België, Duitsland - Oostkantons & Hoge Venen, 6 dagen Fietsen over de Vennbahn

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels

De Vennbahn is een oude industriële spoorlijn omgetoverd tot groen fietspad door de Ardennen. Waar vroeger puffende stoomlocomotieven kolen en ijzer vervoerden van Aken naar Noord-Luxemburg is het nu heerlijk fietsen - indien gewenst met e-bike - door een kleurrijk landschap. Je volgt de Vennbahn tot nabij het meer van Robertville en fietst dwars door de Hoge Venen terug naar je beginpunt in de groene heuvels van de Voerstreek. Via de zeer goed bewegwijzerde Vennbahn is het ontspannen fietsen, maar ook het knooppuntennetwerk in Nederland en in Belgie is makkelijk te volgen en voert langs de mooiste weggetjes in het gebied.

Uniek aan deze reis

 • 3 diners inclusief
 • Fiets door de Hoge Venen
 • Ontspannen fietsen over spoorlijn
 • Uitstapje naar Duitsland
 • Vakwerk in Monschau
 • GPS tracks aanwezig
 • E-bike huur mogelijk
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

België, Duitsland - Oostkantons & Hoge Venen

Je start dit internationale fietsavontuur in de Belgische Voerstreek, bekend én tegelijkertijd ongerept. Via een rustige route fiets je via de Vaalserberg naar de Belgische Oostkantons en maak je kennis met een kleinschalig landschap van beekdalen en holle wegen. Bij Raeren vind je aansluiting op de Vennbahn, de voormalige spoorlijn die is omgebouwd tot fietspad. De Vennbahn brengt je de Belgische Ardennen in, maar niet voordat je een uitstapje hebt gemaakt naar het Duitse Monschau, met zijn fraaie vakwerkhuizen. Je verlaat de Vennbahn weer bij Waimes en via het goed gemarkeerde knooppuntennetwerk fiets je over het plateau van de Hoge Venen terug naar Teuven.

Dag 1

Aankomst in je hotel in Slenaken, gelegen in het fraaie Zuid-Limburgse Heuvelland..

Overnachting in

Slenaken

Dag 2

van Teuven naar Eynatten (31,5 km, 450 m stijgen en 400 m dalen)
Via een pittige klim verlaat je Gulpdal. Eenmaal warmgedraaid doorkruis je via landweggetjes het Geuldal en bereik je de bosrijke omgeving van de Vaalserberg, het drielandenpunt. Hier begint de lange afdaling naar Moresnet, dat een wonderlijke geschiedenis kent als neutraal dwergstaatje dat zijn bestaan ontleende aan een zinkmijn. Je volgt langs de Geul een voormalig spoortraject, dat nu voor fietsers en wandelaars is opengesteld. Je eindigt deze internationale fietstocht vandaag in Eynatten, gelegen in de Duitstalige Oostkantons.

Overnachting in

Eynatten

Dag 3

van Eynatten naar Monschau (36 km, 300 m stijgen en 150 m dalen)
Via rustige binnenwegen fiets je naar Raeren waar je aansluiting vindt op de Vennbahn, de voormalige spoorlijn van Aken naar Noord-Luxemburg. De soms pittige klimmetjes in de Voerstreek en Oostkantons laat je achter je en via de geleidelijk stijgende Vennbahn slinger je over de Belgisch-Duitse grens om de Hoge Venen heen. Waar vroeger de stationnetjes stonden zijn nu overdekte rustplekken ingericht waar je informatie en leuke verhalen over de geschiedenis van de Vennbahn kunt lezen. Een steile afdaling over de Bergstrasse brengt je in Monschau, fraai gelegen in het dal van de Roer. Je overnacht midden tussen de vakwerkhuizen in het eeuwenoude centrum.

Overnachting in

Monschau

Dag 4

van Monschau naar Robertville (36 km, 300 m stijgen en 200 m dalen)
Ook vandaag is de Vennbahn je gids gedurende een groot deel van de dag. Via een lommerijk bosweggetje stroomopwaarts langs de rivier de Roer klim je geleidelijk terug naar de Vennbahn en is het weer heerlijk peddelen over de voormalige spoorlijn. Na het Nederlands en Duits wordt er nu een vleugje Frans aan je reis toegevoegd naarmate je Waimes nadert. Je verlaat hier de Vennbahn en fietst via landweggetjes naar het noorden. Je overnacht aan het stuwmeer van Robertville, aan de voet van de Hoge Venen.

Overnachting in

Robertville/Waimes

Dag 5

van Robertville naar Slenaken (56 km, 400 m stigen en 750 m dalen)
Je laatste fietsdag alweer en wat voor één. Qua aantal kilometers staat vandaag de langste etappe op het programma. Je begint met een klim die je op het plateau van de Hoge Venen brengt. Je fietst over een beschutte weg met regelmatig zicht op de uitgestrekte veengebieden door het grootste Nationale Park van Belgie. Op diverse plekken staan picknickbanken langs ijskoude beekjes om even uit te rusten en het landschap in je op te nemen. Je daalt af via het Weserstuwmeer naar Eupen. Door het glooiende landschap van de Voerstreek en een lange afdaling door het Gulpdal arriveer je weer in Slenaken.

Overnachting in

Slenaken

Dag 6

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in goede hotels. De kleinschalige hotels in Slenaken en Robertville zijn rustig gelegen, in de natuur. In Eynatten is het hotel wat groter, vrij modern ingericht en voorzien van een binnenzwembad. In Monschau verblijf je in een historisch vakwerkpand in hartje centrum. Je beschikt overal over een kamer met eigen badkamer. 

Over de maaltijden

Het ontbijt staat iedere morgen voor je klaar. Verder zijn de diners inbegrepen in Teuven (2x) en Robertville. In Eynatten kun je dineren in het restaurant van het hotel of in een eenvoudig restaurant in het dorp. In Monschau zijn er vele mogelijkheden voor het diner. Je lunch koop je onderweg zelf in of je vraagt je hotel om een lunchpakket.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 3 x diner
 • bagagevervoer
 • Nederlandstalige routebeschrijvingen en eenvoudig kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • verzekeringen en uitgaven van persoonlijke aard
 • fietshuur (bij te boeken, zie materiaalhuur)

Over de activiteiten

De routes van dag 3 en 4 voeren grotendeels over de Vennbahn. Omdat de trein vroeger geen steile hellingen aan kon zijn de klimmen op deze dagen geleidelijk. Op de andere dagen kunnen de klimmetjes venijniger zijn. Je komt elke dag enkele onverharde trajecten tegen.

Extra dagen

Je kunt in alle hotels extra overnachtingen boeken. Een extra overnachting in Teuven is aan te bevelen voor extra fiets- en wandelactiviteiten. Meer tijd in Monschau geeft je de kans het stadje beter te bekijken. Blijf langer in Robertville voor watersport op het stuwmeer en een bezoek aan het kasteel van Reinharstein.

Fietsvakantie

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 
Voor meer informatie over deze verzekering, klik: hier.

Extra's

Fietshuur

Hybride fiets (vanaf € 87,- per persoon)

Je huurfiets is een hybride met 24 versnellingen, spatbord, bagagedrager, reparatiesetje, fietspomp en slot.

Voorwaarden: Je dient de huurfiets bij boeking aan te geven.

E-bike (vanaf € 144,- per persoon)

Je huurfiets is een e-bike, type Giant Twist, met dubbele accu. De fiets wordt geleverd met zadeltas, achtertassen, reparatiesetje, fietspomp en slot.

Voorwaarden: Je dient de huurfiets bij boeking aan te geven.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Start- en eindpunt Teuven ligt net over de grens tussen Zuid-Limburg en België. De afstand Utrecht - Teuven is ca. 200km. Je kunt parkeren bij het hotel.

Trein informatie

Er is geen treinstation nabij Teuven. Reizigers met eigen fiets raden we dan ook aan met de auto te komen. Huur je een fiets via SNP, dan kun je de trein nemen naar Maastricht en vervolgens per bus naar Slenaken (NL) reizen. In Slenaken kun je worden opgehaald door de eigenaar van de eerste accommodatie.

Je kunt dit arrangement starten op elke dag van de week in de periode half april - half oktober.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar België ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

We raden je aan om een fietshelm te dragen. Bij fietshuur: indien een helm niet tot de standaarduitrusting van de huurfiets behoort (zie materiaalhuur), neem je deze zelf mee.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in België erkend. In België moet je beschikken over een WA-verzekering met Benelux-dekking. Neem in ieder geval je groene kaart mee, want je hebt deze nodig als je bijvoorbeeld bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van onverzekerd rijden zijn groot.

Voor voor een verblijf in Duitsland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig. Daarnaast moet u aantoonbaar over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf en over documenten voor een volgende bestemming beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Duitsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Umweltplakkete
In een aantal Duitse binnensteden zijn alleen 'schone' auto's toegestaan. Hiervoor dient u een 'Umweltplakkete' (Milieuvignet) te hebben. Kijk bijvoorbeeld op de ANWB website (onder Vakantie / Duitsland) of dit voor uw reis van toepassing is en naar de voorwaarden - in veel Duitse steden kunt u zonder Umweltplattete het centrum niet in. Wij raden u aan het milieuvignet, indien nodig, van te voren in Nederland of België aan te schaffen. Dit kan via de website van de ANWB of VAB.

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse en Belgische rij- en kentekenbewijs wordt in Duitsland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum(GGD Nederland).

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Sicht_auf_Wolfsbusch.JPG

België, Duitsland - Oostkantons & Hoge Venen

Fietsen over de Vennbahn

Fietsvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.3 beoordeeld door 377 klanten