Mooiste fietsvakanties Europa

De mooiste fietsvakanties in Europa

1. Duitsland

De populairste bestemming voor een fietsvakantie in Europa is ons buurland Duitsland. Wat het land zo aantrekkelijk maakt als fietsbestemming is dat je er fietstochten maakt door de meest uiteenlopende landschappen: in het noordoosten fiets je langs de Oostzee over de mooiste eilanden, in het zuidoosten volg je de rivier de Elbe van Praag naar Dresden. Hou je van hoogteverschillen, dan reis je af naar het westen voor de Eifel of het midden voor Sauerland waar je diverse mountainbike tochten kunt maken.

Bekijk alle fietsvakanties in Duitsland

Mooiste fietsroutes door Duitsland

De Elberadweg is volgens de Duitse fietsersbond de mooiste fietsroute van het land. Je volgt hierbij de rivier de Elbe van Tsjechië tot in het noorden van Duitsland. SNP heeft de mooiste stukjes uit de route voor je geselecteerd en gecombineerd met fijne accommodaties onderweg. Boek je deze reis via SNP, dan hoef je alleen nog maar af te reizen naar je startpunt. Naar wens fiets je de Elberadweg per huurfiets of met je eigen fiets.

Een andere aantrekkelijke route door Duitsland is de Ostseeradweg; een langeafstandsroute in het noordoosten van Duitsland. De totale lengte van de route omvat 1100 kilometer en SNP heeft het mooiste traject uitgelicht: van Hanzestad Stralsund via de eilanden Rügen en Usedom naar de befaamde 'Kaiserbäder' op Usedom. De route voert je langs pittoreske haventjes, gotische kerkjes, en in oude luister herstelde badplaatsen met een bijzondere Duitse badplaatsarchitectuur.

2. Frankrijk

Ook Frankrijk is een aantrekkelijke fietsbestemming. In dit land combineer je ontspannen fietsentochten met gezellige steden, een fijne gastronomie en een bezoek aan een van de vele kastelen of wijngaarden. In het westen ontdek je de fietsvriendelijke Loirestreek en combineer je steden als Saumur en Chinon met prachtige natuur onderweg. Iets verder richting zee bezoek je de ‘Waddeneilanden’ van Frankrijk en fiets je langs de kust. In het oosten trotseer je de flanken van de Alpen en in het zuiden ontdek je onder meer de Perigord Noir, de Gasgogne en de Ardeche.

Bekijk alle fietsvakanties in Frankrijk

Mooiste fietsroutes door Frankrijk

Eén van de best gewaardeerde fietsroutes voert langs de eilanden van de Vendee: Noirmoutier en Ile d’Yeu. De combinatie van rustige, autovrije weggetjes met een prachtige omgeving in de buurt van de zee maakt dit tot een fijne gezinsvakantie. Je fietst langs zoutpannen, kreekjes en kwelders en onderweg kun je pootjebaden of beestjes zoeken.

Een andere mooie route voert door de Loirevallei. Je maakt tochten langs de brede rivier de Loire en vergaapt je onderweg aan de kastelen langs de oever en in de heuvels. De hele streek is ingericht op fietsers, die links en rechts neerstrijken op kleurrijke terrasjes. Boven op het plateau fiets je door velden vol zonnebloemen en geniet van mooie uitzichten.

3. Spanje

Bij Spanje denk je misschien niet gelijk aan een fietsvakantie. Toch is het, buiten het hoogseizoen om, een prachtige bestemming om per fiets te ontdekken. In het noordwesten ontdek je de groene kuststreek Asturië, in het noordoosten de azuurblauwe middellandse zee. In het zuiden fiets je door prachtige olijfvelden in Andalusië en breng je een bezoek aan Granada, stad van het wereldberoemde Alhambra. Of ga je liever fietsen op één van de eilanden? Spanje heeft vele mogelijkheden voor een fietsvakantie.

Bekijk alle fietsvakanties in Spanje

Mooiste fietsroutes door Spanje

Een van onze mooiste routes voert langs de Atlantische kust in de provincie Asturië. Het lieflijke heuvellandschap is het hele jaar fris en groen en biedt een aangename combinatie van berg- en kustlandschappen. Je fietst geregeld door gezellige vissersdorpjes, waar het goed eten en drinken is. Soms volgt de route stukjes van de oudste pelgrimsweg naar Santiago en passeert romaanse kerkjes en kleine monumenten van eeuwenlange devotie. Een andere aanbevelenswaardige fietsroute door Spanje voert over het eiland Mallorca; bij de meesten onbekend als fietsparadijs maar waar alles mogelijk is: van vlak, ontspannen fietsen tot een ware koninginnenrit. En altijd met prachtige uitzichten onderweg.

4. Oostenrijk

Ook in Oostenrijk zijn prachtige fietsroutes aangelegd, veelal langs meren, rivieren en waterrijke berglandschappen. Volg bijvoorbeeld rivier de Mur via de Murradweg of fiets door het Nationale Park Hohe Tauern, het hart van de Oostenrijkse Alpen. Het leuke van een fietsreis door het Salzkammergut is dat je deze ook kunt combineren met een boottocht, treinrit of wandeling; fijne onderbrekingen tijdens je tocht.

Bekijk alle fietsvakanties in Oostenrijk

Onze favoriete fietsreis in Oostenrijk voert door het Salzkammergut: een gebied met veel meren, bergen en prachtige uitzichten. Wij hebben een 8-daagse fietsroute uitgestippeld langs de mooiste plekjes. Een goede conditie is aanbevolen maar met een e-bike zijn de tochten voor iedereen goed te doen. SNP zorgt voor het bagagevervoer, zodat je alleen maar hoeft te genieten.

5. Slovenië

Een onverwachte, maar zeer boeiende fietsbestemming is Slovenië. Dit land heeft diverse bijzondere natuurgebieden en een rijke cultuur. De laatste jaren wordt er steeds meer gefietst in dit land. En terecht: het is een dunbevolkt land met vriendelijke inwoners, een goed klimaat en een interessante geschiedenis. Je fietst er door mooie, rustige dorpjes en er is genoeg gelegenheid om een kloof, kasteel of grotten te bezoeken.

Bekijk onze fietsvakantie door Slovenië