GR11 wandelen

GR 11 wandelen De mooiste etappes loop je met SNP

De zonnige zijde van de Pyreneeeën

Zowel aan de Franse als aan de Spaanse kant van de Pyreneeën lopen twee machtige GR’s. Aan de Franse zijde is dat de GR10, aan de Spaanse de GR11. Daar tussenin, hoog over de ruige hoofdkam van de Pyreneeën, slingert het meest uitdagende en zwaarste "van-kust-tot-kust-traject"; de Haute Randonnée Pyrénée of kortweg HRP.

Verschillen tussen de GR10 en GR11

De GR11 is met een lengte van 820 kilometer korter dan de GR10 en telt minder dagetappes. Hij is tegelijkertijd rustiger dan de Franse variant. De GR11 kent minder overnachtingsplekken en is lastiger vanuit het dal te bereiken. Daarom wordt hij algemeen gezien als moeilijker dan de GR10. Daarnaast loopt de route door een veel droger landschap dan aan de Franse kant, waar het vaker regent en het groener is. Zeker in de zomer betekent het dat je meer water mee moet dragen. De GR11 is volgens kenners ook ruiger en eenzamer dan de GR10 én zeker net zo mooi als zijn Franse tegenhanger!

Volg de GR11 bij SNP in twee etappes

Met SNP kun je twee uitdagende, meerdaagse trajecten van de GR11 lopen. Onder de naam La Senda Pirenaica (Het Pyreneese pad) volg je de hoogste, ruigste en mooiste delen van deze GR.

Het eerste traject van de GR11 begint in het stadje Jaca in de provincie Aragon. Je loopt in zes etappes door de minst bezochte delen van de Aragonese Pyreneeën naar  het schitterende Nationale Park Ordesa. De route voert langs wild stromende beken, groene zomerweiden, oude vulkaankernen en prachtige bergmeren; zogenaamde ibones. Op dit traject klim je ook over de Cuello de Tebarrai, met 2765 meter de hoogst gelegen pas van de hele GR11.

Bekijk hier etappe 1

Het tweede traject van de GR11 begint in Torla aan de voet van het Nationale Park Ordesa en eindigt in bij het meer Embalse de Llauset in Catalonië. Vanaf hier brengt een busje je naar Pont de Suert. Tijdens dit tweede traject loop je over eeuwenoude ezelspaden door het ruigste en hoogste deel van de Spaanse Pyreneeën.

Je trekt door de diepe kloven van het Nationale Park Ordesa en het bergmassief van Maladeta, waar de hoogste top van de Pyreneeën ligt: de 3400 meter hoge Pico de Aneto. Tijdens deze week loop je ook onderlangs het massief van de op twee na hoogste berg, de Monte Perdido (3355 meter). Hier is de kans groot om de lammergier te zien zweven; een machtige roofvogel die in Ordesa nog met enkele paren vertegenwoordigd is. 

Bekijk hier etappe 2

Hooggelegen berghutten

De arrangementen van SNP over de GR11 zijn individueel en ‘self-guided'. Tijdens de wandelingen krijg je een uitgebreide routebeschrijving en GPS-tracks mee. Er is onderweg wel ondersteuning van een lokale, Engelssprekende berggids die je ’s avonds bijpraat over de weersverwachting, condities van de paden en eventuele alternatieve routes. Bovendien zorgt hij voor het bagagevervoer, zelfs naar een aantal hooggelegen berghutten. Op die manier hoef je je bagage bijna nooit zelf hoeft te dragen, op een dagrugzak met lunchpakket en warme (regen)kleding na. Omdat je bagage niet overal kan worden nagebracht, moet je tijdens sommige etappes extra spullen voor de nacht meenemen. 

Benodigde conditie en ervaring

Voor beide GR11 trajecten heb je een goede conditie en bergwandel ervaring nodig. De dagetappes zijn lang (tot wel 8-9 uur wandelen) en dagelijks maak je de nodige hoogtemeters. In overleg met de lokale gids is het vaak mogelijk om voor een korter alternatief te kiezen door je een stukje weg te laten brengen met het bagagebusje. Of je aan het einde van de wandeling juist op te laten halen. Dit is niet op alle dagen mogelijk!

Foto's door: Carlos Gonzalez

Extra dagen in Barcelona

Mocht je aan het einde van je vakantie nog een paar dagen over hebben, dan is het een tip een verblijf in het historische en sfeervolle stadshotel Hotel San Agustí Barcelona bij te boeken.