Bergwandelen Waar moet je op letten?

Bergwandelen: 10 belangrijke tips

Wandelen in de bergen is een geweldige ervaring, telkens weer. Weg van de hectiek en genieten van pure natuur. Maar een wandeling in de bergen is niet zonder risico. Een goede voorbereiding is essentieel. Daarom geldt: zorg dat je goed voorbereid op stap gaat. Wij geven je graag 10 belangrijke tips waarmee je veilig de bergen in kunt.

1. Zorg dat je fit bent

Bergwandelen vergt inspanning. Zeker wanneer de afstanden lang zijn of wanneer je grote hoogteverschillen moet overbruggen. In de beschrijving van onze reizen lees je onder 'activiteit' welke afstanden, hoogteverschillen, soort terrein en paden je kunt verwachten. Maak eventueel een paar dagtochten in heuvelachtig terrein als voorbereiding op je bergwandelvakantie. Je kunt dan direct je wandelschoenen inlopen als die nieuw zijn. En gebruik je al jaren dezelfde schoenen? Controleer dan of het profiel nog goed is.

Om je een idee te geven wat klimmen is: 1000 meter stijgen kost onder goede omstandigheden 3 tot 4 uur. Dat vraagt nogal wat van je conditie.

2. Bereid je bergtocht voor

Je hebt je bergwandelvakantie bij SNP geboekt. Vooraf ontvang je een uitgebreid reispakket met routebeschrijving, eenvoudig kaartmateriaal en GPS-tracks. We raden je aan de GPS-track middels een route-app thuis al in je mobiel of GPS te zetten. Hiermee weet je precies waar je tijdens je bergwandeling bent. Ook bij regen en mist. Een handige route-app voor de smartphone is Ride with GPSOsmAnd of GPX-viewer (android). Deze schaf je eenmalig aan in de App Store of Google Play Store. Omdat de GPS ontvangst niet overal optimaal is tijdens het bergwandelen, bijvoorbeeld in een kloof of smal dal, is het verstandig om ook een goede wandelkaart (eventueel kompas) en de SNP routebeschrijving mee te nemen!

3. Uitrusting

Het volgende neem je altijd mee tijdens het bergwandelen, ook tijdens een dagtocht:

 • EHBO-set
 • regenbroek en regenjas, ook al ziet het weer er bij vertrek prachtig uit
 • een extra laag kleding, zoals een trui of fleece (eventueel muts en handschoenen)
 • zonnebescherming als zonnebrandcrème, petje of hoedje
 • voldoende eten en snacks voor onderweg
 • waterfles of camelbag, minimaal 1 liter per persoon
 • kaartmateriaal, GPS of GPS track op je mobiel (eventueel kompas)
 • telefoon (smartphone)
 • afvalzakje
Bergwandelen: wat neem ik mee?

4. Houd het weer in de gaten

Sneeuw in de zomer en onweer in de middag: het weer in de bergen kan razendsnel veranderen. Vraag de hoteleigenaar of huttenbaas naar de weersverwachting. Zorg in de bergen dat je voor halverwege de middag weer binnen bent of op een plek waar je eventueel kunt schuilen (meestal komt het onweer tegen die tijd opzetten). Kijk regelmatig naar de lucht of je het weer ziet veranderen en check eventueel de buienradar. 

Wat te doen bij:

Mist
 • Wacht tot de mist is opgetrokken.
 • Bereid je bergwandeling heel goed voor als je echt moet lopen.
Harde wind en windstoten
 • Zorg voor winddichte regenkleding 
 • Vermijd steile kammen
Onweer
 • Daal bij dreigend onweer tijdens een bergwandeling zo snel mogelijk veilig af. In een berghut (of schuilhut) ben je veilig voor bliksem. Let op dat je goed blijft nadenken en niet in paniek raakt. Ongelukken gebeuren vaker door het in de haast afdalen dan door het onweer zelf.
 • Kan je niet op tijd afdalen en wordt je overvallen door het onweer. Ga dan gehurkt met de voeten bij elkaar zitten. Blijf minstens drie meter van een rotswand of boom weg en leg metalen voorwerpen zoals wandelstokken van je vandaan.

Meer weten? In het kenniscentrum van de NKBV lees je meer over onweer in de bergen. 

5. Stevige schoenen

Voor bergwandelen zijn wandelschoenen met een goed profiel essentieel. De stevigheid en het profiel van de zolen geven grip op natte grashellingen, gladde rotsen en op sneeuwvelden. Hoge schoenen beschermen je enkels en geven meer stabiliteit. Loop wandelschoenen goed in. Denk ook aan goede wandelsokken om blaren te voorkomen.
Zo kies je de juiste wandelschoen

6. Neem voldoende pauze

Pauzeer regelmatig en neem meer eten en drinken mee dan je denkt nodig te hebben. Door onvoorziene omstandigheden kan je bergwandeling langer duren dan gepland. Wees voorzichtig met het drinken uit natuurlijke bronnen onderweg, bedenk dat vee tot grote hoogte graast. Een waterfilter kan uitkomst bieden. 

Via de webshop van SNP bestel je een Grayl waterfilter. 

7. Houd rekening met elkaar

Heeft iedereen een mooie dag gehad, dan is de tocht geslaagd. Een extra topje beklimmen is leuk, maar niet tegen elke prijs. Ga je bergwandelen met jonge kinderen, neem de tijd, bedenk onderweg zoekopdrachten en stel een kleine beloning in het vooruitzicht.

8. Deel de natuur

Alpenweiden deel je vaak met schapen en koeien, ook al zie je ze niet altijd. Laat hekken achter zoals je ze aantrof. Geef kuddes met jonge dieren de ruimte en ga met respect om met de waakhonden van kuddes. Wees lief voor de natuur, pluk geen bloemen of planten, neem je afval mee (ook je toiletpapier).

9. Blijf op de bergwandelpaden

Steek geen weggetjes af, blijf op de bergwandelpaden. Ook bij slecht weer. Want juist bij slecht zicht of als je haast hebt is de kans op verdwalen groter.

10. Geniet

Geniet van het wandelen in de bergen. Met de juiste voorbereiding zul je met veel meer plezier de bergen in gaan. En ook al sleur je soms die extra trui, regenkleding en water voor niets mee, bedenk dat jij perfect op alle situaties bent voorbereid. Wij wensen je een hele mooi en veilige trip!

Zelf bergwandelen? Bekijk onze reizen