Nederland - Trans Veluwe, 7 dagen Trektocht over het Veluwe massief

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels

De Veluwe is één van 's lands meest bekende, meest uitdagende wandelgebieden. Wij creëerden een gloednieuwe trektocht van bijna 100 km die je dwars over de Veluwe voert. Basis daarvan is de Edelherttrail, een route van 440 km van de Veluwe naar Monschau, die het edelhert zou kiezen als ie door ons land zou trekken. 
Beginnend in Nunspeet volg je mooie paadjes over het Hulshorsterzand, langs de bosbeekjes Leuvenumse en Molenbeek en over het betoverend mooie landgoed van Kasteel Staverden. De dansende bomen van het Speulderbos en Houtdorperheide wijzen je de weg naar het dorpje Garderen waar je overnacht. Steeds verder ga je de wildernis in, over het Catwickerzand en Kootwijkerveen. Dan doemen de gebouwen op van het monumentale Radio Kootwijk, een bizar plaatje midden in de natuur. Onderweg steeds de spanning of je wild zult zien; herten, reeën, zwijnen of misschien zelfs een wolf.....

Via Hoenderloo, het Deelerwoud en de Loenermark doorkruis je 'bergen' van Nationaal Park de Veluwezoom met - voor Nederland- ongekende hoogteverschillen. De trektocht eindigt met een overnachting in Arnhem. Natuurlijk wordt je bagage iedere dag vervoerd.

Uniek aan deze reis

  • Je wandelt met de SNP-navigatie app
  • Ruige route over kleine paadjes
  • Sfeervolle overnachtingsplaatsen
  • Veel kans op het zien van wild
  • GPS-tracks aanwezig
  • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Mooiste wandelroutes Europa

Een overzicht van de mooiste wandelroutes van Europa? Lees dit artikel met de 21 mooiste wandelroutes van Europa

Dag tot dag

Nederland - Trans Veluwe

In het kort ziet het programma voor de wandeltrektocht over de Veluwe er als volgt uit:

  • Dag 1: Aankomst en overnachting Nunspeet
  • Dag 2: Wandeling 18 km naar Elspeet, overnachting Elspeet
  • Dag 3: wandeling 18 km naar Garderen, overnachting Garderen
  • Dag 4: taxi of bus naar Nieuw Milligen, wandeling 20 km naar Hoenderloo, overnachting in Hoenderloo
  • Dag 5: wandeling van Hoenderloo naar Loenen (17 km), overnachting Loenen
  • Dag 6: wandeling van Loenen naar Velp (20 km).OV naar Arnhem, overnachting Arnhem
  • Dag 7: na ontbijt einde arrangement

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Op eigen gelegenheid reis je naar Nunspeet, een dorpje op de noordelijke rand van het Veluwe massief. Het is goed bereikbaar met de trein, en je hotel ligt op 10 minuten lopen van het station. In de gezellige herberg kun je prima dineren, maar maak dan wel vooraf een reservering.
Indien je hier op vrijdag of zaterdag start moet je een extra nacht bijboeken, want dan is het minimum verblijf 2 nachten.

Overnachting in

Nunspeet

Dag 2

Na een goed ontbijt kun je van start. Eventueel koop je in het dorp nog wat benodigdheden voor de lunch. Na 15 minuten kom je al bij het Bezoekerscentrum Nunspeet, een goed begin om even een overzicht te krijgen van de natuur en landschappen die je de komende dagen gaat tegenkomen. Daarna leidt het pad je door bossen naar de zandverstuiving van het Hulshorsterzand. Via de bosbeken Leuvenumse Beek en Molenbeek kom je bij het Landgoed Stakenberg, aan de rand van de Elspeter Heide. De bodem is op vele plekken compleet omgewoeld door wilde zwijnen. Gezien het aantal sporen moeten er enorm veel zitten, maar toch is de kans klein ze overdag te zien. Net als de wolf overigens, die ook in deze hoek van de Veluwe regelmatig gespot wordt. 
Je overnacht in het landgoedhotel, midden in de natuur. Vanwege de afgelegen locatie is het diner inbegrepen.

Wandeling: 18 km; 125 m stijgen en 110 m dalen; 4,5 uur (wandeltijd)

Overnachting in

Elspeet

Dag 3

Vanaf het Landgoed Stakenberg wandel je over de Elspeeterheide en door de velden en akkers rondom Elspeet naar Kasteel Staverden. Hier zie je nogmaals de Staverdense beek en de Molenbeek, die energie leverden voor vele watermolens op het landgoed. Je loopt door oude loofbossen en parklandschap, waar talrijke witte pauwen rondstappen. Ook niet slecht is een koffiepauze op het heerlijke terras van het kasteel. Dan volg je een leuk smal kronkelpaadje op het Speulder- en Houtdorperveld, een groot open heidegebied met droge en natte hei en vennetjes. Aan de rand van het bos, net buiten het dorpje Garderen, ligt je hotel voor de nacht.

Wandeling: 18,3 km; 110 m stijgen en 100 m dalen; 4,5 uur (wandeltijd)

Overnachting in

Garderen

Dag 4

Vanuit je hotel loop je in 15 minuten naar de bushalte in Garderen waar je bus neemt. Deze brengt je in 15-30 minuten naar het startpunt van de wandeling in Nieuw Millegen. Natuurlijk kun je ook even een taxi bestellen in Garderen, dan is het slechts 10 minuten naar Nieuw Milligen.
In Nieuw Milligen begint je route vandaag, Al snel laat je het verkeer achter je en duik je een dennenbos in, met een ondergroei van rode bosbes. Je komt bij de heide en zandverstuiving van het Kootwijkerveen, een gebied met nog levend hoogveen, tamelijk zeldzaam in Nederland. Het fraaie geel bloeiende beenbreek en de vleesetende zonnedauw komen hier voor. Dan steek je de snelweg bij een wildviaduct over en kruis je de Regelbergen, waar je met wat geluk misschien wel een adder kunt zien zonnen.
Dan doemen de gebouwen van Radio Kootwijk op. Hier werd in het verleden een lange golf radioverbinding tussen Nederland en Nederlands-Indië onderhouden. Vanaf hier blijft het landschap erg open en de hoeveelheid bos gering. Een eeuw geleden lag hier een enorme zandverstuiving en heidevelden. Pas vlak bij Hoenderloo kom je weer in het bos en zie je plekken waar wilde zwijnen van tijd tot tijd een modderbad nemen.

Wandeling: 20 km; 160 m stijgen en 140 m dalen; 5 uur (wandeltijd)

Overnachting in

Hoenderloo

Dag 5

Vanuit Hoenderloo gaat het vooral door de bossen. Ook hier weer veel zwijnensporen. Bij wildkijkscherm Ringakker krijg je ze misschien te zien. Daar worden ook edelhert, ree en af en toe damhert gezien, maar die waarnemingen worden meestal tegen de avond gedaan, of juist ’s morgens heel vroeg. Het voormalige Groote Zand, waar het grootste deel van de route loopt, is bijna volledig bebost. De heide is teruggedrongen tot kleine veldjes, die her en der in het landschap verborgen liggen. Je komt door Landgoed Varenna, vroeger een enorm landgoed, waartoe ook het Deelerwoud behoorde. Bij natuurgebied Reeënberg zijn de hoogteverschillen fors. Hier zijn ook restanten te vinden van de vroegere ijzerindustrie in de vorm van kuilen waaruit de ijzerrijke ‘klappersteen’ gedolven werd. Als je bij Loenen het bos verlaat, zie je bolle akkers. Het zijn overblijfselen van de potstallandbouw. Compost van heideplaggen vermengd met schapenmest werd gebruikt om de akkers te bemesten. In de loop van de eeuwen hoogden de akkers daardoor op.

Wandeling: 17 km; 120 m stijgen en 140 m dalen; 4,5 uur (wandeltijd)

Overnachting in

Loenen

Dag 6

De dag begint door het oude Loenense bos. Om te voorkomen dat het vee vroeger het bos inging, werd een wal opgeworpen die beplant werd met stekelige struiken, de enkwal. Oude, dode beuken zijn vaak helemaal begroeid met tonderzwammen. Wat verderop op de Loenermark ontstond door begrazing, een open parkachtig bostype, wat hoede- of weidebos genoemd worden. Nadat je landgoed Groenouwe gepasseerd hebt, kom je op de Zilvense heide. Het oud eikenhakhoutbos met bijzonder oude ‘stoven’ van wintereiken tot meer dan 20 m omtrek, stamt waarschijnlijk uit de Middeleeuwen. Verder gaat het door de Imbos en de Rheder-Worthrhederheide, die grotendeels vergrast is met pijpestrootje. Monument “de Highlander” is een opvallend baken in het landschap. De Schotse hooglander met zijn grote horens beheert het gebied. Na een kort stuk door een jonge bosaanplant kom je op het Nationaal Park Veluwezoom, een landschappelijk zeer fraai heuvelachtig heidegebied, waar de Rhedense schaapskudde de heide beheert en IJslandse pony’s vooral het zuidelijke deel onder hun hoede nemen.
Je wandeling eindigt bij het station in Rheden waar je een kort ritje per trein of bus maakt naar Arnhem, waar je overnacht in het zogenaamde 'modekwartier' bij het centrum.

Wandeling: 19,2 km;  200 m stijgen en dalen; 5 uur (wandeltijd)

Overnachting in

Arnhem

Dag 7

Na het ontbijt eindigt je arrangement. Je neemt de trein terug naar huis, of terug naar Nunspeet, mocht daar je auto nog staan.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Nunspeet overnacht je in een gezellige dorpsherberg met slechts 10 kamers en een fijn restaurant, in het centrum van het dorpje. In Elspeet verblijf je 'in the middle of nowhere' op een landgoedhotel. De kamers zijn eenvoudig en wat oudbollig, maar de ligging is perfect, zeker ook om dieren te zien. Omdat het zo afgelegen is, is diner hier inbegrepen. In Garderen overnacht je in een luxe hotel, heel andere sfeer als voorgaande nachten, maar met een fijn terras, een binnenzwembad en restaurant en wederom aan de rand van het bos gelegen. In Hoenderloo wordt je gastvrij ontvangen in een sfeervol en knusse herberg/hotel in het rustige dorpje en in Loenen verblijf je een nacht in een driesterren hotel, gelegen aan het eindpunt van de wandeling, weliswaar aan een wat drukke weg, maar met een fijne keuken. Tenslotte beëindig je de trektocht in een design en modieus stadshotelletje, gelegen in het modekwartier van de erg leuke stad Arnhem.

Over de maaltijden

Het ontbijt wordt iedere ochtend verzorgd en is inbegrepen. Als je zelf voor een kleine thermosfles zorgt kun je vragen of je koffie of thee mee krijgt voor onderweg. Op elke locatie kun je in het restaurant van het hotel eten en meestal zijn op loopafstand ook nog alternatieven. Behalve in Elspeet, daar zijn geen alternatieven, en is het diner daarom inbegrepen.  De lunch kun je zelf aan het begin of eind van de dag in een supermarkt of bakkerij inkopen of je bestelt een lunchpakket in het hotel. Tijdens de wandelingen kom je niet zoveel horecagelegenheden tegen.

Inbegrepen

  • 6 overnachtingen
  • 6x ontbijt, 1 x diner
  • bagagevervoer
  • wandelroutes in SNP-route app.

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis
  • stukje OV van Rheden naar Arnhem
  • lunches
  • overige diners
  • toeristenbelasting in hotel in Elspeet
  • persoonlijke uitgaven
  • verzekeringen

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De route die je loopt voert zoveel mogelijk door natuurgebieden. Je wandelt afstanden van 16 tot 20 km per dag veelal over smalle paadjes en rustige onverharde wegen. Er zijn geringe hoogteverschillen. Soms volg je een gemarkeerde route, maar vaak ook een niet-gemarkeerde route. Dankzij gebruik van de app en een GPS track is het eenvoudig je weg te vinden, zelfs op die kleine ongemarkeerde paadjes die we je graag laten volgen. Vanaf 2023 wordt een nieuw Recreatiezoneringsplan over de Veluwe uitgelegd, met nieuwe aandachtspunten voor natuurbescherming en anderzijds recreatie. Hierdoor kunnen tijdelijke wandelpaden afgesloten worden maar met behulp van de app en kaart kun je gemakkelijk deze stukjes route aanpassen mocht dat nodig zijn.

Heel af en toe kom je onderweg wel een horecagelegenheid tegen, maar dat is toch beperkt. Beter is dus om zelfvoorzienend met lunchpakket, snacks en warme of koude dranken op pad te gaan.

Extra dagen

Indien je op een vrijdag of zaterdag een aankomst plant in Nunspeet (dag 1) of in Hoenderloo (dag 4), dan kan dat alleen maar als je een extra nacht bijboekt.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Indien je met eigen auto komt parkeer je deze op een openbare parkeerplaats in Nunspeet. Aan het eind van de reis neem je de trein terug van Arnhem naar Nunspeet om je auto weer op te halen.

Trein informatie

Wij gaan er van uit dat je in principe met de trein komt. Het beginpunt van je reis, Nunspeet, heeft een treinstation. Vanaf het eindpunt Arnhem neem je de trein meteen terug naar huis, tenzij je nog een auto hebt staan in Nunspeet.

Je kunt dit arrangement boeken vanaf begin maart tot eind december. Houd er rekening mee dat bij aankomst op een vrijdag of zaterdag het hotel in Nunspeet en in Hoenderloo een minimum verblijf van 2 nachten heeft. Dat wil zeggen dat je in dat geval een extra nacht moet bijboeken. Ga je voor rust en stilte dan kun je de route het beste aanvangen op een zondag zodat je geheel doordeweeks wandelt.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Veluwe ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Veluwe - edelherttrail

Nederland - Trans Veluwe

Trektocht over het Veluwe massief

Wandelvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.