Huttentochten in Dolomieten, Italië
Huttentocht Dolomieten: van berghut naar berghut
Voor wie is een huttentocht Dolomieten geschikt? De meeste huttentochten in de Dolomieten zijn geschikt voor ervaren bergwandelaars, maar er zijn ook huttentochten met kinderen. De routes zijn over goede paden en zijn niet bijzonder lang of zwaar. Wandel je liever in een groep? SNP heeft speciale huttentochten met een groep door de Dolomieten. Je wandelt samen met een gids, op wie je in alle situaties kunt rekenen.
Overnachten in sfeervolle Italiaanse berghutten
Een huttentocht in de Dolomieten maak je al vanaf 4 dagen. Optioneel kun je langer verblijven in de berghutten. Je overnacht in berghutten en berghotels: soms eenvoudig, meestal comfortabel, alle spectaculair gelegen en sfeervol. Soms wordt je bagage voor je vervoerd, soms wandel je met bagage voor enkele nachten in je rugzak.
7 redenen voor een huttentocht in de Dolomieten
De Dolomieten spreken bij veel bergliefhebbers tot de verbeelding: ruige bergtoppen en puinhellingen wisselen zich af met grote glooiende vlaktes en groene almweides. De cultuur is een mengelmoes van Oostenrijkse gemütlichkeit en Italiaanse dolce vita. In deze mix uit natuur, cultuur en traditie vinden we met gemak 7 redenen om een huttentocht in de Dolomieten te lopen.
-
De afzonderlijke berggroepen en hun sagen
Hoe de Dolomieten zijn ontstaan is al een interessant verhaal op zich. Maar de vele sagen die bijna overal te vinden zijn, zijn nog veel spannender! Of je nu in ‘Koning Lauriens Rosengarten’ onderweg bent of in het ‘Rijk van Fanes’, pas op als je de ‘Schlernheksen’ of de ‘Lauterfresser’ tegenkomt! Na het horen van deze sagen verandert je blik op dit landschap voorgoed. -
Lieflijk en ruig op één dag
Groene bergweides die afsteken tegen bijna witte rotswanden en daarboven een strakblauwe lucht. Voor velen hét beeld van de Dolomieten. Zo kun je op één dag op glooiende bergweides met een overweldigende bloemenpracht wandelen om even later onderaan steile rotswanden te lopen en vervolgens uit te komen in een karig maanlandschap. -
Mooi weer Bella Italia…
Natuurlijk schijnt de zon niet altijd, ook niet in de Dolomieten. Toch is het er vaak lekker weer en valt er in de zomer minder regen dan aan de noordkant van de Alpen. Vooral september is een goede wandelmaand. Iets om rekening mee te houden bij het plannen van je volgende tocht. -
Karakteristieke berghutten
De culturele mengelmoes kom je ook op de berghutten in de Dolomieten tegen. De éne nacht slaap je in een kamer met kaarslicht omdat er geen stroom is. De andere avond drink je een goede wijn in een hypermoderne berghut. Of je drinkt een schnaps met één van de gezellige Hüttenwirten. Ook kan het gebeuren dat een eenvoudige wegbeschrijving overgaat in een opgewonden conversatie vol met gebaren. -
Routemogelijkheden
Zelf bepalen hoe lang je per dag onderweg wilt zijn of hoe eenvoudig of hoe moeilijk de tocht wordt. In de Dolomieten is (bijna) alles mogelijk. Van eenvoudige huttentochten zoals de Doloramaweg tot aan pittige tochten zoals de Palaronda Trek of de Brenta Dolomieten huttentocht is er voor elke bergliefhebber een passende route te vinden. Eén van de mooiste huttentochten in de Dolomieten is de Alta Via 1. Veel etappes zijn relatief eenvoudig en voor de moeilijke etappes zijn er goede alternatieven. -
Goed gemarkeerd en onderhouden bergpaden
In de Dolomieten kom je de rood-witte verfstrepen volop tegen op rotsen, bomen en hekjes. Net zoals ruim voldoende wegwijzers, zodat je niet zult verdwalen. Houd er wel rekening mee dat de aangegeven looptijden nogal eens kunnen afwijken van de daadwerkelijke looptijden. Er zijn amper plekken waar de wegen en de markeringen niet goed zijn. -
Espresso, cappuccino, tiramisu
Wie houdt er nou niet van een stevige espresso of een romige cappuccino? Naast het mooie weer is zo´n heerlijke Italiaanse koffie voor velen reden genoeg om graag in dit prachtige stukje Italië onderweg te zijn. Vergeet de huisgemaakte tiramisu niet!
Top 5 huttentochten in de Dolomieten
Zeg je huttentochten in de Dolomieten, dan zeg je de ‘Dolomieten Höhenwegen’ - ‘hoogteroutes’, maar liefst tien verschillende stuk, elk tot wel 200 kilometer lang. Ze doorkruisen alle massieven van de Dolomieten van noord naar zuid. Op eentje na die van oost naar west voert. Kenmerkend voor de Dolomieten is het grillige gesteente, waar wandelen snel overgaat in klauteren langs een van de vele via ferrata’s (Klettersteige in het Duits): routes door steile bergwanden die met metalen ladders, kabels, haken, hangbruggen etc. begaanbaar zijn gemaakt voor bergwandelaars.
Je komt ze dan ook veelvuldig tegen op de meeste Höhenwegen, waar je dan ferrata-ervaring en een speciale uitrusting voor nodig hebt. Twee van de tien Höhenwegen (of Alta Via’s in het Italiaans) zijn geschikt voor bergwandelaars; ze bevatten geen via ferrata’s en een enkele die je ook kunt vermijden. Het gaat om nummer 1 en nummer 9, die we in deze toplijst ook hebben opgenomen. Hoewel ze van alle Höhenwegen het minst moeilijk zijn, doen ze qua landschap namelijk absoluut niet onder voor de rest.
-
Dolomieten Höhenweg 1, 8 dagen
De Dolomieten Höhenweg 1 (ook wel Alta Via Dolomiti Numero Uno) is dé klassieke huttentocht van de Dolomieten en tegelijk één van de populairste huttentochten van de hele Alpen. Wie ‘m loopt, ergens tussen half juni en half september, zal onderweg vrienden maken met mede-bergwandelaars uit allerlei delen van de wereld. Het meest populairst zijn de eerste reeks etappes vanaf het idyllische tussen steile rotswanden gelegen bergmeer Pragser Wildsee (een startplek om U tegen zeggen!) tot aan de rifugio Lagazuoi of Nuvolau. Maar laat je zeker niet afschrikken door de drukte: het schitterende landschap onderweg is de moeite meer dan waard, de sfeer onder de wandelaars is goed, het eten in de hutten erg goed, en écht filelopen wordt het in de uitgestrekte bergen niet zo snel.
-
Dolomieten Höhenweg 9
De Dolomieten Höhenweg 9 is de enige van de tien Dolomieten Höhenwegen die niet van noord naar zuid loopt, maar van west naar oost de Dolomieten doorkruist. Het maakt deze variant niet minder mooi. Integendeel, want er zit geen saaie etappe bij. Vanaf de start in provinciehoofdstad Bolzano begint het meteen goed, als de klim naar de Sellapas beloond wordt met prachtige uitzichten. Deze route geldt samen met de nummer 1 als eenvoudigste van alle Höhenwegen, geschikt voor pure bergwandelaars, met slechts één via ferrata die te omzeilen is. Heb je alleen tijd om een deel van het traject lopen? De tweede helft (vanaf Cortina d’Ampezzo) bevat alle hoogtepunten van de oostelijke Dolomieten: van de bergkolos Monte Cristallo tot de wirwar aan spitse rotspieken van de Cadini berggroep en de grillige coulissen van de Sextener Dolomieten, met als kers op de taart het beroemde bergtrio van de Drei Zinnen.
-
Palaronda Trek, 4 dagen
Het zuidelijke deel van de Dolomieten is een stuk minder bekend dan het noordelijke deel. Een beetje een geheimtip is dan ook de Palaronda Trek, waarop je in vier dagen de hele lengte doorkruist van het woeste Pale di San Martino massief. Een ‘tafel van steen’ van wel 2.000 meter hoog, die bestaat uit hetzelfde kenmerkende Dolomietgesteente en grillige rotsformaties dat je ook in het noorden vindt, met steile wanden en ruige pieken die ’s ochtends vrolijk roze kleuren en in de avond vlammend oranje-rood. En hoe verder naar het zuiden, hoe sfeervoller de hutten lijken te worden en hoe lekkerder het eten. Van de Palaronda Trek bestaat ook nog een moeilijkere variant langs via ferrata’s.
-
Dolomiti di Brenta Trek, Brenta Dolomieten, 5 dagen
De Brenta Dolomieten vormen echt een andere surrealistische wereld. Tussen beweeglijke nevelflarden stuit je op diep in de berg uitgesleten spelonken, oranjerode rotswanden en slanke pieken. Net slotgrachten, kasteelmuren en –torens. Wat de Brenta Dolomieten uniek maakt, is een netwerk van smalle natuurlijk gevormde richels die langs loodrechte en door soms overhangende bergwanden leiden. Tussen de enorme rotstorens is het een drukte van belang op de Via Ferrata’s en in de grote berghutten. Veel rustiger, weidser en authentieker is het noordelijke deel van deze berggroep in de Dolomieten. Hier hebben we een pittige trektocht door de ruige natuur uitgezet waarbij je de Dolomiti di Brenta Trek volgt. Grandioze uitzichten onderweg en overnachtingen op bijzondere en kleinschalige plekken.
-
Alta Badia Höhenweg
De Alta Badia vallei wordt wel beschouwd als het ‘hart van de Dolomieten. Deze hooggelegen vallei is een van de laatste oorden waar nog Ladinisch wordt gesproken, de Rätoromaanse taal van de oorspronkelijke Alpenbewoners. Dat zegt iets over de goed bewaarde cultuur en tradities in deze bijzondere en besloten vallei. Het dal grenst aan meerdere indrukwekkende bergmassieven die zijn opgebouwd uit Dolomietgesteente: de natuurparken Puez-Geisler, Fanes-Sennes-Prags (beide onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed gebied) en het Sella massief. Het kan dan ook niet anders dat dit rondje op hoogte je door een adembenemend mooi en ongerept berglandschappen voert bovenlangs de Badia vallei. De complete route bevat meerdere via ferrata’s en is alleen geschikt voor ervaren bergwandelaars met voldoende ferrata-ervaring. SNP biedt hier een groepsreis in makkelijkere variant, die onder meer het Sella massief aandoet.
Kunnen we je helpen?
Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).