Wandelen in de Dolomieten

Italië - Dolomieten, 5 dagen Wandelen over de Dolorama weg

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Trektocht langs berghutten

Ervaar het magische landschap van de Dolomieten: land van groene almen en ruige pieken tegen een staalblauwe lucht. Van begin tot eind wandel je tussen bergkammen en enorme rotsmassieven, met zicht op besneeuwde toppen. De Dolorama-weg is één van de goed te belopen meerdaagse huttentochten in het gebied en is daarmee prima geschikt voor beginners en gezinnen. Slechts één keer op de hele route steek je een asfaltweg over; voor de rest is de bewoonde wereld ver weg. Onderweg is er genoeg te zien, zoals de prehistorische nederzetting Astmoos op de Lüsner Alm en de wonderbaarlijke rotsformaties op het Würzjoch. Je verblijft in gezellige hutten, hoog in de bergen.

Uniek aan deze reis

 • De mooiste panorama wandelingen
 • Comfortabele, door families gerunde berghutten
 • Südtiroler specialiteiten: kaas, polenta, paddestoelen en Speck
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Mooiste wandelroutes Europa

Een overzicht van de mooiste wandelroutes van Europa? Lees dit artikel met de 21 mooiste wandelroutes van Europa

Dag tot dag

Italië - Südtirol - Doloramaweg

In het kort ziet je programma voor de komende 5 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1 : aankomst Brixen / Bressanone, transfer naar Zumis, wandeling naar Kreuzwiesenhütte, overnachting Kreuzwiesenhütte
 • Dag 2 : wandeling naar Maurerberghütte, overnachting Maurerberghütte
 • Dag 3 : wandeling naar Schlüterhütte, overnachting Schlüterhütte
 • Dag 4 : wandeling naar Rifugio Resciesa, overnachting Rifugio Resciesa
 • Dag 5 : afdalen naar Ortisei en vertrek
Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Aankomst in Brixen (Italiaans: Bressanone) in het Eisacktal. Om 10:00 uur word je naar Zumis gebracht. Hier, dik 1700m boven zeeniveau, begint je huttentocht. Deze eerste etappe is een langzame maar gestage klim over de Rodenecker-Lüsner Alm. Hier en daar zie je een verdwaalde boerderij, maar je ogen zullen vooral gericht zijn op de bergen wat verder weg. In het noorden heb je prachtig uitzicht op de Pfundererbergen en zijn grotere, bekende buren: de Zillertaler Alpen in Oostenrijk. In het zuiden ontvouwt zich een prachtig panorama over de eerste Dolomietentoppen, zoals de markante Peitlerkofel. Door een open landschap van almen en zomerboerderijen wandel je naar de Kreuzwiesenhütte (1925 m).
Wandeling: 9,5 km, 290m stijgen, 110m dalen, 3 uur.

Overnachting in

Kreuzwiesenhütte

Dag 2

Vandaag blijf je de hele dag op hoogte. Je maakt een prachtige wandeling die steeds op en neer gaat met voortdurend mooie vergezichten. De blik is voortdurend gericht op de markante rotswand van de Peitlerkofel, als je door een vriendelijk berglandschap van almen en bergweiden wandelt. Je volgt voornamelijk de bergrug hoog boven het dal van Brunico. Na bergmeer Glittnersee en het Lüsnerjoch wandel je over de flank van de Maurerberg naar de Maurerberghütte (2157m).
Wandeling: 11 km, 550 m stijgen, 350 m dalen, 5 uur.

Overnachting in

Maurerberghütte

Dag 3

Meteen aan het begin van de wandeling besef je waarom het berglandschap van de Dolomieten Unesco Werelderfgoed is. Op de pas van het Würzjoch, een geliefde plek voor dagjesmensen, torent de machtige noordwand van de Peitlerkofel boven het parkachtige landschap uit. Als je deze berg rondt betreed je natuurpark Puez-Geisler en verandert het landschap snel, gras maakt plaats voor steen. De weg naar de Schlüterhütte voert vervolgens door de prachtige alpenflora van de Peitlerwiesen. De Schlüterhütte - Rifugio Genova in het Italiaans - ligt op bijna 2300m, vlak onder het Kreuzkofeljoch.
Wandeling: 15 km, 650 m stijgen, 460 m dalen, 5,5 uur.

Overnachting in

Schlüterhütte/Rifugio Genova

Dag 4

De enigszins uitdagende wandeling van vandaag voert in het begin door licht dennenbos en alpenrozenstruiken. Je wandelt in de schaduw van de tot 1000 meter hoge muren van de Geisler. Na de Brogleshütte wordt het ruige, indrukwekkende rotslandschap van de Dolomieten ingeruild voor weelderig groen, zacht glooiende weilanden. De Val Gardena komt in zicht, met daarachter de beroemde Seiseralm. Via de vlakke alpenweiden op de zuidhellingen van Resciesa bereik je het bergstation van de Raschötz-bergtrein en even verderop de Rifugio Resciesa / Raschötzhütte (2170 m). 
Wandeling: 18 km, 550 m stijgen, 650 m dalen, 7 uur.

Overnachting in

Rifugio Resciesa / Schutzhütte Raschötz

Dag 5

Na het ontbijt neem je de bergtrein naar beneden naar Ortisei in de Val Gardena. Je kunt ook te voet afdalen.
Wandeling 2 of 7 km, 120 of 940 m dalen, 0,5 of 2 uur. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in sfeervolle berghutten die schitterend gelegen zijn rond de 2000m hoogte, met zicht op fraaie Dolomietentoppen. Je overnacht op privékamers behalve in de Schlüterhütte (dag 3, ook wel Rifugio Genova genoemd). In deze hooggelegen hut overnacht je op meerpersoonskamers. De badkamer is vrijwel altijd gedeeld, op de gang. Bij overnachting op privékamers zijn lakens en handdoek inbegrepen. Voor de overnachting op een meerpersoonskamer in de Schlüterhütte/Rifugio Genova dien je wel je eigen lakenzak en handdoek mee te nemen.

Vanwege het beperkte aantal privé-kamers in de hutten, kan het zijn dat we die voor je niet meer kunnen reserveren (met name in hoogseizoen). We kunnen dan in overleg met jou een slaapplaats in een meerpersoonskamer (8 - 18 personen) boeken.

Maaltijden

Elke dag begint met een stevig ontbijt. 's Avonds kun je in de berghutten a la carte eten. Op dag 2, 3 en 4 krijg je van de hut een lunchpakket mee. We raden aan daarnaast vanuit Nederland / België of Brixen wat extra brandstof in de vorm van bv. mueslirepen, chocolade en noten mee te nemen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 3 lunchpakketten
 • transfer Brixen - Zumis (dag 1)
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • bagagevervoer (niet mogelijk)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • evt. toeristenbelasting

Over de activiteiten

Je wandelt over onverharde wegen en goed-gemarkeerde wandelpaden. De eerste wandeldag is korter en kent minder hoogteverschil, zodat je niet meteen je laaglandspieren tot het uiterste hoeft op te rekken. Deze tocht is prima te doen voor iedereen met een zekere basisconditie.

Geschikt voor kinderen

De reis is geschikt voor kinderen vanaf ca. 10 jaar. Zij dienen wel enige bergwandelervaring te hebben en tredzeker te zijn. Bovendien moeten ze in staat zijn om met een rugzak met beperkte uitrusting te lopen.

Extra dagen

Je kunt overal extra dagen boeken.

Extra's

Verlengingshotels

Residence Gasser (Brixen)

Comfortabel 4-sterrenhotel net buiten het centrum van Brixen, aan een parkje op het punt waar de rivieren Eisack en Rienz bij elkaar komen. Je kamer beschikt over eigen badkamer, TV en gratis wifi. Tegen betaling kun je je auto tijdens de wandeltocht achterlaten op het parkeerterrein van het hotel. Je mag gebruik maken van de faciliteiten van het 150 m verderop gelegen Hotel Grüner Baum, eveneens in handen van de familie Stremitzer.
NB: we kunnen ook een kamer voor je reserveren in het hoofdgebouw van Hotel Grüner Baum. Prijzen op aanvraag.

Jugendherberge Brixen (Brixen)

De gezellige jeugdherberg van Brixen ligt in het hart van de oude stad en is ondergebracht in de gebouwen van een voormalig klooster. We boeken hier voor jou een privékamer met eigen badkamer en ontbijt. Als je wilt kun je er 's avonds dineren.

Transfers

Transfer Ortisei - Brixen / Bressanone (vanaf € 121,- per boeking)

Optionele transfer van Ortisei - eindpunt van de reis - naar startpunt Brixen / Bressanone. Handig als je met de auto naar Südtirol bent gekomen.

Voorwaarden:

De prijs is per transfer. De vermelde prijs geldt voor max. 3 personen. Bij 4 personen of meer is de transfer duurder. 

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Brixen is ca. 980km. Vanuit Brussel rijd je in ca. 910km naar Brixen. Je parkeert je auto op een openbaar, betaald parkeerterrein in Brixen. 
Op dag 5 reis je vanuit Ortisei met de bus in ca. 1 uur terug naar Brixen. Een andere mogelijkheid is met de bus naar Klausen / Chiusa (duur ongeveer 45 minuten). In Klausen stap je op de trein naar Brixen. Deze gaat 1, soms 2 x per uur. Je kunt via ons ook een transfer boeken van Ortisei naar Brixen (zie extra's).

Klik hier voor de dienstregeling van de bus van Ortisei / St. Ulrich naar Klausen (buslijn 351) en Brixen (buslijn 350).
Klik hier voor de dienstregeling van de trein van Klausen naar Brixen.

Je kunt via ons vooraf (en evt. na afloop) een hotel in Brixen boeken.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een heenreis naar Brixen en terugreis vanaf Chiusa/Klausen of Brixen.

Je kan zelf je treintickets boeken via www.nsinternational.nl

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is

De aankomst van de dagtrein in Brixen is te laat om nog de eerste berghut te kunnen bereiken. We kunnen vooraf een extra overnachting in Brixen voor je boeken. Met de nachttrein kom je wel op tijd aan.
Terugreis: je neemt vanuit Ortisei de bus naar Chiusa / Klausen. Je bent ca. 45 minuten onderweg. Je kunt ook de bus naar Brixen nemen en hier nog een nachtje blijven. Wij boeken graag je hotel in Brixen voor je. 

Klik hier voor de dienstregeling van de bus van Ortisei / St. Ulrich naar Klausen (buslijn 351) en Brixen (buslijn 350).

Trein schema

Nachttrein:

Bestemming

Tijd

Overstap

Arnhem CS -Brixen

20:08 -10:55

1

Brxien– Arnhem CS

19:04 - 08:51

1

Treinschema's zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen.

SNP kan het schema van de nachttrein voor je boeken. Indien je dit wenst, kan je dit bij boeking aangeven.

Je kunt dit arrangement starten op elke dag van de week van half juni tot half september. In augustus is het vrij druk in de Dolomieten. I.v.m. de populariteit raden we aan bijtijds te boeken, m.n. in de periode van de schoolvakantie.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Noord Italië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 • goede wandelschoenen
 • regenkleding
 • kompas is niet noodzakelijk, wel handig
 • lakenzak en kussensloop
 • slippers of sloffen voor in de berghutten
 • handdoek
 • thermosfles voor koffie/thee onderweg
 • drinkfles
 • snacks, bv. mueslirepen
 • evt: wandelstokken
 • evt. gamaschen (bij sneeuw, vroeg in het seizoen)

Ga je binnenkort op reis naar Italië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/italie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/italie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen vaak contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP. 
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Zie verder voor een algemeen advies de website van het LCR of ITG,

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Wandelen in de Dolomieten

Italië - Dolomieten

Wandelen over de Dolorama weg

Trektocht langs berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.