Landschappen in Nederland

Nederland - Friese Elfsteden en Waddenzee, 7 dagen In het fietsspoor van 's werelds meest beroemde schaatstocht

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs charmante hotels

Trek te fiets door één van 's lands meest markante provincies: Friesland. Als uitgangspunt neem je de befaamde elfstedentocht. Maar omdat het lijkt alsof de natuur niet langer toestaat dat dit fenomeen geschaatst kan worden, volg je de route per fiets. Langs vaarten en meren, over tientallen klassieke basculebruggen, maar ook door de veengebieden van het Nationaal Park De Alde Feanen, de weides en bossen in Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden, over de keileemkliffen van Gaasterland en langs de kust van het UNESCO werelderfgoed van de Waddenzee. Onderweg bezoek je de Friese Elfsteden, ieder met eigen identiteit en boordevol historie. Je overnacht in charmante, comfortabele stadshotelletjes of in het groen buiten de stad. Bagagevervoer is inbegrepen of neem je zelf mee op de fiets.

Uniek aan deze reis

 • Bagagevervoer inbegrepen of zelf meenemen op de fiets
 • Charmante oude stadjes
 • Friese historie en identiteit
 • Gaasterland en Waddenzeekust
 • In het spoor van de Elfsteden schaatstocht
 • Nationaal Park Alde Feanen
 • Verblijf in sfeervolle 3* logies
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Nederland - Friese Elfsteden en Waddenzee

In het kort ziet je programma voor de komende 7 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst Leeuwarden, overnachting Leeuwarden
 • Dag 2: fietsen Leeuwarden - Sneek, overnachting Sneek
 • Dag 3: fietsen Sneek - Rijs, overnachting Rijs
 • Dag 4: fietsen Rijs - Bolsward, overnachting Bolsward
 • Dag 5: fietsen Bolsward - Harlingen, overnachting Harlingen
 • Dag 6: fietsen Harlingen - Dokkum, overnachting Dokkum
 • Dag 7: fietsen Dokkum - Leeuwarden, einde arrangement
Voor meer details, zie dag-tot-dagprogramma.

Dag 1

Aankomst in je hotel. De reis begint in de Friese provinciehoofdstad, de vestingstad Leeuwarden. Ooit lag ze aan zee, de Middelzee, die tussen 1200 en 1300 geheel dichtslibde. In de 16e en 17e eeuw beleefde de stad zijn gouden tijd. Talrijke adellijke panden uit die tijd staan nu nog fier overeind in de historische binnenstad. Tevens heeft Ljouwert (Fries voor Leeuwarden) een verrassend fraaie grachtengordel, die in vroeger tijden ongenode gasten moest buiten houden. Leeuwarden is echt de moeite waard voor een middagstadswandeling.

Overnachting in

Leeuwarden

Dag 2

Vanaf Leeuwarden trek je eerst richting het zuidoosten, richting Nationaal Park de Alde Feanen. Dit gebied werd in 2006 het twintigste en laatste Nationale Park van Nederland. In de 18de en 19de eeuw werden de veengebieden afgegraven ten behoeve van de turfwinning en ontstond een mozaïek van veenplassen, trekgaten en kades. In de moerasbossen, hooilanden, rietlanden en trilvenen is een prachtige en soortenrijke natuur ontstaan, waar je de boommarter, de noordse woelmuis en de waterspitsmuis kunt tegenkomen. Tevens broeden er meer dan 100 soorten vogels.
Via watersportdorp Grou, gelegen aan het Pikmeer en de typische Friese terpdorpen als Jirnsum en Raerd fiets je naar Sneek waar je overnacht onder het oog van de Waterpoort.

Fietstocht: 56 km

Overnachting in

Sneek

Dag 3

Vandaag fiets je door een romantisch plaatje: tussen de Friese meren en het bosrijke Gaasterland. Gun jezelf wat tijd om te genieten van het uitzicht over het IJsselmeer nabij het Roode Klif, een opzienbarende metershoge keileemwand uit de IJstijd. De eindbestemming is het rustieke gehucht Rijs, ten noordoosten van het Rijsterbos.

Fietstocht: 58 km (er is ook een verkorte route van 41 km beschikbaar)

Overnachting in

Rijs

Dag 4

Via het bezienswaardige Stavoren, in de Middeleeuwen een vermaarde havenplaats, alwaar het 'Vrouwtje van Stavoren' je welkom zal heten, gaat het over verscholen weggetjes naar het kleine, uiterst fotogenieke Hindeloopen, bekend om haar vermaarde leugenbankje. Deze voormalige vissersplaats, die Hylpen heet in het Fries, heeft stadsrechten sinds 1225 en kan dus bogen op een zeer lange en rijke geschiedenis. In het schilderachtige Workum vind je een legendarische strafcel voor landlopers en dronkenlappen. Uiteindelijk bereik je Bolsward, ook weer één van de Friese elfsteden. De Elf Steden zijn gemeenschappen die tussen de jaren 1200 en 1500 stadsrechten verwierven en daarmee 'stad' werden. Het heeft niets met hun huidige grootte te maken; sommige steden zijn kleiner dan een gemiddeld dorp in Nederland. Wat de Elf Steden wel gemeen hebben is een indrukwekkende cultuurhistorie.

Fietstocht: 53 km (er is ook een verlengde route van 59 km mogelijk)

Overnachting in

Bolsward

Dag 5

Omdat de fietsafstand vandaag maar kort is heb je alle tijd Bolsward deze ochtend te verkennen. Haar grachten, stadhuis en distilleerderij van Sonnema Beerenburg.
Vanaf Elfstedenstad Bolsward fietst je naar 'klein maar fijn' Franeker. Napoleon heeft weliswaar de universiteit van Franeker opgeheven, maar heeft niet kunnen verhinderen dat de oudste studentenkroeg “Bogt van Guné” nog immer open is. Na een slok is een bezoek aan het vermaarde planetarium (van Eise Eisinga) nog altijd adembenemend. Dit vernuftige bouwwerk uit 1781 is het langst werkende planetarium ter wereld.
Hierna bereik je Harlingen met zijn gezellige havendrukte en zicht over de Waddenzee. Harlingen is een openluchtmuseum op zich waar je op een terras kunt mijmeren over lang vervlogen tijden.

Fietsafstand: 37 km (er is ook een verlengde route van 53 km beschikbaar)

Overnachting in

Harlingen

Dag 6

Vandaag voert de route langs de kust van de Waddenzee, en via de hoogste terp van Friesland ('Hogebeintum') naar de voormalige vestingstad en zeehaven Dokkum. Wie heeft op school niet geleerd over de Heilige Bonifatius, die hier 754 vermoord werd op zijn missie de heidenen te bekeren. Dokkum is een heerlijk stadje met 140 rijksmonumenten, trapgevels, grachten en een fraai middeleeuws stadhuis. De legende wil dat de stadsbron, ontdekt en gezegend door Bonifatius, een zuiverende en geneeskrachtige werking zou hebben.

Fietstocht: 60 km

Overnachting in

Dokkum

Dag 7

Vandaag fiets je voor het laatst door het typisch Friese landschap. Tussen waterpartijen, groene weiden en zwart- of rood bont vee. Door het natuurgebied Houtwiel, de Feanwalden, en langs het 19e eeuwse Landgoed Stania State naar Rurdaard. De Dokkumer Ee, onderdeel van de Elfstedentocht, leidt je uiteindelijk naar Leeuwarden. Onderweg passeer je het, door de schaatstocht berucht geraakte, bruggetje van Bartlehiem. Eenmaal terug in Leeuwarden zal de scheve Friese toren uit 1529, de Oldenhove genaamd, je een beetje aan Pisa doen denken. Wandel ook eens door de Kleine Kerkstraat, volgens velen Nederlands charmantste winkelstraat. Heb je een fiets gehuurd, dan lever je hem deze middag in. Einde arrangement.

Het is mogelijk optioneel een nacht in Leeuwarden toe te voegen.

Fietstocht: 44 km

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in comfortabele en sfeervolle drie- en viersterren hotels en herbergen. Soms slaap je midden in het historische centrum van dorp of kleine stad; een andere keer heerlijk buitenaf in het groen. Je beschikt altijd over een kamer met eigen douche en toilet.

Maaltijden

Het ontbijt is overal inbegrepen. Voor het diner kun je terecht in je accommodatie of een restaurant in de buurt. Soms kun je in de accommodatie ook een lunchpakket laten maken, maar natuurlijk zijn er in ieder dorp mogelijkheden genoeg om zelf wat inkopen voor de lunch te doen, of een lunchgelegenheid op te zoeken..

Inbegrepen

 • 6 overnachtingen
 • 6x ontbijt
 • Bagagevervoer (1 stuk pp, max 20 kg)
 • Toeristenbelasting
 • Routebeschrijving en kaartmateriaal (ontvang je ter plaatse)
 • Fietsroutes in route-app
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • eventuele parkeerkosten auto
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven en entrees
 • huurfiets (bij te boeken)

Over de activiteiten

Je fietst gemiddeld tussen de 45 en 65 km per dag met op sommige dagen een optionele verlenging of verkorting. De route gaat over verharde vlakke wegen en fietspaden. Soms kan de wind een verzwarende factor zijn, maar echt lang zijn de etappes niet. Je komt onderweg genoeg plekken tegen waar je even lekker kunt uitrusten, waar je iets kunt drinken of eten en natuurlijk heb je tijd genoeg om al die leuke stadjes en dorpjes te bezichtigen.

Extra dagen

Je kunt overal een extra nacht boeken. Wil je na de laatste fietsrit op dag 7 niet meteen naar huis, dan boek je een extra nacht in Leeuwarden na afloop.

Speciale verzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. Of je sluit een aanvullende fietsverzekering af via SNP, zie bij 'Aanvullende opties'.

Extra's

Verlengingshotels

Post Plaza Hotel Leeuwarden

Het Post Plaza Hotel ligt midden in het oude centrum van Leeuwarden aan de Tweebaksmarkt en is gevestigd in het klassieke voormalige postkantoor. Direct bij binnenkomst in het restaurant vallen de chique hoge plafonds op waardoor het met recht de naam 'Grand Café' mag dragen. Ook de hotelkamers zijn in het monumentale pand gelegen en daardoor allemaal anders van inrichting en grootte. Maar allen zeer comfortabel met boxspringbedden, wifi, koffie- en theezetapparaat en airconditioning. Garantie voor een heerlijk stadsverblijf.

Fietshuur

E-bike (vanaf € 198,- per persoon)

Je huurfiets is een e-bike, een Sparta R5e en of F8e met respectievelijk 5 of 8 versnellingen en een 500wh accu. Vrijwel alle e-bikes hebben een achtermotor.

Alle fietsen zijn ook voorzien van een achtertas, 1 stuurtas per koppel, verlichting, reparatiesetje en slot. 

Voorwaarden: Geef de huurfiets bij boeking aan.

Hybride fiets (vanaf € 99,- per persoon)

Je huurfiets is een Batavus of Sparta met 7 versnellingen en rollerbrakes.
Alle fietsen zijn ook voorzien van een achtertas, 1 stuurtas per koppel, verlichting, reparatiesetje en slot. 

Indien je een kinderfiets reserveert zal dat een kindermountainbike zijn.

Voorwaarden: Geef de huurfiets bij boeking aan.

Aanvullende opties

Fietsvakantie zonder bagagevervoer

Korting bagagevervoer

Bagagevervoer is standaard inbegrepen. Toch kun je er voor kiezen om daar geen gebruik van te maken en je bagage in zelf meegebrachte fietstassen op je eigen fiets te vervoeren. Dat scheelt in de kosten want daarvoor krijg je natuurlijk een korting. Maar ook vanuit duurzaamheid is het een idee te overwegen om zelf je bagage op de fiets mee te nemen. Er hoeft dan namelijk geen taxi voor jou te rijden van plaats naar plaats. Je bent al heel duurzaam bezig doordat je fietst op je vakantie, maar al helemaal duurzaam als je ook je bagage zelf op je fiets vervoerd.

De korting hiervoor wordt verwerkt in de reissom.

Diefstalverzekering hybride fiets (vanaf € 24,- per persoon)

In een reisverzekering is meestal diefstal van een fiets niet gedekt. Je kunt daarom deze aanvullende Diefstalverzekering afsluiten indien je ook een hybride (standaard) fiets bij SNP huurt, die de gehele restwaarde van de fiets vergoed. Belangrijk bij diefstal is dat je kunt aantonen dat fiets op slot stond, dus het sleuteltje moet kunnen overhandigen. 

Diefstalverzekering e-bike (vanaf € 48,- per persoon)

In een reisverzekering is meestal diefstal van een fiets niet gedekt. Je kunt daarom deze aanvullende Diefstalverzekering afsluiten indien je ook een elektrische fiets huurt bij SNP, die de gehele restwaarde van de fiets vergoed. Belangrijk bij diefstal is dat je kunt aantonen dat fiets op slot stond, dus het sleuteltje moet kunnen overhandigen. 

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Je kunt de auto parkeren in de omgeving van het hotel in Leeuwarden.Houd er rekening mee dat de tarieven voor parkeren in de stad fors zijn voor een week. Net buiten de stad, bijvoorbeeld aan het Kalverdijkje, vind je een gratis P + R locatie vanwaar je dan met de bus de stad in kunt gaan.
Het hotel is uitstekend met openbaar vervoer te bereiken.

Trein informatie

Reis je met het openbaar vervoer neem dan de trein naar station Leeuwarden Centraal. Hier kun je de bus nemen naar Blokhuisplein waar vandaan het nog 4 minuten lopen is naar het hotel. Indien je vanaf het station wandelt is het 1 km lopen. Check op Openbaar Vervoer je actuele reisadvies.

Je kunt de reis starten op elke dag van de week tussen 1 april en 24 september.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Friesland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

We raden je aan om een fietshelm te dragen. Bij fietshuur: indien een helm niet tot de standaarduitrusting van de huurfiets behoort (zie fietshuur), neem je deze zelf mee.

Fietsenstalling: de hotels hebben een afgesloten plek waar je de fiets veilig kunt parkeren. De ene keer is dit echter een ‘echte’ fietsenstalling, soms is het ook een zaaltje in het hotel of een binnenplaats. In de meeste hotels staan de fietsen droog, maar soms is de ruimte of het afdak beperkt en zal de fiets toch nat kunnen worden.

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Landschappen in Nederland

Nederland - Friese Elfsteden en Waddenzee

In het fietsspoor van 's werelds meest beroemde schaatstocht

Fietsvakantie langs charmante hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.