palaronda-wandelen-dolomieten

Italië - Trentino - Dolomieten, 4 dagen Palaronda minitrek

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Minitrek langs drie berghutten

Korte trektocht door de Pale di San Martino, in de nog onbekende zuidelijke Dolomieten. De ruige pieken kleuren er van ochtendroze tot oranje-rood bij zonsondergang. Overnacht in schitterend gelegen, sfeervolle berghutten op meerpersoonskamers. Je wandelt met bagage voor enkele nachten in je rugzak. De wandelingen zijn pittig en enige bergwandelervaring is geen overbodige luxe. Maar de beloning is groot. Je waant je af en toe op een andere planeet tussen de kale rotsen met uitzicht op de spitse steenkathedralen. Deze reis is geschikt voor volwassen en jeugdige wandelaars vanaf 12 jaar met bergwandelervaring. 

Uniek aan deze reis

 • sfeervolle berghutten
 • onbekend deel van de Dolomieten
 • sfeervolle berghutten
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Italië - Trentino - Dolomieten

In vier dagen doorkruis je de Pale di San Martino, een woest mooi berggebied in de zuidelijke Dolomieten. Minder bekend, maar zeker zo mooi als de bekendere gebieden elders in de Italiaanse Alpen. Deze 'tafel van steen' van ruim 2000m hoog vindt zijn oorsprong in koraal, miljoenen jaren geleden. Vandaag de dag waken de ongenaakbare, kale toppen van dit berggebied over de stoere wandelaars aan hun voeten. Maar wat je zal bijblijven tijdens deze Dolomieten vakantie, is het contrast tussen het felle groen van bos en het lichte grijs van de enorme rotswanden, een speciale combinatie die je alleen hier aantreft.

Dag 1

Vanuit wintersportdorp San Martino di Castrozza brengt de kabelbaan je bovenop de Altopiano delle Pale. Na een wandelingetje van 500m over de Passo di Rosetta bereik je Rifugio Rosetta, schitterend gelegen op ruim 2500m hoogte. Eventueel kun je vanuit het bergstation van de kabelbaan eerst de Cima della Rosetta beklimmen voor een adembenemend uitzicht op het dal en San Martino. 
Als je vandaag al vroeg arriveert in San Martino kun je ook helemaal te voet naar Rifugio Rosetta: een fikse klim van 6 km met 1060 m stijgen, 4 uur lopen. Of je stapt halverwege de kabelbaan uit bij tussenstation Colverde.

Overnachting in

Rifugio Rosetta

Dag 2

Vandaag trek je het hart van de Pale di San Martino in. Vanaf Rifugio Rosetta wandel je in zo'n anderhalf uur naar de Fradustagletsjer. Het is mogelijk in nog eens anderhalf uur langs de linkerzijde naar de top van de Cima Fradusta (2939) te klimmen voor een geweldig uitzicht over de bergen van de Palagroep. Via dezelfde weg keer je weer terug om vervolgens via de Passo Pradidali Basso verder af te dalen naar de volgende berghut.
Wandeling: 11 km, 400 m stijgen en 700 m dalen (5 uur lopen)

Overnachting in

Rifugio Pradidali

Dag 3

Vanuit Rifugio Pradidali daal je af naar de gelijknamige vallei. Je wandelt over een panoramisch pad de vallei door, langs kleine watervallen en beekjes. In de prachtige Val Canali zie je de adembenemende Cima Canali, de ontelbare rotszuilen van Cimerlo en de machtige 'toren' van Sass Maor. Het pad naar de ruïnes van Malga Pradidali en Malga Canali voert door koele bossen. Het is daarna nog een kleine klim naar de Rifugio Canali 'Treviso' (1631m) onderin de Sass d'Ortiga en aan de voet van de Cima Lastei.
Wandeling: 12 km, 400 m stijgen, 1000 m dalen (5 uur lopen)

Overnachting in

Rifugio Canali-Treviso

Dag 4

Na het ontbijt vertrek je voor de laatste etappe van deze minitrek. Je klimt door de brede Corovallei in ca. 3 uur omhoog naar de Passo Canali, gelegen op de oostelijke rand van het plateau. Het adembemende 360° uitzicht op de Dolomieten is niet te missen. Dwars over de altopiano wandel je vervolgens terug naar Rifugio Rosetta, waar je de eerste nacht hebt doorgebracht. De kabelbaan brengt je vanuit de machtige bergwereld weer terug in San Martino. Blijf je liever wat langer plakken, dan boek je een extra overnachting in Rifugio Rosetta en daal je de volgende dag pas af naar de bewoonde wereld. 
Wandeling: 10,5 km, 1280 m stijgen, 300 m dalen (6-7 uur lopen)

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in sfeervolle berghutten die schitterend gelegen zijn tussen de 1500 en ruim 2500m hoogte. Je slaapt op meerpersoonskamers. Douche en WC zijn altijd op de gang. Je neemt zelf een handdoek en lakenzak mee of je koopt ter plaatse een laken in de hut. Dekens / dekbedden zijn aanwezig. 

Over de maaltijden

Elke dag begint met een stevig ontbijt en 's avonds krijg je een smaakvol diner voorgeschoteld. Je kunt in de hutten een lunchpakket bestellen voor onderweg. Daarnaast is het aan te raden wat mueslirepen, noten e.d. mee te nemen voor een tussendoortje.

Inbegrepen

 • 3 overnachtingen
 • 3 x ontbijt
 • 3 x diner
 • kaartje Colverde-Rosettalift
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen
 • Wandelkaart (ontvang je ter plaatse)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunches
 • bagagevervoer (niet mogelijk)
 • persoonlijke uitgaven en verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • evt. toeristenbelasting (ca. EUR 1,50 pppn)

Over de activiteiten

Je volgt voornamelijk rood-wit gemarkeerde wandelroutes. De routes voeren over gravelwegen, berg- en wandelpaden door het bos en over grasvelden, maar voornamelijk over stenige, soms steile, bergpaden, soms met enkele staalkabels voor extra houvast. De routes hebben behoorlijke hoogteverschillen. Enige bergwandelervaring is geen overbodige luxe. Op dag 2 kun je optioneel de Cima Fradusta beklimmen. Je neemt je bagage voor 3 nachten mee in je rugzak. Goede wandeluitrusting inclusief goede wandelschoenen zijn een voorwaarde. 

Geschikt voor kinderen

De wandelingen zijn geschikt voor kinderen vanaf ca. 12 jaar die al eens eerder in vergelijkbaar terrein hebben gewandeld. Bovendien moeten ze in staat zijn om 4 dagen met een rugzak met beperkte uitrusting te lopen.

Extra dagen

Je kunt in alle hutten extra nachten boeken. Als je het op dag 4 wat rustiger aan wilt doen kun je een overnachting bij boeken in Rifugio Rosetta. In dat geval daal je pas de volgende dag weer af naar San Martino di Castrozza.

Extra's

Verlengingshotels

Rifugio Rosetta

Vanuit wintersportdorp San Martino di Castrozza brengt de kabelbaan je bovenop de Altopiano delle Pale. Na een wandelingetje van 500m over de Passo di Rosetta bereik je Rifugio Rosetta. Deze berghut is schitterend gelegen op ruim 2500m hoogte. De berghut heeft ruim 80 bedden in meerpersoonskamers (4 tot 8 bedden). Warme douches mogelijk tegen betaling.

Hotel Paladin (San Martino di Castrozza)

Kleinschalig familiehotel, mooi gelegen in het hogere gedeelte van San Martino. Het centrum ligt op slechts 200m; vanuit het hotel kijk je fraai uit op de toppen van de Lagorai. Je kamer beschikt over TV, minibar en balkon. In het wellnessgedeelte vind je sauna en stoombad. Hotel Paladin biedt gratis wifi en serveert lokale gerechten in het eigen restaurant.   

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand van Utrecht naar San Martino di Castrozza ca. 1100 km. Vanaf Brussel rijd je in ca. 1000km naar het wandelgebied. Je kunt gratis parkeren in het dorp, bv. bij de kabelbaan.
Vanuit het dorp neem je de kabelbaan omhoog naar Rosetta. Voor de dienstregeling van de kabelbaan klik hier.

Als het voor je heen- en/of terugreis handiger uitkomt kunnen we vooraf of achteraf een hotel in San Martino di Castrozza voor je boeken.

Trein informatie

Het wandelgebied is per trein lastig te bereiken, vandaar dat we geen standaard treinreis aanbieden. Heb je zelf je treinreis geregeld, dan kun je het beste kiezen voor een trein naar Trento. Vanaf Trento reis je per lokale trein en / of bus verder naar San Martino di Castrozza (110km), via Borgo Valsugana Est.
Het station van Feltre ligt dichterbij het wandelgebied (45km) dan dat van Trento, maar de meeste mensen zullen niet vanuit het zuiden naar het wandelgebied reizen. Feltre ligt op de lijn van Padova naar Belluno. Vanaf Feltre is San Martino di Castrozza per bus bereikbaar. Houd er bij het plannen van je terugreis rekening mee dat je op dag 4 van het arrangement nog de gehele dag aan het wandelen bent.

Vanuit het dorp neem je de kabelbaan omhoog naar Rosetta. Voor de dienstregeling van de kabelbaan klik hier.

Vluchtinformatie

Kies voor een retourvlucht op Venetië, Treviso of evt. Verona. Houd er bij het plannen van je terugvlucht rekening mee dat je op dag 4 van het arrangement nog de gehele dag aan het wandelen bent en niet nog door kunt reizen naar het vliegveld. Plan je terugvlucht dus minimaal een dag later. We kunnen na afloop van het wandelarrangement een hotel in San Martino di Castrozza voor je boeken.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar eerste accomodatie

Vanaf de verschillende vliegvelden reis je eerst naar Feltre:

 • Vanaf vliegveld Venetië - Marco Polo neem je de bus naar Mestre (elk half uur, afstand: 10km) en vervolgens de trein naar Feltre. 
 • Vanaf vliegveld Treviso neem je de bus naar het treinstation in de stad en vervolgens de trein naar Feltre.
 • Vanaf vliegveld Verona neem je de bus naar treinstation Verona Porta Nuova. Hier stap je op de trein en reis je via Padova naar Feltre.

Vanuit Feltre gaat er een bus naar San Martino di Castrozza (45km). Vanuit het dorp neem je de kabelbaan omhoog naar Rosetta.

Voor treintijden van Mestre/Treviso/Verona naar Feltre klik hier.
Voor bustijden van Feltre naar San Martino di Castrozza klik hier. Kies Zone 5 en vervolgens lijn B501.
Voor de dienstregeling van de kabelbaan klik hier

Je kunt dit arrangement boeken in de periode eind juni - half september. Dit is tevens de periode waarin de kabelbaan vanuit San Martino di Castrozza draait. Aan het begin van de zomer (eind juni, begin juli) kan er nog sneeuw liggen op de hoger gelegen delen van de wandelingen.

 • goede wandelschoenen
 • regenkleding
 • kompas is niet noodzakelijk, wel handig
 • lakenzak en kussensloop
 • slippers of sloffen voor in de berghutten
 • handdoek
 • thermosfles voor koffie/thee onderweg
 • snacks, bv. mueslirepen
 • evt: wandelstokken
 • evt. gamaschen (bij sneeuw, vroeg in het seizoen)

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Graag willen we je wijzen op het volgende:

3 augustus 2021:

 • voor berghutten en restaurants waar je binnen eet geldt dat je m.i.v. 6 augustus alleen toegang krijgt met een zogenaamde 'Green Pass'. Dit betekent dat reizigers (vanaf 12 jaar) een Digitaal Corona Certificaat (1 dosis volstaat) of een PCR/ antigeentest nodig hebben. Je kunt hiervoor de Corona Check app gebruiken. De geldigheidsduur van een PCR of antigeentest is in principe 48 uur, maar het is nog onduidelijk hoe hutten op meerdaagse tochten hiermee omgaan. Neem voor de zekerheid - als je nog niet je eerste vaccinatie hebt gehad -  een negatieve test mee die nog geldig is bij aankomst in de eerste hut van de tocht.
 • de hutten op de Palaronda nemen een aantal maatregelen tegen verspreiding van het corona-virus. Je dient zelf een slaapzak (of evt. lakenzak) mee te nemen en een hoeslaken + kussensloop te huren in de hut (ca. EUR 8,- p.p.). Verder dien je een mondkapje, desinfecterende gel en hutsloffen of slippers mee te nemen.

Voor een verblijf in Italië heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien je met de eigen auto naar Italië rijdt, ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Italië - Trentino - Dolomieten

Palaronda minitrek

Minitrek langs drie berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten