IJsland - Laugavegur, 9 dagen De klassieke Laugavegur trail op IJsland

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Huttentocht over de Laugavegur Trail

De Laugavegur trail is dé meerdaagse rugzaktrektocht op IJsland. Trek door het wonderschone Landmannalaugar met zijn kleurrijke rhyolietheuvels naar het groene Thorsmörk. Loop langs pruttelende zwavelpoeltjes, sissende stoombronnen en gitzwarte obsidiaanvelden. Laat je overweldigen door contrastrijke natuurfenomenen: warmwaterbronnen en sneeuwkappen, ijsgrotten en dampende lavavelden. En nog veel meer ...

Uniek aan deze reis

 • Bagagevervoer tijdens trekking (optioneel)
 • Trektocht over de Laugavegur trail
 • Voedselpakket
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Video | Laugavegur Trail

Wil je een voorproefje van deze afwisselende trail? Bekijk dan hieronder de video over de Laugavegur trail

Mooiste wandelroutes Europa

Een overzicht van de mooiste wandelroutes van Europa? Lees dit artikel met de 21 mooiste wandelroutes van Europa

Dag tot dag

IJsland - Laugavegur trail

Wie eenmaal in IJsland is geweest, is voor altijd verkocht aan dit noordelijk gelegen eiland. De binnenlanden zijn bedekt met glinsterende ijskappen, omgeven door eindeloze steenwoestijnen en majestueuze tafelbergen. De kustgebieden zijn groen en worden gesierd met bruisende watervallen, afbrokkelende gletsjers en vogelrijke kliffen. Je wandelt over dampende lavavelden, zwarte explosiekraters en geelbruine rhyolietheuvels. Het kan de reiziger niet ontgaan dat IJsland door het vulkanisme voortdurend groter wordt. IJsland, land van vuur en ijs...

Tijdens de Laugavegur trail maak je, in een oerlandschap tussen de ijskappen van het binnenland, kennis met alle facetten van IJsland. De Laugavegur trail begint ten noorden van de Hekla, in de kleurrijke rhyolietheuvels van Landmannalaugar. Na een onvergetelijke duik in de warme beek begint je aan de trektocht langs kleine berghutten naar het groene Thorsmörk. Pruttelende zwavelpoeltjes, sissende stoombronnen, zwarte obsidiaanhellingen en kolkende smeltwaterbeekjes zijn slechts een kleine greep uit de vele natuurverschijnselen die je tijdens deze tocht zult tegenkomen. In Thorsmörk maak je nog een heerlijke dagwandeling om vervolgens over de ringweg met de bus terug te rijden naar Reykjavik. Een IJsland vakantie om nooit te vergeten.

Wil je de Laugavegur trail combineren met een rondreis over IJsland? Bekijk dan onze 14-daagse rondreis.

Dag 1

Aankomst op de internationale luchthaven Keflavik. Met de luchthavenshuttlebus rijd je naar Reykjavik. (45 min rijden).

Overnachting in

Reykjavik

Dag 2

Na een vroeg ontbijt ga je naar de centrale busterminal om met de lijnbus naar Landmannalaugar te reizen, het startpunt van jouw avontuur. Het prachtig groen bemoste lavaveld achter de hut vormt een prachtig decor voor een rustige middagwandeling. Je overnacht in de hut waarbij je ‘s avonds een heerlijk bad kunt nemen in de warme rivier. Wandeling: 6 km, 350 m stijgen en dalen, 3 uur.

Overnachting in

Hut Landmannalaugar

Dag 3

Van Landmannalaugar (575 meter) loop je door het in 1477 gevormde lavaveld Laugahraun. Dit is een gebied met veel geothermische activiteit in de vorm van stoombronnen en borrelende warmwaterbronnen. De route brengt je naar het zwarte obsidiaanmassief Hrafntinnuskerplateau tot over de 1000 meter hoogte. Vanaf de pas heb je een prachtig uitzicht over de ongerepte omgeving. Je overnacht in de hier gelegen hut vanwaar je nog een middagwandeling kunt maken naar de ijs grot. Wandeling: 10 km, 550 m stijgen en 100 m dalen, 4 uur.

Overnachting in

Hut Hrafntinnusker

Dag 4

Surrealistisch is waarschijnlijk het enige woord dat in de buurt komt om de sfeer te beschrijven die het landschap rondom de Hrafntinnusker uitstraalt. Aquareltinten worden doorsneden met stoomflarden en in de scherp ingesneden canyons groeit felgekleurd bronmos. Na een golvend rhyoliet landschap volgt een stevige afdaling naar de vlakkere gronden waar het Álftavatn is gelegen, een prachtig meer. Achter je liggen de onbegroeide rhyolietbergen, vóór je donker gekleurde tufsteenbergen en witte ijskappen. Wandeling: 11 km, 100 m stijgen en 550 m dalen, 5 uur.


Overnachting in

Hut Álftavatn

Dag 5

Al snel na het verlaten van de hut moet je door koud water waden, waarna je zeker geheel wakker bent. Na een aantal korte klimmetjes en afdalingen beland je in een desolaat woestijnlandschap, de sandervlakte van de Myrdalsjökull. Zwart vulkanisch zand is het enige dat je kilometerslang onder de schoenzolen te verwerken krijgt. Een korte wandeling vanuit de Emstrurhut naar de spectaculaire canyon van de Markarfjótrivier complementeert deze dag vol contrasten. Wandeling: 16 km, 250 m stijgen en 350 m dalen, 6 uur.

Overnachting in

Hut Emstrur

Dag 6

Naarmate je dichter bij Thórsmörk komt, wordt het landschap groener en meer bebost. Het contrast met de dag hiervoor kan bijna niet groter zijn als je de vallei binnenwandelt. Drie prachtige ijskappen domineren je uitzicht: de Mýrdalsjökull, Eyjafjallajökull en Tindafjallajökull liggen gracieus om je heen. Je overnacht in de vallei. Wandeling: 13 km, 250 m stijgen en 550 m dalen, 5 uur.

Overnachting in

Hut in Thorsmörk

Dag 7

Thorsmörk is voor een groot deel omgeven door de gletsjers van de Myrdalsjökull. De door het smeltwater geërodeerde tufsteenbergen vormen een prachtig wandelgebied. In de beschutte dalen groeien bijzonder gevormde berken en de door de zon beschenen hellingen kleuren bont van de bosooievaarsbek en de orchideeën. Je kunt wandelingen maken naar de Valahnúkur (458 meter) en de Tröllakirkja. De wandelingen variëren in lengte van 6-18 km en het maximale hoogteverschil bedraagt 800 meter.

Overnachting in

Hut in Thorsmörk

Dag 8

Vandaag heb je nog het grootste deel van de dag de tijd om een wandeling in Thorsmörk te maken.  Aan het eind van de middag vertrekt de bus naar Reykjavik, die daar vroeg in de avond aan komt. 

Overnachting in

Reykjavik

Dag 9

 's Ochtends vroeg neem je de shuttlebus naar de luchthaven Keflavik (inbegrepen), waar het arrangement eindigt.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht meestal in eenvoudige berghutten, op slaapzalen. Voor een slaapzak en handdoek moet je zelf zorgen. Kussens zijn niet aanwezig. Niet alle hutten hebben elektriciteit (Thorsmork en Landmannalaugar wel). Ook in de hutten die wel elektriciteit hebben, is er geen gelegenheid om telefoon of apparaten op te laden (een powerbank meenemen is daarom aanbevolen). In Reykjavik slaap je in een hotel op één- of tweepersoonskamers met eigen badkamer en is het ontbijt inbegrepen.

De hutten zijn vaak al vroeg in het seizoen volgeboekt. Om de reis toch te laten doorgaan, kan het zijn dat je op één of meer plaatsen een overnachting in een tent wordt aangeboden. Naarmate het seizoen nadert worden er soms reserveringen geannuleerd en komt er weer ruimte vrij in de hut. Zodra hier duidelijkheid over is, word je hierover geïnformeerd. Dit kan kort voor vertrek of ter plaatse blijken. De agent verzorgt de tent, matjes en kookgerei. De tenten liggen klaar bij de hut, maar dienen nog wel opgezet te worden en aan het einde ook weer afgebroken te worden. Indien het nodig is om in een tent te slapen geldt er een korting.

Over de maaltijden

In Landmannalaugar en Thorsmörk is het niet mogelijk om inkopen te doen. Daarom is bij deze reis een maaltijdenpakket inbegrepen. Dit pakket wordt op IJsland samengesteld en ontvang je op de eerste dag. Het pakket zit in een doos, die je in de bus mee naar Landmannaulaugar kunt meenemen. Om deze over te pakken in je rugzak, is het handig om enige losse plastic zakken mee te nemen. Een maaltijdpakket voor twee personen weegt ongeveer 7 kg.
Alle dagmaaltijden (ontbijt, lunch en de avondmaaltijd) vanaf de lunch op dag 2 tot en met de lunch op dag 8 zitten in dit pakket, op basis van trekkingvoedsel. Het pakket is zeer volledig en bevat naast de maaltijden ook wat tomaten en vers fruit, voldoende gedroogde vruchten, chocola, koekjes, cup-a-soup, koffie, thee, suiker, powderdrink en melkpoeder. Voor 's avonds zijn er trekkingmaaltijden/droogvoerpaketten, brood met diverse soorten zoet en hartig beleg voor 's middags en muesli met yoghurt (voor begin) en later melkpoeder voor ontbijt.

Bord, mok en bestek dien je zelf mee te nemen. In de hutten is weliswaar keukengerei aanwezig, maar dat is vaak niet compleet. De maaltijden kunnen in de hutten worden klaargemaakt. Overal is een eenvoudige keuken.

In Reykjavik zijn talloze restaurants om een smakelijke avondmaaltijd te nuttigen. 

Indien er voor bepaalde hutten een wachtlijst is en er een tent voor je klaar ligt, dan moet je de maaltijden klaar maken met de bijgeleverde branders en pannen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • 2 ontbijten (in Reykjavik)
 • trekkingmaaltijden (vanaf lunch dag 2 tot en met lunch dag 8)
 • transfers met bus volgens programma
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • transfers accommodatie - busterminal in Reykjavik dag 2 en 8
 • eventuele entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Eenvoudige tot pittige wandelingen van 4 tot 7 uur, over gemarkeerde paden door heuvelachtig en rotsachtig terrein, hoogteverschillen meestal tot 400 meter. Je reist per lijnbus van Reykjavik naar Landmannalaugar en van Thorsmörk terug naar Reykjavik. De bagage neem je zelf mee in de bus. Tijdens de Laugavegur trail moet je zelf je persoonlijke uitrusting en het eten dragen. In de praktijk betekent dit een rugzak van zo’n 12 tot 15 kg.  

Tijdens de Laugavegur trail kun je echter ook de bagage laten vervoeren. Gedurende de gehele Laugavegur trail (dag 3-4-5-6) kan de bagage 's ochtends bij de hut worden achtergelaten om deze vervolgens in de volgende hut weer aan te treffen.  Indien een boeking uit meerdere personen bestaat dienen deze allen deze service te boeken. Je kunt deze optionele bagagevervoer alleen boeken als de eerste dag van de Laugavegur trail (dag 3 van het dagprogramma) op een zondag valt. Deze service wordt alleen in juli en augustus aangeboden.

Gezien het ruige en onbewoonde gebied waar de Laugavegur trail doorheen voert, kan deze reis alleen voor 2 personen of meer geboekt worden (boekingen voor 1 persoon zijn niet mogelijk).

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement een extra (rust)dag boeken in Reykjavik. Op de andere overnachtingsplaatsen is dit niet mogelijk.

Extra's

Transfers

Bagagevervoer Laugavergur (vanaf € 313,- per persoon)

Tijdens de trektocht kunt u de bagage laten vervoeren. Gedurende de gehele trektocht (dag 3-4-5-6) kan de bagage 's ochtends bij de hut worden achtergelaten om deze vervolgens in de volgende hut weer aan te treffen.  Indien een boeking uit meerdere personen bestaat dienen deze allen deze service te boeken. Je kunt deze optionele bagagevervoer alleen boeken als de eerste dag van de trektocht (dag 3 van het dagprogramma) op een zondag valt. 

Voorwaarden: Het gewicht van je bagage mag niet meer dan 20 kg pp zijn.  Hou er daarbij rekening mee dat er ook een voedselpakket voor de trekking mee gaat dat ca. 7 kg voor 2 personen weegt. Bij 2 personen mag je persoonlijke bagage dus niet meer dan 16,5 kg zijn. 

Praktische informatie

Veerboot informatie


Voor alle veerbootverbindingen naar IJsland kunt u uitstekend terecht bij Overtocht.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden u aan uw overtocht pas te reserveren nadat uw SNP-arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Reykjavik. Icelandair vliegt dagelijks rechtstreeks vanaf Amsterdam en Transavia 5x per week. 

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf het vliegveld ga je per taxi/bus naar Reykjavik. Aan het eind van het arrangement word je per taxi/bus van Reykjavik naar het vliegveld gebracht. Beide transfers zijn inbegrepen bij dit arrangement.

Je kunt dit arrangement starten van eind juni tot eind augustus. In deze periode rijden de lijnbussen naar Landmannalaugar en Thorsmörk. Van Thorsmörk naar Reykjavik rijdt er dagelijks 1 bus. Buiten deze periode zijn de berghutten gesloten en zijn de wegen er naartoe onbegaanbaar vanwege sneeuw en smeltwater. Met name de start van het seizoen is onzeker en er is een kleine kans dat er nog geen bussen het binnenland in kunnen. De aangegeven periode is indicatief. We kunnen hierover geen garanties afgeven. 

De naam van het eiland doet vermoeden dat we te maken hebben met een koud klimaat. Hoewel het noorden nog net de poolcirkel raakt, is het klimaat echter mild te noemen. Dit is het gevolg van de Warme Golfstroom. De temperatuur ligt in de zomer gemiddeld tussen de 10º en 15 ºC. Soms kan de temperatuur oplopen tot zelfs 20º C. In het binnenland moet je rekening houden met temperaturen tussen 5º en 15 ºC. In de korte nacht kan het kwik flink dalen en tegen het einde van augustus moet u niet opkijken van nachtvorst. Het weer heeft een veranderlijk karakter en bijna dagelijks wisselen verschillende weertypen elkaar af. Zeer bijzonder is de lengte van de dagen. In juni en juli is het eigenlijk 24 uur per dag licht en in augustus wordt het ’s nachts weer enkele uren donker. In september valt de avond tussen 21 en 22 uur. Door deze donkere nachten is de kans aanwezig dat je bij een heldere hemel, het noorderlicht kunt waarnemen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar IJsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Tijdens de reis verplaats je je een aantal keer per lijnbus of airport shuttlebus (Flybus). Deze transfers zijn in de reissom inbegrepen: op dag 1 van Keflavik aiport naar Reykjavik, op dag 2 per lijnbus van Reykjavik naar Landmannalaugar, en op dag 8 per lijnbus van Thorsmörk terug naar Reykjavik. Op dag 9 is de rit per flybuss van Reykjavik terug naar de luchthaven van Keflavik ook inbegrepen. 

 • EHBO eenvoudige middelen
 • EHBO sporttape
 • Lippencrème met UV-filter
 • Dagrugzak (50 liter)
 • Regenhoes voor rugzak
 • Alarmfluitje
 • Zaklamp
 • Zakmes
 • Zitmat
 • Mok
 • Veldflessen
 • Stevige wandelschoenen die moeten voldoen aan de volgende eisen: hoogsluitend tot boven de enkels, een goed en stug profiel, goed ingelopen en goed waterdicht gemaakt.
 • Sandalen of (hut)slippers
 • Waadschoenen (dit kunnen oude (linnen) gymschoenen zijn)
 • Warme kleding, fleece jack
 • Lang ondergoed
 • Wind- en waterdicht jack
 • Muts
 • Handschoenen
 • Sjaal
 • Zwemkleding
 • Regenkleding
 • Gamaschen
 • Zonnebril
 • Kompas of GPS
 • Slaapzak
 • Handdoeken
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • SNP reispakket (kaartmateriaal, vouchers en routebeschrijving)
 • Evt. verrekijker, fototoestel, flora-, vogelgids
 • Opladers
 • Powerbank(s)

Ga je binnenkort op reis naar IJsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/ijsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Huur je ter plekke een auto kijk dan op: https://www.anwb.nl/vakantie/ijsland/reisvoorbereiding/verkeer. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, infrastructuur en pechhulp.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in IJsland is prima geregeld. De meeste ziekenhuizen en specialisten zijn te vinden in de hoofdstad Reykjavik.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, jodium, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed, zie verder de SNP Reiswijzer in Mijn SNP

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Loes_Derksen_Landmannalaugar.jpg

IJsland - Laugavegur

De klassieke Laugavegur trail op IJsland

Huttentocht over de Laugavegur Trail

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.