. Pas op: Christel is een VEP (Very Enthusiastic Person)!

Christine Kwantes

Christine gaat al vele jaren op pad naar Italië waar zij haar hart heeft verloren aan de veelzijdige natuur, cultuur en het lekkere eten. Ze is in haar element met een rugzak om en wandelschoenen aan. Het begeleiden van reizen betekent voor haar veiligheid, het delen van haar kennis en samen met de groep genieten van het buiten zijn.

Clara Wilken

clara-wilken-bijgesneden.jpgWat hoor je als je heel stil tegen een boom zit? Wat voel je als je met je blote voeten door het gras loopt? Wat ruik je wanneer het net geregend heeft? De natuur is dichterbij dan we denken! Vanuit haar achtergrond als bioloog is Clara dagelijks buiten te vinden om zowel kinderen als volwassenen weer verwonderd te laten zijn over de natuur. Als zelfstandige is Clara verbonden aan diverse projecten waarbij de nadruk ligt op natuurbeleving, natuureducatie en kruiden. Schrik dan ook niet als ze je tijdens een reis plots een plantje aanwijst met de vraag of je het ook wilt proeven.

Dick Scholten

dickscholten-bijgesneden.jpgMilieuadviseur die al van jongs af aan grote en kleine fiets- en wandeltochten maakt door Scandinavië, Zuid-Europa, Noord-Amerika en Noord-Afrika. Het liefst door afgezonderde natuurgebieden en streken waar het toerisme nog in de kinderschoenen staat. Koud of warm dat maakt niet uit, maar een tikkeltje extreem maakt het wel leuker. Informatie over natuur en omgeving deelt hij graag met anderen. En leuke reisverhalen zijn er natuurlijk altijd voorhanden. Genieten van de omgeving en het buiten zijn staan altijd centraal.

Dick van der Veen

Sociaal geograaf en hispanoloog. Als reisleider staat Dick bekend om zijn kleurrijke verhalen over landschap, cultuur en geschiedenis van het Iberisch Schiereiland. Maar ook in Istanbul, Praag en Latijns-Amerika voelt hij zich thuis. Dick is auteur van de natuurwandelgids ‘Midden- en Zuid-Spanje’. In 2019 ontving Dick tijdens het 35-jarig Jubileumfeest voor de reisleiders de welverdiende SNP Jubileumprijs wegens 30 jaar trouwe dienst, bewezen vakkundigheid en continuïteit in succesvol reisleiderschap. 

 

 

Doede Wessels

doede-wessels-bijgesneden.jpgTussen een struintocht op de Veluwe of een (alpine)trektocht in hooggebergte lijkt een groot verschil te zitten. Maar dit zijn juist de gebieden waar Doede graag verblijft en met een SNP groep of zelfstandig te vinden is. Via de scouting ontdekte hij ooit de buitensport en sindsdien is weinig te gek. Een wintertrekking in Zweeds Lapland of een klimexpeditie in Kirgizië. Er zijn altijd wel leuke nieuwe uitdagingen te vinden. Als reisleider wil Doede het gezelschap dan ook laten genieten van de (bergachtige) omgevingen waar hij zelf zo van houdt.

Eline van Nes

eline-van-nes.jpgTot haar 12e heeft Eline in 5 verschillende landen in het buitenland gewoond. Sindsdien heeft ze altijd van reizen gehouden en is geïnteresseerd gebleven in mensen, samenlevingen, culturen en de woeste en diverse natuur. Na haar studie Culturele Antropologie is ze verder de wereld gaan verkennen: als SNP gids en als fotojournaliste.

Els Harinck

Els HarinckAl vele jaren werkt Els voor SNP en het liefst is ze te vinden op het Afrikaanse continent ten zuiden van de Sahara. Het is vooral de Afrikaanse mens die haar hart heeft gestolen. Inmiddels is ze ook vaak te vinden in Azië en in het nabije oosten. Met haar verhalen en vooral humor betrekt ze haar groepen graag bij de lokale cultuur en natuur. Geen groter plezier dan wandelen in goed gezelschap in mooie gebieden. Typisch SNP. Je kunt intussen ook rustig spreken van een Typisch Els reis.

Erik van de Pol

erik_van_de_pol1.jpgIn de wintermaanden werkzaam als toerski- en telemarkgids in de Alpen; in de zomermaanden leidt hij liefst trekkings in Latijns-Amerika. Ooit begonnen als docent, inmiddels een bergsporter in hart en ziel en verknocht aan Chili, Bolivia en Peru, Afrika en Azië.

Esther Veenendaal

Esther VeenendaalEsther is in het dagelijkse leven adviseur duurzaamheid. Ze voelt zich bevoorrecht dat ze daarnaast groepen mee mag nemen naar bergen en natuurgebieden. Studeerde geologie en deelt sinds haar studie haar enthousiasme voor stenen, bergen, wandelen en de natuur met reisgenoten. Vooral de wat zwaardere reizen in ruig terrein trekken haar aan. Wat altijd blijft zijn de vaak bijzondere en waardevolle ontmoetingen met reisgenoten: elke groep brengt iets moois.

 

Fons Hoebink

fons-hoebink-1.jpgIn 2003 begeleidde Fons zijn eerste SNP-reis. Sindsdien zijn er vele gevolgd, vooral binnen Europa. De laatste jaren zijn de reizen die hij doet zeer comfortabel  en komt er meer cultuur aan te pas. Fons is een storyteller avant-la-lettre: mythologie, kunst, geologie, flora en fauna, hij vertelt voor elk wat wils... Europa is een onuitputtelijke bron, ook wat eten en drinken betreft. Er valt daarom veel te ontdekken en dat samen doen is een extra dimensie van een groepsreis. Elke reis is een nieuw avontuur en die uitdaging gaat hij telkens opnieuw aan. Terug in Nederland is hij als IVN-gids actief, want ook in eigen land raak je niet uitgekeken.

Frank Terstappen

Frank TerstappenIs erg begaan met natuur/vogels maar bovenal is hij een gepassioneerd natuurfotograaf. Tijdens zijn excursies of bij het begeleiden van vogel- of fotoreizen ziet hij het als een uitdaging om het iedereen naar zijn zin te maken. Hij heeft de IVN gidsenopleiding gevolgd en heeft o.a. voor Vogelbescherming Nederland gewerkt. Nu werkt hij in de geestelijke gezondheidszorg en combineert dat met zijn eigen natuurevenementen bureau. Frank is sociaal, enthousiast, gedreven en gemotiveerd en heeft een brede interesse in de natuur. Dat wil hij graag delen met zijn reisgenoten. Natuurfotografen zijn individualisten die de lat hoog leggen: hij wil daarom iedereen maximaal laten genieten van zijn of haar eigen natuurbeleving.

Frank van Groen

frank-van-groen-bijgesneden.jpgFrank is een vogelaar in hart en nieren. Hij begeleidt al vele jaren SNP-reizen "all over the world" en wist al reizende in de loop der jaren een uitgebreide soortenlijst op te bouwen. De vogelreizen naar de Bosporus en Zuid Spanje behoren tot zijn favorieten. Frank is gefascineerd door vogelgedrag en grote aantallen. Verder telt Frank ook beroepshalve vogels, zoals voor provinciale weidevogelmeetnetten. Ook is hij actief als vrijwilliger voor SOVON-vogelonderzoek en verzorgt hij cursussen voor de vogelwerkgroep in zijn woonplaats. Frank vindt het leuk zijn passie voor vogels te delen met anderen. Een telescoop op vogelreis behoort tot zijn standaarduitrusting, ideaal om rustig een vogel makkelijk aan medevogelreizigers te laten zien.

Frank van der Mijn

frank-van-groen-bijgesneden.jpgFrank is bioloog en antropoloog en werkte enkele jaren in Indonesië. Sinds het einde van de vorige eeuw richt hij zich vooral op loopbaan- en leiderschapsvraagstukken. Daarnaast is hij een enthousiast begeleider van wandel- en fietsreizen, yogadocent en koordirigent. Hij neemt anderen graag mee in zijn verwondering over het leven: insecten, vogels, natuurgebieden, mensen, culturen en landen. Hij ervaart evenveel schoonheid en ontroering op de vierkante centimeter als op de vierkante kilometer.

Froutje Fruithof

Froutje_Zomer_2013_091_zoom.jpgFroutje is een natuurmens in hart en nieren. In en met de natuur leven doet ze het allerliefst. Ze voelt zich thuis tijdens een avontuurlijke rugzaktrektocht, maar geniet ook intens van haar biologische groentetuin. Net als de Gemzen vind je haar ’s zomers hoog in de bergen en ’s winters wat lager in beschutte dalen. In de wintermaanden staat Froutje voor SNP op de lange latten. Zowel in de alpen als in Scandinavië geeft deze voormalige topsporter langlauflessen aan klanten en brengt ze winterreisleiders tijdens een interne cursus de finesses bij van deze sport. Haar langlaufsporen heeft de duursporter verdiend als junior in het Nederlandse Langlaufteam. Sinds 2000 mag ze zichzelf na een intensieve Zwitserse scholing Schneesportlehrer noemen. Nu kan ze als langlauflerares haar passie voor deze mooie sport met anderen delen. Langlaufen is voor haar: ‘lekker bewegen in een mooie, natuurlijke omgeving!’

Gerrit Tuinstra

Gerrit TuinstraZoemende bijen in plaats van ronkende machines. Fonkelende sterren in plaats van koplampen. Bloemengeur in plaats van uitlaatgassen. Kabbelend water in plaats van ruisende snelwegen. Waar je dat nog vindt kun je mij vinden. Graag neem ik je mee op her-ontdekkingstocht, al sinds 2004 voor SNP! De opleidingen Tuin- en Landschapsinrichting en Aardsysteemkunde droegen bij aan mijn passie voor buiten zijn. Verder bouw ik graag tipi’s en klus graag in en om het huis.

Herman Postma

herman-postma-bijgesneden.jpgHerman Postma woont in Friesland en groeide op in het dorp Holwerd. Dat dorp ligt tegen de waddenzee aan. Als jochie van 13 jaar kocht hij zijn eerste verrekijker om de vogels te observeren. Het geld voor deze kijker had hij verdiend met het zoeken van aardappelen. Opbrengst 1 € cent per geraapte meter. De kijker kostte ongeveer € 60,00 en die kijker is er nog steeds. Na zijn opleiding op de Hogere Landbouwschool werkte hij als landbouwvoorlichter bij LNV. Herman is actief bij het IVN en telt voor SOVON regelmatig vogels. Verder geeft hij lezingen en vogelexcursies. Hij heeft veel plezier in de omgang met groepen en draagt graag zijn kennis uit. Hij is absoluut geen soortenjager maar geniet van iedere vogel die hij ziet.

Ilse Janneman

Ilse JannemanGenieten van de natuur en van elkaar, dat is volgens Ilse het leukste van het reizen. Overdag de fysieke inspanning en ’s avonds met een voldaan gevoel samen nagenieten. Elke dag brengt wel weer iets bijzonders met zich mee. Ze komt het liefst in veel verschillende gebieden zoals de Alpen, Scandinavië, Noord-Amerika en de mediterrane (ei)landen. Ook de winterreizen begeleidt ze met veel plezier.

 

 

Iris de Winter

Iris de WinterJong en aanstekelijk enthousiast, maar als ervaren bioloog bloedserieus te nemen. Deze kennis deelt ze graag met je. Van kinds af aan is Iris in de natuur te vinden en sinds haar studie combineerde ze reizen begeleiden met studeren of werk. Na een halfjaar in een beschermingsproject van de koraalriffen en zeeschildpadden van Indonesië gewerkt te hebben, is Iris gepromoveerd op een biomedisch onderzoek over lemuren. Hiervoor heeft ze veel tijd doorgebracht in de regenwouden van Madagaskar. Directeur Natuurbehoud bij Apenheul, coördineert de cursus ‘Wildlife Conservation’ aan de Universiteit Utrecht en begeleidt met veel plezier uiteenlopende reizen. Kan tevens dansen als geen ander.

Ivo Spanjersberg

Ivo reisde voor en na zijn studie psychologie de hele wereld rond. Sinds de jaren 90 is hij reisleider voor SNP en inmiddels heeft hij reizen begeleid op vier continenten. Ivo geniet van ruige natuur, het actief bezig zijn en de vorming van een hechte groep onderweg. Hij heeft een voorliefde voor eilanden en speelt niet onverdienstelijk basgitaar in exotische bands.

Jaap Miltenburg

jaap_miltenburg.jpgRugzaktrekker met ruime bergsportervaring van het 1ste uur. Jaap is zeer begaan met de bescherming van natuur en landschap en is tevens reisontwikkelaar bij SNP. Vertoeft bij voorkeur boven de boomgrens of in de woeste leegte van Scandinavië, maar voelt zich eigenlijk overal thuis in de vrije natuur. Hij fietst graag lange routes, zoals the Continental Divide van Mexico naar Alaska. Als reisleider vooral actief in de winter, bij voorkeur op telemark- of langlaufskies, maar ook op sneeuwschoenen. Als het maar wit, koud en ongerept is.

Janneke Abma-Horjus

 Wandelen door de natuur en onderweg zijn met mensen is mijn grootste passie.

Oog voor ‘mens en natuur’ is in de reis naar vandaag een belangrijke invulling geweest van mijn werkzame leven.

Leven in het NU, met beide benen stevig op de grond, ben ik als Friezin een nummer 1 in genieten; enthousiast deel ik dan ook als reisleidster mijn kennis over alles  wat de natuur te bieden heeft.

Graag trek ik mijn wandelschoenen aan om samen op pad te gaan.

Jackie van der Kroft

Jackie van der KroftJackie is van huis uit antropoloog en heeft jarenlang op verschillende plekken in de wereld gewerkt voor Artsen zonder Grenzen. Sindsdien is ze werkzaam als consultant en coacht en traint ze mensen in zowel binnen-en buitenland. Tevens geeft ze les op verschillende universiteiten. Sinds een groot aantal jaren begeleidt ze ook vol enthousiasme wandelreizen in Europa voor SNP.

 

 

Jan Beyers

Jan BeyersVoor Jan is reizen een stap terugzetten in het alledaagse ritme. Hij geniet van de stilte, van eindeloze vergezichten, ruwe bergen en uitgestrekte landschappen. Bij voorkeur reist hij naar landen die een prachtige natuur combineren met een boeiende cultuur. Een stevige staptocht met de rugzak of bepakt en gezakt op de trappers, actief buiten-zijn is “zijn bestemming”. En onbekend maakt geenszins onbemind … hij laat zich graag verrassen door nieuwe bestemmingen en wil verwonderd blijven om dat wat anders en boeiend is. Als tuin- en landschapsarchitect is hij geboeid door alles wat groeit en bloeit.

Jan Ensing

Jan EnsingJan groeide op in de bossen van de Achterhoek en deed daar een blijvende verwondering voor de natuur op. Ook wandelen doet hij al zijn hele leven en dus is hij helemaal in zijn element op een wandeling door de natuur. Schreef een wandelboekje over de mooiste boswandelingen van Nederland, maar ook de rest van de wereld heeft hij al wandelend verkend. De meeste indruk maakten de enorm soortenrijke nevelwouden, maar Jan geniet van elk landschap met zijn eigen verhaal. Graag neemt hij je mee om samen op verkenning te gaan.

 

Jan Karel Marlet

jk_marlet-bijgesneden.jpgVoormalig leraar Duits, gletsjertochtleider en lid van de opleidingscommissie voor alpien kader bij de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging. Voor Jan Karel gaat er niets boven koffie in een Italiaanse bar. Maar hij neemt zijn groepen met evenveel plezier mee de bergen in van IJsland, Oostenrijk of Turkije. Met goed eten, goed drinken en goede schoenen kom je volgens hem al een heel eind!

 

Jan Konings

Jan KoningsNoorwegen- en langlaufspecialist bij uitstek. Jan heeft voor SNP vele (sneeuw)wandel en (toer)langlaufreizen ontwikkeld en begeleid in Rondane, Trolleheimen, Jotunheimen, Hardangervidda en Lofoten. Hij geeft de voorkeur aan reliëfrijke tochten boven de boomgrens op de arctische toendra en spreekt vloeiend Noors. In het voor- en najaar is hij echter ook te vinden in de mediterrane berggebieden van Spanje, Portugal en Griekenland, waar hij met veel plezier wandelreizen begeleidt.

 

Jan Oome

jan-oome-bijgesneden.jpgJan is al jaren voor SNP aan de wandel: we kunnen wel zeggen dat hij aardig “ingelopen” en allround is. Na zijn studie milieukunde heeft hij lange tijd doorgebracht in Nieuw-Zeeland, de geschiedenis & de taal van de Maori is hem niet vreemd. In ruige landschappen loopt hij toch het liefst, en wie voor het slapen gaan onder de IJslandse sterrenhemel nog een mooie sage wenst te horen is bij Jan aan het goede adres.

 

Janne Opmeer

Janne OpmeerAfgestudeerd als bioloog en jarenlang werkzaam geweest bij een bezoekerscentrum op het vlak van natuur- en milieueducatie. Nu aan de slag rond klimaat en duurzaamheid. Als reisbegeleider vooral actief binnen Europa; de laatste jaren vooral op de Balkan en aangrenzende gebieden als Turkije en Armenië. Maar ook veel te vinden op het Iberisch Schiereiland, Italië, Frankrijk en meer noordelijk in Groot Brittannië en Noorwegen. Zowel liefhebber van berg- als kustpaden. Loopt warm voor natuur en landschap maar ook voor cultuur en historie van de reisbestemmingen en weet daarover boeiend te vertellen. Inclusief zonnig humeur en een schaterlach die je onmiddellijk herkent!

Jeroen Jazet

jeroen-jazet-nieuw-bijgesneden.jpgJeroen Jazet is fotograaf , filmer en docent fotografie. sinds 2008 is hij Outdoor instructeur voor SNP in Spanje, IJsland, Italie, Schotland en Alaska. Ook schrijft hij veel voor fotomagazines P|f en Zoom.nl. De combinatie theorie-praktijk vind hij geweldig. "Je kunt gedurende een week fotograferen veel persoonlijke begeleiding geven en de diepte in met de deelnemers”. Omdat hij veel commercieel portret –en reclamewerk maakt, vind hij het heerlijk om als vrij werk verstilde landschappen en verlaten plekken te fotograferen.

Jim Konings

Jim KoningsJim is sport- en bewegingsdeskundige met een passie voor bergsport. Maar niet alleen in de bergen voelt hij zich thuis, ook op lager gelegen land en op het water. In het begeleiden van reizen is hij dan ook veelzijdig. Ski-, zeil- en wandelvakanties: Jim begeleidt ze allemaal. Deze levensgenieter begeeft zich graag onder de mensen en zorgt met zijn open houding voor fijne sfeer in de groep zodat er op reis optimaal genoten kan worden. 

 

 

Johan van der Wielen

johan-van-der-wielen.jpgJohan is van beroep natuurfotograaf met als specialisatie sfeer en emotie. Altijd op zoek naar de impressie en indruk van de natuurlijke omgeving en de essentie van het beeld. Spel van vorm en licht, abstractie van sferen en de dynamiek van beweging. De indruk van een beeld wordt bepaald door al onze zintuiglijke ervaringen. Johan zoekt daarbij naar beelden waarbij al deze indrukken als vanzelf weer worden opgeroepen.

Vanaf 2006 is Johan reisleider bij SNP reizen en begeleidt overwegend fotografiereizen. Daarbij legt hij het accent op de beleving van het land en het verder kunnen ontwikkelen op fotografisch gebied, ieder op zijn eigen niveau. Afhankelijk van de reis ligt het accent op de basis van de camera en de natuurfotografie of juist meer gevorderd. Johan's reizen zijn nooit saai, vol humor en gezelligheid brengt hij het enthousiasme en liefde voor de fotografie over waarbij er ook heerlijk gelegenheid is om lekker te ontspannen en van het land te genieten.

Jon Sanz Pérez

Jon SanzVan oorsprong Meester in de Rechten en fotograaf, heeft Jon van zijn passie – natuur en de bergen – zijn werk gemaakt. Inmiddels is hij fulltime gediplomeerd berggids (UIMLA) en begeleidt hij voor SNP al meer dan tien jaar reizen, meestal in zijn geboorteland Spanje. Spreekt vloeiend Nederlands, wat hij leerde tijdens zijn verblijf van 6 jaar in Utrecht. Hoog in de bergen, midden in de natuur is hij thuis, waar dan ook ter wereld. Deze ervaren rotsklimmer kent ook in de Spaanse steden de weg en vertelt graag over de oude en nieuwe tradities. Met Jon krijg je een kijkje achter de Spaanse schermen. Hij is dan ook niet voor niets reisleider voor SNP.

John van Lier

John is nu ruim 10 jaar actief bezig met vogels, en sinds 3 jaar werkzaam bij SNP. Favoriete bestemmingen zijn o.a. Spanje, Portugal, Lesbos, maar hij wil nog veel meer  mooie vogelplekken ontdekken. En samen met u hiervan genieten!  Naast een scherp oog en goed gehoor, houdt hij van interactie met de deelnemers om samen alle mooie  natuurmomenten te kunnen delen en iedereen ervan te kunnen laten genieten. Niet alleen aandacht voor vogels is belangrijk, maar ook voor andere dieren en planten, want  alle beschikbare kennis binnen een groep maakt het totaalplaatje nog completer. Sociaal, humor, gedreven en correct; zo hoopt hij iedere deelnemer een mooie blijvende  vakantieherinnering te kunnen geven.

Joos de Bakker

Joos de BakkerMens, natuur en landschap zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Als planoloog houdt Joos zich bezig met het steeds verder vormgeven van die bijzondere relatie. Op reizen kijkt hij graag met medereizigers hoe landschappen bepalend geweest zijn voor de vestiging van de mens, hoe de mensen vervolgens het landschap hebben ingericht en hoe de natuur zich daar weer op aanpast. Is altijd goed geluimd en vindt het heerlijk om in verschillende landen in bergachtig terrein te wandelen of te rennen, om daarna natuurlijk lekker te eten.

Jos Vrolijk

Jos VrolijkJos is afgestudeerd Sociaal Geograaf en heeft tot voor kort gewerkt in onder andere het hogeschool- onderwijs en bij de natuurorganisatie ‘FREE Nature’. Hij is altijd graag in de natuur op pad en doet dit sinds 2009 ook als SNP reisleider, vooral in veel Europese landen . Naast alle facetten van het landschap hebben de natuur en de lokale cultuur zijn warme belangstelling. In Nederland is Jos daarom actief als vrijwilliger voor verschillende natuur- en landschapsorganisaties. Daarnaast is hij ook een actieve vogelspotter en vogelteller voor o.a. SOVON.

Jurriaan van Eerten

jurriaan-van-eerten.jpgMusicus en freelance journalist, die niets liever doet dan met een lichtgewicht tentje door natuurgebieden rondzwerven of zich verdiepen in onbekende culturen om over hen te schrijven. Of het nu de grillige buitenaardse landschappen van IJsland zijn of de vervreemding van een Aziatische miljoenenstad; het reizen heeft hem na een winter in India en Nepal niet meer losgelaten. Reisleiden is voor hem het delen van zijn enthousiasme voor het avontuur.

Kars Veling

Kars VelingEen zomer lang met vier medestudenten in een huisje midden in de Mariapeel en niets anders doen dan vlinders kijken zorgde dat Kars van vogelaar steeds meer vlinderaar werd. Na zijn doctoraal biologie bij de Rijks Universiteit Utrecht werkt hij intussen al 27 jaar bij De Vlinderstichting als projectleider bij deze non-profitorganisatie en houdt zich bezig met onderzoek en voorlichting over vlinders en libellen. Hij is het gezicht van De Vlinderstichting en regelmatig verschijnen zijn of is hij te horen op radio en TV. Hij begeleidt voor SNP  vlinderreizen naar uiteenlopende gebieden in Europa, Zwitserland, Italië, Hongarije, Frankrijk en Spanje. Het zijn nadrukkelijk geen ‘twitch’ reizen, waarbij zoveel mogelijk soorten worden gescoord, maar heerlijk ontspannen wandelen en fotograferen in mooie bloem- en vlinderrijke gebieden.

Koos Koopmans

Koos KoopmansReisleider die van vele markten thuis is. Koos is een ervaren natuurkenner en weet van de meeste planten en vogels die je tegenkomt de naam. Als liefhebber van geologie kan hij van verschillende gesteentes hun oorsprong uitleggen. Voor SNP leidt hij vaak meerdaagse rugzaktrekkings in de bergen, maar ook de wat lichtere vogel- en orchideeënreizen. Koos is te vinden op de prachtige Italiaanse bergpaden met hun bloemenzeeën en schitterende dorpjes, of in de Spaanse bergen tussen de ruige maquis en de rondcirkelende gieren. Als hij niet reist is hij violist en leraar kunstzinnige vorming.

Kyra Kuitert

Kyra KuitertAls kind speelde Kyra het liefst buiten en werd door haar ouders al vroeg meegenomen op lange zeiltochten. Tijdens haar studie tuin- en landschapsarchitectuur ruilde ze de fokkeschoot in voor een paar bergschoenen en die heeft ze nooit meer uitgetrokken. Naast haar eigen adviesbureau weet ze tijd vrij te maken voor het lopen van vele langeafstandsroutes en pelgrimspaden in en buiten Europa, en heeft ze ook zelf nieuwe routes uitgezet. Lopen geeft haar het gevoel een land of streek werkelijk te leren kennen, zowel de natuur, cultuur als bewoners. Kyra geeft een ieder volop de ruimte om zichzelf te zijn en voor de liefhebbers (met spierpijn…) geeft ze ’s ochtends voor het wandelen graag wat yoga- en stretchoefeningen.

Laura Foederer

laura_foederer-bijgesneden.jpgBegeleidt al jaren reizen zowel in Europa als Azië. Haar grote passie is Nepal en iedere keer als zij daar komt wordt zij ontroerd door de lokale bevolking en fascinerende bergen. In Europa voelt ze zich in Italië helemaal thuis en blijft ze na al die jaren nog steeds een enthousiast reisleidster.

 

Laurens Jansen

Laurens JansenSinds 2006 is hij reisleider bij SNP en met veel enthousiasme en passie begeleid hij zijn reisgezelschappen naar de mooiste plekjes. Na veel tochten en beklimmingen in de Alpen voelt hij zich in de bergen als een vis in het water. Laurens wordt enthousiast van de ontstaansgeschiedenis van landschappen, glaciologie en flora en fauna van zowel het alpiene als het mediterrane ecosysteem. De Alpenlanden en Italië zijn bij Laurens favoriet en hij ziet het als een voorrecht om met je op reis te gaan.

Leon Huijs

leon-huijs1-bijgesneden.jpgHet ‘noordelijk gevoel’ zal hem waarschijnlijk nooit meer loslaten en IJsland en Groenland is zijn tweede thuis geworden. Toch zijn er nog vele onbekende gebieden en culturele aspecten van ‘the Arctic’ die hij wil ontdekken en dus zal hij ook deze zomer weer te vinden zijn bij de poolcirkel…

 

Liesbeth Goede

Liesbeth GoedeHoe lang Liesbeth al reisleidster is? Heel lang! Vier jaar geleden verhuisde ze naar Zuid-Italië, nam een oud huis onder handen en geniet er met volle teugen van la Dolce Vita. Het huis wordt steeds voller met mensen en huisdieren, maar ze trekt er graag op uit. De wandelreizen van SNP begeleidt ze vol enthousiasme en een schaterlach. Liesbeth past perfect bij het mediterrane leven: wat vandaag niet lukt, komt morgen altijd goed.

 

Maaike Elands

Maaike ElandsJe bent graag veel op reis, zo veel mogelijk buiten én werkt het liefst met en voor mensen. Wat wordt je dan? Reisleider bij SNP Natuurreizen. Maaike gooide dan ook het roer om, na jaren werkzaam te zijn geweest in het toerisme. Met groot enthousiasme gaat ze met groepen op ontdekkingsreis waarbij de vaste ingrediënten lekker wandelen, ieder op een eigen manier genieten en een heerlijk diner horen. Thuis is ze ook op de mountainbike in het Brabantse land, maar ze kijk al weer uit naar de volgende reis!

Maaike Groen

maaike-groen-bijgesneden.jpgCommunicatiewetenschapper, milieukundige en bij SNP meestal als kano-instructrice werkzaam. Sinds haar eerste bewogen kano-expeditie op de Turkse Kizilirmak raakte ze flink onder de indruk van deze veelzijdige rivier.

 

 

Maarten Olthof

maarten_olthof.jpgEcoloog en reisleider van het eerste uur. Maarten heeft op diverse afdelingen van het SNP gewerkt en wandelreizen over de gehele wereld ontwikkeld. Zijn grote liefdes zijn Griekenland, Indonesië en Nepal. Vooral in dit laatste land stijgt hij vaak tot grote hoogte "Toch gaat het mij niet om de hoogste toppen, maar om het hart van het land - dat altijd in de bevolking en haar cultuur ligt. Een reis is pas geslaagd als je dat hart hebt voelen kloppen."

Marc Veekamp

marc_veekamp.jpgMarc is een ervaren reisleider die al tientallen reizen heeft begeleid. Opgeleid als landschapsarchitect kun je rekenen op mooie verhalen over de landschappen waar je doorheen trekt. Hij is vaak te vinden in de ongepolijste binnenlanden van Spanje, zijn favoriete bestemming. Marc laat je als het even kan ook genieten van de stilte voordat je samen een stop houdt bij een lokaal barretje voor een lekkere café con leche… 

In de winter begeeft Marc zich op de latten in het hoge noorden of de Alpen. Met veel geduld en plezier schaaft hij je techniek bij en geniet samen met je van de witte wereld.

Marc zorgt ervoor dat je op een ontspannen manier kunt genieten van een heerlijke reis.  Naast SNP werkt hij bij IVN natuureducatie als landelijk projectleider Kind & Natuur. 

Marcel Ariaens

Marcel AriaensHoewel Marcel relatief laat begon met bergtouren, zo rond zijn 25e, was zijn eerste top meteen de Mont Blanc. Daar zou je toch niet aan denken als beginnend ‘alpinist’. Dat was in 1984 en vanaf dat moment was het een zekerheid dat er elk jaar -tot op de dag van vandaag- de bergen in wordt getrokken. Heeft verschillende cursussen bij de NKBV en de Oostenrijkse Alpenvereniging op de teller met diverse hoogtouren tot 6000 meter in Nepal. Zo hoog gaat hij niet met de SNP reizen die hij begeleidt: de Alpen in en niet te ingewikkeld. Lekker wandelen en genieten van de natuur. Het is tenslotte vakantie! 

 

Marcel Breedveld

Marcel BreedveldNa een avontuurlijke tocht van Amsterdam tot Ghana, dwars door de Sahara met een Peugeot 504 en samen reizend met kennissen in een karavaan, begon Marcel in 1992 als reisleider. Van huis uit is hij geoloog en werkte hij in binnen- en buitenland in het onderzoek en aan diverse projecten. Toch keerde hij terug naar het begeleiden van groepen, het maken van verre reizen de bergen en het beleven van natuur en cultuur. Reizen is voor hem kunst. Het samenkomen van het enerzijds scherp zijn in het moment en anderzijds de flow van het genieten en beleven. Zijn hart heeft hij verpand aan Zuid Amerika, een betere welvaartsverdeling zijn main topic.

 

Marcel Rompelman

Marcel RompelmanAl jaren is Marcel op zoek naar allerlei fossielen, veelal langs de kust, maar zeker ook in het binnenland van Europa. Hij is sinds 1995 vanuit zijn hobby Geologie gaan studeren en doceert nu fysische geografie. Marcel houdt zich onder meer bezig met rivieren en delta’s. Tijdens zijn studie heeft hij diverse veldwerken gedaan in de Ardennen, de Spaanse Pyreneeën en op de Peloponnesos in Griekenland om uit te zoeken hoe een bepaald gebied in elkaar zit. Op een SNP reis legt hij graag uit hoe de Aarde werkt en hoe gebieden zijn ontstaan.

 

Marcel Scholing

Marcel_Scholing.jpgFotograaf en Docent fotografie en sinds 2005 freelance reisleider. Hij reist van IJsland tot China, van Sierre Leone tot Zweden. De combinatie van reizen en fotograferen vindt hij geweldig en evenzeer is het leuk om kennis over te brengen en om te zien hoe deelnemers dit direct in praktijk kunnen brengen. Zelf maakt hij het liefst portretten en landschappen. 'Het leuke van portretten vind ik dat je echt in contact komt met mensen ook al kan je elkaar soms niet eens verstaan.'

Marco Vijverberg

Marco VijverbergAfgestudeerd als jurist Europees Milieurecht. De passie voor natuur en reizen bleek toch groter dan zijn interesse in wetboeken. Sinds 2007 begeleidt Marco met veel plezier reizen voor SNP. Met name de reizen waarin zowel natuur als cultuur aan bod komen hebben zijn voorkeur.

 

 

 

Marieke Broers

marieke_broers.jpgAls kind ging ze op avontuur in de buurt; klom in bomen, bouwde hutten en was elk weekend op het water van de Brabantse Maas om te zeilen. Op haar zestiende vertrok ze met een plunjebaal voor een jaar naar Mexico en daarna zijn de weide vertes blijven lonken. Van bergtop tot oceaan; Marieke voelt zich thuis in de natuur die onze aarde zo prachtig maakt. Nieuwe paden vinden en andere culturen ontdekken. De kracht van de beleving. Ze vindt het een voorrecht mensen te laten beleven hoe simpel en puur het leven kan zijn, maar ook dat ze zichzelf kunnen overwinnen op hachelijke paden of in ongemakkelijke situaties: een mooiere voldoening kent ze niet. Je kunt meer dan je zelf voor mogelijk houdt, dat is haar overtuiging. En zo komt ze na iedere reis weer thuis, met mooie verhalen en een hart vol warme indrukken.

Marianne Wildenberg

Marianne WildenbergMarianne deelt graag haar passie voor wandelen. Met aanstekelijk enthousiasme begeleidt ze wandeltochten in Nederland en ver daarbuiten. De Alpen zijn favoriet, maar ook op andere Europese bestemmingen is ze thuis. Al bijna 15 jaar begeleidt ze groepen voor SNP. Ze laat zich daarbij vooral inspireren door het verhaal dat het landschap vertelt. Van ligging en bodem tot klimaat en natuur, met alles wat er leeft. Zo is het karakter van elke streek uniek. En het mooie van wandelen vindt ze,  dat je er de tijd voor kunt nemen om er bij stil te staan.

Mariëtte Weber

mariette-bijgesneden.jpgMariëtte is een veelzijdig reisleidster. Tijdens haar studie Biologie heeft ze op Schiermonnikoog haar hart verpand aan het buitenleven. Sindsdien begeleidt ze al weer ruim 2,5 decennia met hart en ziel SNP reizen. Ze gaat je graag voor in de ruige natuur van het Europese Noorden of de bloemrijke cultuurlandschappen van de Méditerranée. De grafheuvels en -tombes, kerken en tempels  van Schotland, Italië en Cyprus kennen voor haar weinig geheimen.

Marije Klumpes

marije-klumpes-bijgesneden.jpgAfgestudeerd in sociale en culturele psychologie met een grote interesse voor wandelen, bergen & cultuur. Woonde, werkte en wandelde vele jaren in Griekenland, Oostenrijk, Zweden, Frankrijk, Nepal, Bali en Nieuw Zeeland. Doet niets liever dan met mijn rugzak op de wereld (lees bergen) in te gaan om daar te genieten van weidse uitzichten, rust en het contact met de lokale bevolking. Heeft een grote liefde voor mensen, natuur en andere culturen en geniet ervan haar kennis en enthousiasme met de groep te delen. Een van de leukste dingen in haar werk als reisleider vindt ze het levend en begrijpelijk maken van de omgeving waarin we lopen, zowel de bergen, de planten als de cultuur.

Mark Kauw

Mark KauwAls enthousiast sporter en geograaf houdt Mark van reizen en van wandelen en fietsen in de bergen. Het liefst is hij buiten en dus is hij naast zijn werk als projectmanager duurzame ontwikkeling zoveel mogelijk op pad. Waar? Als het maar in de natuur is en als het maar actief is. Als hij dan toch mag kiezen dan is hij het liefst met een SNP groep onderweg van hut naar hut in de Alpen. Dat plezier gunnen we hem en zijn groepen dan ook graag.

 

Marlies Spreen

Marlies SpreenMarlies geniet van alle mooie plekken die je al wandelend kunt ontdekken. Al sinds 1993 is ze daarom voor ons op pad en bij voorkeur in de berggebieden. Spanje en Spanjaarden hebben haar onvoorwaardelijke liefde want “wat is er fijner dan na een heerlijke dag lopen te genieten van een café leche of cerveza op een terrasje?’.  Als landschapsarchitect kan ze je alles vertellen over het ontstaan van landschappen en hoe plant, mens en dier zich hierin bewegen.

Martin van Lokven

Martin van LokvenMartin is al sinds peuter gefascineerd door natuur. Als tiener is hij met zijn vrienden altijd in de natuur te vinden. Niet gek dat hij bioloog werd. Na bijna twee jaar in een laboratorium te hebben gewerkt, wist hij wat hij echt wilde worden. Professioneel natuur- en reisfotograaf. Inmiddels heeft hij over de hele wereld gefotografeerd. Van wijnboeren in Australië, kiwi’s in Nieuw Zeeland, pinguïns in Antarctica tot beren in Alaska. Sinds 2002 begeleidt Martin fotoreizen voor SNP en organiseert hij workshops fotografie. Hij vindt het heerlijk om zijn passie voor natuur en fotografie met anderen te delen. ‘Gezellig!’ is dan ook de WhatsApp-naam van een groepje vrienden, allen fotograferende SNP-reizigers :).

Michalis Maroulakis

Michalis MaroulakisMichalis is een wereldburger. Een kleurrijke cocktail die elke kans voor ontdekking, verdieping en verbinding aangaat. Geboren op Kreta vind hij het heerlijk om groepen over vergeten wandelpaden langs mythologische plekken te voeren om ze ’s avonds met de Griekse keuken te verwennen. Maar Michalis voelt zich ook heel goed thuis in uiteenlopende extremen; de Himalaya, de Alpen, woestijnen, jungles en onder water. Te voet, met rugzak, op de fiets of op de motor. Inmiddels heeft hij in een kleine tien jaar zo’n 80 SNP reizen op zijn naam staan.

Mirjan Hagoort

mirjan_hagoort-bijgesneden.jpgCultureel antropologe gefascineerd door de contrasten en harmonie van het mediterrane gebied. Geniet met de groep even graag van de flora langs het wandelpad, als van het uitzicht op zee. Neemt je het liefst mee naar Griekenland om je te laten delen in haar kennis van het land en volk. In haar gezelschap kijk je net iets verder in bergdorp en taverna.

Nannike Buvelot

nannike.JPGNa het afstuderen als leerkracht basisonderwijs, fietste Nannike naar Azië en werkte in Nepal en Alaska. Door haar ruime scoutingervaring kan ze bijzonder inventief uit de hoek komen en meestal wel een verhaal omhooghalen over de omgeving of de dieren. De koudere regionen boeien haar vooral, sneeuwwandelend of gewoon sjouwend door de bergen, op zoek naar sporen van dieren. Bij de kaart en kompas-cursus van de Outdoor School en op de beurzen kun je haar ook tegenkomen.

Nicolaas Zwager

nicolaas-zwager-bijgesneden.jpgNicolaas studeerde voeding van de mens en is nog steeds betrokken bij voeding, sport en gezondheid. Hij groeide op in Curaçao waar hij een voorliefde ontwikkelde voor watersport. Momenteel runt Nicolaas in de zomer een zeil/surfschool in Zeeland en gedurende wintermaanden verblijft hij in Kaapstad. Is vooral geboeid door geschiedenis, geologie en de evolutie van het leven. Ben je met hem op pad dan hoort een uurtje yoga (vrije inloop!) bij het programma. Nicolaas is niet bang voor een beetje kou; hij beoefent al een paar jaar de Wim Hof Methode (the Iceman).

 

Nienke Roest

Nienke RoestHet liefst is Nienke op plekken waar de natuur overal om haar heen is. Zo wandelt ze graag in ruige gebieden boven de boomgrens en zonder duidelijk pad. Niet voor niks zijn De Alpen haar tweede thuis. In de zomer wielrent en mountainbiket ze heel wat af en in de winter bindt ze haar snowboard of winterwandelschoenen onder. Het is dan ook geen verrassing dat ze geografie heeft gestudeerd en naast haar werk als reisleider met veel enthousiasme projectmatig op een middelbare school werkt als aardrijkskundedocent.

Odyl Leferink

Odyl LeferinkZwerft al bijna 30 jaar voor SNP over de wereld. Wat is haar geheime cocktail? Door haar ruime ervaring, temperament en humor ontdek je niet alleen een gebied maar leer je het ook ruiken en proeven. Lange tijd werkte ze als kok in het veld voor SNP maar nu zorgt ze als reisleider dat elke reis een onvergetelijke –ook culinaire- ervaring wordt. Dit doet ze met oog voor ieder individu en verbinding in de groep. Sicilië beschouwt ze als haar tweede thuis en ontmoetingen met de lokale bevolking staan bij haar hoog op de agenda. Er bestaat trouwens een nieuwe taal: Odyliaans. Iedereen die met haar op pad gaat, leert het in no time verstaan.

 

Otto van Andel

Jim Konings

Otto is altijd al een natuurmens geweest en heeft een grote drang om buiten te zijn. Het liefst is hij in de bergen. Daarom is hij in 2005 naar Zwitserland verhuisd waar hij de opleiding voor Wanderleiter en Schneeschuhwanderleiter heeft gedaan. In de winter is hij veel op pad met toeristen op sneeuwschoenen: volle maansneeuwschoenwandeling met onderweg een kaasfondue of iglo bouwen. In de rest van het jaar maakt hij veel hutten- of hoteltrektochten binnen en buiten Zwitserland.

Paul van Dommelen

Paul van DommelenVan jongs af aan is Paul vertrouwd met de Alpen en inmiddels heeft hij al in heel wat gebergten in de wereld rondgelopen. Voor SNP reist hij voornamelijk naar Zuid-Europa, maar ook Duitsland en Ierland zijn voor hem ideale wandellanden. Wandelen is in zijn visie een bezigheid: het landschap, de cultuur, de historie, de mensen, maar ook een museum bekijken, boodschappen doen en lekker eten en drinken horen allemaal bij een geslaagde wandeldag. Op groepsreis maakt hij graag gebruik van de kennis en ervaringen van de groep en aan verhalen onderweg of ’s avonds is dan ook nooit een gebrek.

Peerke Anink

peerke-anink-bijgesneden.jpgLiefhebber van tochten in ruigere natuurgebieden als Alaska, Canada, Pyreneeën en Noorwegen. Aanhanger van het principe van spannen en ontspannen: overdag pittig wandelen en ’s-avonds met elkaar genieten van lekker eten met een wijntje erbij. In de winter regelmatig op sneeuwschoenen en langlauflatten in Noorwegen of de Alpen te vinden. Peerke wisselt het leiden van reizen af met het geven van managementtrainingen.

Peter Kanaar

 De verwondering voor alles wat groeit en bloeit zijn hem met de paplepel ingegoten. Later zijn hier het enthousiasme voor bergsport en het wereldreizen bij gekomen. Peter   heeft een groen-technische achtergrond in bos- en natuurbeheer en tropische landbouw en heeft in de jaren 90 veel reizen voor SNP, binnen en buiten Europa geleid. Na   een tiental jaar kruipt het bloed waar het niet gaan kan en dus is hij weer voor SNP op pad. Graag neemt hij je mee in zijn fascinatie voor de onderlinge verbanden in de   natuur, de vorming van het landschap en de details van bloemen en insecten.

 

Pierre Looman

Pierre LoomanDe dynamiek van het samen met een groep op stap zijn in de bergen, het echte vrije gevoel van alles mee nemen in de rugzak en samen de natuur maximaal ervaren, dat is waar een groepsreis voor hem om draait. Pierre is International Mountain Leader en heeft ruime ervaring als reisleider en opleider. Thuis voelt hij zich boven de boomgrens en blij wordt hij van ruige gebieden op de wereld waar gletsjers te vinden zijn. Maar ook de landen waar de zijderoutes doorheen voeren en de eeuwenoude geschiedenis voelbaar is spreken hem aan. De vele verhalen over het land van bestemming vertelt hij graag voor een extra beleving.

Pol van Mill

Tegen de 200 SNP reizen heeft hij al op zijn naam staan, duizenden mensen zijn dus al met hem op pad geweest. Van sneeuwwandelreizen in Europa tot fietsexpedities in Peru, van Pieterburen tot Sanaa en nog altijd heeft hij er geen genoeg van. Het omgaan met mensen, het ze naar de zin te maken blijft voor Pol de grootste uitdaging en passie.

Remco de Jong

Remco de JongAls het kan is Remco zijn hele leven buiten. Wandelen, mountainbiken, in de winter op de ski’s en toerskiën in het voorjaar. Geïnspireerd door zijn ouders komt hij al meer dan 25 jaar in de bergen, waar zijn liefde voor de Alpen en Dolomieten zijn ontstaan. In Utrecht is hij actief als imker en als coördinator van een stukje kade in zelfbeheer. Als reisleider, skileraar en skigids weet hij van alles voldoende. Hij voorziet zijn groepen dan ook van informatie over vogels, plantjes en gesteenten waar het kan. Mensen in vakantiesfeer zijn altijd leuk om mee op stap te gaan!

 

Rien Jans

Rien JansHoe extremer het landschap, hoe beter. Daarom is Rien als vogelaar helemaal blij in open laaglandpolders, maar is hij evengoed hoog in de bergen te vinden, waar sneeuwvinken te vinden zijn. In dat geval zit er een alpiene uitrusting in zijn rugzak en blijft de verrekijker thuis. Die verrekijker gaat overigens wel weer mee op alle lager gelegen bestemmingen. Jaren geleden ruilde Rien de journalistiek in voor zijn passie voor de natuur. Naast IVN-er en KNNV-er is hij ook actief binnen de NKBV, én als SNP reisleider voor vogel- en gewone reizen. De rode draad is de aandacht voor zowel de omgeving als de mens.

 

Rita Hoek van Dijke

Jim Konings

Rita is een bevlogen reisleidster met jarenlange ervaring in het op pad zijn in de natuur. De bestemming of type reis maakt voor Rita niet uit want voor haar is geen berg te ruig, geen woestijn te droog, geen rivier te wild en geen oceaan te ver. De karakteristieke uitspraak van Rita is dan ook: ‘In weer en wind gaan we lekker lopen’.

Rob Boogaard

rob.JPGAls afgestudeerd bedrijfskundige heeft Rob in zijn vrije tijd een steeds grotere passie ontwikkeld voor (buiten)sporten, waaronder bergwandelen. Dit naast zijn altijd al grote belangstelling voor verschillende mensen en culturen. Na een ‘wereldreis’ met het gezin is Rob sinds 2000, naast zijn eigen communicatie adviespraktijk, actief met kleinschalige ontwikkelingsprojecten in onder meer Tanzania. Zijn passie voor bergsport ontwikkelde zich verder na de beklimming van de Kilimanjaro. Verschillende cursussen bij de NKBV, beklimmingen en wandelingen maakten Rob pas echt bekend met de begrippen rust, ruimte en bijzondere natuur. Rob heeft interesse in geologie, meteorologie, flora en fauna en wil op reis zijn groepen graag enthousiasmeren.

Rob van Sundert

reisleider Rob van SundertMet reisleider Rob ga je echt op avontuur. Energiek en enthousiast. Altijd nieuwsgierig naar het onbekende; een nieuw paadje, die hoge top of welke vogel vliegt daar. Reisgenoten kunnen ontspannen en genieten want reisleider Rob regelt het wel. Van huis uit geograaf met daarnaast een studie duurzaam toerisme. Is 5-talig en weet altijd het ijs te breken in iedere taal. Na 3 jaar full time werk als freelance gids en reisleider in Latijns Amerika en Marokko specialiseert hij zich nu in Europese bergwandel bestemmingen. Sinds 2018 actief voor SNP. Geïnteresseerd in cultuur, geschiedenis en wijn. Als hij niet op reis is springt hij met zijn kinderen op de trampoline, gaat hij mountainbiken of bergen beklimmen. De overige tijd is hij actief als trainer en consultant voor industriële veiligheid en redding. Stil zitten is er niet bij. Slecht weer bestaat niet. Tot ziens in de bergen!

Ronald Bakkum

Ronald BakkumBuitenspelen, zo noemt Ronald het reisleiden. Sinds 2002 wandelt hij voor SNP door Europa: de Pyreneeën, de Alpen, het Provençaalse land en op de Spaanse of Portugese eilanden. Van huis uit is hij aquatisch ecoloog maar heeft een berghart dat hij graag deelt. Ontspannen door inspannen en genieten van het moois dat de bergwereld biedt: grootse uitzichten op kaarmeren, rotspartijen, watervallen en kusten, tot het kleinste insectenleven op een bloem. Buitenspelen. Dus.

Ruud Wolterman

Ruud WoltermanSinds 2009 begeleidt Ruud voor SNP vogelreizen naar Lesbos met zijn vaste maatje Herman Postma. Naast vogels heeft hij ook een opmerkelijke passie voor reptielen. Hij vogelt dan ook met een beetje extra: bloemen, vlinders en reptielen worden niet overgeslagen. Ruud is analist in het Amsterdam Universitair Medisch Centrum, vult zijn vrije tijd als trombonist in verschillende bands, een potje bridge, een rondje hardlopen, vrijwilligerswerk in de natuur en is uiteraard actief in de Vogelwerkgroep Amsterdam. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, trekt hij er ook graag met SNP groepen op uit. Wij kunnen uren naar hem luisteren.

Ton Renniers

Ton RenniersTon is geboren in 1949  en opgegroeid in Rotterdam. De plaatjesalbums van Rinke Tolman   ( Zo leer je vogels kennen) uit de zestiger jaren wekten voorgoed zijn belangstelling voor vogels. Van 1980  tot 1986 was hij natuurgids bij het IVN Leiden. Sinds 1986 is hij lid van een regionale vogelwerkgroep. Hierbinnen  houdt Ton zich bezig met het  organiseren en geven van cursussen, lezingen en excursies. De Extremadura in Spanje is zijn meest favoriete gebied, maar hij heeft ook ervaring met vogelreizen naar Engeland, Portugal, en Roemenie.  Als reisleider wil hij de deelnemers aan de  vogelreizen enthousiast  maken voor het kijken naar vogels  en beleven van de natuur.

Wilbert Boeren

wilbert-boeren3-bijgesneden.jpgWilbert Boeren is al van jongs af aan geïnteresseerd in natuur. Naast (bestuurs-)lid van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie was hij als veldwerker en eerste penningmeester betrokken bij de oprichting van Vereniging Das & Boom.

Naast natuur heeft hij een interesse gekregen voor cultuur-historie. Wilbert schept er plezier in mensen een goede tijd te geven, mee op pad te nemen en te informeren. Vanuit dat oogpunt heeft hij zijn eigen bedrijf Landbeleven opgericht dat zich richt op excursies en activiteiten op het gebied van natuur en cultuur-historie.

Wilma Wormgoor

wilma-wormgoor.jpgZe begon als fysiotherapeute en werkte voor SNV in Niger (West-Afrika). Sindsdien is ze blijven reizen, liefst naar verre bestemmingen. Het wandelen ontdekte ze op de ‘Grand Randonnées’ in Frankrijk. Tijdens een sabbatical liep ze naar Santiago de Compostella en volgde een Wildlife-training in het Kruger Park. Hierdoor gooide ze het roer en ging werken als reisleider. Wandelen is voor haar dé manier om de natuur volledig te beleven. Het Middellandse Zeegebied of Afrika: een reis is pas geslaagd als gezelligheid hoogtij viert.

Yaël Duindam

Yaël DuindamZodra straten plaats maken voor bergpaadjes of het pad verdwijnt, voelt Yaël zich helemaal thuis. Ze zoekt het verhaal achter elke bergtop, steen en plant om daarmee het unieke verhaal van ieder landschap te ontdekken. Tijdens haar studie aardwetenschappen en het vele veldwerk raakte zij hierin bedreven en breidde dit verder uit tijdens haar eigen rugzakreizen. Het liefst trekt ze door Spanje, Latijns-Amerika of de Balkan, op zoek naar de meest onontdekte plekjes en lokale verhalen. Yaël is de belichaming van Enthousiast met een hoofdletter E. Let maar eens op: als zij vertelt staat de wereld in bloei.

 

Bijzondere natuurreizen Unieke belevingen Ervaren reisexperts Persoonlijk contact
Anvr Sgr Calamiteitenfonds Sustainable Travel Award 2019 Travelife certified