43g4q3

Italië - Südtirol - Alta Via Numero Uno, 8 dagen Wandelklassieker in de Dolomieten

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Trektocht langs berghutten en berghotels

Schitterende huttentocht langs de legendarische Alta Via delle Dolomiti Numero Uno: de bergwandelklassieker onder de wandelklassiekers. De Dolomiten-Höhenweg 1 voert je in ruim een week door de ruige, spectaculaire bergwereld van de Dolomieten. Start aan het ansichtkaartblauwe Lago di Braies aan de rand van Parco Naturale Fanes-Sennes. Dit ongerepte park is een spectaculaire opening van een bergwandelweek langs enorme, lichtgrijze rotswanden. Befaamde pieken als de Seekofel en de Civetta houden de wacht langs het goed gemarkeerde wandelpad. Voor een groot deel van de tocht kunnen we - als je wilt - bagagevervoer voor je regelen. Voor 2 nachten neem je hoe dan ook bagage mee in je dagrugzak. Je overnacht in berghutten en berghotels: soms eenvoudig, meestal comfortabel, alle spectaculair gelegen en sfeervol. 

Uniek aan deze reis

 • Goed gemarkeerde wandelpaden
 • Heerlijke stevige Italiaanse bergmaaltijden
 • Optioneel met bagagevervoer
 • Sfeervolle hutten en berghotels
 • Woeste bergwereld
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Bergwandelen over de Dolomieten

Het stond al een tijdje op de planning in mijn drukke bestaan: wandelen in de Dolomieten. Daar sta ik dan, als vreemde eend in de bijt, gewapend met bergschoenen en dagrugzak tussen hoedjes. Lees verder op Op Pad...

Mooiste wandelroutes Europa

Een overzicht van de mooiste wandelroutes van Europa? Lees dit artikel met de 21 mooiste wandelroutes van Europa

Dag tot dag

Italië - Südtirol - Alta Via Numero Uno

In het kort ziet het programma er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst in Dobbiaco, overnachting in Dobbiaco
 • Dag 2: bus naar het Lago di Braies, wandeling naar het Sennespleteau (9,5 tot 11 km), overnachting in Fodara Vedla / Sennes
 • Dag 3: wandeling naar Fanesplateau (17,5 of 19,5 km), overnachting op het Fanesplateau
 • Dag 4: wandeling naar Rifugio Lagazuoi (13 km), overnachting in Rifugio Lagazuoi of Rif Valparola
 • Dag 5: wandeling naar Passo Giau (12 km), overnachting in Passo Giau
 • Dag 6: wandeling door Val Cernera (13 km), overnachting in Staulanza
 • Dag 7: wandeling via de Col Baldi (11 km), overnachting in Rifugio Tissi
 • Dag 8: wandeling via Sella di Pelsa (9,5 km)

In de jaren '60 van de vorige eeuw werden in de Dolomieten in totaal 10 Dolomiten-Höhenwege aangelegd. Wij kozen de legendarische nummer 1 voor deze trektocht langs berghutten. De Alta Via delle Dolomiti Numero Uno is een schitterende tocht dwars door een woeste bergwereld. Je start aan het koele bergmeer Lago di Braies aan de rand van Parco Naturale Fanes-Sennes. Dit schitterende, ongerepte park  is een van de grootste natuurreservaten van Europa, waar u diersoorten als bergmarmotten, gemzen en de in Europa zeldzaam geworden steenbok kunt tegenkomen. De verscheidenheid aan planten is overweldigend. Maar wat je het meest zal bijblijven tijdens deze Dolomieten vakantie, is het contrast tussen het felle groen van bos en alpenweiden en het lichte grijs van de enorme rotswanden, een speciale combinatie die je alleen hier aantreft.
In een heerlijke week vol zon trek je zuidwaarts. Je eindigt met een laatste overnachting onderaan de indrukwekkende Civetta-Noordwestwand, de “wand der wanden”.

Dag 1

Aankomst in Dobbiaco, in het brede Pustertal / Val Pusteria. Het dorp wordt aan de zuidkant geflankeerd door de ruige Dolomietentoppen die je de komende week van dichterbij gaat bekijken. Arriveer je bijtijds, dan kun je een ommetje maken door het dorp en wellicht neerstrijken op een terras.

Overnachting in

Dobbiaco

Dag 2

Na het ontbijt neem je de bus naar het Lago di Braies, één van de mooist gelegen meren van de Dolomieten. Het op 1500m hoogte gelegen Lago di Braies is het officiële startpunt van de Alta Via Dolomiti Numero Uno. Imposante, steile bergwanden weerspiegelen in het kraakheldere, koude water. Je spieren zullen niet lang koud blijven want nadat je langs het meer bent gewandeld begin je meteen met klimmen. Het pad richting de Croda del Becco,  beter bekend als de Seekofel, voert over een puinhelling en door koel dennenbos. Je hebt achter je nog lang uitzicht op het Lago di Braies. Als je boven de boomgrens bent is het niet heel ver meer naar het hoogste punt van de dag: de Forcola Sora Forno op ruim 2300m hoogte. Na een pauze in de Rifugio Biella daal je heel geleidelijk af naar je overnachtingsplaats op het Sennesplateau.
Wandeling: 9,5 tot 11.5 km, 960 m stijgen, 300 tot 490 m dalen, 3,5 - 5 uur.

Overnachting in

Fodara Vedla / Sennes

Dag 3

Tijdens het eerste deel van deze afwisselende wandeling blijf je ongeveer op dezelfde hoogte wandelen tot je het fraai gelegen Lago de Foses bereikt. Na een korte klim begint de steile afdaling die je in de lieflijke Valon Scuro brengt. Aan de andere kant van deze vallei klim je weer omhoog naar het Lago di Rudo en verder naar Fodara Vedla, een pittoresk almdorpje en een mooie plaats voor een pauze. Na een lange, steile afdaling naar de Pederü-hut begin je aan de geleidelijke slotklim naar het Fanesplateau. Op dit lieflijke plateau met bloemen, meertjes en koeien maar omgeven door ruige bergpieken vind je je volgende hut. 
Wandeling: 19.5 of 17,5 km (afhankelijk van overnachtingsplaats), 1100m resp. 940 m stijgen en 1050 m dalen, 8 uur. Bij slecht weer is de route in te korten tot 9.5 km door rechtstreeks af te dalen naar Pederü (580 m stijgen, 670 m dalen).

 

Overnachting in

een berghut op het Fanesplateau

Dag 4

Over een onverharde weg klim je naar het Lago di Limo. In het rustige dal van Gran Fanes daal je weer wat af. Tot zover het rustige deel van de wandeling. Je begint aan de forse klim naar de pas Forcella del Lago, een op het eerste gezicht onmogelijk te passeren opening in de bergwand. Na de pas volgt de zeer steile afdaling naar het blauwgroene water van het Lago Lagazuoi. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd hier de grootste bergoorlog uitgevoerd. De Italianen probeerden tunnels te graven onder de Oostenrijkse stellingen om ze vervolgens vol te laden met explosieven en ze op te blazen. De Oostenrijkers op hun beurt probeerden de Italianen weer te ondermijnen. De sporen van deze explosies vormen nu het landschap waarin je loopt. Een laatste klim brengt je bij de Rifugio Lagazuoi, spectaculair gelegen op ruim 2700m met fameus Dolomietenuitzicht vanaf het terras.
Wandeling: 13 km, 1030 m stijgen en 390m m dalen, 5,5 uur.

als je vandaag in Rifugio Valparola overnacht i.p.v. in Lagazuoi, neem je na afloop van de wandeling de kabelbaan naar beneden naar Passo Falzarego. Hier pak je de bus (of je wandelt, 2 km) naar Rif. Valparola. De volgende dag neem je de bus (of wandelt) terug naar Passo Falzarego en start hier de wandeling.

Overnachting in

Rifugio Lagazuoi / Rif Valparola

Dag 5

Vanaf de hooggelegen Rifugio Lagazuoi daal je af naar de Falzaregopas. Aan de andere kant klim je richting de markante top van de Monte Avelau. Op de berg ernaast - de Nuvolau - ligt de gelijknamige hut die volgens velen het mooiste uitzicht in de Dolomieten biedt. De hut ligt even van de Alta Via Numero Uno af (0.7km, ruim 100m stijgen), maar het is sterk aan te raden naar boven te klimmen voor een welverdiende pauze. Onderlangs de machtige wand van de Gusela daal je af naar je onderkomen vlakbij de onder wielrenners befaamde Passo Giau.
Wandeling: 12 km, 450 m stijgen, 1150 m dalen, 5,5 uur

Overnachting in

berghut nabij Passo Giau

Dag 6

Na een korte transfer naar de Passo Giau start je de wandeling door de prachtige, wilde Val Cernera. Koeien doen zich te goed aan het sappige gras onder toezicht van de ruige pieken van de Monte Cernera en Monte Formin. Je zet koers richting de befaamde Monte Pelmo, in de vorige eeuw nog deels bedekt met een gletsjer. De gletsjer is gesmolten maar de berg domineert nog fier de horizon. Voor de Monte Pelmo buig je af naar je de Passo Staulanza, waar je de nacht gaat doorbrengen.
Wandeling: 13 km, 370 m stijgen, 830 m dalen, 5 uur. 

Overnachting in

Staulanza

Dag 7

Via de Col de Baldi - waar de kabelbaan vanuit Alleghe in het dal arriveert - wandel je over een goed pad naar de berghut van Coldai. Na een eventuele pauze ga het op weg naar het mooie bergmeer Lago Coldai. Onderlangs de imposante westwand van de Civetta wandel je tenslotte naar de op 2262 meter hoogte gelegen Rifugio Tissi. ’s Avonds loont een uitstapje naar de vlakbij gelegen top van de Col Rean de moeite: een prachtig panorama over de avondlijke hemel in het westen, het dal van Alleghe in de diepte en daarboven een zee van bergtoppen en pieken.
Wandeling: 11 km, 900m stijgen en 400 m dalen, 5,5 uur.

Overnachting in

Rifugio Tissi

Dag 8

Heel geleidelijk daal je af naar de bewoonde wereld. Je rondt eerst het massief van de 3320 meter hoge Civetta en wandelt langs kleine bloemenveldjes en huizenhoge rotsblokken door het hoge Val Civetta. Via het pasje Sella di Pelsa bereik je Rifugio Vazzoler, vanwaar je uitkijkt over het Valle Corpassa. Bij de hut ligt een klein Alpentuintje. Tenslotte daal je nog verder af tot je de Rifugio Capanna Trieste bereikt. Je wordt hier opgehaald en naar het 10km verderop gelegen dorp Agordo gebracht. In Agordo eindigt het arrangement.
Wandeling: 9,5 km, 50 m stijgen en 1150 m dalen, 4 uur

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in (soms luxe) berghutten en berghotels, allemaal schitterend gelegen op ca. 2000 m hoogte, met zicht op fraaie Dolomietentoppen. De eerste nacht verblijf je in het dal in een hotel in het levendige Dobbiaco (1250 m), altijd in een privékamer met douche en toilet. Ook in Passo Giau en Staulanza heb je een eigen kamer met douche en toilet op je kamer. In de hut op het Fanesplateau boeken we een privékamer met gedeelde douche en WC op de gang. In Fodara Vedla, Rifugio Lagazuoi en Rifugio Tissi overnacht je op meerpersoonskamers.  Bij overnachting op privékamers zijn lakens en handdoek inbegrepen. Voor de overnachtingen op een meerpersoonskamer dien je wel je eigen lakenzak en handdoek mee te nemen.

Vanwege het beperkte aantal privé-kamers in de hutten, kan het zijn dat we die voor je niet meer kunnen reserveren (met name in hoogseizoen). We kunnen dan in overleg met jou een slaapplaats in een meerpersoonskamer (8 - 18 personen) boeken.

Maaltijden

Elke dag begint met een stevig ontbijt en eindigt met een stevig diner. Het avondeten in de gezellige hutten is zeer goed te noemen. In Dobbiaco is het diner niet inbegrepen en kun je zelf een restaurant opzoeken. Op dag 4 krijg je van de hut een lunchpakket mee. Op de andere dagen kom je tijdens het wandelen minimaal 1 berghut tegen waar je iets kunt eten. Zorg er wel voor dat je altijd wat te eten in je dagrugzak stopt door in de berghut wat versnaperingen te kopen of een volledig lunchpakket. We raden aan daarnaast vanuit Nederland / België of Dobbiaco bv. mueslirepen, chocolade en noten mee te nemen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 6 diners
 • 1 lunchpakket (dag 4)
 • transfers per taxi op dag 6 en 8
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • bagagevervoer (bij te boeken)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (ca. EUR 2 p.p.p.n.)
 • buskaartje Dobbiaco - Braies (ca. EUR 12 p.p.)

Over de activiteiten

Je volgt voornamelijk rood-wit gemarkeerde wandelroutes. Deze routes voeren over gravelwegen, berg- en wandelpaden. De beschreven routes hebben behoorlijke hoogteverschillen, maar zijn probleemloos te lopen. Op een aantal dagen kun je eventueel een top beklimmen. Dit zijn uiteraard lastiger paadjes, die alleen geschikt zijn voor ervaren bergwandelaars. 
Bagagevervoer naar Rifugio Lagazuoi en Rifugio Tissi is niet mogelijk. Op dag 4 en dag 7 neem je dus bagage voor 1 nacht mee in je dagrugzak. Je overige bagage wordt op dag 5 naar de volgende hut gebracht. Op dag 8 krijg je je overige bagage van de chauffeur die de transfer naar Agordo verzorgt. 

Het is niet mogelijk om dit arrangement solo uit te voeren. De wandeltochten brengen je langs ruig, bergachtig terrein, waardoor het voor de veiligheid beter is om deze reis niet alleen te maken.

Extra dagen

Je kunt in alle hutten extra nachten boeken. Vanuit de hut op het Fanesplateau (dag 3) kun je een mooie, door ons beschreven rondwandeling maken naar Bivacco delle Pace of het uitzichtpunt bij L'Ciaval / Kreuzkofel.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Rosengarten

Dit fijne, typisch Südtiroler hotel wordt al jaren gerund door dezelfde familie. Hotel Rosengarten is ingericht met veel hout en beschikt over een traditioneel restaurant. Je kamer beschikt over TV en eigen badkamer.

Transfers

Transfer Alleghe - Dobbiaco (vanaf € 215,- per boeking)

Optionele taxitransfer van Rifugio Capanna Trieste (eindpunt wandeling dag 8) naar Dobbiaco, het startpunt van de reis. Handig als je de auto hebt geparkeerd in Dobbiaco of als je vanuit Dobbiaco per trein terug reist naar Nederland.

Voorwaarden:

Je dient de transfer bij boeking aan te geven. De vermelde prijs is voor een gezelschap van max. 3 personen.
Als je deze transfer boekt komt de standaard inbegrepen transfer van Rifugio Capanna Trieste naar Agordo op dag 8 te vervallen.

 

Transfer Alleghe - Cortina d'Ampezzo (vanaf € 110,- per boeking)

Optionele taxitransfer van Rifugio Capanna Trieste (eindpunt wandeling dag 8) naar Cortina d'Ampezzo. Met deze transfer kun je de reis van het eindpunt van de reis naar het beginpunt per openbaar vervoer flink inkorten. Vanuit Cortina kun je rechtstreeks met de bus naar Dobbiaco reizen. 

Voorwaarden: Je dient de transfer bij boeking aan te geven. De vermelde prijs is voor een gezelschap van max. 3 personen.
Als je deze transfer boekt komt de standaard inbegrepen transfer van Rifugio Capanna Trieste naar Agordo op dag 8 te vervallen.

Bagagevervoer (vanaf € 740,- per boeking)

Je kunt optioneel bagagevervoer bijboeken voor een groot deel van de wandeltocht. Bagage kan niet vervoerd worden naar Rifugio Lagazuoi (dag 4) en Rifugio Tissi (dag 7). Tijdens deze 2 wandelingen neem je bagage voor 1 nacht mee in het dagrugzak. Je overige bagage wordt op dag 5 doorgebracht naar de volgende hut. Op dag 8 krijg je je bagage overhandigd door de chauffeur die de transfer verzorgt naar Agordo.
Omdat de afstanden die de bagagevervoerder moet afleggen groot zijn, is bagagevervoer op deze reis een prijzige service.

Voorwaarden: Je dient het bagagevervoer bij boeking aan te geven. De vermelde prijs is voor een gezelschap van max. 4 personen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Dobbiaco is ca. 1020km. Vanaf Brussel rijd je in ongeveer 960km naar Dobbiaco. Je kunt parkeren bij het hotel in Dobbiaco of op een openbare parkeerplaats in het dorp.

Op dag 8 word je na de wandeling naar Agordo gebracht. Vanuit Agordo keer je met het openbaar vervoer via Cortina d'Ampezzo weer terug in Dobbiaco. Vanuit Agordo neem je de rechtstreekse bus naar Cortina of via Belluno en Calalzo. In Cortina neem je de bus naar Dobbiaco. Je bent met deze verbinding wel een paar uur tot een halve dag zoet. Omdat er op dag 8 ook een wandeling gepland staat zul je niet voor het eind van de middag terugkeren in Dobbiaco. Je kunt via ons een extra overnachting in Dobbiaco reserveren.
Je kunt ook overwegen om de auto aan het begin van de reis te parkeren op eindpunt Agordo. Eventueel rijd je eerst langs Dobbiaco om alvast je bagage af te geven. Kies je voor deze optie, plan dan voldoende tijd in op dag 1 voor de reis per openbaar vervoer van Agordo naar Dobbiaco.

Dienstregeling bus Agordo - Cortina klik hier
Dienstregeling bus Cortina - Dobbiaco (Toblach) klik hier (buslijn 445)

Op zondag is het niet mogelijk per openbaar vervoer van Agordo naar Dobbiaco te reizen. Je kunt via ons een transfer reserveren naar Dobbiaco of Cortina. Je kunt op zondag wel van Cortina naar Dobbiaco reizen.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retour Dobbiaco (Duits: Toblach)

Je kan zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

via www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is

Op dag 8 word je na de wandeling naar Agordo gebracht. Vanuit Agordo keer je met het openbaar vervoer via Cortina d'Ampezzo weer terug in Dobbiaco. Vanuit Agordo reis je per bus naar Cortina (2x overstappen). In Cortina neem je de bus naar Dobbiaco. Je bent met deze verbinding wel een paar uur tot een halve dag zoet. Omdat er op dag 8 ook een wandeling gepland staat zul je niet voor het eind van de middag terugkeren in Dobbiaco. Je kunt via ons een extra overnachting in Dobbiaco reserveren.
Je kunt ook overwegen om de auto aan het begin van de reis te parkeren op eindpunt Agordo. Eventueel rijd je eerst langs Dobbiaco om alvast je bagage af te geven. Kies je voor deze optie, plan dan voldoende tijd in op dag 1 voor de reis per openbaar vervoer van Agordo naar Dobbiaco.

Dienstregeling bus Agordo - Cortina klik hier . Kies de volgende lijnen:
 • Agordo - Belluno is buslijn 1
 • Belluno - is buslijn 9
 • Calalzo - Cortina is buslijn 30
Dienstregeling bus Cortina - Dobbiaco (Toblach) klik hier (buslijn 445)

Op zondag is het niet mogelijk per openbaar vervoer van Agordo naar Dobbiaco te reizen. Je kunt via ons een transfer reserveren naar Dobbiaco of Cortina. Je kunt op zondag wel van Cortina naar Dobbiaco reizen.

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Dobbiaco 06:38 - 20:05 2
Dobbiaco – Amsterdam CS 07:25 - 20:28 5

Je kunt dit arrangement starten op elke dag van de week van half juni tot half september. In augustus is het vrij druk in de Dolomieten. I.v.m. de populariteit raden we aan bijtijds te boeken, m.n. in de periode van de schoolvakantie.
Houd er met het bepalen van de startdag rekening mee dat het op zondag niet mogelijk is per openbaar vervoer van Agordo terug te reizen naar Dobbiaco. Valt dag 8 voor jou op een zondag, dan boek je een transfer van Agordo naar Dobbiaco of Cortina bij. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Dolomieten ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Neem in ieder geval het volgende mee op reis:

 • goede wandelschoenen
 • regenkleding
 • kompas is niet noodzakelijk, wel handig
 • lakenzak en kussensloop
 • slippers of sloffen voor in de berghutten
 • handdoek
 • thermosfles voor koffie/thee onderweg
 • snacks, bv. mueslirepen
 • evt: wandelstokken
 • evt. gamaschen (bij sneeuw, vroeg in het seizoen)

Ga je binnenkort op reis naar Italië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/italie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/italie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen vaak contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP. 
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Zie verder voor een algemeen advies de website van het LCR of ITG,

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

rewtgwert

Italië - Südtirol - Alta Via Numero Uno

Wandelklassieker in de Dolomieten

Trektocht langs berghutten en berghotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.