a

Frankrijk - Bretagne, 8 dagen Fietsen door het Bretonse land

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs chambres d'hôtes en hotels

Fantastische tocht door het Bretonse land van grijze granieten en groene heuvels. Fiets over rustige wegen en fietspaden met zeezicht naar Le-Mont-Saint-Michel. Ga langs het estuarium van de Ranche voor een bezoek aan het schilderachtige Dinan en zeerovernest Saint Malo. Met de boot vaar je naar het Engelse Jersey om te fietsen over dit bloemeneiland. Elke avond dineer je heerlijk met verse vis, mosselen of zilte oesters.

Uniek aan deze reis

 • Bezoek Mont St. Michel
 • Fiets op Jersey (in 2021 misschien niet mogelijk)
 • Leuke stadjes
 • Sfeervolle overnachtingsplaatsen
 • Veel fietspaden
 • Verse oesters aan de kust
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Bretagne

Deze fietsvakantie kent een aangenaam ritme met twee overnachtingen per etappeplaats. Op de rustdagen kan je doen wat je wil, hoewel je de verleiding om een stukje te fietsen vermoedelijk niet kan weerstaan. Een aanzienlijk deel van de tochten gaat over vrijliggende (gravel) fietspaden, zodat je ongestoord en rustig kunt fietsen.
Vanuit Dol-de-Bretagne bezoek je uiteraard de beroemde Mont-Saint-Michel. Fraai fietsen in Frankrijk langs de Bretonse kust wordt afgewisseld met het ongerepte binnenland. Tussendoor maak je een verrassend uitje naar Kanaaleiland Jersey, dat een uitgebreid netwerk aan fietspaden kent. Door de heuvels fiets je terug naar Dol-de-Bretagne. De prachtige kathedraal in deze oude deze bisschopsstad markeert het einde van een geweldige fietsvakantie.

Dag 1

Aankomst in Mont-Dol, een bloemrijk dorpje, gelegen tegen een granietbult in het overigens vlakke land aan de Bretonse kust. Je kan een leuke wandeling maken naar de top van de Mont Dol, van waar je bij helder weer een prachtig uitzicht hebt over de polders en het heuvelachtige binnenland.

Overnachting in

Mont Dol

Dag 2

Rondrit vanuit Mont-Dol naar Le Mont-Saint-Michel (66 km, 140 m stijgen en dalen).
Via Dol-de-Bretagne fiets je over een mooie route door het glooiende achterland naar het stadje Pontorson. Via een vrij liggend fietspad peddel je ontspannen naar Le Mont-Saint-Michel, het eeuwenoude pelgrimsoord met de indrukwekkende abdij op een rots in zee. Het laatste stukje gaat per pendelbus of paardentram. De Mont is zeer toeristisch, maar zeker de moeite waard om te bezichtigen. Vervolgens fiets je over het fietspad op de Digue de la Duchesse Anne door een vlak polderlandschap naar de met slik gevulde baai bij de Chapelle St.Anne. Tot slot het binnenland weer in, terug naar het beginpunt. 

Overnachting in

Mont Dol

Dag 3

Van Mont-Dol naar St-Malo (38 km, 150m stijgen en dalen).
Vandaag een fraaie rit langs de westkant van de baai van Mont St-Michel. Al fietsend krijg je regelmatig een weids uitzicht over de zee en bij helder weer kijk je makkelijk tot aan de rots van de Le Mont-St-Michel. Onderweg kom je bij het levendige vissersdorp Cancale, bekend om zijn oesterkweek. De oesterbanken op de kust zijn te bezoeken bij laagwater en aan de kraampjes en in de restaurantjes kan je proeven van de zeevruchten. Voor een strandbezoek ben je hier aan het verkeerde adres: de stranden bestaan meestal uit keien en modder. Dan kan je beter naar de andere kant van het schiereiland. Daarvoor is eerst een pittige klim nodig, uiteraard gevolgd door een fijne afdaling, naar een goudgeel strandje. Langs de kust of over een rustig weggetje, langs mooie landhuizen, door het binnenland, bereik je de drukke, maar interessante havenstad St.Malo.

Overnachting in

St Malo

Dag 4

Rondrit op Jersey (34 km, 240m stijgen en dalen) of rustdag.
Je kan vandaag een rustdag houden in de gezellige en interessante stad St-Malo. De ommuurde historische vesting, de havens, de gezellige winkelstraatjes en de stranden zorgen dat je je niet verveelt.
Vandaag heb je echter ook de mogelijkheid om in 1 uur en 15 min naar het Britse eiland Jersey te varen en daar een fietstocht te maken. Het is vroeg opstaan als je de boot naar het eiland wilt halen. Op Jersey maak je een heerlijke rondrit over het uitgebreide netwerk van fietspaden. Wel kom je af en toe een pittig klimmetje tegen. Afhankelijk van de vaartijden keer je aan het eind van de middag of het begin van de avond terug naar St-Malo.

NB. Met name in het hoogseizoen, maar ook daarbuiten, is het aan te raden om de boot te reserveren. Klik hier voor vaartijden en om ticket te reserveren (je selecteert de route France-Jersey met de optie Foot (dus zonder Vehicle). Later kan je bij Extra's een fiets selecteren).
Wij raden je aan om je overtocht pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Overnachting in

St Malo

Dag 5

Van St-Malo naar Port Dinan (26 km, 100 m stijgen en dalen).
Met een pontje steek je over van St.Malo naar het mondaine Dinard en zakt per fiets, met de laatste zilte lucht in de longen, over een kaarsrecht, vrijliggend fietspad, af naar het zuiden. Het fietspad ligt op een oude spoorlijn en voert je afwisselend door plattelandsplaatsjes, bedrijventerreinen en stille natuur. Als de Voie Verte ten einde is, ga je verder over stille weggetjes door het licht heuvelende groene Bretonse binnenland naar het dorpje Taden met klein kasteeltje. In de huizenbouw zie je duidelijk de verwantschap tussen Bretagne en Groot-Brittannië terug; het zou ook Cornwall kunnen zijn. Via een fietspad langs het estuarium van de Rance bereik je het pittoreske Port Dinan, gelegen onder de levendige stad Dinan, met een fraai historisch centrum. Meestal overnacht je in de bovenstad, zodat je nog een kleine inspanning moet leveren je fiets door een steil straatje omhoog te duwen.
Vandaag liever niet fietsen? Vanaf Dinard gaat er in het seizoen dagelijks een boot naar Port Dinan waarop de fietsen mee kunnen.

Overnachting in

Port Dinan

Dag 6

Rondrit vanuit Dinan (49 km, 200m stijgen en dalen) of rustdag.
Het plaatsje Dinan biedt volop mogelijkheden om er een dagje door te brengen. Er zijn vele kunstateliers, winkels, restaurantjes en terrasjes. Daarnaast kan je ook een landelijke rit door de groene heuvels en akkers van het Bretonse land maken, ten zuiden van dit plaatsje. Onderweg waan je je af en toe in het Zuid Engelse Cornwall. Opvallend zijn ook de zwaar gebouwde bruingrijze granieten boeren woningen, veelal omgeven door schitterend blauwe Hortensia’s. Een groot deel van de route gaat over een jaagpad langs Canal d'Ille et Rance, een heerlijk rustig fietspad, met regelmatig sluisjes en dorpjes. Het is eenvoudig om de route in te korten.

Overnachting in

Port Dinan

Dag 7

Van Port Dinan naar Mont-Dol (44 km, 180m stijgen en 180m dalen).
Je begint ontspannen over het fietspad langs de Rance. Bij een dam, waar het enorme getijverschil zo ver landinwaarts opvalt, zul je even op de pedalen moeten om het dal uit te klimmen. Door het glooiende boerenland fiets je naar het oude stadje Dol-de-Bretagne, waarbij je de Menhir du Champ-Dolent van 9,50 meter hoog kunt bekijken. In Dol-de-Bretagne staat de prachtige kathedraal, gewijd aan St. Samson, één van de zeven Bretonse heiligen. In de Grand Rue des Stuarts zie je een aantal prachtige oude huizen uit de 12e en 13e eeuw, die aantonen hoe rijk deze bisschopsstad ooit was. Het is dan niet meer ver naar Mont-Dol en is de ronde door Bretagne helaas ten einde.

Overnachting in

Mont Dol

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De overnachtingsplekken tijdens deze fietsvakantie zijn met zorg uitgekozen en zeer afwisselend gelegen. In het rustige dorpje Mont-Dol overnacht je in een fraaie chambres d'hotes met mooie tuin. In de drukke havenplaats St.Malo verblijf je in een goed stadshotel in de historische binnenstad. Tot slot is er een prettig onderkomen in de levendige stad Dinan. Uiteraard hebben alle kamers een privé badkamer.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een ontbijt klaar. Voor de lunch koop je onderweg eea. in of je zoekt een terrasje op. 's Avonds kun je in een restaurant naar keuze gaan eten. Uiteraard staan er veel visgerechten en 'fruits de mer' op het menu.

Inbegrepen

 • 7 overnachtingen 
 • 7x ontbijt
 • Bagagevervoer
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Veerboot naar Jersey (ca. €80 p.p. afh. van seizoen)
 • Fietshuur (zie materiaalhuur)

Over de activiteiten

We hebben onze best gedaan de routes zoveel mogelijk over rustige asfaltweggetjes en vrijliggende (gravel) fietspaden te leiden, zodat je ontspannen kunt fietsen. De fietspaden gaan over dijken, oude spoorlijnen en jaagpaden, allemaal nagenoeg vlak. De kleine, stille weggetjes door het boerenland kennen echter wel de nodige korte klimmetjes.
In de overnachtingsplaatsen en onderweg is veel te zien en te ontdekken. Met behulp van de kaart kan je de beschreven routes makkelijk langer maken of inkorten.

Extra dagen

Je kan overal een extra dag boeken bij dit arrangement. Een aanrader is St. Malo, een fraai vestingstadje. Als je hier een extra dag boekt, kan je rustig bijkomen van het uitstapje naar Jersey en heb je alle tijd om de stad te bezichtigen.

Eventueel kan je ook een hotelovernachting op Jersey bijboeken. Dit zal dan zijn tussen de 2 nachten in St.Malo. Je zult dan zelf wat spullen voor de overnachting mee moeten nemen (er is geen bagagevervoer), de rest kan je in het hotel in St.Malo stallen.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 

LET OP: Via onze eigen reisverzekeraar Europeesche Verzekeringen is het helaas niet mogelijk om een huurfiets mee te verzekeren. Kijk voor een dergelijke reisverzekering (incl. dekking bagage) bij bijvoorbeeld ANWB Verzekeringen, klik hier.

Extra's

Verlengingshotels

The Runnymede Hotel (St. Helier - Jersey)

Fraai hotel in Edwardian Style in St.Helier op Jersey, niet ver van de haven. Het hotel heeft een mooie tuin en een goed restaurant.

 

Fietshuur

Hybride fiets

U kunt voor deze reis een prima fiets bij ons huren. Uw huurfiets is een hybride met 21 versnellingen en is uitgerust met een bagagedrager, achtertas, stuurtas, helm, fietspomp en reparatiesetje.

e-bike

U kunt bij deze reis ook een e-bike, een fiets met elektrische trapondersteuning huren. Deze e-bike beschikt over 7 versnellingen en is uitgerust met pomp, slot, bagagedrager met tas, reparatiesetje en helm.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Mont Dol is ca. 915 km. Je kan je auto gratis parkeren bij de eerste accommodatie, waar je ook weer terugkeert.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Dol-de-Bretagne.

Vanaf station Dol-de-Bretagne reis je per taxi (10 minuten) naar Mont Dol en op het eind van de reis van Mont Dol per taxi terug naar het station.

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
In de richting van de Alpen en Valence/Avignon zijn er echter ook verbindingen (met name in de zomer) die vanuit Brussel om Parijs heen gaan, zodat je niet met de metro de stad hoeft te doorkruisen. Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.
NB. Eigen fietsen kunnen niet mee in de hogesnelheidstrein naar Frankrijk. Je kunt via SNP een huurfiets reserveren.

Dit arrangement kan je starten van half april tot eind oktober. Je kan elke dag van de week beginnen. Bij start op zaterdag in het hoogseizoen kan het erg druk zijn op Mont-Saint-Michel op dag 2 (zondag).

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Bretagne ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

We raden jullie aan om een fietshelm te dragen. Voor kinderen jonger dan 12 jaar is dit sinds maart 2017 in Frankrijk verplicht! Bij fietshuur krijgen kinderen gratis helmen aangeleverd. Als je eigen fietsen meeneemt, dien je ook zelf voor deze helmen te zorgen. Het is aan te raden om eigen fietshelmen mee te nemen, ook vanwege de hygiëne en pasvorm. Houd er rekening mee dat kinderen die geen fietshelm dragen een flinke boete riskeren van €90,-.

Het is nog niet duidelijk hoe de situatie in 2022 zal zijn mbt Jersey. Of de veerboot van St.Malo naar Jersey weer normaal vaart, of iedereen welkom is op Jersey en of we daar een optionele extra nacht kunnen boeken. Dat laatste bieden we daarom voorlopig niet aan. Mocht de boot naar Jersey onverhoopt niet varen dan kun je bv. een mooie strandwandeling maken en daarna het bijzondere stadje St.Malo bezoeken.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

a

Frankrijk - Bretagne

Fietsen door het Bretonse land

Fietsvakantie langs chambres d'hôtes en hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 701 klanten