Top 9 fietsvakanties Frankrijk

Fietsen in Frankrijk is altijd een goed idee. Maar waar? Dit is de top 9 van mooiste fietsvakanties in Frankrijk. Individuele fietsvakanties naar de Provence, Bretagne, Vercors en meer.

Bekijk hier alle fietsvakanties in Frankrijk

1. Wijn proeven in de Elzas

Wijnliefhebbers opgelet! Tijdens deze fietsvakantie volg je de ‘Route des Vins’, dwars door het Elzasser wijnland. Je start de tocht in het mooie Straatsburg en eindigt in het gezellige middeleeuwse centrum van Colmar. Onderweg geniet je van prachtige panorama’s over de Rijnvallei, het Zwarte Woud en de Vogezen. Pauze houden doe je in een van de gezellige dorpjes, zoals Andlau en Turckheim, vol vakwerkhuizen, wijnhuizen, leuke winkeltjes en terrassen. En nátuurlijk kun je onderweg overal proeve van de zeven druivensoorten van de Elzas: Sylvaner, Pinot Blanc, Riesling, Muscat, Pinot, Gewürztraminer en Pinot Noir.

Bekijk deze reis hier

2. Geschiedenislessen in Normandië

Tijdens deze 6-daagse reis maak je een rondrit waar je de Normandische kust met het binnenland combineert. Je begint de fietstocht in Bayeux, een schitterend stadje met fraaie musea en een kathedraal. Vanaf hier fiets je al snel door naar de kust. Uiteraard met een bezoek aan de Amerikaanse, Britse en Canadese landingsstranden van D-Day. In de maanden na de invasie van de geallieerde legers op 6 juni 1944 vonden er in het binnenland zware gevechten plaats. Inmiddels is Normandië weer het groene schiereiland dat het was, maar de geschiedenis heeft zijn sporen nagelaten in de vorm van begraafplaatsen, monumenten, musea, kerkruïnes en bunkers. Over jaagpaden en oude spoorlijnen en langs de rivier de Orne fiets je het binnenland in, vol graanvelden en mooie valleien, om uiteindelijk weer in Bayeux te eindigen.

Bekijk deze reis hier

3. Woeste natuur in Vercors

Hoog, woest, verlaten en adembenemend mooi: dat is Vercors, het spectaculaire decor van deze fietsvakantie. De bergachtige regio staat bekend om haar spectaculaire wegen die hier in het begin van de 19e eeuw in de steile rotsen zijn uitgehouwen. Kleine tunneltjes torsen het gewicht van de metershoge kalkmassieven erboven en ijzingwekkende kloven schieten de eindeloze diepte in. Het pittoreske St-Paul-les-Romans vormt de toegangspoort tot de Vercors. Na een flinke klim kom je op het plateau, waar het ontspannen fietsen is tussen bossen, bloemrijke keteldalen en glooiende valleien. Wie de diepte in wil stapt van het zadel en begeeft zich in de fascinerende onderwereld van grotten, spelonken en onderaardse rivieren. De Col de la Bataille en Cisterciënzer abdij van Leoncel vormen het uiteindelijk slotakkoord van deze indrukwekkende fietsvakantie.

Bekijk deze reis hier

4. Fietsen langs de Maas

Korte fietstocht, met de Maas als leidraad, langs twee interessante steden en een vriendelijk dorp in de Franse Ardennen. De Maasfietsroute loopt van de bron bij Langres tot Hoek van Holland. Wij combineren een stukje van de Maasroute, net over de Belgische grens, met het groene platteland. Hier fiets je langs dorpjes, kastelen, abdijen en versterkte kerken. In Charleville-Mezieres bezoek je het Place Ducale, in Sedan het indrukwekkende kasteel. De Maasroute leidt je langs kanalen, sluizen, bruggen en oude industrie, maar vooral veel groene natuur. Een mooie dwarsdoorsnede door dit interessante grensgebied. Door nachten bij te boeken kan je de tocht verlengen tot een 5-, 6- of 7-daagse fietsvakantie..

Bekijk deze reis hier

5. Het mooiste van Bretagne

Tijdens deze fietsvakantie combineer je de Bretonse kust met het binnenland en wisselen grijze granieten en groene heuvels elkaar af. Je kunt heerlijk je eigen tempo bepalen, want bijna elke dag kun je een rustdag inplannen. Hoogtepunten zijn het Mont-Saint-Michel, het eeuwenoude pelgrimsoord met indrukwekkende abdij op een rots in de zee, en een fietstocht op het Kanaaleiland Jersey. In levendige vissersdorpjes zoals Cancale geniet je van oesters en andere zeevruchten, en in het historisch centrum van Port Dinan waan je je in het Engelse Cornwall. In de voormalige bisschopsstad Dol-de-Bretagne bezoek je de kathedraal, voordat je de laatste kilometers aflegt naar Mont Dol, waar deze heerlijke fietsreis eindigt.

Bekijk deze reis hier

6. Ontspannen in de Dordogne

Je zou deze reis in plaats van ‘fietsvakantie’ ook ‘verwenvakantie’ kunnen noemen, want na een heerlijke dag fietsen in de prachtige natuur, wordt je ’s avonds helemaal in de watten gelegd in een bijzondere accommodatie. De vakantie begint in het middeleeuwse Monpazier, waar je in het stijlvolle kasteelhotel Edward I hartelijk ontvangen wordt door de Nederlandse eigenaren. Op kilometer fietsen ligt de andere verblijfplaats: Moulin de Labique, daterend uit de 18e eeuw. Deze oase van rust, gelegen in het stille hart van de Haut Agenais, wordt omgeven door 25 hectaren golvend land met zwembad, vijvers en stroompjes. In beide accommodaties kun je genieten van heerlijke gerechten, gemaakt met verse streekproducten, en natuurlijk bijpassende wijnen. De uitgezette fietsroutes zijn niet zwaar en voeren door een afwisselend landschap met stille bossen, groene weiden, boomgaarden en vestingstadjes.

Bekijk deze reis hier

7. In de voetsporen van van Gogh in de Provence

Ontdek het land van Van Gogh! De Provence, het ‘land van het licht’ vormde ooit de onuitputtelijke inspiratiebron voor de beroemde schilder. Uitvalsbasis is het hotel Val Baussenc, gelegen in het hart van de Provence. Het hotel wordt omringd door knoestige olijfbomen, statige cipressen en bloeiende oleanders. Het geurt er naar rozemarijn, lavendel en tijm en alleen krekels en cicaden doorbreken hier de stilte. Vanuit hier maak je schitterende rondritten naar onder andere Arles, Les-Baux-de-Provençe, St Rémy-de-Provençe en Fontvieille. Voor de echte fanatiekelingen is het zelfs mogelijk om een fietstocht door de Camarque te ondernemen, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om lekker te relaxen aan de rand van het zwembad of in de koele schaduw van de arcaden.

Bekijk deze reis hier

8. Mountainbiketocht door de Hautes Alpes

Sportievelingen opgelet! Maak de ultieme mountainbiketocht door de Franse Haute Alpes. Laveer tussen de imponerende toppen van de Ecrins en de Queyras en beklim bekende cols uit de Tour de France, zoals de Col du Galibier (2645m) en en de Col d’Izoard (2360m). De schitterende trektocht is speciaal gericht op de immens populaire elektrische mountainbike en met ondersteuning bereik je plekken waar je anders niet kon komen. Door asfaltwegen zoveel mogelijk te vermijden fiets je heerlijk rustig over onverharde wegen en paden door de natuur. Onderweg pik je nog wat cultuur mee, door de bijzondere Vauban forten (ooit gebouwd om Frankrijk tegen Italië te beschermen) te bekijken en de gezellige oude stad van Briancon te verkennen.

Bekijk deze reis hier

9. Langs de druivenstokken in Bourgogne

De perfecte fietsvakantie voor levensgenieters, want tijdens deze reis brengt je naar het rijke Bourgondië, een van de beroemdste wijnstreken van Frankrijk. Fiets langs de druivenstokken en proef onderweg de lekkerste wijnen. Vanuit de wijngaarden bereik je door het heuvelachtige en stille achterland het Canal de Bourgogne, met een lengte van 242 km en 189 sluizen een meesterwerk uit de 18e en 19e eeuw. De fietstochten zijn ontspannen en er is onderweg tijd genoeg om de oude steden, pittoreske dorpjes, kastelen en het afwisselende landschap te bewonderen. Één van de hoogtepunten is de Middeleeuwse stad Beaune met zijn bekende kleurige daken. Via het jaagpad, langs sluisjes en dorpjes, rol je terug naar Dijon.

Bekijk deze reis hier