Duitsland - Rheinsteig, 6 dagen Volg het lied van de Loreley

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en pensions

Beleef het mooiste deel van de 320 km lange Rheinsteig, een klassieker onder de Duitse langeafstands wandelroutes. Het pad slingert over de steile wanden van het Rijndal, met uitzicht op de druk bevaren rivier in de diepte. De geschiedenis heeft haar sporen achtergelaten langs deze drukke verkeersader, in de vorm van middeleeuwse vakwerkstadjes en een niet aflatende serie burchten en ruïnes. Uiteraard bezoekt u de plek waar verleidelijke sirenen schepen laten vergaan, vereeuwigd door Heinrich Heine in het Lied van de Loreley.

Uniek aan deze reis

 • Grote afwisseling
 • Prima overnachtingsplekken
 • Veel burchten en historie
 • Vriendelijke vakwerkstadjes
 • Wandelen met zicht op de Rijn
 • GPS tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Duitsland - Rheinsteig

Het Rijndal ten zuiden van Koblenz is uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed Oberes Mittelrheintal vanwege de bijzondere combinatie van natuurschoon en cultuurhistorie. Het enorme belang van de Rijn als vervoersader wordt weerspiegeld in fraaie vakwerk en herenhuizen aan de oever, maar ook in de vele burchten hoog op de hellingen. De verschillende ridders en koningen uit de rijke geschiedenis wilden allemaal hun invloed hebben en vooral tol heffen.
De Rheinsteig laat u alle aspecten van dit bijzondere rivierdal zien, de ene keer wandelt u door een levendig plaatsje aan de oever, daarna met een zingende leeuwerik langs graanvelden of door fraaie, stille loofbossen om bij een mooi opgeknapte burcht te genieten van het uitzicht.
De Rheinsteig is eenvoudig per trein bereikbaar.

Dag 1

Aankomst in het levendige vakwerkstadje Braubach am Rhein, onder de imposante Marksburg, gebouwd in de 12e eeuw en een van de best behouden burchten langs de Rijn. Bij de VVV is een folder met historische stadswandeling te krijgen.
Eventueel kunt u Koblenz bezoeken, een eeuwenoude stad aan de samenvloeiing van Moezel en Rijn. Voor de Bundesgartenschau in 2011 zijn er fraaie parken aangelegd en tevens een gondelbaan naar de bezienswaardige vesting Ehrenbreitstein. Koblenz ligt 10 km ten noorden van Braubach en is met de trein eenvoudig te bereiken. Wilt u Koblenz wat uitgebreider bezoeken, dan raden we een extra nacht in Braubach aan.

Overnachting in

Braubach

Dag 2

Vanuit de Altstadt van Braubach loopt u meteen omhoog naar de Marksburg. Na een eventueel bezoek aan de burcht daalt u af langs de Martinskapelle en begint een lange klim over de steile buitenbochtoever. Eenmaal boven uiteraard fraai uitzicht, terug richting Marksburg. De Rheinsteig gaat verder over een bospad het Dinkholder Tal in, gevolgd door een klim naar de gelijknamige uitzichtberg (282m), Nog tweemaal gaat de route een bebost, stil zijdal in om tot slot, bovenlangs het dorp Osterspai, via akkers en boomgaarden eindpunt Filsen te bereiken. In de Biergarten bij het stationnetje wacht u op de trein die u in luttele minuten naar Braubach terugbrengt.
Wandeling:15 km, 450m stijgen en dalen, 5 uur lopen. 

Overnachting in

Braubach

Dag 3

U neemt vanuit Braubach de trein naar Filsen, om daar de Rheinsteig te vervolgen.
Het begin van de etappe is een pittige klim met schitterend zicht op de fraaie stad Boppard en de drukte op de Rijn. U wandelt langs boom- en wijngaarden die vanwege de steilte en slechte bereikbaarheid verlaten en verwilderd zijn. Na een afwisselend stuk keert op het gezellige terras van Burg Liebenstein het uitzicht op de rivier terug.  Na een stevige klim bereikt u een boerendorpje op het plateau boven het Rijndal en daalt af naar Kestert aan de rivier.
Wandelduur: 16 km, 430m stijgen en dalen, 5,5 uur lopen.

Overnachting in

Kestert

Dag 4

’s Ochtends varen de Rijnaken bij wijze van spreken door de ontbijtzaal. Daarna gelijk een pittige klim. Gelukkig is er in Oberkestert gelegenheid om koffie te drinken. Daarna wandelt u verder door fraai loofbos en relatief vlak akkerland, met weids uitzicht en grote bloemenrijkdom, naar een gebied waar vroeger enige mijnbouw was. Na een flinke afdaling wordt de Wellmicher Bach bereikt, waar vele watermolens vroeger het meel maalden en hout zaagden. Na bezoek aan het lokale Gasthaus weer omhoog naar Burg Maus, die een kat en muis spel speelt met Burg Katz, die aan het eind van de wandeling bij St.Goarshausen langs de route ligt. Dit is een spectaculair stuk van de Rijn, met steeds zicht op de imposante Burg Rheinfels en de kleurrijke gevels van St.Goar aan de overkant. Na een stukje flaneren over de boulevard, wacht er nog een pittige klim naar het rustig gelegen wandelhotel. Wandeling: 16 km, 580m stijgen en 430m dalen, 5,5 uur lopen.

Overnachting in

St. Goarshausen

Dag 5

Vanuit uw hotel bereikt u al snel de legendarische Loreley rots. Als u vroeg op pad gaat zal het hier nog niet zo druk zijn en kunt u deze bijzondere plek rustig op u laten inwerken. De Rheinsteig gaat verder door wijngaarden en stille loofbossen met steeds weer uitzichten op dit smalle stuk van het Rijndal. Na het dorpje Dörscheid kijkt u van grote hoogte op het vakwerkstadje Kaub en het eilandje Pfalzgrafenstein, met klein kasteel. Rond Kaub worden de hellingen gebruikt voor de wijnbouw.
Als u op tijd aankomt in Kaub is het leuk om het Lotsenhaus (klein museumpje van rivierloodsen) te bekijken en naar Burg Pfalzgrafenstein te varen.
Wandeling: 18 km, 430m stijgen, 590m dalen, 6 uur lopen.

Overnachting in

Kaub

Dag 6

Na het ontbijt eindigt het arrangement. Indien je auto in Braubach staat kun je per trein terugreizen om die op te halen. Maar er zijn meer opties!

 • Leuker is een boottocht terug naar Braubach (check de website www.k-d.com voor vaarschema's); dit kan van ongeveer midden april tot midden oktober.
  In alle rust kijkt u 2 uur lang vanaf het water omhoog naar de plekken waar u gewandeld hebt, een feest der herkenning. De boot komt rond 12.30 in Braubach aan, tijd genoeg voor de thuisreis. 
  Wilt u eerst nog een korte wandeling maken, bv. de Rheinsteig ca. 10 km volgen tot het station van Lorchhausen (niet door SNP beschreven) of de Kulturweg rond Burg Gutenfels, dan kunt u de middagboot nemen.
 • Indien u de Rheinsteig verder wilt volgen naar het mooie vakwerkstadje Rüdesheim, kunt u twee nachten in Kaub bijboeken en met behulp van de trein in 2 etappes doorwandelen. Deze etappes zijn niet door SNP beschreven, maar inmiddels bent u een ervaren Rheinsteig-wandelaar en ter plekke is een goede wandelkaart te koop. De etappe van Kaub naar Lorch bevat wel een paar lastige passages. Deze zijn te vermijden door de oude Höhenweg te volgen.
 • Een andere leuke optie is om tijdens een extra dag in Kaub met de boot een paar mooie, bezienswaardige plaatsen aan de overkant van de Rijn, zoals Bacharach en Oberwesel, te bezoeken.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Waar mogelijk hebben we gekozen voor rustig gelegen accommodaties direct aan de wandelroute. Veel hotels bevinden zich echter nabij de Rijn, maar daar heb je last van zowel autowegen als spoorlijn. Vanwege de beperkte ruimte tussen Rijn en berghelling, ondervinden overnachtingsadressen in Kestert en Kaub altijd enige geluidsoverlast; hier zijn geen goede (rustiger) alternatieven voorhanden.

In Braubach overnacht u in een kleurrijke bed&breakfast in de historische kern, in Kestert in een prima hotel aan de Rijn, in St Goarshausen in een wandelhotel op een stille plek op het plateau (niet bereikbaar per openbaar vervoer), en in Kaub weer in een mooi opgeknapt vakwerkstadje aan de Rijn. Altijd op kamers met privé badkamer.

NB. Bovenstaande geldt voor de standaard verblijven. Soms wordt uitgeweken naar een alternatief.

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wilt u twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kunt u dat melden en dan kijken we wat mogelijk is.

Over de maaltijden

De overnachtingsadressen verzorgen een prima wandelontbijt. Een lunchpakket koopt u zelf in de dorpjes of u eet onderweg wat in een restaurantje (op maandag zijn veel horeca gelegenheden gesloten). Alleen in Goarshausen niet, omdat er geen winkels in de buurt zijn, maakt u uw eigen lunchpakket aan de ontbijttafel.

In Goarshausen is het avondeten ook inbegrepen; op de andere overnachtingsplaatsen laten we de keus voor het avondeten graag aan u zelf over. Soms kan er bij het hotel gegeten worden (bv. in Kestert), maar overal zijn er meerdere restaurantjes voorhanden.

Inbegrepen

 • 5 overnachtingen
 • 5 ontbijten
 • 1 diner
 • 1 lunchpakket
 • bagagevervoer op dag 3, 4 en 5
 • SNP routebeschrijving en eenvoudig kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • transfers
 • eventuele boottocht (Kaub-Braubach is ca. 25 euro pp.)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De Rheinsteig kent pittige hoogteverschillen, daarom hebben we de dag etappes niet te lang gemaakt. U kunt op veel plekken afdalen naar de rivier om per trein de wandeling in te korten.
U wandelt langs de hellingen boven de rivier over (bos)wandelpaadjes. Op het plateau vooral over (on)verharde landwegen en rond dorpjes over asfaltweggetjes. Er zijn enkele korte stukjes over rotsen en stenige paadjes, die wat lastiger zijn. De route is zeer goed gemarkeerd en er is af en toe horeca onderweg om uit te rusten van de inspanningen.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Braubach wordt aanbevolen voor een extra dag om met boot en/of trein Koblenz te bezoeken. Als u een extra nacht in Kaub bijboekt kunt u de Rheinsteig vervolgen tot het mooie plaatsje Rüdesheim. In Kestert en St.Goarshausen is weinig te doen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Braubach is ca. 340 km. Parkeren is op drukke dagen niet eenvoudig vanwege ruimtegebrek tussen Rijn en bergwand. In Braubach zijn er parkeerplaatsen aan de Rijnoever. Is daar geen plek dan kunt u de auto eventueel alvast in Kaub zetten, waar ook parkeerplaatsen aan de Rijn zijn. Op moment van schrijven zijn er nog gratis parkeerplaatsen; dit verandert mogelijk in de toekomst.
Vanuit Kaub kunt u per trein of boot eenvoudig terug naar Braubach (kijk voor meer info onder tabblad 'per trein'.

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan kan je via SNP je treinticket naar Braubach (terug vanaf Kaub/Koblenz) laten regelen. Onderstaand vind je het meest gebruikte schema. De ticketkosten worden bij boeking weergegeven. De accommodaties zijn op loopafstand van de stationnetjes.

Terugreis per boot, mogelijk van ca. half april tot half oktober: check website www.k-d.com . 
Indien je met de boot vanuit Kaub terug wilt varen naar Braubach (wat we zeer aanbevelen) dan kan je een latere trein (rond 16 uur) nemen dan hier aangegeven. Nog beter is het om door te varen tot Koblenz en daar de trein terug te nemen. Afhankelijk van de boot die je neemt heb je dan 2 of 3 uur om deze mooie stad te bekijken.

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Braubach   08:08 - 13:05 2
Kaub – Amsterdam CS 14:54 - 20:28   2

NB1: Alle prijzen en tijden zijn onder voorbehoud.

NB1: Indien u ervoor kiest om terug te reizen vanaf Braubach of Koblenz, dan blijft de prijs voor de trein gelijk.

U kunt dit arrangement starten van begin maart tot eind november. Reserveer tijdig indien u dit arrangement in een (voorjaars-) weekend wilt boeken. In het voorjaar kunt u genieten van bloesems in de fruitbomen, bloemrijke graslanden en (zolang de bomen nog niet vol in blad zijn) extra veel uitzicht. De zomer is mooi met groene hellingen en wuivend graag op de akkers. Het kan warm zijn op de zuidhellingen. In de herfst zijn er schitterende kleuren, rijp fruit en wijnfeesten. Een bijzonder spektakel is ‘Rhein in Flammen’ (verlichte burchten en vuurwerk, zie www.rhein-in-flammen.com ).

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Op dit moment zijn er geen bijzonderheden.

Voor voor een verblijf in Duitsland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig. Daarnaast moet u aantoonbaar over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf en over documenten voor een volgende bestemming beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Duitsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Umweltplakkete
In een aantal Duitse binnensteden zijn alleen 'schone' auto's toegestaan. Hiervoor dient u een 'Umweltplakkete' (Milieuvignet) te hebben. Kijk bijvoorbeeld op de ANWB website (onder Vakantie / Duitsland) of dit voor uw reis van toepassing is en naar de voorwaarden - in veel Duitse steden kunt u zonder Umweltplattete het centrum niet in. Wij raden u aan het milieuvignet, indien nodig, van te voren in Nederland of België aan te schaffen. Dit kan via de website van de ANWB of VAB.

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse en Belgische rij- en kentekenbewijs wordt in Duitsland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

f1.jpg

Duitsland - Rheinsteig

Volg het lied van de Loreley

Wandelvakantie langs hotels en pensions

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.3 beoordeeld door 377 klanten