lake district engeland

The Coast to Coast Walk ‘Pick a stone, dip your toe’

De Coast to Coast Walk (C2C) wordt gerekend tot de allermooiste wandelroutes ter wereld. De bijna 300 km lange tocht voert dwars door drie nationale parken met de fraaiste natuur in Engeland. En langs gezellige pubs, watervallen, rollende heuvels en kissing gates. We spraken met onze lokale expert Mark Sandamas over de hoogtepunten van de C2C. ’It is a slow way of being!

Jij kent de Coast to Coast op je duimpje. Wat maakt de route zo uniek?

Normaalgesproken loop ik hem zeker ieder wandelseizoen een keer. Het is een opwindende wandelervaring. Geen twee dagen zijn hetzelfde. Soms heb je het gevoel dat je ergens in Zwitserland loopt, zo indrukwekkend zijn de landschappen. Het begint al meteen op de eerste dag. Bij helder weer zie je vanaf de rode zandstenen zeekliffen bij Saint-Bees de kust van Schotland en Ierland. Stel je eens voor! Vervolgens loop je door een oer-Engels landschap dat in de loop der eeuwen door de mens is gevormd. Met boerderijen, eindeloos lange stone walls, dorpjes, onverharde wegen en bruisende, gezellige stadjes. Even later is het landschap weer doodstil. Als het mist, hoor je ergens een waterval bulderen maar je ziet hem niet. En dan opeens knalt de hemel open en is het strakblauw. Dát is de Coast to Coast walk!

Coast-to-Coast groepreis

Coast-to-Coast etappe west (privé)

Coast-to-Coast etappe oost (privé)

Kun je iets vertellen over de drie nationale parken op de route?

Wist je dat negentig procent van de route van de Coast to Coast walk door nationale parken loopt? Het Lake District kent de spectaculairste uitzichten en landschappen door de combinatie van hoge bergen, rivieren en meren. Daarna de Yorkshire Dales met grillige kalksteen formaties en schilderachtige ‘veldschuren’ die typisch zijn voor dit gebied. En héél veel schapen! De North York Moors tenslotte kent de meest uitgestrekte heidevelden in de hele wereld met een geheel eigen flora en fauna. 

Als je Coast to Coast zegt, zeg je onmiddellijk Alfred Wainwright?

In Nederland is Wainwright waarschijnlijk onbekend, maar voor wandelend Engeland is hij een fenomeen. Ik durf zelfs te beweren dat ik zonder Wainwright deze baan niet zou hebben. Hij heeft de Coast to Coast walk groot gemaakt. Uniek aan Wainwright was dat hij niet alleen geweldig kon schrijven, maar ook heel mooi kon tekenen. Het lukte hem een uitgever te vinden voor zijn aantekeningen en illustraties en in 1973 verscheen de eerste uitgave van de C2C. De route is trouwens pas echt groot geworden door het reisprogramma Countryfile op de BBC.

Wat kunnen wandelaars verwachten van deze SNP-reis?

Tijdens de groepsreis deel je vijftien dagen lang hele bijzondere ervaringen met elkaar. Iedere dag ervaar je het schitterende Engelse landschap in al zijn schoonheid. Bergen, dalen, bossen, weilanden, heidevelden. En aan het einde van een lange dag kom je aan in een dorpje en kun je je even lekker terugtrekken op je kamer. Of je drinkt met elkaar eerst nog een pint Stout aan de bar. De reis kent lange dagetappes, tot wel 26 km, en daarom mag je gerust spreken van een serieuze fysieke uitdaging. Maar tegelijkertijd, omdat je iedere dag buiten bent, is het een slow way of being. Wandelen, lekker eten, slapen, ontbijten en weer wandelen. Het leven wordt een stuk simpeler door dit prettige tempo. Noem het mindfulness!

Zullen we eens kijken naar het programma? Wat zijn de hoogtepunten?

Oei, dat zijn er veel! Op de eerste dag meteen een steile afdaling, de steilste van de hele tocht met steeds grandioze uitzichten. Een dag later trek je door Borrowadale, mijn favoriete dale in het Lake District. Een ander hoogtepunt is Patterdale, aan adembenemend mooi dal waar overal beekjes naar beneden stromen en waar je blijft fotograferen. Kirkby Stephen op de zevende dag is een heerlijk marktstadje aan de voet van de Pennine Hills. Net als het schilderachtige Richmond trouwens waar we overnachten in een bijzonder guesthouse. 

De Coast to Coast want kent ook veel tradities. Hoe zit dat met die steen en die teen?

Ha! Pick a stone, dip your toe. Iedere wandelaar die begint aan de Coast to Coast walk dipt zijn teen in de Ierse Zee en stopt een steen in de rugzak. Datzelfde doe je ook als je aan het eind van je tocht in Robin Hood’s Bay aankomt en je de Noordzee bereikt. Daar leg je je steen neer en dip je je teen in het zeewater. Als je slim bent neem je een niet al te zware steen mee, je moet er wel twee weken mee lopen….

En wat zijn dan de kissing gates….?

De Coast to Coast Walk kent vele soorten door- en overgangen: hekken, poorten etc. Beroemd zijn de hekken waarbij er maar één persoon tegelijkertijd doorheen kan. Degene die als tweede komt, moet een kus geven aan de eerste om het hek weer vrij te geven. Vandaar kissing gates. Maar er zijn meer theorieën. 

Kun je iets zeggen over de overnachtingsplekken?

Vooral traditionele familiehotelletjes. Sommige van de B&B’s waar we slapen zijn 400 of 500 jaar oud. Soms slapen we in een boerderij en een enkele keer in een boetiekhotel. Maar allemaal met zeer vriendelijke eigenaars. Er bestaat zelfs een onderlinge competitie wie het beste English Breakfast serveert op de C2C. Het eten in de pubs is de laatste pakweg 20 jaar ook sterk verbeterd. Vaak lokaal geproduceerd. Je kunt bij een aantal pubs verrukkelijke schotels met lam eten, maar ook vegetariërs komen aan hun trekken. De pub in Grasmere vind ik persoonlijk de beste. En oh ja, natuurlijk de fish and chips in Robin Hood’s Bay op de laatste dag. Never tasted better!

Tot slot: hoe zwaar is deze tocht?

De eerste week is meteen heel stevig omdat we vooral door de bergen lopen en veel kilometers maken. Met name dag 4 en 5 zijn het zwaarst door een combinatie van het terrein, hoogteverschil en de afstand. Maar na een dag of zes ben je het gewend, dan wil je niet meer anders! Overigens slaan we twee keer een minder mooi deel over en maken we gebruik van een transfer. En je bagage wordt vervoerd, dat scheelt natuurlijk enorm. Je loop met een kleine rugzak met een lunchpakket, wat extra kleding en wat je verder mee wil nemen. 

In de voetsporen van Alfred Wainwright

Strik je wandelschoenen voor Alfred Wainwright’s meesterwerk! Dit is je kans om de beroemde Coast-to-Coast-walk te lopen. 

Bekijk de reis

Aanbevolen reizen

Bekijk de reizen
Groot-Brittannië - Coast-to-Coast walk, 15 dagen
Lake District Coast-to-Coast wandelen 8,6
Wandelen
Groepsreis
Groot-Brittannië - Coast-to-Coast walk Van de Ierse Zee naar de Noordzee

wandelvakantie langs guesthouses, hotels en inns

Zwaarte
Comfort
15 dagen
vanaf € 3.899
Prijs per persoon excl. heen- en terugreis
Groot-Brittannië - Coast-to-Coast – West, 9 dagen
Lake District Coast-to-Coast wandelen 8,9
Wandelen
Privéreis
Groot-Brittannië - Coast-to-Coast – West Van St Bees naar Kirkby Stephen

wandelvakantie langs B&B's, guesthouses, hotels en inns

Zwaarte
Comfort
9 dagen
vanaf € 1.219
Prijs per persoon bij min. 2 personen
Groot-Brittannië - Coast-to-Coast – Oost, 11 dagen
Yorkshire Dales  Coast-to-Coast wandelen 9,0
Wandelen
Privéreis
Groot-Brittannië - Coast-to-Coast – Oost Van Kirkby Stephen naar Robin Hood’s Bay

wandelvakantie langs B&B's, guesthouses, hotels en inns

Zwaarte
Comfort
11 dagen
vanaf € 1.444
Prijs per persoon bij min. 2 personen