west highland way schotland wandelpad

West Highland Way

Het beroemdste wandelpad van Schotland

Kilts, whisky en doedelzakmuziek: voor een authentieke kennismaking met Schotland trek je door de Schotse Hooglanden over de West Highland Way. Met een totale lengte van 152 kilometer is dit het beroemdste lange-afstandswandelpad van Schotland. De West Highland Way verbindt Glasgow met de hoogste berg van het land; de Ben Nevis van 1342 meter. Al wandelend tussen lochs en glens passeer je eeuwenoude kasteelruïnes en battlegrounds waar de clans vroeger hun vetes uitvochten. Je overnacht in sfeervolle accommodaties. 

De West Highland Way route

Een wandelreis over de West Highland Way begint vlakbij Glasgow. De start is rustig, met een wandeling door de schilderachtige heuvels en valleien van het Schotse hoogland, met in de verte de hogere bergen die je later zult verkennen. De West Highland Way route loopt door een bosrijk gebied en over oude treinsporen, met als eindpunt Loch Lomond. Dit grootste meer van Schotland en het Verenigd Koninkrijk is onderdeel van nationaal park Loch Lomond en de Trossachs en dient als fotogeniek decor voor een deel van de Westland Highway. De West Highland Way route vervolgt langs de oostkant van het meer richting het noorden naar de grillige heuveltoppen bij het dorpje Crianlarich, door het bos en langs de River Fillan naar het pittoreske Tyndrum. 

Je wandelt een deel over een Old Military Road met schitterende vergezichten over de Highlands tot je de drassige heides van Rannoch Moor bereikt, een van de mooiste delen van de West Highland Way. Na een pittige klim naar de pas bij Lairigmor wacht een adembenemend uitzicht over Loch Leven en Glen Coe. Vervolgens daal je af naar de beboste vallei van Glen Nevis, aan de voet van de Ben Nevis. Eindpunt is Fort William waar je nageniet van de indrukken die de Schotse Hooglanden hebben achtergelaten. Ben je op zoek naar meer avontuur? Vul deze afwisselende wandelreis dan aan met een klim naar de Ben Nevis. 

Bekijk de reis

Korte wandelroute en mooie alternatieven

De wandelreis over de West Highland Way zoals hierboven beschreven duurt 10 dagen. Er is ook een korte variant van 5 dagen, waarbij je het ruigste deel van de route wandelt. Deze wandelreizen zijn populair dus wees er snel bij. Ben je op zoek naar een minder populaire of minder pittige maar wel mooie wandelroute in Schotland? Er zijn twee alternatieven voor de West Highland Way die in schoonheid zeker niet onderdoen voor de bekende route. De eerste is een echte klassieke route, de tweede bedachten we zelf en is dus veel unieker dan de West Highland Way!

Great Glen Way

Wandelen dwars door Schotland met zicht op het mysterieuze Loch Ness? De Great Glen Way loopt langs de grootste breuklijn van Europa, van Fort William naar Inverness. Je volgt tijdens een aantal rustige wandelingen de loop van het negentiende-eeuwse Caledonian Canal, dat Loch Lochy en Loch Ness met de Noordzee en de Atlantische Oceaan verbindt. De route voert over oude jaagpaden en langs de oevers van heldere lochs waar je op adem komt en van het uitzicht geniet. De Great Glen Way zoekt zo nu en dan de hoogte op, maar de wandelingen zijn over het algemeen minder pittig dan die over de West Highland Way. 

Bekijk deze reis

Eastern Highlands

Het zuidoosten van de Schotse Hooglanden, High Perthshire, is een perfecte wandelbestemming als je niet al te zware wandelingen wil maken. Het landschap is afwisselend, met schilderachtige valleien en ruige bergen, en vooral ook kleurrijk. Van frisgroene bossen in het voorjaar tot paars gekleurde heide in de herfst. De prachtige wolkenluchten weerspiegelen in de vele lochs die je tegenkomt en de kans is groot dat je een edelhert of Schotse hoen op je pad treft. Je wandelt door vriendelijke dorpjes en stopt in gezellige stadjes. En met een beetje geluk tref je de Schotten in de zomer op hun authentiekst, tijdens een van de vele Highland Games die er dan worden gehouden. 

Bekijk deze reis

Wandelen in Schotland

Schotland is een wandelparadijs! Van de Schotse Hooglanden tot de Orkney eilanden, het ruige landschap is een cadeau voor iedere wandelliefhebber. Naast de West Highland Way zijn er nog tal van prachtige routes in Schotland.

Bekijk al onze wandelreizen in Schotland

Populaire wandelroutes

Naast Schotland zijn er ook nog vele mooie inspirerende wandelroutes in Europa. Lees hier meer over al deze mooie routes.

Mooiste wandelroutes van Europa