412010banner

Italië - Südtirol - Dolomieten, 5 dagen Korte kennismaking met Fanes-Sennes

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Minitrek langs twee berghutten

Korte trektocht over het Sennes- en Fanesmassief, centraal gelegen in de Dolomieten. Geniet tijdens het wandelen van de overweldigende natuur in het Parco Naturale en overnacht in schitterend gelegen, sfeervolle berghutten op een eigen of een meerpersoonskamer. Je hebt elke dag de keuze tussen een korte en lange wandeling en daarmee is deze reis prima geschikt voor volwassen en jeugdige bergwandelaars. De wandelingen gaan over goede paden en zijn niet bijzonder lang of zwaar. Bovendien wordt je bagage tijdens de trektocht vervoerd. En elke dag kun je genieten van een heerlijke Italiaanse maaltijd!

Uniek aan deze reis

 • Korte huttentocht in ongerept Parco Naturale
 • Je bagage wordt vervoerd
 • Lekker pasta's om bij te tanken
 • Overnacht in sfeervolle berghutten
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Italië - Südtirol - Dolomieten

 In het kort ziet het programma er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst Rifugio Pederü, wandeling naar Fodara Vedla / Sennes Plateau, overnachting in Fodara Vedla / Sennes
 • Dag 2: rondwandeling Sennes Plateau, overnachting in Fodara Vedla / Sennes
 • Dag 3: wandelen naar Fanes Plateau, overnachting in een berghut op het Fanes Plateau
 • Dag 4: rondwandeling vanuit Fanes, overnachting in een berghut op het Fanes Plateau
 • Dag 5: wandeling naar Pederü, einde arrangement

Het schitterende Parco Naturale Fanes-Sennes is een van de grootste natuurreservaten van Europa, waar je diersoorten als bergmarmotten, gemzen en de in Europa zeldzaam geworden steenbok kunt tegenkomen. De verscheidenheid aan planten is overweldigend: vele orchideeën, monnikskappen, gentianen en lelies. Maar wat je het meest zal bijblijven tijdens deze Dolomieten vakantie, is het contrast tussen het felle groen van bos en alpenweiden en het lichte grijs van de enorme rotswanden, een speciale combinatie die je alleen hier aantreft. Tel daarbij de zuidelijke zon, romige cappuccino en Italiaanse maaltijden, en je hebt de perfecte korte bergwandelvakantie.

Dag 1

Vanuit St.Vigilio in Marebbe rijd je het Valle di Rudo in naar Rifugio Pederü op 1550m. Bij het restaurant aan het eind van de weg, geef je de bagage af en begin je aan de wandeling. Over een goed te belopen pad klim je naar het almdorp Fodara Vedla of naar het Sennes Plateau. Je overnacht in een berghut op ongeveer 2000 m hoogte.
Wandeling: 3-5 km, 485 m stijgen, 2-3 uur lopen.

Overnachting in

Fodara Vedla / Sennes

Dag 2

Je maakt vandaag een korte rondwandeling over de almen op het Sennes Plateau. Je bent voortdurend omringd door ruige bergpieken. Ervaren bergwandelaars kunnen als extraatje de Muntejela de Sennes (2787 m) beklimmen. Het uitzicht vanaf deze berg is onovertroffen. Als alternatief is het ook mogelijk om over de Alta Via Dolomiti naar de Rifugio Biella (Seekofelhütte) te lopen en de Seekofel, van net boven de 2800 m, te beklimmen.
Wandeling: 7 - 12 km, 250 - 400 m stijgen en dalen, 2.5 - 4 uur. Bij beklimming van de Muntejela de Senes komt hier 400 m stijgen en dalen en 4 km bij.

Overnachting in

Fodara Vedla / Sennes

Dag 3

Je kunt vandaag kiezen tussen een korte en een lange variant van de route. De lange variant begint met een hoogtepad, de Alta Via Dolomiti, waarbij je ongeveer op dezelfde hoogte blijft wandelen tot aan Lago de Foses. Dan volgt een steile afdaling die je in de lieflijke Valon Scuro brengt. Bij de korte variant - aan te raden voor gezinnen - daal je vanaf Sennes over een breed pad geleidelijk af in de Valon Scuro. Aan de andere kant van deze vallei klim je weer omhoog naar het Lago Le Casun en dan verder naar Fodara Vedla, een pittoresk almdorpje en een mooie plaats voor een pauze. Vervolgens daal je af naar de Pederuhütte, waar je je huttentocht gisteren begonnen bent. Na een laatste klim bereik je aan het einde van de middag het Fanes Plateau en de hut.
Wandeling: 18-20 km, 850 m stijgen en 950 m dalen, 8 uur lopen. Korte variant 15 km, hoogteverschil ongeveer hetzelfde, 7 uur lopen.

Overnachting in

een berghut op het Fanes Plateau

Dag 4

Vandaag maak je een mooie wandeling over het indrukwekkende kalkmassief naar de Ju dla Crusc (2612 m) met als mogelijk extraatje de Kreuzkofel van 2907 m. Hier sta je bovenaan een immense, loodrechte rotswand die de rand van het Fanes-plateau vormt en je kijkt uit over de hele Dolomieten en het Val Badia in de diepte (op 1300 m).
Wandeling naar L’Ciaval: 15 km, 900 m stijgen en dalen, 8 uur lopen.

Wandel je met je gezin of wil je het vandaag wat rustiger aan doen, dan zijn er vele andere, kortere mogelijkheden voor een rondwandeling. De Fanes Hut is het uitgangspunt voor de tochten over het ruige kalkplateau met zijn vele kalkrichels, bergstroompjes, gemzen, alpenmarmotten, bergdennen en edelweiss. De vele goed gemarkeerde wandelpaden brengen je aan de voet van Dolomietenreuzen zoals de Sassodella Nove en de Col Bechei. Je ziet op een aantal plekken nog de schuilhutten van soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Na de wandelingen is het heerlijk nagenieten op het zonnige terras van de hut.

Je kunt kiezen uit de volgende door ons beschreven routes: 

 • Wandeling naar de voet van de Col Bechei, 6 km, 500 m stijgen en dalen, 3 uur.
 • Wandeling naar de almen van de Gran Fanes, 5 km, 100 m stijgen en dalen, 3 uur.
 • Wandeling naar het blokkenveld van Gran Majarei, 10 km, 200 m stijgen en dalen, 4 uur.
 • Wandeling naar de Sant Antone pas, 6 km, 400 m stijgen en dalen, 5 uur.

De wandelingen zijn onderling te combineren.

Overnachting in

een berghut op het Fanes Plateau

Dag 5

Na het ontbijt wandel je naar Pederü waar je auto staat. Wandeling: 6 km, 500 m dalen, 2 uur.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in luxe berghutten die schitterend gelegen zijn op ca. 2000 tot 2100 m hoogte, met zicht op fraaie Dolomietentoppen. Je kunt kiezen tussen een meerpersoonskamer (8-18 personen) en een privékamer. Bij overnachting op een meerpersoonskamer dien je een eigen lakenzak en handdoek meenemen (er zijn wel dekbedden en kussens aanwezig). Douche en WC zijn meestal op de gang.

NB. Vanwege het beperkte aantal privé-kamers in de onderkomens, kan het met name in het hoogseizoen voorkomen dat we die niet meer voor je kunnen reserveren. In overleg boeken we dan een meerpersoonskamer.

Over de maaltijden

Elke dag begint met een stevig ontbijt. Op dag 2 t/m 5 krijg je een lunchpakket mee. In beide hutten zijn ook de diners inbegrepen. Het avondeten in de gezellige hutten is zeer goed te noemen.
In de hutten zijn wel versnaperingen te krijgen, maar we raden aan bijvoorbeeld wat mueslirepen en noten mee te nemen voor een tussendoortje.

Inbegrepen

 • 4 overnachtingen
 • 4 x ontbijt
 • 4 x lunchpakket
 • 4 x diner
 • bagagevervoer
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven en verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (ca. EUR 1,50 pppn)

Over de activiteiten

Je volgt voornamelijk rood-wit gemarkeerde wandelroutes. Deze routes voeren over gravelwegen, berg- en wandelpaden. De routes hebben behoorlijke hoogteverschillen, maar zijn probleemloos te lopen. Op enkele dagen kun je eventueel een top beklimmen. Dit zijn uiteraard lastigere paadjes, die alleen geschikt zijn voor ervaren bergwandelaars. Je bagage wordt vervoerd.

Geschikt voor kinderen

De reis is geschikt voor kinderen vanaf ca. 8 jaar mits je op dag 2 voor de korte variant van de wandeling van Sennes naar Fanes kiest.

Extra dagen

Je kunt in beide hutten extra nachten boeken. Met name vanuit Fanes zijn meerdere extra wandelingen te maken. 

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand van Utrecht naar het wandelgebied is ca. 1000 km. Bij de Pederü Hut is voldoende parkeergelegenheid.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retour Brunico/Bruneck . 

Je kan zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.  

Brunico/Bruneck is ook per dagtrein te bereiken maar deze komt te laat aan in Brunico om nog door te kunnen reizen naar Pederü.

Vanaf station Brunico/Bruneck reis je per lokale bus naar San Vigilio / St. Vigil (ca. 1 uur). Vanaf hier neem je in juli de bus (ca. 20 min.) naar de Pederü hut, in de andere maanden moet je een taxi nemen.
Klik hier voor de dienstregeling van de bus van Brunico naar San Vigilio (lijn 460 + 461, overstappen in Zwischenwasser) en San Vigilio - Pederë (lijn 462).

Je kunt dit arrangement boeken in de periode van begin juni tot begin oktober. Tot begin juli kun je te maken krijgen met losse sneeuwvelden op de route. In augustus is het vrij druk in de Dolomieten. I.v.m. de populariteit van de berghutten raden we aan bijtijds te boeken. Geef bij boeking voor met name de periode van de schoolvakantie meteen evt. alternatieve startdata door.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Sennes Fanes ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Neem in ieder geval het volgende mee op reis:

 • goede wandelschoenen
 • regenkleding
 • kompas is niet noodzakelijk, wel handig
 • bij overnachting op meerpersoonskamer: lakenzak en kussensloop
 • slippers of sloffen voor in de berghutten
 • handdoek
 • thermosfles voor koffie/thee onderweg
 • snacks, bv. mueslirepen
 • evt: wandelstokken
 • evt. gamaschen (bij sneeuw, vroeg in het seizoen)

Ga je binnenkort op reis naar Italië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/italie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/italie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen vaak contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP. 
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Zie verder voor een algemeen advies de website van het LCR of ITG,

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Italië - Südtirol - Dolomieten

Korte kennismaking met Fanes-Sennes

Minitrek langs twee berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.