701001banner

Nederland - Het Fietserpad, etappe 1, 6 dagen Op de fiets van Zuid-Limburg naar Achterhoek

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels

Iedereen kent het Pieterpad, hét lange afstand pad voor wandelaars. Maar wist je dat iets soortgelijks ook voor fietsers bestaat, namelijk het Fietserpad! Deze route is speciaal voor SNP ontwikkeld en in twee arrangementen gegoten, samen goed voor 600 km fietsplezier. Een uniek avontuur, want je volgt geen knooppunten, maar een lekker eigenwijze route. Een unieke reis door je eigen land laat je kennismaken met Nederland in al zijn facetten. Het eerste deel van deze unieke fietsroute brengt je van de heuvels van Zuid-Limburg naar de Achterhoek. Je fietst over kleine paden met grote afwisseling: Limburgse heuvels, Gelderse rivieren en kastelen en boerderijen in de Achterhoek. Je overnacht in fijne, kleinschalige accommodaties. Bagagevervoer is inbegrepen of neem je zelf mee op de fiets.

Uniek aan deze reis

 • Bagagevervoer inbegrepen of zelf meenemen op de fiets
 • Fietsklassieker in eigen land
 • Fietsen met route-app
 • Prima te combineren met etappe 2
 • Verrassende onderkomens
 • Witte stad Thorn
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Het fietserpad, is dat wat?

We krijgen nog net geen high-five, maar de eigenaar van het Pieterpad-café in Pieterburen schenkt onze glazen extra vol. Bekijk het artikel op Op Pad.

Dag tot dag

Nederland - Het Fietserpad, etappe 1

In het kort ziet het programma er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst in Eijsden, overnachting in 's Gravenvoeren
 • Dag 2: fietstocht naar Thorn (75 km), overnachting in Thorn
 • Dag 3: fietstocht naar Arcen (65-70 km), overnachting in Arcen/Broekhuizen
 • Dag 4: fietstocht naar omgeving Nijmegen (60-75 km), overnachting in omgeving Nijmegen
 • Dag 5: fietstocht naar Doetinchem (65 km),overnachting in Doetinchem
 • Dag 6: einde arrangement, met de trein en fiets terug.

Goed bekeken is ons kleine land een architectonisch hoogstandje waar ijs, water en wind onvermoeibaar hun krachten op uitleefden. Met een meesterlijk landschap als resultaat. Weidse polders en veengebieden verheffen zich tot bosrijke stuwwallen en duinen. Groene weilanden doorbreken de goudkleurige cadans van korenvelden en de zompige zeeklei rond Groningen biedt een degelijk tegenwicht aan de speelse beekdalen van Twente. In een kleine 600 kilometers verken je de grens met onze oosterburen, fietsend over rustige wegen en fietspaden. Je kan het Fietserpad aaneengesloten of in twee etappes fietsen.

Fietserpad etappe 1: van Eijsden naar Doetinchem
De reis begint in het zuidelijkste puntje van Nederland. Over Limburgse kalkplateaus, door ingesleten beekdalen en langs hellingbossen, graften en kastelen fiets je richting de uiterwaarden van de Maas en het witte stadje Thorn. Vanuit dit voormalig vrouwenvorstendom rijd je via fraaie natuurgebieden, waar grote grazers hun werk doen, een landschap van broekbossen en oude boerenhoeven binnen. Door het ‘Honderd-bekenland’ gaat het verder naar de Gelderse grens en een klim door het Zevendal brengt je bovenop de stuwwal die een prachtig panorama over het Rijk van Nijmegen biedt. Je daalt af naar de Ooijpolder en fietst langs de bloemrijke uiterwaarden van de Waal en natuurgebied ‘de Millingerwaard’ richting Achterhoek. Bij Lobith steek je de Rijn over richting ‘s Heerenberg. De stuwwallen aan deze zijde bieden een laatste uitzicht over het Rijndal, waarna je afdaalt en het kleinschalige landschap van Oost-Nederland binnenrijdt. Nog één schitterende etappe door het glooiende, rustieke Montferland en deze eerste Fietserpad-etappe zit erop.

Dag 1

Aankomst in Eijsden. Indien je met de auto komt laat je die hier achter in de nabijheid van het treinstation (nadat je eerst je bagage bij het hotel hebt afgeleverd).
Je fietst vanaf het treinstation ongeveer 5 km naar 's Gravenvoeren, net over de Belgische grens. Hier overnacht je in een fraaie herberg. Het beschikt over een uitstekend en sfeervol restaurant dus wees op tijd om hier van te genieten. 

Wil je een wat langere route dan stap je gewoon in Maastricht al uit.

Overnachting in

's Gravenvoeren

Dag 2

75 km van 's Gravenvoeren naar Thorn.
Vandaag fiets je door het glooiende Limburgse heuvelland met prachtige hellingbossen als het Savelsbos bij Gronsveld. Vervolgens doorkruis je de karakteristieke Maasuiterwaarden met vochtige graslanden, meidoornhagen en kleine bospartijen. Vooral op de dijk bij Obicht is dit mooi te zien. Via de oude plaatsen Stein en Elsloo bereik je het witte stadje Thorn.

Overnachting in

Thorn

Dag 3

65 - 70 km van Thorn naar Arcen
Vanuit het voormalig vrouwenvorstendom Thorn fiets je via het fraaie Leudal verder naar het noorden. Via Venlo fiets je langs de Nederlands-Duitse grens door moerasgebied het Zwartwater. Dan rijd je door het heuvelachtige gebied rond Ravenvennen met dennen, zandverstuivingen en vennen, naar Arcen. Erg fraai zijn hier de kasteeltuinen.

Overnachting in

Arcen/Broekhuizen

Dag 4

60-75 km van Arcen naar omgeving Nijmegen
Vanaf Sambeek fiets je door het Maasheggenlandschap, recentelijk toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst. Je volgt het Maasdal, door Nationaal park de Maasduinen en verlaat Limburg. Je steekt de Maas over bij Gennep en komt in het heuvelachtige bosgebied van het Rijk van Nijmegen.

Overnachting in

omgeving Nijmegen

Dag 5

65 km van omg. Nijmegen naar Doetinchem
Een schitterende tocht door de bij velen niet zo bekende Achterhoek. Eerst steek je de Rijn over bij Lobith. Vervolgens fiets je door Hoch Elten (echt een bult boven de Rijn!) waar je schitterend over het Rijndal uitkijkt. De weg stijgt en daalt als je de stuwwal van het Montferland op fietst richting kasteel 's Heerenberg. Vervolgens fiets je richting Doetinchem waar de route van vandaag eindigt. Je overnacht in een prachtig landgoedhotel waar je jezelf kunt trakteren op een heerlijk diner in het uitstekende restaurant (niet inbegrepen).

Overnachting in

Doetinchem

Dag 6

Na het ontbijt eindigt het arrangement. Je fietst naar het station (2,5 km). Bagage achterop, of je regelt daarvoor een taxi. Met de trein terug naar huis, of terug naar Eijsden (4 uur) als daar je auto staat.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in kleinschalige accommodaties en hotels, met ieder een geheel eigen sfeer, op kamers met eigen douche en toilet. Zo overnacht je in een voormalig dijkcafé in de Ooijpolder, een oud klooster in Thorn, een hotel aan de Maas, en een fraaie vierkantshoeve (boerderij) in 's Gravenvoeren. Het zijn allemaal fietsvriendelijke hotels die beschikken over een veilige plaats voor je fiets.
Het kan zijn dat je in plaats van in de Ooijpolder (zeer kleine accommodatie) in een hotel in Nijmegen overnacht.

Over de maaltijden

Alle ontbijten zijn tijdens deze reis inbegrepen. In 's Gravenvoeren is een prima restaurant in de herberg aanwezig, maar diner is niet inbegrepen. Arriveer op tijd zodat je kunt genieten van een fijne maaltijd in de herberg.  In Thorn en Arcen/Broekhuizen is wel het diner inbegrepen. Ook in Doetinchem is een uitstekend restaurant in het hotel gehuisvest. Diner is hier niet inbegrepen dus je kunt a la carte dineren.
Lunches koop je onderweg in (picknick) of je zoekt een restaurant op.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Diner dag 2 & 3
 • Bagagevervoer (1 stuk p.p.)
 • Toeristenbelasting behalve in 's Gravenvoeren
 • Fietsroute in SNP route-app
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • Fietshuur (niet mogelijk)

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Je begint in het heuvellandschap van Zuid-Limburg, dat langzaam over gaat in vlakkere riviergebieden. Je fietst dagafstanden van 65 tot 70 km over geasfalteerde wegen en voornamelijk fietspaden.
Omdat de route geen rondje is maar lineair kun je geen fietsen huren maar moet je zelf fietsen meenemen. Aan het eindpunt in Doetinchem ga je met de fiets op de trein terug naar je eindbestemming of waar je auto staat.

Je fietst met de SNP Reis app op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg zelf dus voor een goed opgeladen smartphone en eventueel een powerbank. In je reispakket staat hoe de SNP Reis app te downloaden en te gebruiken.

Extra dagen

Je kunt op elke locatie een rustdag boeken. Voor rust of voor een extra dagje fietsen in die omgeving.

Extra's

Aanvullende opties

Fietsvakantie zonder bagagevervoer

Korting bagagevervoer

Bagagevervoer is standaard inbegrepen. Toch kun je er voor kiezen om daar geen gebruik van te maken en je bagage in zelf meegebrachte fietstassen op je eigen fiets te vervoeren. Dat scheelt in de kosten want daarvoor krijg je natuurlijk een korting. Maar ook vanuit duurzaamheid is het een idee te overwegen om zelf je bagage op de fiets mee te nemen. Er hoeft dan namelijk geen taxi voor jou te rijden van plaats naar plaats. Je bent al heel duurzaam bezig doordat je fietst op je vakantie, maar al helemaal duurzaam als je ook je bagage zelf op je fiets vervoerd.

De korting hiervoor wordt verwerkt in de reissom.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Als je met eigen vervoer komt, kun je de auto parkeren op een openbare parkeerplaats in Eijsden, bijvoorbeeld bij het station. Vanaf daar fiets je dan 5 km naar je hotel in 's Gravenvoeren. Natuurlijk kun je het beste eerste je bagage dan droppen bij het hotel. Aan het einde van het arrangement neem je in Doetinchem de trein terug naar Eijsden. Deze treinreis duurt een kleine 4 uur.

Trein informatie

Indien je per trein komt neem je station Eijsden. De stoptrein van Maastricht naar Luik stopt in Eijsden. Van daar is het 5 km, met je bagage, naar je hotel in 's Gravenvoeren, of je laat je bagage door een taxi naar het hotel brengen (zelf regelen).
De laatste fietsroute eindigt in Doetinchem van waaruit je de trein naar huis kunt nemen.

Je kan dit arrangement op elke dag starten van begin april tot eind oktober. Het wordt afgeraden te reizen tijdens de Nijmeegse 4-daagse (rond 15-20 juli ieder jaar) en de Amstel Gold Race (rond 15-20 april ieder jaar, check website)

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar zuid-Limburg ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

We raden je aan om een fietshelm te dragen.

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Het Fietserpad Zuid Limburg naar Achterhoek

Nederland - Het Fietserpad, etappe 1

Op de fiets van Zuid-Limburg naar Achterhoek

Fietsvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.