Groot-Brittannië - Schotland, 5 dagen Het mooiste van de West Highland Way

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Minitrek langs B&B's en hotel

De West Highland Way, Schotlands beroemde lange-afstandswandelpad, heeft een totale lengte van 152 kilometer en verbindt Glasgow met de hoogste berg, de Ben Nevis (1342 m), bij Fort William. Dit wandelpad biedt een prachtige dwarsdoorsnede van de Schotse natuur en cultuur. Wandelend tussen lochs en glens passeer je oude kasteelruïnes en mysterieuze battlefields waar de clans in vroeger tijden hun onderlinge vetes uitvochten. Normaal gesproken ben je acht dagen onderweg voor de hele West Highland Way, maar met deze mini-trek heb je de mogelijkheid om alleen het mooiste, laatste deel te lopen. Je begint in Tyndrum en gaat meteen de uitgestrekte Rannoch Moor op naar het eenzaam gelegen Kingshouse. Verder gaat het via het oude aluminium-plaatsje Kinlochleven (met grote ijsklimhal) naar Fort William, met de mogelijkheid de Ben Nevis te beklimmen. Je overnacht in mooi gelegen bed & breakfasts en hotels.

Uniek aan deze reis

 • de leegte van Rannoch Moor
 • de mooiste mini-trek van de Schotse Highlands
 • het ruigste deel van de West Highland Way
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Groot-Brittannië - West Highlands

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Aankomst in de kleine nederzetting Tyndrum of het niet ver ervandaan gelegen Crianlarich, gelegen aan de spoorlijn Glasgow - Fort William. Je ontvangt hier een welkomstpakket.

Het dichtstbijzijnde vliegveld is Glasgow. Er gaan soms rechtstreeks Citylink-bussen van Glasgow Airport naar Tyndrum (anderhalf uur). Wil je liever per trein, dan neem je eerst de bus naar het centrum van Glasgow, met meerdere treinstations. Tyndrum heeft een Lower en Upper treinstation, die zevenhonderd meter van elkaar liggen.
Klik hier voor meer informatie over de treindienstregeling in Schotland.
Klik hier voor openbaar vervoer in Schotland in het algemeen.
NB. Bus- en treintickets zijn goedkoper als je ze (ver) van tevoren via internet koopt.

Overnachting in

Tyndrum of Crianlarich

Dag 2

Met de bus of trein naar Bridge of Orchy (vijftien tot twintig minuten) om de wandeling te starten. De route over het westelijk deel van de Rannoch Moor is waarschijnlijk de mooiste van de WHW. Eerst zicht op Loch Tulla, daarna op de toppen rondom de weidse Moor, waaronder Ben Nevis. Aan het einde van de dag bereik je een van 's lands oudste 'inns', eenzaam in de ruige Highlands. Wandelduur: 21 km, circa 6,5 uur lopen, 450 m stijgen en 360 m dalen.

NOOT: Omdat er in de omgeving van King's House hotel geen andere accommodaties zijn, kan het voorkomen dat er een accommodatie in Glencoe voor je wordt geboekt, wanneer King's House Hotel is volgeboekt. De transfer naar Glencoe en morgenochtend terug naar Glencoe zijn dan voor je geregeld. 

Overnachting in

Kingshouse

Dag 3

Vandaag klim je naar het hoogste punt van de 'Way', via de Devils Staircase (550 m). Vanaf de pas daal je geleidelijk af naar het, door mooie loofbossen omgeven, dorp Kinlochleven op zeeniveau. Wandelduur: 13 km, circa 4,5 uur lopen, 340 m stijgen en 570 m dalen.

Overnachting in

Kinlochleven

Dag 4

Na een pittige klim naar de pas bij Lairigmor, met onderweg mooie vergezichten over Loch Leven en Glen Coe, daal je af naar de beboste vallei Glen Nevis, aan de voet van Schotlands hoogste berg, de Ben Nevis. Tot slot loop je Fort William binnen, een wat grotere plaats aan Loch Linnhe. Wandelduur: 22 km, circa 6,5 uur lopen, 490 m stijgen en 460 m dalen.

Overnachting in

Fort William

Dag 5

Na het ontbijt eindigt het arrangement.
Als je langer in Fort William blijft, kun je eventueel de Ben Nevis beklimmen. Dit is een zeer populaire wandeling en de route is eenvoudig te vinden. Wel is het een pittige klim (1300 m stijgen en dalen) over soms lastige paden. Daarbij staat de Ben Nevis bekend om het slechte weer dat vaak om de berg hangt.

NB Programma

NOOT: Omdat er in de omgeving van King's House hotel (dag 2) geen andere accommodaties zijn, kan het voorkomen dat er een accommodatie in Glencoe voor je wordt geboekt, wanneer King's House Hotel is volgeboekt. De transfer naar Glencoe en de volgende ochtend terug naar Glencoe zijn dan voor je geregeld. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in kleinschalige bed & breakfast's, herbergen en hotels op kamers die vaak voorzien zijn van privé douche en toilet (hoe eerder je boekt hoe groter de kans op een privé badkamer).

NB. Vanwege de vele kleinschalige accommodaties en de grote belangstelling voor de West Higland Way kan het zijn dat het uiteindelijke overnachtingsschema iets afwijkt van het dag-tot-dag-programma. Ter plekke ontvang je de definitieve accommodatielijst, met alle informatie om bij de betreffende adressen te komen.
NB2: Omdat er in de omgeving van King's House hotel (dag 2) geen andere accommodaties zijn, kan het voorkomen dat er een accommodatie in Glencoe voor je wordt geboekt, wanneer King's House Hotel is volgeboekt. De transfer naar Glencoe en de volgende ochtend terug naar Glencoe zijn dan voor je geregeld. 

Over de maaltijden

Elke ochtend krijg je een stevig Schots ontbijt. De lunch kun je in de ochtend inkopen of bestel je van te voren in de accommodatie (er zijn geen gelegenheden onderweg) en voor het avondeten kun je terecht in een lokaal restaurantje, pub of hotel.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer op dag 2,3 en 4 (1 tas van max 18 kg pp)
 • digitale reisinformatie
 • watervaste Harvey Map West Highland Way XT40 1:40.000 (ontvang je ter plekke)

Niet inbegrepen

 • transfers van en naar arrangement
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De West Highland Way is een goed gemarkeerd lange-afstandspad (oa met paaltjes). In de eerste accommodatie ontvang je een originele wandelkaart van de West Highland Way. Je loopt over goede paden en (on)verharde weggetjes, maar ook stukken door venige gebieden, die zeker bij regen, nat kunnen zijn. Bijzonder zijn de Military Roads waar veel van gebruik wordt gemaakt. Deze zijn in het midden van de 18e eeuw aangelegd, zodat de Engelse troepen snel bij opstandige Schotse clans konden komen. Tegenwoordig zijn het veelal halfverharde wandel- en mountainbike paden.

Extra dagen

U kunt geen extra nachten bijboeken in Kingshouse hotel (dag 2).

Extra's

Verlengingshotels

Sandyford Hotel (Glasgow)

Goed hotel in Glasgow vlakbij het Kelvingrove Park en op ca. 45 min lopen van het stadscentrum. De kamers zijn van alle gemakken voorzien: TV, WiFi, badkamer en een waterkoker om koffie en thee te zetten. De bus vanaf het vliegveld stopt bijna voor de deur.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Tyndrum is ca. 340 km (via veerverbinding IJmuiden-Newcastle).
In Tyndrum zijn meerdere mogelijkheden om je auto te parkeren (gratis, maar onbewaakt). Ook in Crianlarich (indien je daar je eerste overnachting hebt)kun je de auto gratis en onbewaakt parkeren

Terugreis
Vanaf Fort William reis je  per trein in ca. 3 uur terug naar Tyndrum (upper station) of Crianlarich. Van hier loop je in ca 15 minuten naar de accommodatie

Trein informatie

Treinreizgers raaden wij aan om met de nachtelijke oversteek per veerboot van IJmuiden naar Newcastle te reizen. Van Newcastle neem je de trein naar Glasgow (frequent, 3-4 uur reistijd). Vanaf Glasgow Queen Street Station neem je de stoptrein naar Lower Tyndrum (of het iets dichter bij Glasgow gelegen Crianlarich, als je daar overnacht). Deze gaat dagelijks om 12.20 uur.

Terugreis
Vanaf Fort William kun je naar keuze in ca. 3 uur per Citylink bus naar Glasgow Buchanan Busstation (naast Queen Street Trainstation) óf via een ’scenic route’ per trein in ca. 4 uur naar Glasgow Queen Street Trainstation. En vandaar verder naar Newcastle.

Klik hier voor meer informatie over de treindienstregeling in Schotland.
Klik hier voor openbaar vervoer in Schotland in het algemeen.

NB. Bus- en treintickets zijn goedkoper als je ze (ver) van tevoren via internet koopt.

Veerboot informatie

Voor alle veerbootverbindingen naar Engeland en Schotland kunt u uitstekend terecht bij Overtocht.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Voor meer informatie over de treindienstregeling in Schotland: klik hier.
Voor openbaar vervoer in Schotland in het algemeen: klik hier.

Wij raden u aan uw overtocht pas te reserveren nadat uw SNP arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Glasgow of Edinburgh.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Heenvlucht op Glasgow (GLA)
Vanaf het vliegveld van Glasgow reis je per bus naar Queen Street Station (frequent, reistijd 30 min). Vanaf Glasgow Queen Street Station vertrekken er 3x daags treinen naar Lower Tyndrum (of Crianlarich als je daar overnacht), onder andere om 12.20 uur (duur 2 uur)

Heenvlucht op Edinburgh (EDI)
Vanaf het vliegveld ga je per bus naar Edinburgh Waverley Station (frequent, reistijd 30 min). Vandaar reis je per trein naar Glasgow Queen Street Station (frequent, reistijd 1,5 uur). Daar stap je over op de trein naar Lower Tyndrum (of Crianlarich als je daar overnacht), 3x per dag: o.a. om 12.20 en 18.30 uur, duur ca 2 uur.

Terugreis
Vanaf Fort William kun je naar keuze in ca. 3 uur per Citylink bus naar Glasgow Buchanan Busstation (naast Queen Street Trainstation) óf via een ’scenic route’ per trein in ca. 4 uur naar Glasgow Queen Street Trainstation. Vandaar verder naar het vliegveld van keuze.

Klik hier voor meer informatie over de treindienstregeling in Schotland.
Klik hier voor openbaar vervoer in Schotland in het algemeen.
NB. Bus- en treintickets zijn goedkoper als je ze (ver) van tevoren via internet koopt.

Je kan dit arrangement starten van half april tot half oktober. Het is dan prima wandelweer, maar Schotland heeft een vochtig klimaat, dus zorg voor goede regenkleding.
De West Highland Way is een veel belopen langeafstandspad, dus je dient vroeg te reserveren. Indien je op een zaterdag of in mei/juni wilt starten dien je echt zeer vroeg te boeken.

Let op: voor de maanden april en mei geldt dat wanneer je in het weekend in Kingshouse Hotel (dag 2) verblijft, een extra nacht aldaar verplicht is. Als je dat wilt vermijden moet je het arrangement dus niet starten op een donderdag of vrijdag.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Schotland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Ga je binnenkort op reis naar Groot-Brittannië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/verenigd-koninkrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/groot-brittannie-en-noord-ierland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB.
Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Midges in Schotland
Midges zijn kleine steekvliegjes die, samen met muggen, op windstille dagen in groten getale rondvliegen boven de Schotse Moors. Insectenwerende middelen met DEET of een fijnmazig muggennet helpen hiertegen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

f1_101150_dag4_8_PvD.jpg

Groot-Brittannië - Schotland

Het mooiste van de West Highland Way

Minitrek langs B&B's en hotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.