header

South West Coast Path Ontdek de zuidwestkust van Engeland

Het South West Coast Path is het langste bewegwijzerde voetpad van Engeland, met een totale lengte van ruim 1000 kilometer langs de gehele zuidwestkust van Engeland. In de 19e eeuw was het South West Coast Path een patrouilleroute van de Engelse kustwacht om smokkel tegen te gaan. Vandaag de dag vormt deze langeafstandsroute een uitdaging voor zowel ervaren wandelaars als beginners. Laat je net als talloze schrijvers en kunstenaars betoveren door de steeds veranderende landschappen. In dit artikel de meest gestelde vragen over het South West Coast Path.

Waar is het begin en eind van het South West Coast Path?

Het South West Coast Path loopt van Minehead in Somerset, langs de ongerepte kusten van Devon en Cornwall, met als eindpunt Poole Harbour in Dorset. Veel van de landschappen die het South West Coast Path doorkruist, hebben een speciale status, bijvoorbeeld als nationaal park of erfgoed. Onderweg passeer je ook twee Unesco werelderfgoedlocaties, namelijk de kust van Dorset en East-Devon, ook wel bekend als de Jurassic Coast. Oftewel een geweldig decor voor afwisselende wandelreizen. 

Hoe lang zou je bezig zijn om het South West Coast Path te bewandelen?

Als je alle South West Coast Path etappen achter elkaar zou volgen - het zijn er in totaal 52, ben je zo'n 7 à 8 weken achter elkaar bezig. Veel wandelaars kiezen er daarom voor om het South West Coast Path op te delen in meerdere vakanties. Dat is zeker geen straf want je wordt elke keer weer verrast door nieuwe, fotogenieke uitzichten. Er is geen vaste richting om het pad te volgen, maar veel wandelaars lopen tegen de klok in, dus starten in Minehead en eindigen in Poole. Er zijn onderweg genoeg steden en dorpen waar je comfortabel overnacht en volop mogelijkheden om naast het wandelen ook te surfen, paddleboarden en kajakken.  

Hoe moeilijk is het South West Coast Path?

Het South West Coast Path is een uitdagende wandelroute waarbij je veel stijgt en daalt. De totale beklommen hoogte van de route is zo'n 35.000 meter, wat bijna vier keer de hoogte is van de Mount Everest. Een goede conditie is dus wel nodig. Als minder ervaren wandelaar kun je ook kleine delen van de route lopen, van 5 of 10 kilometer per dag. Veel van de korte routes lopen in een cirkel, wat fijn is als je tijdens de wandelreis ook de auto gebruikt. Die kun je aan het begin (en eindpunt) van de route laten staan. 

Wat is het mooiste stuk van het South West Coast Path?

Het South West Coast Path kent een aantal delen die er uitspringen qua schoonheid. De ruige kliffenkust van het uiterste zuidwesten van Cornwall hoort hierbij. Maar ook de ‘Jurassic Coast’ bij Dorset is een aanrader. Beide gebieden ontdek je tijdens wandelvakanties van SNP Natuurreizen. 

1) Cornwall en de Scilly Isles

Cornwall ontdek je bijvoorbeeld tijdens een 8-daagse wandelreis die begint in het pittoreske St. Ives, met zijn smalle kasseienstraatjes en knusse vissers-cottages. Het ooit zo slaperige vissersplaatsje werd in de 19e eeuw populair bij kunstenaars die werden aangetrokken door het speciale licht en een schilderachtige omgeving van bochtige lanen, beschutte baaien en uitgestrekte zandstranden.  

Vanuit St. Ives wandel je langs de grillige klifkust van Penwith naar Land's End, het uiterste puntje van Cornwall, in het zuidwesten van Engeland. Al snel begrijp je waarom dit een zogeheten Area of Outstanding Natural Beauty is. In het voorjaar bloeien de gele Gaspeldoorn en het roze Engels Gras hier weelderig, terwijl het gebied in de nazomer wordt bedekt met een deken van paarse struikhei.

Vogelaars spotten op de steile kliffen verschillende meeuwensoorten, Noordse stormvogels en Jan-van-Genten die in een loodrechte duik het water in een lekker hapje vis proberen te vangen. Bij Mussel Point bekijk je hoe de zeehonden ontspannen zonnebaden op de rotsen. Heb je na deze reis zin om nog meer van het South West Coast Path te ontdekken? Dan plak je de wandelvakantie uit de volgende alinea erachter aan!

Bekijk deze reis

2) Mediterraan Cornwall

De vorige reis eindigt in Penzance, waar deze wandelvakantie start. Geniet van een mediterrane wereld, waar de vegetatie deels subtropisch is en het klimaat heerlijk mild. Perfect voor een ontspannen wandelreis over een wat makkelijker deel van het South West Coast Path. Je eindigt bij de kliffen van Lizard Point, ook wel het zuidelijke puntje van Engeland. Je maakt tijdens deze wandelreis onder meer een stop bij St Michael's Mount, een civil parish die geldt als tegenhanger van de Normandische Mont Saint-Michel.  

Bekijk deze reis

3) Jurassic Coast bij Dorset

Dorset is de belichaming van een authentiek Engels landschap; steile kliffen vol fossielen, panoramische vergezichten, schattige dorpen tussen de groene heuvels, eeuwenoude Keltische forten, landgoederen met schitterende tuinen. Niet zo vreemd dat schrijvers als Thomas Hardy ('Tess of the D'Urbervilles') en John Fowles ('French Lieutenant's Woman') er graag kwamen om hun beroemde boeken te schrijven. Voordeel van dit deel van het South West Coast Path is dat het nog vrij onontdekt is en je dus niet wordt overspoeld met toeristen. Zo geniet je in alle rust van de Jurassic Coast. Hoogtepunt in dit wandelgebied is de Golden Cap, met 191 meter ook wel de hoogste klif langs de Engelse zuidkust.  

Bekijk deze reis

Wat is de beste reistijd voor het South West Coast Path?

De beste reistijd om delen van het South West Coast Path te lopen is in het voor- en najaar. Vanwege de warme golfstroom is het dan over het algemeen heerlijk wandelweer, hoewel koude of regenachtige periodes voor kunnen komen. Juli en augustus zijn drukke maanden aan de Engelse zuidkust. Wil je toch in deze maanden gaan, dan is vroeg boeken zeer aan te raden. De Scilly Isles zijn het hele jaar door populair. Als je hiernaar toe wil afreizen, boek je het beste vroeg. Het aantal accommodaties en de grootte ervan is namelijk beperkt in dit gebied.

Aanbevolen reizen

Tijdens deze reizen volg je het South West Coast Path:
Groot-Brittannië - Exmoor, Cornwall & Dartmoor, 9 dagen
xx 8,4
Natuur Rondreizen
Privéreis
Groot-Brittannië - Exmoor, Cornwall & Dartmoor Moors & cliffs van Zuidwest-Engeland

rondreis per (huur)auto langs B&B's en inns

Zwaarte
Comfort
9 dagen
vanaf € 1.140
Prijs per persoon bij min. 2 personen
Groot-Brittannië - Cornwall, Lizard, 7 dagen
HouselBayToLizardLight_Paul_Watts_-_Visit_Cornwall.jpg 8,6
Wandelen
Privéreis
Groot-Brittannië - Cornwall, Lizard De zonnige zuidkust van Cornwall

wandelvakantie langs B&B's

Zwaarte
Comfort
7 dagen
vanaf € 886
Prijs per persoon bij min. 2 personen
Groot-Brittannië - Dorset, 8 dagen
jurassic_coast.jpg 8,4
Wandelen
Privéreis
Groot-Brittannië - Dorset Jurassic Coast

wandelvakantie langs B&B's

Zwaarte
Comfort
8 dagen
vanaf € 1.086
Prijs per persoon bij min. 2 personen
Groot-Brittannië - Exmoor, 7 dagen
uitzicht_vanaf_Simmonsbath_House_Edwin_Tofield.jpg 8,8
Wandelen
Privéreis
Groot-Brittannië - Exmoor Van ruige 'moors' naar kleurrijke kust

wandelvakantie vanuit twee hotels

Zwaarte
Comfort
7 dagen
vanaf € 781
Prijs per persoon bij min. 2 personen
Groot-Brittannië - Exmoor & Cornwall, 9 dagen
dramatic_cornish_coast.jpg 8,7
Wandelen
Groepsreis
Groot-Brittannië - Exmoor & Cornwall De kliffen en heidevelden van Zuidwest-Engeland

wandelvakantie langs twee historische hotels

Zwaarte
Comfort
9 dagen
vanaf € 2.463
Prijs per persoon incl. heen- en terugreis