Sri Lanka Little Adam's Peak

Sri Lanka Dé safaribestemming van Azië

Na een periode van politieke onrust en coronamalheur, is Sri Lanka hard op weg om zijn reputatie als een van de meest populaire vakantiebestemmingen van Azië te heroveren. Logisch, want dit compacte land biedt alles. Een wereld van antieke tempels en stoepa’s, oude koningssteden en koloniale gebouwen. Maar ook uiteenlopende landschappen waar je prima kunt wandelen in de highlands, fietsen door dorpjes en rijstvelden en genieten van een ongekende schare aan wildlife in de natuurparken.

 

Bekijk al onze reizen naar Sri Lanka

Welkom in Azië

‘Ayubowan’. Mijn chauffeur Roschen Kennath vouwt de handen voor de borst, maakt een lichte buiging en met een ontmantelende glimlach heet hij me welkom in Sri Lanka. We verlaten het kleine vliegveld en even later loodst hij me professioneel door het verkeer van de megapool Colombo. Het is spitsuur, maar eigenlijk is het altijd spitsuur op de wegen van Colombo. Hier geldt het recht van de sterkste in het verkeer. Een motor heeft voorrang op een fiets, een tuktuk op een motor. Een auto duwt een tuktuk aan de kant en voor een bus of vrachtwagen maakt iedereen ruim baan. Het rijdt links, of rechts, het krioelt, nee, zelf rijden is geen optie. Roschen slaat uit geloofsovertuiging bij iedere tempel een kruisje. Ik bij ieder kruispunt. Het lijkt of de Sri Lankanen een speciale verkeersmotoriek hebben ontwikkeld. Ongeschonden bewegen de voertuigen langs elkaar heen in een eindeloze dans. Als een vlucht spreeuwen waarvan de vleugels elkaar net niet raken. Welkom in Azië!

De culturele driehoek

Sri Lanka kent een zeer oude beschaving. De erfenis van duizenden jaren heerschappij is terug te vinden in de oude koningssteden Anuradhapura, Polonnaruwa, Sigiriya en Kandy, de culturele driehoek. Kleurige tempels waar fruit en bloemen worden geofferd aan Boeddha. Massieve stoepa’s waar pelgrims prevelend op blote voeten ronddwalen. Mysterieuze Bodhi bomen, zaailingen van de oorspronkelijke boom waaronder Boeddha 2.500 jaar geleden tot verlichting kwam. Muren met restanten van fresco’s en beeltenissen in reliëf. Ruïnes van hemelburchten en paleizen, in gele kalksteen en rode baksteen. Na de Singalese en Tamil koningen kwamen de Portugese, Nederlandse en Britse overheersers, op zoek naar grondstoffen en specerijen. Zij legden spoorlijnen aan, bouwden forten, bevorderden de landbouw door aanleg van irrigatiewerken en maakten van Ceylon de beste theeleverancier ter wereld. Sinds 1948 vaart Sri Lanka haar eigen onafhankelijke koers. 

Op safari

Hari hari’, okee, okee. De prijs is afgesproken, we kunnen vertrekken. Ik spring samen met Danushk, mijn ‘tracker’, achter op de jeep. Zes comfortabele autostoelen in de laadbak gemonteerd en een canvas zeil tegen de brandende zon. Het is midden september. Een goede tijd om olifanten te zien in Kaudulla National Park, nabij Habarana. De zon staat al laag als we ons positioneren op een grote open vlakte nabij een meer, gelijk de savanne in Afrika. Dan klinken machtige oergeluiden uit het struikgewas. Nu de temperatuur omlaag gaat verlaten de olifanten de schaduw van het bos. Van alle kanten zien we groepjes tevoorschijn komen. Veelal dames met jongen, en een enkele ‘tusker’, een jongeman met slagtanden. Even later tel ik 150 beesten, genietend van de verkoeling van het water. Het doet zichtbaar goed. Er wordt luid getrompetterd, baldadig met water gesmeten, en robbertjes gevochten. Totdat een grote dame, blijkbaar de matriarch, het water verlaat en terugsloft naar het bos. Iedereen verlaat nu de poel en de rust keert terug op de Sri Lankaanse savanne.

 Sri Lanka is een van de beste plaatsen in Azië om wild te zien en het 'safari' gevoel te krijgen. Naast olifanten zag ik luipaarden, hertachtigen, buffels,  jakhalzen, apen, beren, krokodillen en talrijke vogelsoorten. De geïsoleerde ligging ten opzichte van het vasteland, de overvloedige regenval in twee diagonaal verlopende moessons en de grote hoogteverschillen van 0 tot 2.500 meter, hebben gezorgd voor een variatie in klimaat en biodiversiteit die je eerder bij een compleet continent verwacht.

Al sinds de eerste koningen wordt de natuur beschermd. Zo werd in de derde eeuw voor Christus Mihintale Reserve opzij gezet, ‘s werelds eerste reservaat. Het land kent nu vele beschermde natuurparken waarvan Wilpattu, Kaudulla, Minneriya, Uda Walawe, Yala en Sinharaja de bekendste zijn. In totaal is zo’n 25 % van het land beschermd. Dat is hoger dan in ieder ander Aziatisch land.

Wandelen in de Highlands

Vanuit Kandy neem ik de trein naar Nanu Oya. De trein zwoegt, kraakt en piept op haar klim van 500 naar ruim 1.600 meter hoogte. Het levert een unieke kijk op van het Sri Lankaanse platteland. Nederzettingen langs het spoor, omgeven door palmbomen en rijstvelden. Steile theeplantages met donker getinte Tamil vrouwen onder een nimmer aflatende regenval. Bergtoppen in nevelen gehuld. Ik ben op weg naar Nuwara Eliya, met 1.865 meter het hoogste stadje van het land. Hier reiken de bergen tot ruim 2.500 meter waardoor het zo’n 15 graden koeler is dan in het laagland. De 18-de eeuwse Britse kolonisten zochten graag de koelte op van de highlands en lieten er kerken, hotels en buitenhuizen in Victoriaanse stijl na. Met de introductie van de theeplant in 1867 door James Taylor werd het landschap van de hooglanden ‘redesigned’ tot een lappendeken van theeplantages.

Het verkoelende hoogland bij Nuwara en Ella biedt nog steeds de beste mogelijkheden voor een fijne wandeling. Het is nog donker als om 5.00 uur mijn wekker afgaat. Een kopje thee (met melk en suiker natuurlijk) helpt me op weg. We rijden door een duister en nat Nuwara naar het Horton Plains National Park, een hoog plateau op zo’n 2.100-2.300 m hoogte. In alle stilte (wat een genot!) wandel ik door open tussock-grasland en stukjes nevelwoud.  Laaghangende wolken scheren voorbij als in een versnelde film. Het gekloek van duizenden kikkertjes klinkt magisch, als druppelend water. Ik bereik World’s End, de mythische naam van een uitzichtpunt boven een 800 m diepe afgrond.

Fietsen in Sri Lanka

Je kunt het land op vele manieren doorkruisen maar per fiets levert waarschijnlijk de meest unieke ervaring op. Tijdens mijn reis fietst ook een SNP-groep dwars door het land. Ik ontmoet hen nabij Polonnaruwa in de tuin van het hotel. Ik zie een groep mensen die moe zijn van de dagtocht maar toch twinkelen de ogen van energie. ‘Natuurlijk was het heet, 30 graden in de schaduw. Accepteren en verder niet meer aan denken’, zegt John, de oudste deelnemer. Ik vraag bezorgd of het voor niemand te zwaar is. ‘We zijn samen een avontuur aangegaan, en samen zullen we het afmaken’ aldus Andrea. Wat maakt de fietstocht zo bijzonder? ‘Je volgt niet de drukke hoofdwegen van A naar B die alle toeristen volgen, maar we duiken de kleinste weggetjes in, door een heel landelijke omgeving. We worden in elk dorp binnengehaald, kopen bananen bij een stalletje en worden uitgezwaaid door lachende kinderen. Iedere dag een avontuur. Dat is het echte Sri Lanka’ vertelt Hetty. Ik heb diep respect voor deze groep avonturiers.

Big Game & Mahoora Tented Camps

Nandakumara, de camp manager, staat me op te wachten bij het tempelcomplex van Kataragama. Het laatste stukje om het kampement te bereiken doen we met zijn jeep. Als de zware Toyota motor stil valt op het terrein hoor ik alleen nog maar het gekwetter van vogels, en voel de hete adem van de savannewind op mijn huid. 

Ik krijg mijn safaritent toegewezen. Hierin een echt bed met klamboe en ventilator, verlichting, een wasbak, wc en zelfs een douche! Dit gaat boven alle verwachtingen. Dit is …..‘out of Africa’ …...Na een verkwikkende douche stap ik de donkere avond in. De temperatuur is gezakt tot een aangenaam niveau. Fakkels wijzen me de weg naar een gedekt tafeltje voor twee. Super-romantisch …..maar helaas ben ik hier niet met mijn vrouw, maar met Anuruddha, de baas van het agentschap waarmee ik samen werk. We moeten beiden erg lachen om de situatie. Wat een geweldige plek onder de sterren om een laatste maal te genieten van de overheerlijke Sri Lankaanse keuken. We krijgen een smaakvolle ei- en zoete maïs soep, gevolgd door een combi van ambarella curry, dhal curry en een visje, begeleid door knisperende papadan, mango chutney en wilde rijst. Ik weet nu al dat ik Sri Lanka zal gaan missen….

Door: Frank Maas