donauradweg

Oostenrijk - Donauradweg, 8 dagen Fietsen langs de Donau naar Wenen

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels

Vlakke, autovrije jaagpaden vormen de rode draad in deze fietsvakantie langs de Donau. Kleurige huizen tegen groene heuvels weerspiegelen in de kalm stromende rivier. Fiets over de Donauradweg, bezoek barokke steden als Passau en Linz en geniet van de natuur in de Wachau en de wijnheuvels rond Krems. Het stift in Melk moet je zeker zien. Over dijkjes bereik je Wenen, de cultuurrijke muziekstad.

Uniek aan deze reis

 • Barokke steden
 • Goed bewegwijzerd
 • Onvervalste fietsklassieker
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Oostenrijk - Donauradweg

De Donau is één van Europa’s meest bezongen rivieren. Haar schoonheid bracht vele componisten tot het schrijven van meesterwerken. Intussen hebben ook fietsers de Donau ontdekt. De Donauradweg is een mooie, vlakke fietsroute die veelal oude jaagpaden volgt. Je start in de barokstad Schärding en fietst langs de Inn naar Passau. Op dit punt, waar de Inn in de Donau uitmondt, begint eigenlijk je fietsvakantie naar Wenen pas echt. Het eerste traject voert je tussen hoge heuvels door. Diverse pontjes brengen je van de ene oever naar de andere. Later in de reis bieden zachtglooiende hellingen je mooie uitzichten op het prachtige landschap en de stuwen en waterwerken in de Donau. Uitrustend op één van de vele terrasjes langs de lommerrijke oevers ontmoet je fietsliefhebbers uit vele landen. Via de Wachau en het wijngebied bij Krems kom je onder meer langs het beroemde stift in Melk. Wenen, de fraaie hoofdstad van Oostenrijk, is het hoogte- en tevens eindpunt van je reis. Het gezellige centrum, de Stephansdom, de opera en de permanente kermis van het Prater nodigen je uit voor een langer verblijf.

Dag 1

Aankomst in Schärding. Als je op tijd arriveert, kan je alvast een kijkje nemen in het centrum.

Overnachting in

Schärding

Dag 2

Van Schärding naar Engelhartszell/Schlögen (43-60 km).
Je fietst langs de rivier de Inn naar Passau, waar de Inn in de Donau stroomt. Neem zeker even de tijd om het kleurrijke marktplein en de machtige Dom te bekijken. Het orgelconcert in de Dom van Passau is beroemd. Vervolgens fiets je over de zuidoever van de Donau naar Engelhartszell, waar zich het enige trappistenklooster van Oostenrijk bevindt.

Overnachting in

Engelhartszell/Schlögen

Dag 3

Van Engelhartszell/Schlögen naar Linz (51-65 km).
Je volgt het fietspad langs de Donau - vroeger was dit een jaagpad - naar de grote bocht in de Donau bij Schlögen. De dorpjes rijgen zich aaneen langs de rivier en wijzen je de weg naar Linz. Je hebt voldoende tijd om deze mooie stad te bekijken. Bezienswaardig is het Linzer slot dat hoog boven de Donau en de huizen uitsteekt.

Overnachting in

Linz

Dag 4

Van Linz naar Ardagger/Grein (57 - 65 km).
Je verlaat Linz door een recreatiegebied en fietst langs het voormalig concentratiekamp Mauthausen naar Wallsee. Nu kom je in een breed en vruchtbaar landbouwgebied. Na Ardagger fiets je over de Donaubrug en bereik je Grein. Dit schippersstadje, het begin van de Strudengau, is het einddoel van vandaag. Slot Grein ligt op een heuvel boven de stad en herbergt een scheepvaartmuseum.

Overnachting in

Grein / Ardagger

Dag 5

Van Ardagger/Grein naar Melk/Emmersdorf e.o. (54-62 km).
Tot de oude Romeinse stad Ybbs fiets je langs de zuidkant van de Donau door de Strudengau. In Ybbs ga je over de stuwdam de rivier over en kom je in de Nibelungengau. Daarin ligt ook Marbach. Op 443 meter hoogte boven de stad ligt het bedevaartsoord Maria Taferl met een mooi kerk met sierlijke torens en een heuse schatkamer. Na Marbach fiets je verder naar het stadje Melk. Het grote, barokke benediktijner klooster torent hoog boven deze plaats uit.

Overnachting in

Melk/Emmersdorf e.o.

Dag 6

Van Melk/Emmersdorf e.o. Traismauer/Tulln (54-76km).
Na Melk kom je in het bekendste Donaugebied. Je fietst over de oude Weinstrasse door de Wachau. Via een aantal typische wijndorpen als Spitz en Dürnsteim bereik je Krems. Hier steek je nogmaals de Donau over en na een blik op het fraaie Benediktijnenklooster Göttweig fiets je verder naar het overnachtingsadres van vandaag.

Overnachting in

Traismauer/Tulln

Dag 7

Van Traismauer/Tulln naar Wenen (36 tot 64 km).
Aan de vele weekendhuisjes merk je al dat je in de buurt van een grotere stad komt. Maar eerst kan je nog het augustijnerklooster Neuburg bezoeken. De route brengt je via Kahlenberg en Nußdorf het centrum van de stad Wenen binnen en eindigt vlak bij de Stephansdom. Je eventuele huurfiets lever je in in het hotel in Wenen.

Overnachting in

Wenen

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement. Als je met de bus van Wenen terug reist naar Schärding, is een extra overnachting in Schärding aan te raden, aangezien de bus pas aan het begin van de avond in Schärding arriveert.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in drie- en viersterrenhotels en Gasthöfen in de nabijheid van de Donau op kamers met douche en toilet. Een enkele keer is de accommodatie wat grootschaliger dan je wellicht van SNP gewend bent. Dan is de ligging van de accommodatie wel gunstig ten opzichte van de route.

Over de maaltijden

Je verblijft op basis van logies en ontbijt.

Duurzaamheid

De agent van SNP in Oostenrijk is gecertificeerd met het Oostenrijkse duurzaamheidslabel 'Umweltzeichen'.  Zij staat garant voor zoveel mogelijk ‘groene’ accommodaties en voertuigen als je met SNP op reis gaat.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Bagagevervoer
 • Donaucard
 • SNP reisinformatie 
 • Nederlandstalige routebeschrijving en kaartmateriaal (ontvang je ter plaatse)

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Lunches
 • Diners
 • Fietshuur (zie materiaalhuur)

Over de activiteiten

Het niveau van de tochten is licht. Je fietst grotendeels over het vlakke, verharde jaagpad langs de Donau. Je overbrugt gemiddeld 40 tot 65 km per dag. Het dag-tot-dag programma is een voorbeeld met een aantal hoogtepunten erin. Het kan zijn dat je in andere plaatsen overnacht.

Extra dagen

Je kan tijdens het arrangement overal extra nachten boeken. Wij raden je aan om zeker extra nachten in Wenen en Schärding te boeken. Er is in deze plaatsen namelijk slechts één overnachting bij het standaardarrangement inbegrepen. Als je met de bus van Wenen terugreist naar Schärding is een extra overnachting in Schärding sowieso aan te raden, aangezien de bus pas aan het begin van de avond in Schärding arriveert.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 

LET OP: Via onze eigen reisverzekeraar Europeesche Verzekeringen is het helaas niet mogelijk om een huurfiets mee te verzekeren. Kijk voor een dergelijke reisverzekering (incl. dekking bagage) bij bijvoorbeeld ANWB Verzekeringen, klik hier.

Extra's

Verlengingshotels

scharding.jpg

Hotel in Schärding (Schärding)

Barokstad Schärding is een prima start- én eindpunt van uw fietsvakantie langs de Donau. Reist u vanuit Wenen terug per bus naar Schärding, dan is een overnachting aan te raden vanwege het tijdstip van aankomst (begin van de avond).

Transfers

Transfer Wenen-Schärding per bus (vanaf € 58,- per persoon)

U kunt terugreizen van Wenen naar Schärding met de bus. Uw fiets kan gratis mee. NB: deze bus rijdt dagelijks. Vertrek uit Wenen om 14.30 uur. Reisduur ca. 4 uur.

Voorwaarden: U dient deze optionele transfer bij boeking aan ons door te geven.

Fietshuur

E-bike (vanaf € 198,- per persoon)

Uw huurfiets is een e-bike . Er zijn alleen Vivtoria unisex-modellen met een NuVinci schakelsysteem (variabele transmissie) te huur. Je kunt alleen een e-bike huren als je lichaamslengte tussen de 160 cm en 186 cm is. Voor kleinere en grotere personen zijn er helaas geen e-bikes te huur.

Voorwaarden: Aan het einde van de reis laat u de fiets achter in het hotel in Wenen. Verlenging van de fietshuur vooraf of na het arrangement is niet mogelijk. 

Toerfiets - 7 versnellingen (vanaf € 83,- per persoon)

Uw huurfiets is een unisex toerfiets met een NuVinci versnelling. Dit betekent een traploze versnelling (variabele transmissie) die vergelijkbaar is met 21 versnellingen en is uitgerust met bagagedrager en reparatiesetje. Deze huurfiets staat op de aankomstdag voor je klaar.

Voorwaarden: Aan het einde van de reis laat u de fiets achter in het hotel in Wenen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Schärding is ca. 855km. Je kan je auto gratis parkeren op het parkeerterrein van onze agent in Schärding of in een parkeergarage in Schärding (€ 10,- per dag) . Aan het einde van het arrangement reis je per trein vanuit Wenen terug naar Schärding (1x per uur, je bent ca. 3 uur onderweg). Er zijn ca. 7 treinen per dag met mogelijkheid tot fietsvervoer. Je kan ook een transfer per bus boeken, je fiets kan mee (zie transfers).

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Schärding Hbf.     07:38 - 17:01  2
Wenen Hbf.– Amsterdam CS 09:15 - 20:44 1

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

Kinderen t/m 14 jaar reizen gratis op internationale reizen via Duitsland naar Oostenrijk. Zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Om een treinreis te kunnen boeken via SNP is het downloaden van de NS International App op je mobiele telefoon een voorwaarde. SNP geeft alleen mobiele treintickets uit, die via deze App beschikbaar zijn. Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over deze App en reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Je kan dit arrangement dagelijks starten van april t/m oktober.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Donauradweg ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Ter plaatse krijg je de Donaucard. Met deze kaart krijg je korting op musea, boottochten en fietsveren.

In Slowakije is het dragen van een fietshelm buiten de bebouwde kom verplicht. Kinderen onder de 15 jaar dienen ook binnen de bebouwde kom een helm te dragen in Slowakije. In Oostenrijk geldt een helmplicht voor kinderen t/m 12 jaar. Je neemt zelf een fietshelm mee. Helmen worden ter plaatse niet verhuurd.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Graag willen we je wijzen op de volgende specifieke detailregels voor reizen naar Oostenrijk en de regels die van belang zijn voor een vakantie in dat land, op de website van het Oostenrijks verkeersbureau’s. Volg svp ook de links naar de detailinformatie!
https://www.austria.info/nl/praktische-info/coronavirus-informatie

Reisspecifieke informatie over coronamaatregelen vind je, altijd geupdate, op deze website. We raden dan ook aan die ook kort voor vertrek te checken.

Extra informatie over testen ter plaatse

 • Bij incheck in hotels, berghutten en horeca is een geldig testbewijs verplicht of bewijs van vaccinatie/ genezen. Tests ter plekke zijn gratis en er zijn ruime testmogelijkheden, o.a. bij apotheken.
 • Gasten moeten worden geregistreerd als zij langer dan 15 minuten blijven - binnen en buiten. Een negatief testresultaat moet aan het personeel worden voorgelegd. Regel svp je testresultaat vooraf aan het verblijf of bezoek; zo belast je het drukke personeel minder. De volgende tests zijn toegestaan:
  * Negatieve PCR test (geldigheidsduur: 3 dagen)
  * Negatieve antigeentest onder toezicht bij teststation, apotheek, enz. (geldigheidsduur: 2 dagen)
  * Antigeentests voor zelftesten (digitaal), geregistreerd in een app (geldigheid: 1 dag)
  * Zelftests ter plaatse zullen ook toegang verlenen. Deze test is echter alleen geldig voor het ene bezoek of de overnachting in kwestie.

Voor een verblijf in Oostenrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend.

Tolvignet
Op Oostenrijkse snelwegen heeft u een tolvignet nodig. U kunt een vignet kopen op tankstations vóór de Oostenrijkse grens. Daarnaast zijn er trajecten waar u (tevens) tol moet betalen, bv de Brennerpass en sommige lange tunnels. Voor campers zwaarder dan 3550 kg is geen vignet meer nodig. In plaats daarvan betaalt u tol door middel van kilometerheffing via een GO-box. Deze box is verkrijgbaar bij de grens. Meer informatie via www.go-maut.at.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kunt u op vertoon van uw paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Oostenrijk Donau fietsen

Oostenrijk - Donauradweg

Fietsen langs de Donau naar Wenen

Fietsvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten