Met jouw bijdrage breng je de natuur in beweging
In 2024 is het veertig jaar geleden dat SNP Natuurreizen werd opgericht. Drie bevlogen biologen uit Nijmegen hadden het idee om mensen mee naar buiten te nemen en hen te laten zien hoe mooi de natuur kan zijn. In al die jaren heeft voor ons de natuur altijd centraal gestaan. Zij is de eeuwige bron van inspiratie en verwondering; het decor voor onze avontuurlijke trektochten of fietsreizen, en ook het studieobject van vele SNP-vogelaars, plantenliefhebbers of vlinderfanaten. Wat begon met enkele dagexcursies in Nederland groeide uit tot het grootste aanbod van actieve natuurreizen over de hele wereld.
Ik heb het geluk gehad om deze ontwikkeling van SNP te hebben mogen meemaken van vrijwel het vroegste begin. En als een van de laatste nog werkzame leden van de ‘gideonsbende’ voel ik ook de verantwoordelijkheid die we als reisorganisatie hebben om natuurpositief te handelen.
Natuurpositief betekent voor ons meer dan alleen het minimaliseren van alle negatieve impact die reizen kan hebben. Het betekent vooral:
- Actief opladen in de natuur
- Weten hoe je je het best kan gedragen in de natuur
- Stilstaan bij de schoonheid van de natuur
- Inzetten voor natuurbehoud en herstel
Hoe mooi is het dan ook om in ons jubileumjaar de Stichting Giving Back to Nature te mogen oprichten en zo daadwerkelijk lokale projecten financieel te ondersteunen die bezig zijn met het behoud en ontwikkeling van biodiversiteit.
Lees interview Gert Nieuwboer met SNP-directeur Gert Nieuwboer over Giving Back to Nature.
Hoe gaat het in zijn werk?
Wanneer je een reis boekt bij SNP wordt er automatisch een bedrag van € 5,- per boeking bij de reissom opgeteld. Dit is jouw bijdrage aan ‘Giving Back to Nature’. Wij verdubbelen dit bedrag en maken in jouw naam € 10,- over naar de Stichting Giving Back to Nature. De stichting is volledig non-profit en heeft enkel tot doel om de donaties te beheren, een goede selectie van natuurprojecten op de verschillende reisbestemmingen te maken en te zorgen dat het gedoneerde geld zo transparant mogelijk op de juiste bestemming komt.
Hoe worden de projecten geselecteerd?
Op dit moment zijn we druk bezig met het inventariseren, selecteren en beoordelen van een aantal projecten. We werken daarvoor samen met ons eigen netwerk van lokale gidsen en agenten maar ook met internationale organisaties als bijvoorbeeld IUCN Nederland. Voor ons is het belangrijk dat de projecten overtuigend bijdragen aan het herstel of bevordering van biodiversiteit in de breedste zin van het woord.
De projecten die we in 2024 ondersteunen zijn:
Project Faja Brava in Noordoost Portugal
Faia Brava is een spectaculair kloofgebied waar drie giersoorten voorkomen. Dit natuurpark in Portugal wordt beschermd door gerichte aankopen van grondgebied. De financiële middelen waren echter niet toereikend maar met de donatie van GBTN kan bescherming van de biodiversiteit in dit natuurpark gegarandeerd worden.
Het risso-dolfijn research project op de Azoren
Al jaren wordt er op het eiland Pico onderzoek gedaan een bijzondere en bedreigde dolfijnensoort: de Risso-dolfijn. Onze donatie wordt gebruikt voor het zenderen van enkele dolfijnen om meer inzicht te krijgen in het gedrag en de verspreiding van deze dolfijn. Met deze kennis kan het dier beter beschermt worden.
Herstel drystone walls op Andros
Op het eiland Andros vind je overal oude stenen muurtjes. Deze ‘drystone’ walls krijgen te maken met verzakkingen en wanneer deze niet gerepareerd worden leidt dat tot het wegspoelen van vruchtbare gronden en verlies aan biodiversiteit.
Koraalrif bij Samara bij Costa Rica
Aan de Pacifische kust van Costa Rica zijn duikers bezig met het herstel van de koraalriffen bij Samara Beach. Deze riffen zijn ernstig beschadigd door modderstromen afkomstig van houtkapprojecten. Door het herplaatsen van koralen probeert men het rif weer in volle glorie te herstellen.
Gert Nieuwboer
Directeur SNP Natuurreizen