asturie

Spanje - Asturië, 8 dagen De Asturiaanse kust en de Camino del Norte

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en pensions

Voor de gemiddelde Spanjaard is “Asturias” synoniem voor landelijk, gastvrij, groen, lekker en authentiek. Een prima plek om uit te rusten, te wandelen, fietsen of zwemmen en te genieten van verse producten, recht uit moestuin, bergweide of oceaan. Dankzij een relatief mild en vochtig klimaat zijn de temperaturen aangenaam -ook hartje zomer- en is het landschap jaarrond groen. Een lappendeken van ommuurde weilanden, dichte bossen en boerendorpjes in de dalen wordt aan de zuidkant begrensd door steile kalkmassieven van de Picos de Europa en de Sierra de Cuera en in het noorden door een schitterende kustlijn met tientallen kleine strandjes. Een rijke culturele traditie, levendige historische steden, intieme (pre)romaanse kerkjes, sfeervolle landelijke accommodaties en een eerlijke keuken completeren dit palet. Tijdens deze wandelvakantie volg je een stuk van de prachtige Camino del Norte, langs mooie dorpjes en kleine vissersplaatsjes, langs eeuwenoude herbergen en historische monumenten, en langs een afwisselende kust van spectaculaire kliffen, verborgen strandjes en prachtige baaien.  Verblijf in gastvrije pensions en dorpshotels en ’s avond kun je genieten van de heerlijke Asturiaanse keuken. 

Uniek aan deze reis

 • Asturiaanse keuken waarin het beste uit de zee en de bergen samen komt
 • De afwisselende kust van Asturië: kliffen, verscholen baaitjes, stranden en ‘buffones’
 • Ook geschikt voor gezinnen met actieve kinderen
 • Over de fraaie pelgrimsroute Camino del Norte
 • Visserplaatsjes en middeleeuwse stadjes
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Spanje - Asturië

In het kort ziet je programma voor de acht dagen van deze reis er als volgt uit:

• Dag 1: aankomst in Llanes
• Dag 2: transfer naar Pendueles, wandeling terug naar Llanes, overnachting in Llanes
• Dag 3: wandeling naar Nueva de Llanes, overnachting Nueva de Llanes
• Dag 4: rondwandeling via Bufones de Pría, overnachting Nueva de Llanes
• Dag 5: wandeling naar Ribadesella, overnachting Ribadesella
• Dag 6: wandeling naar Colunga, overnachting Colunga
• Dag 7: rondwandeling via La Griega, overnachting Colunga
• Dag 8: einde arrangement

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

 

Dag 1

Aankomst in je hotel in het centrum van Llanes, een historische havenstadje aan de Spaanse Costa Verde, dat gemakkelijke toegangkelijk is met het openbaar vervoer vanaf de luchthaven in Oviedo, Santander of Bilbao. Als je per auto naar Asturië reist, kun je je auto ook bij de laatste accommodatie in La Isla / Colunga parkeren en vervolgens de bus terug naar Llanes nemen, zodat je de laatste 2 dagen van de reis je auto beschikbaar hebt.  
Als je nog tijd hebt, kun je een middagwandeling maken door middeleeuws Llanes naar 'Santa María del Conceyu', een uitstekend voorbeeld van regionale gotische architectuur, en in grootte de tweede kathedraal van Asturië. Je kunt de cafés, restaurants en cider bars bezoeken, om de Asturiaanse keuken en dé Asturiaanse drank 'sidra' te proeven. Probeer de unieke giettechniek eens uit en proef het verschil. Of maak een praatje met vissers in de haven. Als het zonnig is, kun je genieten van de 'sol' op twee stranden midden in de stad! 

Overnachting in

Llanes

Dag 2

Op deze eerste wandeldag kun je kiezen uit 2 afstanden en laat de taxichauffeur, die je na het ontbijt op weg breng, afzetten in Vidiago, Pendueles of Buelna, drie dorpen aan het E-9 kustwandelpad. Kronkelend tussen groene weiden, kalkstenen kliffen en rustige baaien, deel je de route met pelgrims van over de hele wereld op weg naar Santiago. Dit is een van de oudste varianten van St James' Way, de Northern Way of Camino del Norte. Als je wilt, pauzeer dan on nog wat meer dan alleen het voetpad te delen meer met je medewandelaars, zoals een biertje of een maaltijd in het dorpscafé in Pendueles of Andrín, plus een interessant verhaal of twee! Onderweg passeer je een paar mooie strandjes en kruis je het begroeide valleitje van de Purón rivier. De lengte van de wandeling varieert van 12 km (vanaf Vidiago) tot max 16,8 km (vanaf Buelna), minimaal 350 m en maximaal 500 m stijgen/dalen, 4,5 tot 6 uur wandelen. De wandeling eindigt weer in het centrum van Llanes.

Overnachting in

Llanes

Dag 3

Vanuit Llanes vervolg je je route westwaarts over de Camino del Norte, naar het 19 km verderop gelegen Nueva de Llanes. Laat je niet afschrikken door de afstand van vandaag, want dit is een erg aantrekkelijke en afwisselende wandeldag, met onderweg diverse strandjes en dorpjes om even te pauzeren voor een drankje, een maaltijd of om een duik in zee te nemen. Je passeert de lagune van Niembru waar het witte barokke kerkje van Nustra Señora de Dolores met haar muren in het water staat. Ook passeer je het volmaakt hoefijzervormige strand van Torimbia. Onderweg kun je de wandeling met 2 km verlengen door via het bijzondere natuurverschijnsel 'Gulpiyuri' te wandelen.  Een baaitje dat volledig van de zee lijkt afgesloten en waar het zeewater alleen onder de rotsen door het strand kan bereiken de zee. Optioneel kun je een taxi bestellen of een openbare bus nemen om je wandeling in te korten en bijvoorbeeld te beginnen om Póo de Llanes, waardoor de wandeling 3,5 km korter wordt. Wanneer je Nueva de Llanes bereikt, vind je je bagage in je hotel, een 19e-eeuwse koloniale 'Casa de Indianos',  ingericht in historische stijl.
Lengte van de wandeling variërend van  15,5 km  tot maximaal 21 km, 400 m tot 515 m stijgen en dalen, 5 tot 6,5 uur wandelen. 

Overnachting in

Nueva de Llanes

Dag 4

In de ochtend neem je een openbare bus of taxi naar het begin van de wandeling in Belmonte, 3,5 km van Nueva. Daar begint je rondwandel langs de ruige kustlijn  bij Nueva. Als de zee ruig is wordt je hier verrast door  de krachtige blaasgaten van de Bufones de Llames de Pría … en loop het risico doorweekt te raken als je te dichtbij komt! Als de zee kalm is, hoor je slechts een fluistering (of grom) tussen de rotsen. De kalksteen die deze kust vormt is door he zoute zeewater tot grillige vormen en spitse punten verweerd. Je wandelt over visserspaden naar de riviermonding bij Guadamía en trek dan verder naar het prachtige Playa Cuevas del Mar, beroemde achtergrond voor veel Spaanse films. Stop voor een pauze in de chill-out strandbar, maar blijf niet te lang hangen…  Als je toch door deze prachtige plek verleid bent om tot zonsondergang te afwachten, kun je altijd nog een taxi bestellen en de laatste 3 km terug naar Nueva overslaan. Je slaapt nogmaals in Nueva de Llanes.
Lengte: 13 km, 330 m stijgen en dalen, wandelduur 4,5 uur. 

Overnachting in

Nueva de Llanes

Dag 5

Tussen de riviermonding bij Guadamía en het havenstadje Ribadesella ligt misschien wel het mooiste stuk van de Asturiaanse kust, in elk geval een van de ongereptere stukken. Dankzij de kalkstenen rotsformaties en een reeks eilanden en schiereilanden wacht je hier een bijzonder fotogeniekste kustlandschap. Bij nat of winderig weer, kun je ook kiezen voor de  (kortere en lichtere) binnenlandse route van de Camino del Norte door een vriendelijk landelijk gebied bezaaid met kleine gehuchten en boerderijen. De wandeling eindigt in Ribadesella, in der 17e eeuw al een favoriete zomerresidentie van het Spaans adel.  Ribadesella is de bakermat van het lokale Asturiaanse toerisme en de thuisbasis van indrukwekkende Palaolithische grotkunst. Als het je niet lukt om kaartjes te krijgen voor de bijzondere Tito Bustillo-grot,  aan de rand van het dorp, neem dan een kijkje in de interessante replica's in het uitstekende museum naast de deur. 
Kies deze avond een ciderbar of restaurant in het historische stadscentrum van Ribadesella, of misschien de Michelin ster Restaurante Arbidel (zorg ervoor dat je van tevoren online reserveert). 
Lengte van de wandeling van 12  tot max 16,5 km, 260 tot 580 m stijgen en 310 tot 630 m dalen, 4 tot 6 uur wandelen. 

Overnachting in

Ribadesella

Dag 6

Na een ontbijt in een bar vlakbij het pension in het centrum van Ribadesella (niet inbegrepen), wandel je vandaag verder over de Camino del Norte. De route volgt het grootste deel van de dag de kustlijn en je passeert drie zandstranden. Een klein stuk van de oude en relatief rustige  hoofdweg is niet te vermijden, en dat vergeet je weer snel op de heerlijke lange stukken over de stranden van Arenal de Moris, Espasa en het magische La Isla. Hier vlakbij ligt het eindpunt van je wandeling: het dorp Colunga, dat een paar kilometer landinwaarts ligt. Hier zijn diverse restaurants, maat in het hoogseizoen kun je ook een taxi nemen naar La Isla en daar iets eenvoudigs bestellen bij een strandclub en genieten van de zonsondergang (5 min. taxirit).
Lengte 16,5 km tot maximum 18 km, 450 m tot 550 m stijgen en dalen, wandelduur 5,5 uur tot 6,5 uur.

 

Overnachting in

Colunga

Dag 7

De wandeling van vandaag is niet lang dus je hebt onderweg volop gelegenheid om te ontspannen of voor een frisse duik . 
Ooit gerealiseerd hoe enorm de voetafdruk van een dinosaurus kan zijn? Wees er met je eigen ogen getuige van op La Griega strand, waar Jurassic-tracks zijn vereeuwigd in versteende modder. Treed in hun voetsporen op deze laatste wandeling van de reis, die een compilatie is van de paden die je de hele week hebt genomen: modderige onverharde wegen, geasfalteerde paden, oude geplaveide karrenpaden en veel visserspaden. Maak aan het eind van de dag een mentale foto van de perfecte kustlijn bij La Isla en zet het voor de komende tijd op je netvlies…  Je overnacht nogmaals in Colunga.
Lengte  11,7 km, 450 m stijgen en dalen; wandelduur 4,5 uur

 

Overnachting in

Colunga

Dag 8

Na het ontbijt eindigt je wandelvakantie met een korte wandeling naar de dichtstbijzijnde bushalte, vanwaar je de bus neemt terug naar Llanes of de luchthaven van uw keuze. Je kunt ook een optioneel bij te boeken taxirit terug naar Llanes kiezen. 
Zie onder 'Praktische Informatie - Heen- en terugreis' voor meer informatie, en onder 'Extra's' voor de transfers die je optioneel kunt bijboeken. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in vier verschillende accommodaties, altijd in kamers met eigen badkamer.  In Llanes verblijf je twee nachten in een smaakvol ingericht hotel in het centrum van het stadje, dicht bij het busstation, de haven en het middeleeuwse centrum. Dan verblijf je twee nachten in een neo-klassiek ingericht landhuis in het dorpje Nueva de Llanes.  Dit door in de 19e eeuw teruggekeerde kolonisten uit Amerika gebouwde huis, ook wel Casa de Indianos genoemd, ligt dicht bij de winkels en restaurants van het dorpje. In Ribadesella verblijf je één nacht in een pension dat dichtbij de winkels en restaurants van het dorp liggen. Je ontbijt buiten de deur in een bar. Tenslotte ben je twee nachten te gast in een gastvrij familiehotel in het centrum van het dorpje Colunga, op 2 km afstand van het strand van La Isla.

Over de maaltijden

Tijdens deze reis is het ontbijt in de accommodatie inbegrepen. Alleen in Ribadesella is het ontbijt niet inbegrepen en kun je in een bar vlakbij het pension ontbijten. Voor de lunch kun je dagelijks inkopen doen in de dorpjes waar je verblijft, of onderweg lunchen in een van de vele restaurantjes en strandtentjes die je passeert.  ’s Avonds zijn er in de directe omgeving van de accommodatie waar je verblijft steeds meerdere restaurants om voor je diner uit te kiezen. De Asturiaanse keuken is in heel Spanje vermaard om zijn verse vis, kazen en andere regionale gerechten, al dan niet begeleid door lokale wijn of cider. In Ribadesella ligt het pension naast een vermaard restaurant met 1 Michelinster (vooraf reserveren!).

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten (uitgezonderd dag 6)
 • bagagevervoer op dag 3, 5 en 6 
 • transfer op de ochtend van dag 2
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • ontbijt op dag 6 in Ribadasella
 • overige maaltijden
 • eventuele overige transfers
 • eventuele entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Eenvoudige tot stevige wandelingen over zeer uiteenlopende paden (van verharde en onverharde weggetjes tot modderige tractorsporen en stenige  en grassige veepaden) door heuvelachtig terrein en langs de kust. Je loopt langs de kust soms over rotsachtige bodem, maar ook over zandstranden en kiezelstranden. Het grootste deel loop je over de goed gemarkeerde Camino del Norte, maar er zijn ook stukken over niet gemarkeerde paden. Op dag 2, 3, 5 en 6 kun je kiezen tussen een langere en een kortere variant van de wandeling.

Geschikt voor kinderen

Doordat je dagelijks één of meerdere stranden passeert, en omdat er op de meeste dagenook een kortere variant van de wandeling is, is deze reis heel geschikt voor gezinnen met kinderen die graag van wandelen houden. 

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Llanes en Ribadesella zijn levendig havenstadje, met een strand. 

Extra's

Verlengingshotels

gevel.jpg

Hotel Campoamor (Oviedo)

Hotel Campoamor in Oviedo is een modern 4-sterrenhotel in het historische en commerciële centrum van de hoofdstad van Asturië. Het San Franciscopark ligt om de hoek en de prachtige gotische kathedraal ligt op loopafstand. Het hotel beschikt over een restaurant waar u kunt genieten van specialiteiten als lamsvlees en traditionele visgerechten. Er is parkeergelegenheid bij het hotel. Alle kamers hebben een eigen badkamer en airco, TV en wifi.

hotel_iturrienea_ostatua.jpg

Hotel Iturrienea Ostatua (Bilbao)

Een ruraal hotel in hartje stad Bilbao? Het lijkt onmogelijk, maar Ivon en Carlos, de twee zakenpartners die samen Hotel Iturrienea Ostatua hebben opgericht, zijn er in geslaagd aan een oud stadshotel de uitstraling te geven van een gemoedelijk landelijk hotel in Baskische stijl met comfortabele kamers, een gezellige ontbijthoek en ruime entrée. Overal vindt u nog verschillende authentieke kenmerken zoals originele balken en steenwerk. De kamers zijn alle anders ingericht met antieke meubeltjes. Sommige kamers hebben een klein balkon, alle zijn voorzien van bad of douche en toilet. Op de binnenplaats is een klein herbarium met kikkers ingericht. Vanuit dit hotel loopt u in 20 minuten naar het Güggenheim museum via de modaine winkelstraten en gezellige steegjes van het oude centrum van Bilbao. In de directe omgeving heeft u keus genoeg aan restaurantjes. Het hotel beschikt niet over een eigen parking maar op enkele minuten lopen van het hotel zijn meerdere parkeergarages waar u voor langere periodes kunt parkeren.

Transfers

taxi transfer Colunga - Llanes (vanaf € 68,- per boeking)

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Llanes is 1550 km. Het hotel in Llanes heeft geen privéparking dus moet je je auto op een publieke parking stallen voor de duur van de reis. 
Tussen Colunga/La Isla en Llanes rijden bussen van ALSA. In het laagseizoen is dat meestal met een overstap in Ribadesella.  Je kunt ook een taxi nemen, duur ca 45 minuten (kosten ca €55,-). Deze taxi kun je vooraf via SNP reserveren.

Voor meer informatie over de bustijden en tickets: zie onder "Hoe kom ik in mijn eerste accommodatie".

Treinreis

 

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Oviedo, Santander of Bilbao.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vlucht op Oviedo
Vanuit Oviedo gaat er 10x per dag een rechtstreekse bus naar Llanes: de eerste om 8.30 en de laatste om 21.10 (duur ca 1,30-1,45 uur). Op zaterdagen en zondagen gaat er 6 of 7x per dag een bus,  de eerste bus om 8.15 en de laatste om 17.30 uur.  
Terug neem je de bus van Colunga naar Oviedo: de eerste gaat om 6.46 uur, de laatste om 18.46 (duur ca 1,30 uur). Op zaterdagen en zondagen gaat deze bus maar 1x: om 18.46 uur.

Vlucht op Bilbao
Vanaf Bilbao busstation gaat er op maandag t/m zaterdag 5x per dag een rechtstreekse bus naar Llanes: de eerste om 09.45 uur, de laatste om 18.00 uur (de rit duurt ca 3 uur).  Op zondag gaan er 3 bussen (om 09.45 uur, 15.30 en om 18.00 uur). 
Terug neem je vanaf Colunga eerst een lokale bus of taxi terug naar Llanes (taxi ca 45 minuten, bus ruim 1 uur).  Vanuit Llanes gaat er 4x per dag een bus naar Bilbao busstation (de eerste om 07.45, aankomst 11 uur, dan een om 10.00 uur, een om 16.45 en de laatste om 18.45, aankomst 21.30. Op zaterdagen gaat de eerste bus om 10.00 uur en op zondagen alleen om 16.45 en om 18.45 uur. 

Vlucht op Santander
Vanaf de luchthaven van Santander gaat er 1x per dag een rechtstreekse bus naar Llanes: om 16.50 uur, aankomst 19.00 uur. Vanaf het busstation in het centrum van Santander  gaat er op maandag t/m zaterdag 5x per dag een bus naar Llanes: de eerste om 11.15 uur en de laatste om 19.30 uur (duur 1,25 tot 2,10 uur). Op zondagen gaat de bus 4x, de eerste eveneens om 11.15 en de laatste ook om 19.30 uur.
Terug neem je vanaf Colunga eerst een lokale bus of taxi terug naar Llanes (taxi ca 45 minuten, bus ruim 1 uur). Vanuit Llanes gaat er 1x per dag een bus rechtstreeks naar het vliegveld van Santander (10.00 uur, duur 1,40 uur) en 5x per dag een bus naar het busstation in het centrum van Santander (de eerste om 07.45, de laatste om 18.45 uur (duur 1,15 tot 1,45 uur). Op zaterdag gaat deze bus 3x (10.00 uur, 16.45 uur en 18.45 uur) en op zondagen alleen om 16.45 uur en 18.45 uur.

Bustijden en -tickets
Kijk voor actuele bustijden op de website van ALSA. Je kan op deze website de buskaartjes zelf kopen. De website heeft een Engelse versie. Reserveren kan echter niet langer dan één maand van te voren. Het is zeer raadzaam om vooraf kaartjes te reserveren, aangezien de bussen vaak vol zitten, met name in de zomermaanden en op vrijdagen gedurende het hele jaar. Het advies om de buskaartjes te reserveren geldt voor alle bovenstaande ritten (inclusief de bus tussen vliegveld Oviedo en de stad), behalve de bussen tussen het vliegveld van Bilbao en het busstation in het centrum van Bilbao. 

Je kunt via ons de taxirit van Colunga terug naar Llanes reserveren. Zie onder 'Extra's'.

Je kunt dit arrangement dagelijks starten van 19 april tot en met 31 oktober. Asturië heeft een zeeklimaat met gemiddeld wat hogere temperaturen als in Nederland.  De zomers zijn er niet te heet en het voor- en najaar aangenaam zacht.  Wel is er het hele jaar door kans op neerslag of een regenachtige dag.  Ook kan het hele jaar door dicht bij de kust zee-mist optreden, waarbij de temperaturen vaak een stuk koeler zijn dan normaal. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Asturië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per eigen auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Tijdens de reis zijn is er op dag 2 een transfer per taxi naar het beginpunt van de wandeling inbegrepen.

Op de dagen dat je van de ene accommodatie naar de andere wandelt, wordt je bagage voor je vervoerd. Je wandelt met alleen een dagrugzakje waarin ruimte moet zijn voor lunch, eten en drinken, wat warme kleding en regenkleding.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

asturie

Spanje - Asturië

De Asturiaanse kust en de Camino del Norte

Wandelvakantie langs hotels en pensions

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 701 klanten