Wandelvakantie langs hotels en pensions
Uniek aan deze reis
- Grote afwisseling
- Prima overnachtingsplekken
- Veel burchten en historie
- Vriendelijke vakwerkstadjes
- Wandelen met zicht op de Rijn
- GPS tracks aanwezig
Waar mogelijk hebben we gekozen voor rustig gelegen accommodaties direct aan de wandelroute. Veel hotels bevinden zich echter nabij de Rijn, maar daar heb je last van zowel autowegen als spoorlijn. Vanwege de beperkte ruimte tussen Rijn en berghelling, ondervinden overnachtingsadressen in Kestert en Kaub altijd enige geluidsoverlast; hier zijn geen goede (rustiger) alternatieven voorhanden.
In Braubach overnacht u in een kleurrijke bed&breakfast in de historische kern, in Kestert in een prima hotel aan de Rijn, in St Goarshausen in een wandelhotel op een stille plek op het plateau (niet bereikbaar per openbaar vervoer), en in Kaub weer in een mooi opgeknapt vakwerkstadje aan de Rijn. Altijd op kamers met privé badkamer.
NB. Bovenstaande geldt voor de standaard verblijven. Soms wordt uitgeweken naar een alternatief.
In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wilt u twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kunt u dat melden en dan kijken we wat mogelijk is.
De overnachtingsadressen verzorgen een prima wandelontbijt. Een lunchpakket koopt u zelf in de dorpjes of u eet onderweg wat in een restaurantje (op maandag zijn veel horeca gelegenheden gesloten). Alleen in Goarshausen niet, omdat er geen winkels in de buurt zijn, maakt u uw eigen lunchpakket aan de ontbijttafel.
In Goarshausen is het avondeten ook inbegrepen; op de andere overnachtingsplaatsen laten we de keus voor het avondeten graag aan u zelf over. Soms kan er bij het hotel gegeten worden (bv. in Kestert), maar overal zijn er meerdere restaurantjes voorhanden.
De Rheinsteig kent pittige hoogteverschillen, daarom hebben we de dag etappes niet te lang gemaakt. U kunt op veel plekken afdalen naar de rivier om per trein de wandeling in te korten.
U wandelt langs de hellingen boven de rivier over (bos)wandelpaadjes. Op het plateau vooral over (on)verharde landwegen en rond dorpjes over asfaltweggetjes. Er zijn enkele korte stukjes over rotsen en stenige paadjes, die wat lastiger zijn. De route is zeer goed gemarkeerd en er is af en toe horeca onderweg om uit te rusten van de inspanningen.
U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Braubach wordt aanbevolen voor een extra dag om met boot en/of trein Koblenz te bezoeken. Als u een extra nacht in Kaub bijboekt kunt u de Rheinsteig vervolgen tot het mooie plaatsje Rüdesheim. In Kestert en St.Goarshausen is weinig te doen.
De route Utrecht - Braubach is ca. 340 km. Parkeren is op drukke dagen niet eenvoudig vanwege ruimtegebrek tussen Rijn en bergwand. In Braubach zijn er parkeerplaatsen aan de Rijnoever. Is daar geen plek dan kunt u de auto eventueel alvast in Kaub zetten, waar ook parkeerplaatsen aan de Rijn zijn. Op moment van schrijven zijn er nog gratis parkeerplaatsen; dit verandert mogelijk in de toekomst.
Vanuit Kaub kunt u per trein of boot eenvoudig terug naar Braubach (kijk voor meer info onder tabblad 'per trein'.
Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan kan je via SNP je treinticket naar Braubach (terug vanaf Kaub/Koblenz) laten regelen. Onderstaand vind je het meest gebruikte schema. De ticketkosten worden bij boeking weergegeven. De accommodaties zijn op loopafstand van de stationnetjes.
Terugreis per boot, mogelijk van ca. half april tot half oktober: check website www.k-d.com .
Indien je met de boot vanuit Kaub terug wilt varen naar Braubach (wat we zeer aanbevelen) dan kan je een latere trein (rond 16 uur) nemen dan hier aangegeven. Nog beter is het om door te varen tot Koblenz en daar de trein terug te nemen. Afhankelijk van de boot die je neemt heb je dan 2 of 3 uur om deze mooie stad te bekijken.
Bestemming | Tijd | Overstap |
Amsterdam CS – Braubach | 08:08 - 13:05 | 2 |
Kaub – Amsterdam CS | 11:36 - 17:28 | 1 |
Indien u ervoor kiest om terug te reizen vanaf Braubach of Koblenz, dan blijft de prijs voor de trein gelijk.
NB: Alle prijzen en tijden zijn onder voorbehoud.
U kunt dit arrangement starten van begin maart tot eind november. Reserveer tijdig indien u dit arrangement in een (voorjaars-) weekend wilt boeken. In het voorjaar kunt u genieten van bloesems in de fruitbomen, bloemrijke graslanden en (zolang de bomen nog niet vol in blad zijn) extra veel uitzicht. De zomer is mooi met groene hellingen en wuivend graag op de akkers. Het kan warm zijn op de zuidhellingen. In de herfst zijn er schitterende kleuren, rijp fruit en wijnfeesten. Een bijzonder spektakel is ‘Rhein in Flammen’ (verlichte burchten en vuurwerk, zie www.rhein-in-flammen.com ).
Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
Op dit moment zijn er geen bijzonderheden.
Voor voor een verblijf in Duitsland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig. Daarnaast moet u aantoonbaar over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf en over documenten voor een volgende bestemming beschikken.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Duitsland (zie nuttige adressen).
Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).
Umweltplakkete
In een aantal Duitse binnensteden zijn alleen 'schone' auto's toegestaan. Hiervoor dient u een 'Umweltplakkete' (Milieuvignet) te hebben. Kijk bijvoorbeeld op de ANWB website (onder Vakantie / Duitsland) of dit voor uw reis van toepassing is en naar de voorwaarden - in veel Duitse steden kunt u zonder Umweltplattete het centrum niet in. Wij raden u aan het milieuvignet, indien nodig, van te voren in Nederland of België aan te schaffen. Dit kan via de website van de ANWB of VAB.
Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse en Belgische rij- en kentekenbewijs wordt in Duitsland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.
Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)
Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.
SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 418 klanten