Italië - Südtirol & Trentino, 7 dagen van Resia naar het Gardameer

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels

Ongekende fietservaring over 200 kilometer vrijwel autovrij fietspad door de fraaie gletsjerdalen van Südtirol en Trentino. In vijf dagen daal je af van de 1455 m hoge Reschenpas - op de grens met Oostenrijk - naar de oevers van het Lago di Garda op 65 meter. Onderweg passeer je bergdorpjes, eindeloze appelboomgaarden, charmante wijnstadjes en fraaie Italiaanse steden zoals Merano, Bolzano en Trento. Eindpunt is het stadje Riva del Garda aan de noordoever van het azuurblauwe Gardameer. Je overnacht in zorgvuldig geselecteerde, fietsvriendelijke hotels met vervoer van je bagage. Dan resteert slechts ‘het grote genieten’.

Uniek aan deze reis

 • Aangename temperatuur
 • Eindig aan het azuurblauwe Gardameer
 • Landschap van ruige bergpieken en lieflijke almen
 • Vrijwel uitsluitend bergaf
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Nu ook te boeken als SNP Family Special

De ideale vakantie voor gezinnen die graag fietsen in de bergen, maar die bergen liever niet óp willen fietsen. Bekijk deze reis.

Fietsen van de Alpen naar het Gardameer

230 kilometer fietsen van de Alpen naar het Gardameer was een mooie uitdaging die Kees Lucassen aanging. Samen met zijn optimistische fietspartner Ruben vertrokken ze vanuit de kou in Zuid-Tirol richting de warmte. Lees op Op Pad alles over hun fietstocht.

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Italië - Südtirol & Trentino

Meer dan 200 kilometer aaneengesloten, strak geasfalteerd fietspad; perfect gemarkeerd én autovrij! Voorzien van alle gemakken onderweg zoals talloze banken, picknickplaatsen, fietsvriendelijke terrasjes, fietstunneltjes, oversteekplaatsen, routebordjes, etc. In vijf ontspannen fietsdagen fiets je van alpiene hoogte tot op vrijwel zeeniveau. Op een paar verwaarloosbare klimmetjes na fiets je vrijwel alleen afdalende of vlakke etappes; een ongekende luxe.

De start op 1455 m hoogte is spectaculair met een prachtig uitzicht over de Reschensee, met de verzonken Grauner Turm. Vrijwel direct verlaat het fietspad de drukke autoroute om in volkomen isolement het Etschtal verder af te dalen. Je passeert prachtige bergdorpjes zoals Burgusio en Clusio en het ommuurde Glorenza. Door uitgestrekte appelboomgaarden volg je het hier brede gletsjerdal tot de samensmelting met het Brennertal bij Merano. Voorbij dit charmante, enigszins elitaire kuuroord, wordt de invloed van Italië steeds voelbaarder. In de taal, in de bouwstijl van de steden en dorpen en in de wijze waarop de pasta 'al dente' wordt gekookt. Voorbij Bolzano liggen een aantal fraaie wijndorpen te wachten op jouw bezoek en zijn er afstekers van de hoofdroute mogelijk. Door dit, soms slechts drie kilometer brede, U-vormige gletsjerdal lopen een spoorlijn, snelweg, provinciale weg, de rivier de Adige en onze fietsroute kilometerslang parallel aan elkaar. Toch verveelt de route geen moment door het schitterende bergpanorama en de vele pleisterplaatsen onderweg.

De laatste dagen bereik je de oevers van het Gardameer en verblijf je in het mondaine Riva del Garda. Terrasjes, restaurants en veel winkeltjes, maar ook een schitterende laatste rondtocht op de fiets staan hier op het programma. Liefhebbers van cultuur kunnen eventueel de boot en trein nemen naar Verona om een dag of wat door te brengen in deze fraaie stad.  

Je verblijft onderweg in typische fietsvriendelijke hotels van Tiroler degelijkheid tot Italiaanse frivoliteit. Vanzelfsprekend wordt de bagage vervoerd en zijn er goede huurfietsen ter plekke te organiseren. De route is buitengewoon makkelijk te vinden en goed aangegeven, wat het fietsen zeer ontspannend maakt.

 

Dag 1

Aankomst in Silandro. Slenter aan het eind van de middag of begin van de avond nog even rond in het autovrije centrum van dit dorp.

Overnachting in

Silandro

Dag 2

Reschenpas naar Silandro (lengte: 49 km, 150 m stijgen, 900 m dalen).
Na het ontbijt word je opgehaald en met fietsen en al naar de Reschenpas (ca. 1 uur). Vandaar start je je avontuur en rijd je vanaf de Oostenrijkse grens rustig dalend het fraaie fietspad af, langs bergmeren en stromen. Je passeert fraaie dorpjes als Burgusio en Clusio en fietst over schaduwrijke bospaden met hellingen van 20% (gelukkig enkel dalend!). Rond lunchtijd passeer je het ommuurde Glorenza: een uitstekende pitstop en meer dan de moeite waard om even te bezichtigen. Verder dalend fiets je langs de in breedte en kracht toenemende rivier de Adige. In het vlakkere gletsjerdal krijg je de eerste appelboomgaarden in zicht. In de middag passeer je het marmerdorpje Lasa waar je het marmermuseum kan bezichtigen. Je overnacht weer in Silandro.

Overnachting in

Silandro

Dag 3

Van Silandro naar Merano (lengte: 35 km, 20 m stijgen, 450 m dalen).
Een korte etappe maar wel een zeer fraaie. Je vervolgt de fietsroute vanaf Silandro en daalt weer sterk af, verder oostwaarts. Het autovrije fietspad volgt dan weer de linkeroever van de Adige, dan weer de rechter en je fietst door een heerlijke omgeving met bossen en appelboomgaarden. Na 20 kilometer passeer je Naturno: een leuk en levendig stadje waar je prima terecht kan voor koffie of lunch. Vlak voor Merano daal je nogmaals sterk af via vier genummerde haarspeldbochten in het fietspad, om daarna de brede gletsjervallei van de Brennero binnen te rijden. Eenmaal aangekomen in Merano heb je volop de tijd om dit mondaine kuuroord goed te bewonderen. Ga flaneren op de fraaie boulevard langs de witte kuurpaleizen of shoppen in de smalle straatjes in de binnenstad.

Overnachting in

Merano

Dag 4

Van Merano via Bolzano naar Caldaro. (lengte: 43 km, 220 m stijgen, 300 m dalen).
Het traject Merano-Bolzano is het minst fraaie deel van de fietsroute, omdat het fietspad deels 'begeleid' wordt door de spoorbaan. Daarom heeft SNP enkele kleine 'detours' voorbereid die je van de hoofdroute af naar kleine wijndorpen in de omgeving leiden. Na Bolzano volgt echter misschien wel landschappelijk het fraaiste deel van de route dat je voert door de wijngaarden. Je overnacht in of nabij het authentieke dorp Caldaro of aan de oevers van het Lago di Caldaro.

Overnachting in

omgeving Caldaro

Dag 5

Van Caldaro naar Trento. (lengte: 54 km, 150 m stijgen, 170 m dalen).
Vanaf het fraaie Lago di Caldaro start je je tocht met een bezoek aan het wijndorpje Tramin. Na de koffie kan je hier afdalen naar de centrale fietsroute in het dal. Een lang traject volgt tot aan Trento, waarbij je ook weer de gelegenheid krijgt de Pista Cyclabile te verruilen voor een bezoek aan een van de vele wijndorpjes. Wanneer je besluit door te rijden naar Trento, heb je de middag vrij om deze fraaie marmerstad goed te bewonderen. Dit is een echte universiteitsstad met een rijk verleden en fraaie pleinen en kerken. Je verblijft in een hotel in het oude centrum.

Overnachting in

Trento

Dag 6

Van Trento naar Riva del Garda (lengte: 49 km, 200 m stijgen en 320 m dalen).
Het eerste deel van deze etappe volg je het hoofddal naar Rovereto (30 km). Daarna neem je afscheid van het blauwgroene water van de Adige en klim je westwaarts om via een kleine pas een zijdal richting Riva in te slaan. Vanaf de pas volgt een heerlijk lange afdaling waarbij je al snel zicht krijgt op het fraaie Garda-meer. Langs de oevers fiets je zo het historische centrum van Riva del Garda binnen. Hier kan je 's avonds heerlijk flaneren met de andere toeristen en Italianen door de smalle middeleeuwse steegjes.

Overnachting in

Riva del Garda

Dag 7

Na het ontbijt eindigt het arrangement. 
Heb je een verlenging geboekt in Verona, dan kan je per boot vanaf Riva del Garda het Gardameer oversteken en aan de zuidkant de trein verder oppikken naar Verona. Een echte aanrader!

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijf in comfortabele hotels op kamers met eigen douche en toilet. Enkele van de hotels zijn zeer fietsvriendelijk te noemen, met bv. afsluitbare ruimte waar de fietsen 's nachts kunnen staan, een stevig ontbijt en reparatiemateriaal.

Over de maaltijden

Het ontbijt is inbegrepen. De lunch koop je onderweg zelf in. 's Avonds kan je zelf een restaurant uitzoeken voor het diner.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • transfer dag 2
 • bagagevervoer
 • fietsroutes in SNP Reis App
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • fietshuur (bij te boeken)

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (ca. EUR 1 - EUR 2.50 p.p.p.n.)

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Dit is een lichte fietsreis. Het startpunt - de Ressiapas - ligt op 1450m. Het eindpunt Riva del Garda ligt op 70m. Je fietst dus voornamelijk bergafwaarts, maar komt onderweg wel enkele klimmetjes tegen. De route is geasfalteerd en van goede kwaliteit. Je fietst met de SNP navigatie-app op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee.

Extra dagen

Vanwege de vaste startdag (zaterdag) kan je tijdens de reis geen extra nachten boeken. Je kan wel vooraf extra nachten boeken in Silandro of achteraf in Riva del Garda. Vanuit Riva del Garda kan je nog een fraaie rondrit maken van 48km via Arco naar Pietramurata en terug. Arco ligt fraai onderaan een steile rotswand en is een mekka voor rotsklimmers. Het bijzondere morenelandschap toont vele grote, verspreid liggende, rotsblokken die door de klauteraars vaak zonder probleem bedwongen worden.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Goldene Rose

Hotel Goldene Rose is een gemoedelijk hotel in het autovrije centrum van Silandro. Dit 'Genusshotel' beschikt over 35 stijlvol ingerichte kamers met TV, gratis wifi en eigen badkamer. In zowel de modern ingerichte eetzaal als de gezellige Gaststube kun je genieten van de Südtiroler keuken.

B&B Anfiteatro (Verona)

In het hart van Verona, nabij het beroemde amfitheater en het huis van Julia, vind je B&B Anfiteatro op de eerste verdieping van een 19e eeuw gebouw. De kamers zijn verschillend ingericht, maar allemaal smaakvol, met hoge plafonds en warme tinten. Kamers beschikken over eigen badkamer, airco en TV. 's Morgens is er een ontbijtbuffet, maar je kunt er ook voor kiezen je ontbijt op de kamer bezorgd te krijgen. 

Transfers

Riva del Garda - Silandro (vanaf € 340,- per boeking)

Optionele transfer van Riva del Garda naar de eerste accommodatie in Silandro.

Voorwaarden:

Geef bij boeking aan dat je hiervan gebruik wilt maken en geef daarbij meteen het gewenste tijdstip aan. Eigen fietsen kunnen mee. Deze transfer vindt plaats op dag 7. Wil je deze transfer plannen op dag 1 van de reis, dan geef je dit bij boeking aan.
De vermelde prijs is geldig voor een gezelschap van max. 8 personen.

 

Fietshuur

rthreh

Hybride fiets

Je huurfiets is een hybride met 21 versnellingen uitgerust met voorvering, verlichting, slot, reparatiesetje en bagagedrager met achtertas. Er is zowel een heren- als een damesmodel beschikbaar.

Voorwaarden: Je krijgt de fiets uitgereikt bij het hotel in Silandro, als je wordt opgehaald voor de transfer naar de Passo di Resia. Aan het eind van de reis lever je de fiets in Riva del Garda in. De huurprijs is inclusief verzekering tegen diefstal. Voor schade aan de huurfiets ben je wel aansprakelijk.

34t3t

e-bike

Je huurfiets is een e-bike met 8 versnellingen uitgerust met voorvering, verlichting, slot, reparatiesetje en bagagedrager met achtertas.

Voorwaarden: Je krijgt de fiets uitgereikt bij je hotel in Silandro, als je wordt opgehaald voor de transfer naar de Passo di Resia. Aan het eind van de reis lever je de fiets in Riva del Garda in. De huurprijs is inclusief verzekering tegen diefstal. Voor schade aan de huurfiets ben je wel aansprakelijk.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Silandro is ca. 960km, via Ulm (Duitsland) en Imst (Oostenrijk). Je kunt je auto parkeren bij het hotel in Silandro of op een gratis parkeerplaats in het dorp. Aan het eind van de reis keer je per bus en trein terug in Silandro, zie hieronder voor de details. Je kunt ook een transfer boeken van Riva del Garda naar Silandro (zie transfers).
Je kunt er ook voor kiezen om de auto tijdens de reis te parkeren op eindpunt Riva del Garda. Je kunt hier parkeren op een gratis, onbewaakt openbaar parkeerterrein of in een parkeergarage (ca. € 90,- per week). Bedenk wel dat het in de zomermaanden (en dan vooral in de weekenden) erg druk kan zijn in Riva en dat het d an lastig kan zijn een parkeerplaats te vinden! Je keert per bus en trein terug in Silandro of boekt een transfer (zie transfers).
Als je met je eigen fiets komt en met het openbaar vervoer van Riva del Garda naar Silandro reist, kun je op de heenweg het beste via Silandro rijden. Hier geef je je bagage en fiets alvast bij het hotel af. Vervolgens rijd je door naar Riva del Garda, waar je de auto parkeert.

Per openbaar vervoer van Riva del Garda naar Silandro
Van Riva del Garda reis je per bus naar het treinstation van Mori. Bussen gaan ongeveer 1 keer per uur, je bent 40 minuten onderweg. In Mori neem je de trein naar Silandro. Je kan ook vanuit Riva del Garda een taxi nemen naar Rovereto (25km) en in Rovereto op de trein stappen naar Silandro. Vanuit zowel Mori als Rovereto moet je over stappen in Bolzano en Merano, de treinreis duurt ruim 3 uur. In het weekend is er minder frequent openbaar vervoer en ben je langer onderweg.
Voor meer informatie over de treindienstregeling klik je hier.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een heenreis Silandro en terugreis vanaf Rovereto

Je kan zelf je treintickets boeken via 
www.nsinternational.nl 

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is. 

Indien je per nachttrein wenst te reizen, kan SNP deze voor je boeken tot aan Merano. In Merano kun je ter plaatse een kaartje kopen naar Silandro.

Vanuit Bari reis je per lokale trein of per geboekte transfer naar Monopoli (ca. 30 minuten). Aan het eind van je fietstocht reis je per trein terug vanuit Lecce. Fietsen meenemen in de trein is lastig; je kunt beter fietsen huren.

Na aankomst in Silandro neem je een taxi naar het hotel of je gaat te voet. Aan het eind van de reis neem je vanuit Riva del Garda een taxi naar Rovereto (25km). Je kan evt. ook vanuit Riva del Garda met de bus naar Mori en vervolgens met de lokale trein naar Rovereto, maar dit kost je meer dan een uur.

Je kan dit arrangement starten op zaterdagen van begin mei tot eind september. Vroeg in het seizoen en in het najaar kan het fris zijn, m.n. op het startpunt op de Passo di Resia, met kans op regen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Noord-Italië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

We raden je aan om een fietshelm te dragen. Als je een fiets huurt, kan je ook een helm huren (zie fietshuur).

Ga je binnenkort op reis naar Italië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/italie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/italie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen vaak contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP. 
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Zie verder voor een algemeen advies de website van het LCR of ITG,

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

shutterstock_486559153.jpg

Italië - Südtirol & Trentino

van Resia naar het Gardameer

Fietsvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.