Oostenrijk - Murradweg, 7 dagen Fietsen langs de Mur richting Slovenië

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels

Fietsen langs de Mur van de bergen in de Lungau naar de zonnige heuvels bij de Sloveense grens. Je volgt de Mur vanaf het brongebied in de lieflijke Salzburgerland tot aan de Sloveense grens bij Graz. De dagelijkse etappes brengen je van het bergboerenland in het Biosferenpark Lungau naar de wijngaarden van de Steiermark. Je fietst 330 km grotendeels bergafwaarts over een van de mooiste rivierenfietsroutes van de Alpen, natuurlijk met bagagevervoer!

Uniek aan deze reis

 • Goed bewegwijzerd
 • Keuze uit verschillende soorten accommodaties
 • Kleine historische steden en UNESCO stad Graz
 • Onvervalste fietsklassieker
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Oostenrijk - Murradweg

De Murradweg begint op 1100 m hoogte en eindigt in Bad Radkersburg op 230 m. hoogte. Ooit trokken handelaren over deze route naar het zuiden, vanuit het Salzburgland naar Slovenië. Je volgt deze historische route langs de rivier de Mur die start in UNESCO Biosfeerreservaat Salzburg Lungau. De Lungau is een hoogplateau dat geheel boven de 1000m boven zeeniveau ligt. De dalen zijn hier minder diep en de hellingen minder steil dan op veel andere plaatsen in Oostenrijk. De Unesco vond dit lieflijke landschap zo bijzonder dat de Lungau is erkent als 'Biosphärenpark', waarin veel aandacht wordt geschonken aan behoud van eigenheid en natuur.
Je fietst van St. Michael im Lungau tot Bad Radkersburg en daalt ongeveer 870 meter over 330 kilometer. De Murradweg gaat dus grotendeels bergafwaarts en je fiets langs afgelegen boerderijen, wijngaarden en vele kleine historische stadjes. Al met al een fietsreis vol contrasten in de zonnige Steiermark.
Aan het einde van de reis bezoek je de bruisende universiteitstad Graz, de tweede stad van Oostenrijk met een zeer bijzondere middeleeuwse binnenstad.

Dag 1

Aankomst in St. Michael im Lungau in het zuidoosten van het Salzburgerland.. Je kunt bij een vroege aankomst een bezoek brengen aan het nabijgelegen Mauterndorf met zijn het Middeleeuws kasteel.

Overnachting in

St. Michael im Lungau

Dag 2

Van Sankt Michael naar Murau: 57 km, 160 m stijgen en 340 m dalen.
Het dal van de Mur is vandaag nog smal en de Mur slingert zich als een echte smeltwaterrivier door het Lungauer boerenland. Vanaf Tamsweg, met het kleurrijke historische marktplein gaat de route verder via St. Ruprecht, met zijn houtmuseum naar Murau, een Middeleeuwse brouwstad met eigen biermuseum en kasteel.

Overnachting in

Murau

Dag 3

Rit van Murau naar Judenburg: 51 km, 280 m stijgen en 380 m dalen. 
Vandaag volg je de Mur, die zich door de bergen van de Niedere Tauern een weg heeft gezocht. Het Murdal is op zijn smalst en je komt door mooie dorpen zoals Frojach, Frauenburg met hooggelegen ruïne en Sauerbrunn. Inmiddels fiets je in de Steiermark. Aan het einde van de middag kom je aan in het gezellige stadje Judenburg met mooie herenhuizen en de Magdalenakerk.

Overnachting in

Judenburg of omgeving

Dag 4

Rit van Judenburg naar Bruck an der Mur: 70,5 km, 200 m stijgen en 340 m dalen.
Na het ontbijt fiets je verder door het inmiddels zeer breed geworden dal. Vandaag passeer je de kloosters van Seckau en Göss. Göss is de naamgever van het grootste Oostenrijkse biermerk, Gösser, dat in Leoben wordt gebrouwen. Leoben ligt in een meander van de Mur heeft een mooi marktplein. Aan het einde van de middag kun je in de historische handelsstad Bruck an der Mur, genieten van een welverdiend terrasbezoek.

Overnachting in

Bruck an der Mur of omgeving

Dag 5

Rit Bruck an der Mur naar Graz: 62,5 km, 260 m stijgen en 350 m dalen.
Vandaag fiets je naar de UNESCO-stad Graz. Graz heeft de grootste Middeleeuwse binnenstad van Europa! Het eerste deel van de route vandaag slingert zich door het nu weer smalle dal en gaat grotendeels door bossen. Op weg naar Graz kom je door het stadje Frohnleiten, een goede plaats voor je middagpauze. Aan het einde van de middag fiets je de Middeleeuwen binnen!

Overnachting in

Graz

Dag 6

Rit van Graz naar Mureck: 70 km, 50 m stijgen en 150 m dalen.
Vanaf Graz gaat het zuidwaarts en fietsen we het Südsteierische wijngebied in. De bergen van de Alpen zijn inmiddels veranderd in heuvels en de hellingen en het dal van de Mur zijn begroeid met wijnranken. In het op een heuvel boven Leibnitz gelegen kasteel Seggau kun je de prinskamer en kunstgalerie bezichtigen en is er voor de wijnliefhebbers een 300 jaar oude wijnkelder! De laatste lange fiets etappe eindigt in Mureck, gelegen aan de Sloveense grens.

Overnachting in

Mureck

Dag 7

Rit van Mureck naar Bad Radkersburg: 24,5 km, 60 m stijgen en 90 m dalen.
Tijdens de laatste etappe fiets je door een landschap met vele verlaten rivierlopen en zijarmen. Inmiddels is de Mur de grensrivier geworden. Bij Bad Radkersburg verlaat de Mur Oostenrijk en deze historische stad met zijn vele thermaalbaden is het eindpunt van de Muradweg; hier vind je ook je bagage terug. ’s Middags is er een optionele taxitransfer terug naar St. Michael im Lungau. Je kunt overwegen om een extra nacht in Radkersburg te blijven, een gratis bezoek aan de thermaalbaden is immers inclusief! (alleen bij de comfortabele variant).

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Bij deze reis heb je de keuze uit twee soorten accommodaties.

Kies je voor de eenvoudig-variant dan overnacht je in pensions en driesterrenhotels. Kies je voor de comfortabel-variant  dan overnacht je in bijna altijd in een comfortabel viersterrenhotel. Een enkele keer in een driesterrenhotel. De accommodaties liggen altijd in de nabijheid van de Mur en natuurlijk hebben de kamers eigen douche en toilet.

Over de maaltijden

Je verblijft op basis van logies en ontbijt. Voor de lunch kun je in de plaatselijke supermarkt inkopen doen of in het hotel een lunchpakket bestellen. Voor de avondmaaltijd kun je soms terecht in het hotel waar je verblijft. Als je in een grotere plaats verblijft kun je natuurlijk in een nabij gelegen restaurant eten.

Duurzaamheid

De agent van SNP in Oostenrijk is gecertificeerd met het Oostenrijkse duurzaamheidslabel 'Umweltzeichen'.  Zij staat garant voor zoveel mogelijk ‘groene’ accommodaties en voertuigen als je met SNP op reis gaat.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Bagagevervoer
 • Bezoek thermaalbad in Bad Radkersburg (bij extra nacht bij reisvariant met comfort 3)
 • Fietsroutes in SNP Route-app
 • Digitale reisinformatie
 • Bikeline routeboek van de Murradweg met diverse stadsplattegrondjes (ter plaatse)

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Lunches
 • Diners
 • Fietshuur (zie materiaalhuur)

Ter plaatse te betalen

 • Toeristenbelasting (ongeveer € 2, - per dag pp)

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Je fietst van St. Michael im Lungau tot Bad Radkersburg en daalt ongeveer 870 meter over 330 kilometer. De Murradweg gaat dus grotendeels bergafwaarts. het is echter niet alleen dalen op de Murradweg. Bijna dagelijks zijn er korte klimmetjes waar je misschien wel effe moet afstappen.
Je fietst met de SNP navigatie-app op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee.

Geschikt voor kinderen

Deze fietsreis is ook geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar.

Extra dagen

Je kan tijdens deze reis overal een extra nacht boeken.

Fietsverzekering

Als je een fiets ter plaatse huurt, dan is deze verzekerd tegen diefstal en beschadiging.

Bij diefstal van of schade aan je eigen fiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Hohenstauffen (Salzburg)

Een zeer charmant, gastvrij familiehotel in Salzburg met zeer gunstige ligging bij het centraal station. Ook het centrum is te voet in ca. 10 minuten bereikbaar. Prettige retrosfeer in de inrichting, die niet standaard maar met een persoonlijke 'touch' is. Comfortabele kamers met douche en toilet. Een fijn hotel waar fietsers en wandelaars zich thuis kunnen voelen. 

Hotel Garni Birkenhof

Hotel Birkenhof in Radkersburg is een charmant 3* familie hotel, waar je verblijft in 1 van de comfortkamers. Het hotel ligt op loopafstand van de SPA & thermaal baden. Een perfecte manier om nog even lekker tot rust te komen aan het einde van je reis. 

Transfers

Transfer Bad Radkersburg St. Michael per taxi

U kunt terugreizen van Bad Radkersburg naar St. Michael  met een taxi. Uw fiets kan gratis mee. NB: Deze bustaxi vertrekt op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag om 14.00. Op zondag om 11.00. De ritduur is ruim 3 uur. Je betaalt ter plaatse. Deze transfer kost ca. € 68 pp (inclusief fiets). Deze service moet je wel vermelden bij het maken van de boeking.

Wij raden deze transfer ten zeerste aan, daar de terugreis per trein naar het beginpunt zowel omslachtig als tijdrovend is.

Voorwaarden: U dient deze optionele transfer bij boeking aan ons door te geven.

Fietshuur

Hybride fiets 21 versnellingen (vanaf € 88,- per persoon)

Je huurfiets is een unisex hybride van het merk KTM met 21 versnellingen. De fiets is voorzien van een reparatiesetje, fietspomp, verlichting, kilometerteller, een kleine stuurtas en een bagagetas.

Voorwaarden: Geef de huurfiets bij boeking aan. Een herenmodel is op aanvraag mogelijk. 

Hybride fiets 27 versnellingen (vanaf € 185,- per persoon)

Je huurfiets is een unisex hybride van het merk KTM met 27 versnellingen. De fiets is voorzien van een reparatiesetje, fietspomp, verlichting, kilometerteller, een kleine stuurtas en een bagagetas.

Voorwaarden: Geef de huurfiets bij boeking aan. Een herenmodel is op aanvraag mogelijk. 

E-bike (vanaf € 285,- per persoon)

U kunt voor deze reis ook een e-bike, een fiets met elektrische trapondersteuning, huren van het merk KTM. Je huurfiets is een unisex hybride met 8 versnellingen. De fiets is voorzien van een reparatiesetje, fietspomp, verlichting, kilometerteller, een kleine stuurtas en een bagagetas.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - St. Michael im Lungau is ca. 1000 km. Je kan je auto gratis parkeren op het parkeerterrein van het eerste hotel. Aan het einde van de reis kun je het beste de transfer terug naar St.Michael boeken. Je kunt eventueel met de trein terugreizen, maar dan moet je zeer vaak overstappen en met een fiets en bagage is dat niet handig.

Trein informatie

Je reist vanuit Salzburg per bus naar St. Michael im Lungau (1,5-2 uur reistijd, frequentie onregelmatig, vaak met overstap).

Wanneer je met een dagtrein naar Salzburg reist is de aansluiting met de bus naar St. Michael krap. Je kunt eventueel een nacht in Salzburg bijboeken om deze fraaie stad te bezoeken.

Klik hier voor de bustijden. Check deze voordat u een trein boekt.

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retour Salzburg.

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen kun je zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.  Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.


Je kan dit arrangement dagelijks starten in juni t/m september. Als je aan het einde van de reis de optionele transfer terug naar St. Michael im Lungau wilt boeken, hou er dan rekening mee dat deze transfer niet op dinsdag en donderdag kan.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Donauradweg ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

We raden je aan om een fietshelm te dragen. In Oostenrijk geldt een helmplicht voor kinderen t/m 12 jaar. Je neemt zelf een fietshelm mee. Helmen worden ter plaatse niet verhuurd.

Ga je binnenkort op reis naar Oostenrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/oostenrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/oostenrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kun je op vertoon van je paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advieskijk je op de website van het LCR of ITG.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Oostenrijk - Murradweg

Fietsen langs de Mur richting Slovenië

Fietsvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.