707015banner

Tsjechië, Duitsland - Elberadweg etappe 2, 8 dagen Van Praag naar Dresden fietsen

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels

Start het tweede gedeelte van de Elberadweg in het indrukwekkende Praag. Fiets over vlakke routes, maar met uitzicht op het IJzergebergte en het Elbezandsteengebergte. Doorkruis fraaie steden als Melnik en Litomerice. De fietsvakantie passeert ook Terezín, beter bekend als Theresienstadt. Eindig in het Duitse Dresden, bijgenaamd Florence aan de Elbe. Je rijdt meestal over verharde fietspaden en rustige wegen, soms over veldwegen en onverharde fietspaden. Dit arrangement is ook mogelijk met een e-bike.

Uniek aan deze reis

 • Bezienswaardige steden
 • Bizarre rotsformaties
 • E-bike mogelijk
 • Populaire rivierenroute
 • GPS tracks aanwezig
 • E-bike huur mogelijk
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Tsjechië, Duitsland - Elberadweg etappe 2

De Elberadweg staat bekend als een van de mooiste fietsroutes van het land. Tijdens deze reis volg je het deel tussen Praag en Dresden. Ten noorden van Praag komen de Elbe en de Moldau bij elkaar om samen hun weg naar het noorden te vervolgen. Na het vlakke Boheemse bekken rijzen het IJzergebergte en het Elbezandsteengebergte aan de horizon op. De fietsroutes lopen soms parallel aan het water, dan weer wat verder van de brede stroom. Kenmerkend voor deze fietsvakantie zijn de vlakke routes, hoewel in het grootste deel van het land de heuvels aaneengeregen zijn.

Je kan deze reis prima combineren met etappe 1 van de Elberadweg, reiscode 707010. Etappe 1 volgt de Elbe vanaf de bron in het Tsjechische Reuzengebergte tot in Praag.

Dag 1

Aankomst in Praag. Maak je geen zorgen als je laat aankomt. Je hebt morgen nog de hele dag om deze fraaie stad te verkennen.

Overnachting in

Praag

Dag 2

Vrije dag in Praag.
Een dag in de Gouden Stad is een absolute must. Zoveel torens, pleintjes, bruggen, kronkelige steegjes, de Karelsbrug - druk bevolkt door allerlei kunstenaars-, de indrukwekkende Prager burcht Hradcin en de pittoreske Mala Strana. Breng een bezoek aan het Joodse Kerkhof, slenter door het Gouden Steegje en bewonder het uurwerk van de beroemde Orloj.

Overnachting in

Praag

Dag 3

Van Praag naar Melnik (57km, 200m stijgen en dalen)
Je fietst vandaag nog langs de Moldau. Kleine stijgingen worden afgewisseld met vlotte afdalingen. Zo fiets je naar de oude stad Melnik, die fraai op een verhoging tegen de rivier aan ligt. Vanaf de kleine, hooggelegen promenade zie je hoe de Elbe en de Moldau bij elkaar komen en samen verder stromen. Op de heuvel wordt de noordelijkste wijn van Tsjechië verbouwd, die in het plaatselijke hotel ligt te rijpen. De dorpen en stadjes langs de rivier mogen dan stil en verlaten zijn, de openbare waterwerken zijn groots en zorgvuldig onderhouden. Grote bruggen en sluizen trekken dikke strepen over het water. Op de oevers staan nieuw geschilderde fabrieken, die metalen uit het nabijgelegen Ertsgebergte verwerken, maar ook kastelen en landgoederen die aan het begin van de jaren 90 aan de oorspronkelijke eigenaren zijn teruggegeven en beetje bij beetje worden opgelapt en tot toeristische trekpleisters worden gemaakt.

Overnachting in

Melnik

Dag 4

Van Melnik naar Litomerice (48,5-52 km, 100-375m stijgen en dalen)
Langs de Elbe ga je naar Roudnice, nabij de heuvel Rip. Volgens de overlevering komt oervader Cech hier vandaan. Over vlakke wegen peddel je verder langs de rivier naar Terezin voert, ook bekend onder de naam Theresienstadt. Dit dorp werd in de achttiende eeuw gebouwd als vesting en door de nazi’s ingericht als joods ghetto. Vanaf Terezin is het nog enkele kilometers naar Litomerice, opnieuw een van die fraaie oude steden die Tsjechië rijk is. Litomerice is een oude bisschopsstad en op het historische marktplein kan je verschillende bouwstijlen bewonderen.

Overnachting in

Litomerice

Dag 5

Van Litomerice naar Decin (51,5 km, 150m stijgen en dalen)
De brede Elbe buigt nu naar het noorden af, waar zij zich miljoenen jaren geleden door het zandsteengebergte een doorbraak heeft verschaft, wat de meest bizarre rotsformaties heeft opgeleverd. Vlak langs de rivier is het vlak en zeer geschikt voor fietsers en zo bereik je door het Elbedal de stad Decin: het laatste stadje aan de Tsjechische kant van de Elbe.

Overnachting in

Decin

Dag 6

Van Decin naar Pirna (46 km, 150m stijgen en dalen)
Ondanks de hoge heuvels aan beide zijden van de rivier fiets je op een vlak fietspad. De grens volgt, maar even later kan je alsnog met een pontje weer naar Tsjechië. Je fietst langs het grensdorpje Hrensko, waar dagelijks vele handelaren in kraampjes hun waren verkopen. Even verder ben je in het Duitse Bad Schandau, het kuuroord aan de Elbe. Via bizarre rotsformaties voert de Elbe je langs Burg Königstein, met onderweg de meest schitterende uitzichten van het hele Elbedal, naar je eindpunt Pirna.

Overnachting in

Pirna

Dag 7

Van Pirna naar Dresden (22 km, 50m stijgen en dalen)
De korte slotrit voert je langs slot Pillnitz. Je fietst zo door naar Dresden, een schitterende stad in Saksen met de bijnaam Florence aan de Elbe. De stad doet dan ook bijna mediterraan aan. De Theaterplatz geldt als het mooiste plein van Duitsland. De Frauenkirche, de Semperoper en het Zwinger-paleiscomplex vragen om een bezoek.

Overnachting in

Dresden

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in goede hotels op kamers met eigen douche en toilet.

Over de maaltijden

Je verblijft op basis van logies en ontbijt. De lunch koop je onderweg zelf in. Voor het diner kan je terecht in de accommodatie of in een restaurant.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer
 • Nederlandstalige routebeschrijvingen
 • detailkaarten (krijg je ter plaatse) 

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Lunches
 • Verzekeringen
 • Fietshuur (zie materiaalhuur)

Over de activiteiten

Het eerste traject loopt langs de Moldau, de rest van de route volgt grotendeels de loop van de Elbe. De route is vrij vlak, je klimt per dag max. 200m (optioneel 375m op dag 4). De ondergrond is hier en daar hobbelig door kinderkopjes en onverharde stukken, die bij nat weer behoorlijk glibberig kunnen zijn. De routebeschrijving voorziet in omwegen.

Extra dagen

Je kan tijdens dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Het is zeer de moeite waard om aan het einde van de reis langer in Dresden te blijven.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 
Voor meer informatie over deze verzekering, klik: hier.

Heen- en terugreis

Over de route en parkeergelegenheden

Naar beginpunt Praag
De afstand Utrecht - Praag is ca. 850 km. Je kan betaald parkeren in de parkeergarage van het hotel in Praag. Het is aan te raden deze parkeerplaats te reserveren (zie aanvullende opties). Je kan eventueel gratis parkeren in de straat voor het hotel. Op de laatste dag van het arrangement reis je per trein terug van Dresden naar Praag. Je bent 2 tot 2,5 uur onderweg. Het meenemen van de fiets in de trein is beperkt mogelijk. Je kan ook een transfer reserveren (zie aanvullende opties).

Naar eindpunt Dresden
Je kan er ook voor kiezen om je auto te parkeren aan het eindpunt van de fietsreis: Dresden. De afstand Utrecht - Dresden is ca. 720km. Je kan een parkeerplaats reserveren bij het hotel in Dresden (zie aanvullende opties). Vervolgens reis je per trein van Dresden naar Praag. Je bent 2 tot 2,5 uur onderweg. Het meenemen van de fiets in de trein is beperkt mogelijk. Je kan ook een transfer reserveren (zie aanvullende opties).

Treinreis

Toelichting
Je kiest een treinreis heen naar Praag, terug vanaf Dresden. Vanaf het station in Praag reis je per tram naar het hotel.

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam (CS) – Praag      09:00– 19:35 2
Dresden– Amsterdam (CS)  09:21 - 19:00 1

NB: Alle prijzen en tijden zijn onder voorbehoud.

Het definitieve treinschema ontvang je in de week voor vertrek.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een heenvlucht op Praag, terug vanaf Dresden.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst reis je per bus en metro naar het hotel in Praag.

Aan het einde van de reis neem je de trein of bus naar het vliegveld van Dresden.

Praktische informatie

Je kan dit arrangement dagelijks starten van 15 april t/m 15 oktober.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Elberadweg ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

We raden je aan om een fietshelm te dragen. Bij fietshuur: indien een helm niet tot de standaarduitrusting van de huurfiets behoort (zie materiaalhuur), neem je deze zelf mee.
In Tsjechië is het dragen van een fietshelm voor fietsers jonger dan 18 jaar wettelijk verplicht.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Tsjechië heb je paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig zijn voor de duur ervan.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Tsjechië (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Tsjechië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Is je verzekering niet geldig in Tsjechië, dan kun je aan de grens een korte-termijnverzekering afsluiten.

Voor voor een verblijf in Duitsland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig. Daarnaast moet u aantoonbaar over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf en over documenten voor een volgende bestemming beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Duitsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Umweltplakkete
In een aantal Duitse binnensteden zijn alleen 'schone' auto's toegestaan. Hiervoor dient u een 'Umweltplakkete' (Milieuvignet) te hebben. Kijk bijvoorbeeld op de ANWB website (onder Vakantie / Duitsland) of dit voor uw reis van toepassing is en naar de voorwaarden - in veel Duitse steden kunt u zonder Umweltplattete het centrum niet in. Wij raden u aan het milieuvignet, indien nodig, van te voren in Nederland of België aan te schaffen. Dit kan via de website van de ANWB of VAB.

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse en Belgische rij- en kentekenbewijs wordt in Duitsland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Voor een verblijf in Tsjechië zijn geen vaccinaties verplicht.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat je informeren over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

shutterstock_87319099_Boris_Stroujko_-_Praag.jpg

Tsjechië, Duitsland - Elberadweg etappe 2

Van Praag naar Dresden fietsen

Fietsvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen