Bergwandelen met kinderen

Huttentocht met kinderen Naar de mooiste bestemmingen

Met kinderen een huttentocht maken?

Wil je graag een huttentocht met kinderen maken? Dan staat jullie een indrukwekkend avontuur te wachten! Met SNP boek je al een huttentocht met kinderen vanaf 6 jaar. Deze huttentochten zijn aangepast en kindvriendelijk gemaakt. Zo is de route bijvoorbeeld niet al te moeilijk, is er ruimte om onderweg een verfrissende duik te nemen of is er tijdens de reis ruimte voor extra activiteiten als een klimcursus of paragliden. Een huttentocht met kinderen maak je bijvoorbeeld in Oostenrijk of Frankrijk.

Daarnaast hebben we een groot aanbod huttentochten die je ook met kinderen kunt ondernemen. Dit zijn bestaande huttentochten waarvan wij denken dat je ze ook met (wat oudere) kinderen kunt ondernemen.

Op deze pagina vind je naast diverse voorbeeldreizen ook informatie over:


Bekijk alle huttentochten met kinderen

Aanbevolen huttentochten met kinderen

Spanje - Picos de Europa met de kids, 5 dagen
spannende_bergexpeditie.jpg 8,6
Family specials
Groepsreis
Spanje - Picos de Europa met de kids Het ruige en groene Asturië als speeltuin

gezinstrektocht langs herbergen en berghut

Zwaarte
Comfort
5 dagen Eerste datum met gegarandeerd vertrek: 28 jul 2024
vanaf € 637
Prijs per persoon excl. heen- en terugreis
Gegarandeerd vertrek
Oostenrijk - Stubaital, 8 dagen
Oostenrijk Neustift Tirol wandelen gezinsvakantie 8,8
Family specials
Privéreis
Oostenrijk - Stubaital Avontuur in een op en top alpiene wereld

gezinsvakantie vanuit berghotel

Zwaarte
Comfort
8 dagen
vanaf € 769
Prijs per persoon bij min. 2 personen
Oostenrijk - Stubaital, 8 dagen
Oostenrijk Neustift Tirol wandelen gezinsvakantie
Family specials
Privéreis
Oostenrijk - Stubaital Huttentocht met kinderen over Stubaier Höhenweg

Gezinsvakantie langs berghutten

Zwaarte
Comfort
8 dagen
vanaf € 759
Prijs per persoon excl. heen- en terugreis
Nieuw
Oostenrijk - Schladminger Tauern, 5 dagen
Wandelen met kinderen tijdens wandelreis Schladminger Tauern 7,8
Family specials
Privéreis
Oostenrijk - Schladminger Tauern Huttentocht langs Obertaler Almen en Bergmeren

korte trektocht langs berghutten

Zwaarte
Comfort
5 dagen
vanaf € 474
Prijs per persoon bij min. 2 personen
Oostenrijk - Salzkammergut, 6 dagen
Oostenrijk 8,0
Family specials
Privéreis
Oostenrijk - Salzkammergut Huttentocht over lieflijke almen in het Almtal

gezinsvakantie langs berghutten

Zwaarte
Comfort
6 dagen
vanaf € 614
Prijs per persoon bij min. 2 personen
Frankrijk - Vallée de la Clarée, 5 dagen
c 8,7
Family specials
Privéreis
Frankrijk - Vallée de la Clarée Wandelparadijs in de Franse Alpen

minitrek langs berghutten en hotel

Zwaarte
Comfort
5 dagen
vanaf € 504
Prijs per persoon bij min. 2 personen

8 redenen om een huttentocht met kinderen te maken

Ben je benieuwd naar onze redenen om een huttentocht met kinderen te maken? Lees dan snel hieronder verder!

1. Een huttentocht is een prachtig avontuur voor iedereen!

Een huttentocht maken is één van de mooiste dingen die je kunt doen op het gebied van bergwandelen. Dankzij de aanwezigheid van berghutten hoef je meer voor het het donker terug af te dalen naar het dal, maar kun je hoog in de bergen blijven en verder en dieper de bergen in dan tijdens een dagtocht mogelijk is, ver weg van de bewoonde wereld. Dat maakt een huttentocht simpelweg tot een indrukwekkend en onvergetelijk avontuur voor iedereen!

2. Een huttentocht prikkelt de zintuigen en de fantasie

Een mooi uitzicht, een lekkere bries, het geluid van klaterend water… een huttentocht is een feest voor de zintuigen. Ook kinderen kunnen genieten van wat ze onderweg allemaal zien en ervaren, mits de route wel leuk en afwisselend genoeg voor ze is. Alleen wandelen is niet voldoende en eentonig staat al snel gelijk met saai. Het is erg leuk om te zien hoe kinderen een tocht in de bergen ervaren. Met hun scherpe en onbevangen blik en zien ze vaak veel meer dan een volwassene.

Van allerlei vormpjes in stenen tot de kleinste insecten waar je zelf aan voorbij zou zijn gelopen. En net zoals jij je gedachten tijdens het wandelen even de vrije loop kunt laten gaan, kan bij kinderen de fantasie op hol slaan. Ze zijn niet zomaar aan het wandelen, maar als ridders of prinsessen op weg naar een kasteel.

3. Even écht samenzijn

In het dagelijkse leven is iedereen druk met werk en school. Tijdens een huttentocht heb je vaak echt weer even tijd voor een goed gesprek met elkaar. Zowel tussen ouders en kinderen, maar ook tussen broers en zussen. De banden worden weer even aangehaald. Daarnaast ben je ook gewoon letterlijk van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat dicht bij elkaar, zonder dat dit gaat vervelen, want er gebeurt continu wel iets. Jullie zijn samen op een soort ‘expeditie’, een avontuur, en delen al die momenten – de mooie én de mindere – met elkaar.

4. Een huttentocht levert een onvergetelijke en leuke herinnering op

Van alle vakanties die je maakt in je leven, zul je een huttentocht niet zo licht vergeten. Het is vaak opvallend hoe levendig de herinneringen zijn aan een huttentocht, en hoe vaak er nog anekdotes over worden opgehaald tot in lengte van jaren. Het mooie van die herinneringen is ook: de pijn en de ellende die je voelde tijdens die ene zware klim is snel vergeten en wat overblijft zijn vooral de leuke en positieve kanten.

(tekst gaat verder na voorbeeldreizen)

Aanbevolen huttentochten met kinderen

Oostenrijk - Stubaital, 4 dagen
Oostenrijk Stubaital huttentocht  minitrek 8,6
Wandelen
Privéreis
Oostenrijk - Stubaital Huttentocht over de Stubaier Höhenweg

minitrek langs berghutten

Zwaarte
Comfort
4 dagen
vanaf € 391
Prijs per persoon bij min. 2 personen
Italië - Trentino - Dolomieten, 4 dagen
Palaronda minitrek 9,0
Wandelen
Privéreis
Italië - Trentino - Dolomieten Palaronda minitrek

minitrek langs drie berghutten

Zwaarte
Comfort
4 dagen
vanaf € 331
Prijs per persoon bij min. 2 personen
Griekenland - Olympos, 6 dagen
8,8
Wandelen
Privéreis
Griekenland - Olympos Huttentocht door Griekenlands hoogste bergen

Trektocht langs berghutten en guesthouse

Zwaarte
Comfort
6 dagen
vanaf € 394
Prijs per persoon bij min. 2 personen

5. Een berghut is een prachtig einddoel

Zoals al aangestipt, kan een wandeling voor een kind ook al snel saai zijn. De route moet afwisselend genoeg zijn, om elke hoek moet iets anders zijn te zien, het pad liever krom dan recht, liever smal dan breed en zo onvoorspelbaar mogelijk. Voor kinderen helpt het ook als ze steeds een doel voor ogen kunnen hebben, iets waar ze het voor doen. Liefst meerdere doelen op een dag, om het lange traject een beetje op te delen.

Het einddoel is natuurlijk het belangrijkst, dat houd je de hele dag op de been. Niets is dan mooier dan een berghut als eindbestemming, waar spelletjes te vinden zijn, waar je kunt uitrusten en eten, waar je je eigen bedje kunt inrichten, en uit je eigen rugzak je sloffen en hoofdlampje tevoorschijn kunt halen. Een overnachting in een berghut is een prachtige beloning en een belevenis op zich.

6. Vrienden voor het leven

Tijdens een huttentocht kom je vaak ook andere wandelaars tegen onderweg. ’s Avonds in de hut tref je mensen die precies dezelfde route volgen. Je komt ze vaker tegen naarmate de route vordert en het duurt nooit lang voor je elkaar gaat groeten en in gesprek raakt om de ervaringen van de dag te delen en de plannen voor morgen.

Met kinderen erbij maak je nóg sneller contact. Ze oogstten vaak bewondering en complimenten. Voor kinderen is dat heel erg leuk. Nóg leuker en gezelliger wordt het als je zo’n tocht onderneemt met een bevriend gezin met kinderen in dezelfde leeftijd. Een huttentocht kan een ontzettend leuk en sociaal gebeuren zijn.

7. Zo trots!

Het leuke van een huttentocht is ook vaak dat je versteld staat over wat je kinderen kunnen. Vooral vaders hebben wel eens de neiging om hun eigen doelen voorop te stellen – ze plannen een tocht die ze vooral zelf willen maken – terwijl dat voor kinderen iets teveel van het goede kan zijn; de route is dan te lang of te zwaar. Dit is funest, want hiermee zorg je ervoor dat de kinderen eerder een afkeer van bergwandelen krijgen dan dezelfde passie die jij hebt en die je hoopt over te brengen.

Toch is het vaak verbazingwekkend wat kinderen, ook op jonge leeftijd kunnen. Het kan ook gebeuren dat je zelf een route hebt onderschat en je verder en langer door moet dan gepland. Natuurlijk moet je dit altijd zien te voorkomen. Maar ook in dat soort situaties kunnen kinderen je versteld doen staan over waar ze fysiek toe in staat zijn. Dat maakt je als ouder dan wel trots.

8. Yes, we made it!

Tot slot: bij een huttentocht horen vaak zowel ups als downs. Maar het zijn juist de downs, als je die weet te overwinnen, die ook weer zorgen voor extra blijdschap. De hele dag wandelen, regelmatig klimmen, met een rugzak om, dat gaat onvermijdelijk momenten van vermoeidheid opleveren. Of een spannend traject momenten van angst. Het is vanzelfsprekend van het grootste belang dat je niet over de grens gaat van wat je fysiek en mentaal aankunt, maar je weerbaarheid zal ongetwijfeld een beetje op de proef worden gesteld. Dat is ook niet erg. Het zorgt er ook voor dat als je de berghut eenmaal hebt gehaald, of die bergtop of bergpas, dat het gevoel van blijdschap des te groter is. Dat is een heerlijk euforisch gevoel, helemaal om met je gezin te delen. Om deze redenen is het dus zo speciaal om een huttentocht met kinderen te doen.

Aanbevolen huttentochten met kinderen

Noorwegen - Hardangervidda en Skarvheimen, 7 dagen
hardangervidda 8,4
Wandelen
Privéreis
Noorwegen - Hardangervidda en Skarvheimen Van Fjell naar Fjord

wandelvakantie langs hotels en berghutten

Zwaarte
Eenvoudig of Comfortabel
7 dagen
vanaf € 1.049
Prijs per persoon bij min. 2 personen
Oostenrijk - Karwendel, 5 dagen
karwendel 8,5
Wandelen
Privéreis
Oostenrijk - Karwendel Kleine en große Ahornboden

korte trektocht langs hotel en berghutten

Zwaarte
Comfort
5 dagen
vanaf € 409
Prijs per persoon bij min. 2 personen
Oostenrijk - Virgental, 8 dagen
Umbaltal Isel Virgental 8,5
Wandelen
Privéreis
Oostenrijk - Virgental Bergwandelen met minitrek in het mooiste dal van Oost-Tirol

Bergwandelvakantie vanuit hotel en langs berghutten

Zwaarte
Comfort
8 dagen
vanaf € 979
Prijs per persoon bij min. 2 personen

Korte tips voor ouders die met hun kinderen een huttentocht willen maken

Ga je een huttentocht maken of heb je er al één geboekt? Lees hier onze belangrijkste tips als je een huttentocht met kinderen gaat maken.

1. De lengte en de hoogteverschillen van de dagetappes

Houd als criterium aan dat het niveau van de tocht de capaciteiten van de jongste deelnemer niet te boven gaan.

2. De kans op goed weer onderweg

Als je onderweg een grotere kans op goed weer hebt, biedt de tocht meer plezier aan de kinderen. In de Dolomieten en in de zuidelijke Franse Alpen heb je bijvoorbeeld meer kans op goed weer.

3. Het aantal ‘attracties’ bij elke dagetappe

Zorg dat je één à twee per dag iets leuks tegenkomt om bij of om mee te spelen, bijvoorbeeld een bergmeer, een alpweide of een beek waarin een dammetje kan worden gebouwd. Of dat er bijvoorbeeld kans is om steenbokken of gemzen te bespieden. Of dat je rotsjes tegenkomt waarop je zou kunnen klauteren.

4. De gevaren van het traject

Vermijd routes met steenslag, met al te forse afgronden, of kans dat sneeuwvelden of gletsjers moeten worden gekruist.

5. Zoek geschikte berghutten uit

Niet alle berghutten zijn even geschikt om er met kinderen te overnachten. Een berghut die ook veel door alpinisten wordt gebruikt, heeft bijvoorbeeld een heel ander levensritme dan een berghut die goed bereikbaar is en waar alleen wandelaars komen. Er zijn ook hutten die extra aantrekkelijk zijn, bijvoorbeeld als er een speeltuintje bij is of een meertje om in pootje te baden. Als je bij SNP je huttentocht met kinderen boekt, dan kun je ervan uitgaan dat de berghutten geschikt zijn om er met kinderen te overnachten.

6. Neem andere kinderen mee

Plan een reis bijvoorbeeld met een ander gezin met kinderen in de gelijke leeftijd en met gelijkgestemde ouders.

7. Deel een traject in subtrajecten in en zorg telkens voor beloningen

Vaak overzien kinderen een bergtocht niet en is het verstandig een lang traject onder te verdelen een drie of vier subtrajecten, ieder met een eigen attractie of subdoel. Het is ook goed om telkens een, liefst immateriële beloning, in het vooruitzicht te stellen: een speel- of lunchplek, een mooi uitzicht. En het is zeker goed om een beloning aan het einde van de trektocht in het vooruitzicht te stellen waarvan een paar dagen aan het strand of bij een zwembad favorieten zijn.