Wandelen langs berghutten

Huttentocht Wandelen van berghut naar berghut

Huttentocht: wandelen van berghut naar berghut met SNP Natuurreizen

Wandelen van berghut naar berghut, oftewel huttentochten, zijn populaire wandelvakanties. Denk bijvoorbeeld aan een huttentocht in de Alpen. In landen als Italië, Frankrijk, Noorwegen, IJsland en Spanje staan talloze berghutten waar je tijdens je wandelreis kunt overnachten.

Op deze pagina geven we je meer informatie over een huttentocht en het maken van een huttentocht met SNP. Ga snel naar:

Bekijk meer dan 70 huttentochten

Wat is een huttentocht?

Wil je de bewoonde wereld even achter je laten, jezelf uitdagen met een stevige wandeling op hoogte en optimaal genieten van de bergen, dan is een meerdaagse huttentocht een geweldig idee. Het wandelen van berghut naar berghut, overnachten op de meest geweldige plekken en het gevoel hebben dat je alleen op de wereld bent, is een onvergetelijke ervaring.

Het maken van een huttentocht staat daarom bij steeds meer mensen op het verlanglijstje. Als beginnend bergwandelaar is het goed je te realiseren dat het trekken van hut naar hut echt anders is dan het maken van dagwandelingen vanuit een pension of hotel.

NB. Deze informatie is tot stand gekomen in samenwerking met de NKBV.

Waar overnacht je tijdens een huttentocht?

Tijdens een meerdaagse huttentocht wandel je in de bergen zonder dat je terug hoeft naar het dal en slaap je in afgelegen berghutten. Er zijn hutten in allerlei soorten en maten, maar de meeste berghutten zijn eenvoudig en beschikken over de meest noodzakelijke voorzieningen. Met nauwelijks telefonisch bereik en internetverbinding ben je voor het grootste gedeelte afgesloten van de bewoonde wereld.

Daar staat tegenover dat je slaapt op een unieke plek met een prachtig uitzicht op ruige pieken. Het overnachten in een berghut is gezellig en een essentieel onderdeel van je ultieme bergwandelavontuur. Je ontmoet andere bergwandelaars, hebt leuke gesprekken en wisselt ervaringen uit, maar het vraagt wel wat van je aanpassingsvermogen. Het comfort is echt anders dan dat van een hotel of pension. Je eet voornamelijk wat de pot schaft, slaapt met andere mensen op een meerpersoonskamer en ’s avonds om 21.30 uur geldt Hüttenruhe en ligt iedereen op één oor om de volgende ochtend vroeg weer op pad te gaan.

Waar maak je een huttentocht?

De Zwitserse, Franse en Oostenrijkse Alpen zijn de meest bekende bestemmingen voor een huttentocht, maar ook in landen als Italië, Noorwegen, IJsland en Spanje staan talloze berghutten waar je tijdens je wandelreis kunt overnachten.

Wanneer maak je een huttentocht?

Een huttentocht maak je van half juni tot en met half oktober, omdat dan vrijwel alle paden sneeuwvrij en weer goed begaanbaar zijn. Maar… het weer en de omstandigheden in de bergen zijn grillig. Het kan voorkomen dat je in de zomer een sneeuwveld moet oversteken. Een goede conditie is een must en bereid je goed voor zodat je weet wat je moet doen bij een onvoorziene situatie. In ons 4-delig bergwandeldossier op oppad.nl lees je alles over een goede voorbereiding, uitrusting, veiligheid en praktische tips.

Sanitair

In (bijna) alle hutten zijn tegenwoordig sanitaire voorzieningen, zoals toiletten en stromend water, maar alleen in de modernere hutten vind je douches en warm waswater. Het is goed om je te realiseren dat veel hutten hoog in de bergen niet zijn aangesloten op het elektriciteitsnet of de riolering. Bevoorrading is niet eenvoudig en kostbaar, zeker als de hutten niet met de auto bereikbaar zijn. Soms is er een kabelbaan in de buurt en anders gebeurt de bevoorrading per helikopter. Niet vreemd dus dat men in veel hutten zuinig omgaat met energie en water en de menukaart niet al te uitgebreid is.

Huttentocht met kinderen

Een huttentocht met kinderen maken? Ook dat is mogelijk bij SNP. Bijvoorbeeld een huttentocht door de Dolomieten in Italië, of in door de bergpassen van Oostenrijk. Tijdens deze gezinsvakanties wordt rekening gehouden met het tempo van het kind en is er in en rond de accommodaties voldoende vertier. De berghuttochten met kinderen kunnen individueel gedaan worden, maar SNP heeft ook een aantal groepsreizen met deskundige begeleiding.

Lees hier alles over een huttentocht met kinderen

Live Event bergwandelen en huttentochten

Op 26 april 2021 organiseerden SNP en Op Pad een Live Event over huttentochten en bergwandelen. Bergwandelgids Coen Weesjes en SNP-reisleider Pierre Looman vertelden over uitrusting, veiligheid, het weer en een goede voorbereiding. De online uitzending is terug te kijken: