713001banner

Kroatië - Istrië, 7 dagen Het warmbloedig hart van de Adriatische zee

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels

Vanuit de levendige en historische badplaats Porec fiets je door het nauwelijks toeristische, arcadische achterland. Rijd over groene wijnheuvels met verstilde boerendorpjes langs eikenbossen en Middeleeuwse vestingstadjes als Kastelir en Motovun. Geniet van de verrassend goede Istrische keuken. Eindig deze reis in de prachtige Venetiaanse kustplaats Rovinj met een afscheidsduik in de azuurblauwe Adriatische zee.

Uniek aan deze reis

 • Azuurblauwe zee
 • Groen binnenland
 • Middeleeuws Motovun
 • GPS-tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Kroatië - Istrië

Het hartvormig schiereiland Istrië, gelegen op een steenworp afstand van Venetië, is een verrassend fietsparadijs. Achter de kustlijn van de Adriatische zee met haar toeristische stranden ligt hier namelijk een golvend heuvellandschap verborgen, waar het op stille landweggetjes fantastisch fietsen is. Middeleeuwse vestingdorpjes liggen teruggetrokken op groene heuveltoppen. In deze streek die veel weg heeft van het Italiaanse Umbrië van zo'n dertig jaar geleden, vind je stokoude kerkjes met fresco's, daterend uit de 12e eeuw. Het zonlicht vertroetelt er de vele wijnstokken en olijfbomen op de kleine akkers, terwijl je naar Motovun fietst, gelegen op een heuveltop hoog boven de Myrnavallei. De tijd lijkt aan dit prachtige ommuurde plaatsje voorbij te zijn gegaan. Verbaas je hier over de gastronomische hoogstandjes van de Istrische keuken: over de volle smaak van de truffel, de ham en niet te vergeten de lokale wijnen. Je reis eindigt in Rovinj: een prachtige, in Venetiaanse stijl gebouwde kustplaats met nauwe middeleeuwse straatjes en een schitterend uitzicht over de azuurblauwe 'Jadransko more'.

Dag 1

Na aankomst in het hotel kan je een heerlijk terras uitzoeken of het historisch centrum van Porec gaan verkennen. Het stadje met zijn Romeinse stratenpatroon kent vele historische bouwwerken waaronder de vermaarde basiliek (UNESCO Werelderfgoed), gesticht in de 6e eeuw.

Overnachting in

Porec - Hotel Flores

Dag 2

Je hebt vandaag de keuze tussen twee rondritten vanuit Porec.

Rondrit van 49 km vanuit Porec (ca. 350 m stijgen, 350 m dalen).
Je laat de drukke haven van Porec achter je en fietst langs de kust. De tocht voert door heerlijk ruikende naaldbossen en langs enkele paradijselijke stranden. Je passeert typisch Istrische dorpjes en bereikt tenslotte St. Lovrec. Hier kan je van de fiets stappen en al wandelend dit 9e eeuwse vestingstadje verkennen. De kerk van St. Martin is de moeite van een bezoek waard vanwege de mooie fresco's. De terugweg naar Porec voert door een prachtig landschap en schilderachtige dorpjes zoals Zikovici, Veznaveri en Kosinozic. De route is eventueel in te korten.

Rondrit van 38 km vanuit Porec (ca. 290 m stijgen, 290 m dalen).
Via de bossen langs de kust ten noordoosten van Porec fiets je naar Tar, gelegen op een vruchtbaar plateau dat zich uitstrekt tussen de zee en de rivier de Mirna. Volgens sommige kenners produceren de olijfbomen aan de voet van Tar de beste olijfolie van Europa. Je begint te klimmen en al snel komt Kastelir in zicht: een schilderachtig stadje dat al sinds de prehistorie bewoond wordt. De middeleeuwse stadsmuren zijn helaas verdwenen, maar er zijn nog enkele fraaie kerkjes te bezichtigen. Je fietst verder door een aangenaam landschap van wijn- en olijfboomgaarden en passeert het stadje Visnjan: een perfecte plaats om van een glas huisgemaakte wijn te genieten. Via een rollend heuvellandschap, bezaaid met authentieke dorpjes, keer je terug in Porec.

Overnachting in

Porec - Hotel Flores

Dag 3

34 - 45,5 km van Porec naar Motovun (max. 540 m stijgen, 280 m dalen).
Je verlaat Porec in oostelijke richting en zet koers naar het dorp Nova Vas. Hier kan je kiezen tussen een deels onverharde route via Bacva en een verharde variant via Gedici. In een van de vele agriturismo's langs de weg kan je onder het genot van een heerlijke maaltijd met uitstekende wijn het adembenemende landschap bewonderen. Vandaag krijgt u een heel ander gezicht van Istrië te zien, namelijk de ruigere heuvelachtige binnenlanden. In Vizinada komen beide routes samen en heb je opnieuw de keuze: via een onverhard fietspad over een oude spoorlijn naar adelaarsnest Motovun of via het steile dal van de rivier Motovun. 

Overnachting in

Motovun - Hotel Kastel

Dag 4

Rondrit Motovun 50 km (820 m stijgen en 790 m dalen).
Vandaag een pittige rondtocht waarbij je de prachtige ongerepte groene heuvels rondom Motovun doorkruist, met een fraaie afwisseling van natuur en kleinschalige cultuur. Halverwege doe je het fraaie stadje Buzet aan, gebouwd op de ruïnes van een oud kasteel en enkel te bereiken via een spiraalvormige weg. Dit is het uitgelezen moment voor een welverdiende pauze bij een van de restaurantjes met prachtige vergezichten. Leuk is het om hier het regionale museum te bezoeken met de traditionele Istrische keuken. Dan volgt de fraaie lange klim naar de top Frlecia, met fraaie panorama’s en doorkijkjes op onder andere het diep gelegen meer Jezero. Vervolgens is het heerlijk afdalen naar de voet van de heuvel van Motovun.

Als je een dagje niet wil fietsen of de rondrit te zwaar vindt, kan je een wandeling van 19 km door de omgeving maken. Of een dag rustig aan doen en het stadje verkennen.

Overnachting in

Motovun - Hotel Kastel

Dag 5

40,5 km van Zminj naar Rovinj (ca. 100 m stijgen, 450 m dalen).
Na het ontbijt heb je een korte transfer naar Zminj. Hier begin je de fietstocht van vandaag. Nadat je enkele fraaie dorpjes bent gepasseerd, bereik je Kanfanar, waar je de kerk van St. Silvestre kan bezoeken. Hierna fiets je het dunbevolkte achterland van Rovinj binnen, overvloedig begroeid met maquis. Je volgt gedeeltelijk de oude spoorweg tussen Kanfanar en Rovinj, door de ongerepte bossen ten zuiden van het Limski fjord. Je keert terug in de bewoonde wereld als je de magnifieke kustlijn nabij Rovinj bereikt, ook bekend als Klein Venetië. Rovinj is een typisch mediterrane kustplaats met meerdere prachtige paleizen uit verschillende historische perioden. In het centrum met smalle straatjes en pleintjes of aan de promenade aan zee zal je geen moeite hebben een goed restaurant te vinden.

Overnachting in

Rovinj - Hotel Vila Lili

Dag 6

39,5 km rondrit vanuit Rovinj (ca. 220 m stijgen en dalen).
Je fietst in een rechte lijn naar Venetiaans Bale. Wandel rond door de smalle straatjes met Venetiaanse-Gotische huizen en breng een bezoek aan Kastel Bembo: een magnifieke citadel. Na deze aangename tussenstop ga je verder over rustige gravelwegen en fietspaden richting het beschermde natuurgebied 'Zlatni rt. Punta corrente': een park van grote esthetische en botanische waarde. In het vogelreservaat Palud kan je meer dan 200 soorten vogels waarnemen. Je gaat verder in noordelijke richting door dit geïsoleerde kustgebied met ongerepte mediterrane vegetatie, kleine baaien, kliffen en stranden. Plotseling komt Rovinj weer in zicht: het einde van een geweldige fietsreis.

Overnachting in

Rovinj - Hotel Vila Lili

Dag 7

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties.

Je overnacht in comfortabele hotels op kamers met douche en toilet.

Over de maaltijden

Je start elke dag met een uitgebreid ontbijt. Voor de diners kan je zelf een restaurant uitzoeken. Lunches koop je onderweg zelf in.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Transfer dag 5
 • Bagagevervoer
 • Toeristenbelasting Rovinj
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Fietshuur (zie materiaalhuur)

Ter plaatse te betalen

 • Toeristenbelasting Porec en Motovun (ca. EUR 1,50 p.p.p.n.)

Over de activiteiten

Je fietst voornamelijk over verharde rustige landweggetjes met daarnaast trajecten over fraaie steenslagwegen door heuvelachtige landschap. Op een aantal dagen zitten er pittige klimmetjes in het traject (max. 550m heuvelopwaarts per dag). De wegen die je volgt zijn echter zodanig rustig dat zelfs een stukje lopen met de fiets niet vervelend is.

Extra dagen

Voor liefhebbers van zee en strand zijn Porec maar met name Rovinj zeer aan te raden. Vanuit beide historische kustplaatsen is het mogelijk om boottochten te maken naar onder andere het Lim fjord en Brioni National Park. Zelfs een dagtocht naar Venetië (daar te boeken) is in bepaalde periodes mogelijk. Als je een extra overnachting in Porec boekt, kan je beide door ons beschreven rondritten maken.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 

LET OP: Via onze eigen reisverzekeraar Europeesche Verzekeringen is het helaas niet mogelijk om een huurfiets mee te verzekeren. Kijk voor een dergelijke reisverzekering (incl. dekking bagage) bij bijvoorbeeld ANWB Verzekeringen, klik hier.

Extra's

Transfers

Rovinj - vliegveld Pula

Transfer van de laatste accommodatie in Rovinj naar het vliegveld Pula.

Voorwaarden: Geef de transfer bij boeking aan.

Vliegveld Pula - Porec

Transfer vanaf het vliegveld Pula naar de eerste accommodatie in Porec.

Voorwaarden: Geef de transfer bij boeking aan.

Fietshuur

hybride fiets (vanaf € 80,- per persoon)

Je huurfiets is een hybride met 21 versnellingen, km-teller, slot, pomp, kaarthouder (1 per 2 fietsen), reparatiesetje, fietstas, bidonhouder en verlichting.

Voorwaarden: De huurprijs is inclusief verzekering tegen diefstal. Voor schade aan de huurfiets ben je wel aansprakelijk.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Porec is ca. 1270 km. Je kan je auto veilig bij het eerste hotel achterlaten (kosten: ca. € 7,- per dag). Aan het einde van het arrangement reis je met de bus van Rovinj terug naar Porec. Deze bus vertrekt ca. 8 keer per dag en brengt je in een uurtje naar Porec. Voor actuele informatie over de busdienstregeling klik hier.

Je kan je auto eventueel ook parkeren bij het hotel in eindpunt Rovinj voor ca. € 5,- per dag. Er is een beperkt aantal parkeerplaatsen en je dient deze vooraf rechtstreeks bij het hotel te reserveren. Kies je voor deze optie, dan reis je aan het begin van de reis per bus van Rovinj naar Porec.

Voor zowel Oostenrijk als Slovenië is een autobahnvignet vereist.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Triëste, Pula of Venetië.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf vliegveld Trieste neem je de bus naar het busstation (35 minuten - 1 uur). Vanaf het busstation rijd je in ca. 2 uur met de bus naar Porec. Deze bus rijdt niet op zon- en (Italiaanse) feestdagen. Voor de dienstregeling van internationale bussen van en naar Trieste zie www.autostazionetrieste.it.  Aan het einde van de reis, reis je met de bus van Rovinj naar Triëst. Deze bus rijdt van maandag t/m zaterdag. Voor actuele informatie over de bus van Rovinj naar Triëst klik hier

Indien je op Pula vliegt, kan je transfers reserveren van Pula naar Porec en van Rovinj terug naar Pula (zie transfers).

Vlieg je op Venetië, dan kan je per bus of boot naar de veerbootterminal van Venetië (45-80 minuten). Hier neem je de draagvleugelboot van Venetië naar Porec (ca. 2,5 uur). Kosten economy class: enkel € 45,-, retour € 85,-. Aan het einde van het arrangement reis je per draagvleugelboot in 3 uur en 30 minuten van Rovinj terug naar Venetië. Tijden van de boot tussen Venetië en Kroatië kunnen per maand verschillen. Bekijk daarom de actuele vaardienst op: www.venezialines.com.

Je kan dit arrangement elke dag starten van begin april tot eind oktober. In de zomermaanden kan het warm worden en is het drukker in de dorpjes aan de kust.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Istrië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

We raden je aan om een fietshelm te dragen. Bij fietshuur: indien een helm niet tot de standaarduitrusting van de huurfiets behoort (zie fietshuur), neem je deze zelf mee.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor een verblijf in Kroatië heb je een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig zijn gedurende je verblijf.

Rij- en kentekenbewijs
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend. Voor bromfietsen is een bromfietscertificaat of geldig rijbewijs vereist. Bij een andere eigenaar is een machtiging vereist, maar bij een huurauto is een huurcontract voldoende. Een inventarislijst is verplicht voor caravan of aanhanger. Deze moet getoond worden aan douane. Nederlandse voertuigen moeten voorzien zijn van een NL-sticker. Dit geldt ook voor aanhangwagens, caravans en fietsdragers. Een WA-verzekeringsbewijs is verplicht. De groene kaart wordt erkend

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Er zijn ziekenhuizen en klinieken in alle grotere steden. Centra voor eerste hulp en ambulante gezondheidszorg zijn er in alle lokale centra. Buitenlandse toeristen betalen geen medische behandeling als tussen Kroatië en het land van herkomst een overeenkomst bestaat betreffende gezondheidszorg. Geneeskundige kosten bij personen uit landen waarmee geen overeenkomst is gesloten, moeten direct volgens de bestaande prijsopgave worden betaald.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Apotheken
Apotheken zijn geopend van 08.00 tot 19.00 uur, op zaterdagen tot 14.00 uur. In de grotere steden is er altijd een dienstdoende apotheek die 24 uur geopend is. Voor patiënten in levensgevaar bestaat de mogelijkheid van noodtransport per helikopter en per speedboot.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.
Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wegen en de openbare ruimte zijn veilig en de politie is verantwoordelijk voor de bescherming en veiligheid van zowel de bewoners als de bezoekers van het land. De misdaadcijfers in Kroatie zijn vrij laag en geweldsdelicten komen niet veel voor. Ook diefstal komt weinig voor, al is het risico op drukke trein en busstations natuurlijk wel groter. Houd hier rekening mee.

Rondreizen
In geheel Kroatië kan in principe veilig worden gereisd. Dit geldt zeker voor alle doorgaande wegen en voor alle toeristencentra. Gebieden die gevaarlijk zouden kunnen zijn om te betreden, worden overal duidelijk aangegeven.

Landmijnen
Sommige afgelegen gebieden van Kroatië, alhoewel veilig en welkom hetend, zijn niet volledig van landmijnen gevrijwaard. Deze omvatten het Donau-gebied in oostelijk Slavonië en Krajina. Het is onverstandig om in dit gebied af te dwalen en verlaten dorpen te bezoeken.

Policija
De politie (policija) zal het de toeristen niet gauw lastig maken, tenzij ze natuurlijk de wet overtreden. De politie is zeer behulpzaam in Kroatië.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Kroatië - Istrië

Het warmbloedig hart van de Adriatische zee

Fietsvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten