Tsjechië - Elberadweg etappe 1, 8 dagen Van Vrchlabi naar Praag fietsen

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels

Volg vanaf het Reuzengebergte de Elbe of ‘Labe’, van kleine beek tot brede stroom. Je fietst over de Elberadweg dwars door de mooie natuur van het Boheemse bekken met historische steden als Hradec, Kralove en Pardubice. Je rijdt over stille, verharde en onverharde wegen met fraaie uitzichten op eeuwenoude bastions en burchten. Bezoek in Kuks het ‘Bethlehem’ van beeldhouwer Braun. Je eindigt in het indrukwekkende Praag.

Uniek aan deze reis

 • Eeuwenoude steden
 • Eindig in Praag
 • Langs de jonge Elbe
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Artikel - Een reis door de tijd

Fietsen langs de Elbe is fietsen door de Europese geschiedenis. In Praag, Dresden en daartussen krijg je de belangrijkste hoofdstukken van de afgelopen eeuw voor de wielen. Stevige kost, maar het meeslepende landschap biedt verlichting. Lees verder...

Artikel - De Elberadweg, van Praag naar Dresden

De Elberadweg, verkozen tot Duitslands mooiste fietsroute, is meer dan 1.200 kilometer lang en voert vanaf de bron van de Elbe in Tsjechië naar de Noordzee. Dat trap je niet in een week. Lees verder....

Dag tot dag

Tsjechië - Elberadweg etappe 1

In het Reuzengebergte ontspringt een kleine beek die al snel een stroom wordt. Haar naam: de Elbe (‘Labe’). Deze rivier, veelal omzoomd met lange rijen hoge populieren, doorsnijdt traagstromend het Boheemse Bekken waarin eeuwenoude steden als Hradec Kralove, Pardubice en Praag liggen. Ten noorden van Praag, waar de rivier de Moldau (‘Vltava’) nog door Smetana bezongen wordt, vloeien de Elbe en de Moldau samen om zo hun weg naar het noorden te volgen. Na het vlakke bekken rijzen het IJzergebergte en het Elbezandsteengebergte aan de horizon op. De fietsroutes lopen dan weer parallel aan het water, dan weer wat verder van de brede stroom. Kenmerkend zijn de vlakke routes van deze fietstocht, zeker in een land waar normaal gesproken de heuvels aaneen geregen zijn.

Je kan deze reis prima verlengen met de tweede etappe van de Elberadweg, reiscode 707015. Etappe 2 volgt de Elbe vanaf Praag tot in het Duitse Dresden.

Dag 1

Aankomst in Vrchlabi, aan de voet van het Reuzengebergte. Maak een ommetje door het centrum, langs het 16e eeuwse kasteel met park.

Overnachting in

Vrchlabi

Dag 2

35 km van Vrchlabi naar Dvur Kralove (130 m stijgen en 300 m dalen).
Langs de hier nog kleine rivier fiets je dan weer links en dan weer rechts van de Elbe, hier nog een kleine stroom. In Hostinne staan in het raadhuis de reuzen op je te wachten. Een voornamelijk zacht dalende route, deels over rustige wegen, deels over gemarkeerde fietspaden, leid je naar Dvur Kralove aan de Elbe.

Overnachting in

Dvur Kralove

Dag 3

41 km van Dvur Kralove naar Hradec Kralove (75 m stijgen en 120 m dalen).
Door het afwisselende landschap bereik je in Kuks 34 prachtige beelden uit de 18e eeuw, waarin de deugden en de ondeugden uitgebeeld worden. Naast Jaromer ligt de garnizoensstad Josefov, die rond 1785 gebouwd werd. Bastionnen en ondergrondse gangen kunnen hier nog bekeken worden. Hier laat je het laatste heuveltje achter je en bereik je al langs de brede Elbe fietsend de mooie stad Hradec Kralove.

Overnachting in

Hradec Kralove

Dag 4

37 km van Hradec Kralove naar Pardubice (110 m stijgen en 130 m dalen).
Door de uitgestrekte bossen verlaat je de Hradec Kralove. Je fiets met een mooie boog langs kasteel Raby. Langs akkers, velden en uiteraard de Elbe peddel je verder naar de bekende stad Pardubice aan de Elbe. Het belangrijkste plein van de stad is omzoomd door renaissancehuizen, maar de aandacht wordt voornamelijk getrokken door het in neorenaissancistisch stijl uitgevoerde stadhuis. Hier kan je uitrusten of je kan een wandeling maken naar het slot van de Pernstejns, een adellijke familie die de stad eind 15e eeuw in bezit kreeg.

Overnachting in

Pardubice

Dag 5

56,5 km van Pardubice naar Kolin (150 m stijgen en dalen).
Langs de traagstromende rivier en langs ruisende populieren verlaat je Pardubice. Je fietst deze fraaie etappe grotendeels door het vlakke stroomdal van de Elbe, die hier al een volwassenen opmvang heeft. Via de bekendste stoeterijen Kladruby bereik je de stad Kolin.

Overnachting in

Kolin

Dag 6

28,5 km van Kolin naar Nymburk (50 m stijgen en 80 m dalen).
De rivier buigt noordwaarts en je verlaat via de rechteroever de stad. Aan het eind van deze korte etappe fiets je langs de rivier en bereik je het middeleeuwse stadje Nymburk. Nymburk ontwikkelde zich in de middeleeuwen onder leiding van Dominicaanse monniken tot een belangrijke handelsstad met behulp van Nederlandse en Duitse kolonisten en dankt hieraan ook haar naam.

Overnachting in

Nymburk

Dag 7

58 km van Nymburk naar Praag (190 m stijgen en 180 m dalen).
Je volgt de rivier westwaarts door het vlakke bekken. Je kunt kiezen tussen een deels onverharde route die voornamelijk langs de rivier volgt en een verharde route wat meer het binnenland in. Je fietst door dorpjes en wat grotere plaatsen. Langs de oevers van de Elbe en langs de kasteelmuur bereik je Praag, de Gouden Stad van het oosten, druk bezocht door toeristen uit de hele wereld. Op de Karelsbrug proberen vele kunstenaars en muzikanten een zakcentje te verdienen. De Mala Strana is de wijk waar vele kunstenaars zich een plekje hebben verworven. Hradcin, de grote burcht waar de president resideert en het Joodse kerkhof, met de onberoerde eeuwenoude graven waar velen een wens achterlaten, zijn plekken die je zeker moet bezoeken.

Overnachting in

Praag

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in goede middenklasse-hotels op kamers voorzien van douche en toilet.

Over de maaltijden

Je verblijft op basis van logies en ontbijt. Voor het diner kun je terecht in je accommodatie of je zoekt een restaurantje uin de buurt op.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen
 • Kaartmateriaal (ontvang je ter plaatse)

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Lunches
 • Verzekeringen
 • Fietshuur (zie materiaalhuur)

Over de activiteiten

De tochten zijn veelal vlak. Je fietst door een bosrijke, vlakke omgeving met enkele klimmetjes.

Extra dagen

Je kan tijdens dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Het is zeer de moeite waard om langer in Praag te blijven.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 

LET OP: Via onze eigen reisverzekeraar Europeesche Verzekeringen is het helaas niet mogelijk om een huurfiets mee te verzekeren. Kijk voor een dergelijke reisverzekering (incl. dekking bagage) bij bijvoorbeeld ANWB Verzekeringen, klik hier.

Extra's

Transfers

Praag - Vrchlabi (vanaf € 165,- per boeking)

Optionele transfer van de laatste accommodatie in Praag naar de eerste accommodatie in Vrchlabi. Handig als je met de auto bent gekomen. Je eigen fiets kan mee.

Voorwaarden: Geef de transfer bij boeking aan. De prijs geldt voor een gezelschap van min. 2 personen. Ben je met 4 personen of meer, dan krijg je korting.

Fietshuur

Hybride fiets (vanaf € 66,- per persoon)

Je huurfiets is een hybride met 21 versnellingen, bagagedrager, kaarthouder, fietspomp, reparatiesetje, slot, verlichting, kaarthouder en fietstassen (achter). Kinderen onder de 18 jaar zijn verplicht een helm te dragen.

Voorwaarden: Aan het einde van het arrangement blijft de fiets in Praag achter.

E-bike (vanaf € 154,- per persoon)

Je huurfiets is een e-bike met 7 versnellingen, schijfremmen, bagagedrager, fietspomp, reparatiesetje, slot, verlichting, kaarthouder en fietstassen (achter). De accu van de fiets is afneembaar, zodat je deze op je hotelkamer kunt opladen. Kinderen onder de 18 jaar zijn verplicht een helm te dragen.

Voorwaarden: Aan het einde van het arrangement blijft de fiets in Praag achter.

Aanvullende opties

Parkeerplaats Vrchlabi

Indien je met je eigen auto naar Tsjechië reist kun je een parkeerplaats reserveren in de parkeergarage van het hotel in Vrchlabi.

Voorwaarden: Geef je parkeerplaats bij boeking aan. Je betaalt ter plaatse, ca. EUR 6,- per dag. Je kunt ook op de parkeerplaats van het hotel parkeren, dan betaal je EUR 2,50 per dag.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Vrchlabi is ca. 915 km. Je kan je auto in Vrchlabi (betaald) parkeren bij het hotel. Je kan deze parkeerplaats reserveren (zie aanvullende opties). Op de laatste dag van het arrangement reis je per trein terug van Praag naar Vrchlabi. Je fiets kan mee in de trein voor een klein bedrag. Je bent 3 tot 4 uur onderweg (1 tot 2 keer overstappen). Je kan ook een transfer reserveren (zie aanvullende opties).

Treinreis

De treinreis heen naar Vrchlabi kent vele - soms zeer krappe - overstaptijden. Mocht je toch graag naar Tsjechië willen treinen, op een rustiger manier,, dan kun je overwegen met de trein naar Praag te reizen, daar te overnachten en de volgende dag in ca. 4 uur door te treinen naar Vrchlabi.

 

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je reis is bevestigd 

Je kan dit arrangement dagelijks starten van half april tot half oktober. In april en oktober kan het fris zijn in het Reuzengebergte.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Elberadweg ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

We raden je aan om een fietshelm te dragen. Bij fietshuur: indien een helm niet tot de standaarduitrusting van de huurfiets behoort (zie fietshuur), neem je deze zelf mee.
In Tsjechië is het dragen van een fietshelm voor fietsers jonger dan 18 jaar wettelijk verplicht.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor een verblijf in Tsjechië heb je paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig zijn voor de duur ervan.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Tsjechië (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Tsjechië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Is je verzekering niet geldig in Tsjechië, dan kun je aan de grens een korte-termijnverzekering afsluiten.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat je informeren over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

shutterstock_227304769_Filip_Fuxa_-_Hradec_Kralove.jpg

Tsjechië - Elberadweg etappe 1

Van Vrchlabi naar Praag fietsen

Fietsvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten