Italië - Te voet over de Alpen, etappe 3, 8 dagen De Dolomieten

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs berghutten en hotels

Zu Fuss über die Alpen. Der Traumpfad von München nach Venedig. Ludwig Grasslers klassieker beschrijft een aaneengesloten wandelroute dwars over de Alpen. SNP zet het transalpiene kroonjuweel in de etalage. In vier etappes van München naar Venetië. Een adembenemende oversteek. En meer dan dat. “Das ist Ausdruck eines Lebensgefühls”. Ruim vierhonderd kilometer bergpad met in totaal ruim achttien kilometer stijging en daling in vier weken tijd, met uitschieters tot drieduizend meter hoogte.

Uniek aan deze reis

  • Deels met bagagevervoer
  • In 4 etappes te voet de Alpen over
  • Onderlangs de gletsjer van de Marmolada
  • Over de mooiste kalksteenplateau's van de Dolomieten
Zwaarte
Comfort

Artikel | Top 10 kuitenbijters

Jammerende kuiten, zweet op de rug en het hart snel kloppend. Deze reis is één van de 10 pittige groepswandelreizen waarbij je soms best een beetje moet doorbijten. Maar het uitzicht is altijd weer de perfecte beloning. Lees verder...

Dag tot dag

Italië - Te voet over de Alpen, etappe 3

Een langeafstandswandeling nur für konditionsstarke Wanderer? Welnee! Natuurlijk, een ononderbroken transalpiene overschrijding is wel degelijk realiseerbaar, een onvergetelijke ervaring bovendien. SNP heeft het traject verdeeld in vier weeketappes, die ieder afzonderlijk een berggebied doorkruisen. De indeling is modulair: elke etappe staat op zichzelf en is naar believen te combineren. Overwegend goed gemarkeerde wandelpaden voeren door het berglandschap. Plaatselijke kabelbanen nemen de wandelaar soms op sleeptouw om de beenspieren te ontlasten. Misschien belangrijker: SNP vervoert waar mogelijk de bagage. Minder zwoegen, meer ongecompliceerd genieten.
In vier etappes over de Alpen van München naar Venetië. Twee werelden, verbonden door een grillig, transalpien wandelpad. Van noord naar zuidoost. Van land naar zee. Van geordendheid naar zwierigheid. Aanzienlijke culturele en klimatologische verschillen tussen Duitsland en Oostenrijk enerzijds en het aangrenzende Italië anderzijds wijzen op een geografische barrière. Een blik op de kaart verheldert: niet minder dan vijf bergmassieven scheiden de hoofdstad van de deelstaat Beieren van de stad in het water aan de Adriatische zee. Karwendel, Tuxer Alpen, Zillertaler Alpen, Dolomieten en Alpi Bellunesi vormen een natuurlijke buffer. De transalpiene wandelaar is getuige van vele landschappelijke, culturele en klimatologische transformaties. Een wereld van contrasten.

Etappe 3:

Dolomieten
De eerste twee lange Dolomietenetappes, te beginnen in Niedervintl, voeren over alpenweiden en bergruggen met uitzicht op de Peitlerkofel. Dan komt het even bizarre als indrukwekkende rotslandschap in beeld dat de Dolomieten karakteriseert. De finale beklimming van de Forcella Niva (2740 m) vereist eenvoudig klauterwerk. Het landschap verruigt bij de beklimming van het Sellamassief. De loodrechte kalkwanden van de Dolomietenreuzen bepalen hier het landschap. Tijdens de afdaling trekt de indrukwekkende Marmolada, 'de koningin van de Dolomieten', onverminderd de aandacht.

Dag 1

Aankomst in Brixen in Südtirol, gelegen in het diepe Eisacktal. Hier brengen we onze eerste nacht door in een hotel.

Overnachting in

Brixen

Dag 2

In een klein half uur worden we per bus naar het begin van de eerste wandeling gebracht: het dorp Niedervintl in het brede Pustertal. De eerste wandeling van deze derde etappe is niet lang, maar wel voortdurend stijgend en daarom toch behoorlijk pittig. We doen het rustig aan, om de benen aan het klimmen te laten wennen. We klimmen in het Rodeneckwald tegen de steile en dicht beboste flank van het Pustertal omhoog.Onderweg kunnen we snoepen van bosbessen, frambozen en bosaardbeitjes. Als we de Leachenalm bereiken wordt het pad minder steil, maar het blijft onverminderd omhoog gaan en als we de Ronerhütte bereikt hebben, hebben we al zo’n 1000 meter gestegen. Het meeste klimmen is achter de rug en het pad volgt nu min of meer de hoogtelijn. We wandelen over de Lüseralm en dan ontvouwt zich een prachtig panorama van de eerste Dolomietentoppen, met onder andere de markante Peitlerkofel. Door een open landschap van almen en zomerboerderijen wandelen we relaxt naar de Kreuzwiesenhütte (1925m).

Wandeling: 15km, 5 uur, 1200m stijgen

Overnachting in

Kreuzwiesenhütte

Dag 3

Tijdens de lange wandeling van vandaag blijven we de hele dag op hoogte en genieten we voortdurend van mooie vergezichten. Terwijl we, steeds op en neer, door een vriendelijk landschap van almen en bergweides wandelen, richten we onze blik op de markante Peitlerkofel, waar we aan het eind van de dag vlak langs lopen. 's Ochtends klimmen we eerst over een mooi pad naar de grastoppen van Campill (2190m), Jakobsstöckl en Glitterjoch en dalen daarna af naar de Turnaretschhütte. Van daar gaat het weer omhoog naar het Lüsnerjoch en dan wandelen we op hoogte en in het gezelschap van vele notenkrakers door het hellingbos van de Maurerberg naar de Maurerberghütte. Vervolgens zetten we koers naar het Würzjoch, een geliefde bergpas bij wielrenners, motorrijders en dagjesmensen. Boven het parkachtige landschap verheft zich hier de machtige noordwand van de Peitlerkofel, 900 meter hoog. Over een goed pad beklimmen we de steile puinhelling naar de Peitlerscharte (2361m) en betreden het natuurpark Puez-Geisler, waar gras plaats maakt voor steen. Het is nu nog drie kwartier lopen naar de Schlüterhütte (2297m).

Wandeling: 21km, 8,5 uur, 1000m stijgen en 600m dalen

Overnachting in

Rifugio Genova/Schlüterhütte

Dag 4

Vandaag opnieuw een lange wandeling, dit keer door de bergen van Geisler en Puez. Weer blijven we grotendeels op hoogte en gaat het steeds bergop-bergaf: ‘Scharten’ en ‘Jochen’ rijgen zich aaneen. Soms is het pad hoogtevreesgevoelig. Onderweg hebben we goede kans gemzen te zien, bijvoorbeeld direct boven de Schlüterhut, bij het Bronsoi Joch. Voor ons ligt het imposante Puezmassief, met zijn indrukwekkende, uit dolomiet bestaande wand. We wandelen onderlangs de Wasserkofel, en via een fraaie kaar en een steile maar gemakkelijk te beklimmen puinheling bereiken we Forcella de la Roa. Anders dan de meeste wandelaars dalen we hier een stuk af in het met enorme puinblokken gevulde Val Roa. Rechts van ons zien we de witte rotstorens van de Geislergruppe. Via een kort en pittig klimmetje met staalkabels bereiken we de volgende pas: Forcella Sieles. Hoog boven het Langental met in de diepte de plaats Wolkenstein bereiken we daarna de Puezhütte, een mooie rustplek. Over een hoogvlakte vol puin en steen wandelen we via het kleine Crespeinameer naar het gelijknamige Joch. De laatste afdaling naar de Passo Gardena, ofwel het Grödnerjoch, voert door een prachtig landschap met bizarre rotsformaties.

Wandeling: 20km, 8 uur, 1000m stijgen en 1150m dalen

Overnachting in

een berghotel op het Grödnerjoch

Dag 5

We pakken wat extra bagage voor de nacht in de hooggelegen Rifugio Boè in onze rugzak en beginnen aan een korte maar inspannende en spectaculaire wandeling door hoogalpien terrein. We betreden het ongenaakbare Sellamassief met zijn afgeplatte top en loodrechte wanden. We overwinnen steile puinhellingen en sommige stukken pad zijn met staalkabels gezekerd. Vanaf de levendige Passo Gardena gaat het al gauw steil omhoog, eerst over het puin aan de voet van de Sass de Luesa en dan door de nauwe en met loodrechte wanden omgeven kloof Val Settus. Onze inspanning wordt beloond met een pauze bij de Pisciadùhütte, een geliefde uitvalsbasis voor rotsklimmers. Langs het verstilde Verde-meertje gaat het verder omhoog in een wereld van wind, steen en schaduw, door een volgende met puin gevulde kloof, Val de Tita, naar het Bamberger Sattel (2815m). Vandaar gaat het via een winderig plateau en een korte afdaling eenvoudig omhoog naar de 2908m hoge Zwischenkofel, vanwaar we een prachtig zicht over het diepe Val di Mesdi, het Middagdal, hebben. Even verderop zien we het doel van vandaag liggen: de Boèhütte (2871m) onder de gelijknamige top. Vanuit deze hut is de 3152 meter hoge Piz Boè te beklimmen, een van de gemakkelijker te bedwingen drieduizenders van de Dolomieten. Vannacht slapen we op grote hoogte, te midden van een overweldigende bergwereld! 

Wandeling: 6 km, 4,5 uur, 900m stijgen en 150m dalen

Overnachting in

Rifugio Boè

Dag 6

We vervolgen onze tocht door het maanlandschap van het plateau van het Sellamassief en via een gemakkelijk pad bereiken we hut van Forcella Pordoi. Terug werpen we nog een blik op de piramidevormige Piz Boè voordat we afdalen naar de Passo di Pordoi. Concentratie in de steile, met puin gevulde ‘Scharte’ is vereist! In het zuidoosten verheft zich het besneeuwde massief van de Marmolada, maar eerst zijn we voor even weer in de bewoonde wereld van auto’s, touringcars, motoren en wielrenners. We klimmen weer uit de drukte, om vervolgens aan een van de mooiste ‘Panoramawege’ van de Dolomieten te beginnen: de Viel del Pan (de Broodweg) die hoog over de flank van de Sasso del Cappello voert. Deze oude, vulkanische bergkam toont fraaie kussenlava’s én een adembenemend panorama op en rondom de Marmolada, die Königin der Dolomiten. De wandeling eindigt met een steile afdaling door een zee van bloemen naar de oever van het stuwmeer Lago di Fedaia, waaraan de Rifugio E. Castiglioni ligt, waar we vannacht slapen.

Wandeling: 12km, 5,5 uur, 200m stijgen en 1050m dalen

Overnachting in

Rifugio E. Castiglioni

Dag 7

We laten de hoogste toppen van de Dolomieten achter ons. De laatste wandeling van de derde etappe van onze transalpiene tocht voert ons naar Rocca Pietore. Eerst wandelen we onderlangs het Marmoladamassief langs het stuwmeer naar Passo di Fedaia. Daar proberen we de liften en de asfaltweg zoveel mogelijk te mijden, om vervolgens over een amper belopen pad op de steile grashellingen van de Crepe Rosse naar de Sass de Roi te wandelen. Op de kam zien we misschien steenbokken en genieten we in elk geval van prachtige vergezichten over de verlaten vallei van Davedin en het bewoonde hoofddal Val Pettorina. Via Migogn (2384m) en Pala de Mez (2340m) komen we bij de allerlaatste afdaling van onze tocht: eerst steil zigzaggend door het bos naar Ronc en vandaar over een steeds geleidelijker dalend en breder wordend bospad naar Rocca Pietore. Ineens zijn we weer in de bewoonde wereld. De bus pikt ons op en brengt ons naar Bolzano, waar we dineren in het prachtige oude centrum en overnachten in een goed hotel pal naast het station.

Wandeling: 19km, 7 uur, 450m stijgen en 1500m dalen

Overnachting in

Bolzano

Dag 8

Na het ontbijt nemen we afscheid van elkaar. Deelnemers die ook de vierde etappe van de Alpenoversteek gaan doen, hebben vandaag een vrije dag in Bolzano.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We overnachten in berghutten en hotels. In de berghutten slapen we op meerpersoonsslaapkamers of slaapzalen (Lager) met gedeelde badkamer. In Brixen en Bolzano overnachten we in een comfortabel hotel op twee- en driepersoonskamers met eigen badkamer.

Over de maaltijden

Tijdens de reis zijn alle maaltijden inbegrepen vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8. Ontbijt en diner worden meestal in de hut of het hotel verzorgd. Alleen op de laatste avond in Bolzano eten we in een restaurant in de buurt van het hotel. In de berghutten worden lunchpakketten verzorgd. Voor de lunch op dag 2 doen we inkopen in Brixen. Omdat de lunchpakketten in de hutten soms eenvoudig zijn, adviseren wij om aanvullende snacks mee te nemen.

Inbegrepen

  • alle overnachtingen
  • alle ontbijten
  • 6x lunch
  • alle diners
  • bagagevervoer waar mogelijk
  • transfers volgens programma
  • toeristenbelasting
  • diensten 1 SNP-reisleider

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis
  • uitgaven van persoonlijke aard
  • overige maaltijden

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Hoewel tijdens alle etappes van de Alpenoversteek lichtere en zwaardere wandelingen elkaar afwisselen, zijn alle vier etappes pittig te noemen. Tijdens deze derde etappe zijn de meeste wandelingen niet lang, maar de hoogteverschillen aanzienlijk - en we lopen enkele dagen door hoogalpien terrein. De lengte van de wandelingen varieert van 6 tot 19 km, we stijgen en dalen dagelijks tussen de 400 en 1450 meter. We lopen veelal op goede, maar vaak stenige paden. Kleine stukjes over asfaltwegen zijn onvermijdelijk. Het terrein waarover we lopen, wordt moeilijker naarmate we hoger het gebergte in gaan. Boven 2500 meter moeten we geregeld een moeilijke passage overbruggen over een terrein met losse stenen, een steil traject of een sneeuwveld. In de Dolomieten komen paden voor die voor mensen met hoogtevrees niet geschikt zijn. Sommige stukken zijn met kabels gezekerd, zoals in het Sellamassief, zodat er op deze wat lastigere paden extra houvast is.

Rifugio Boè ligt hoog boven de bewoonde wereld en bagagevervoer van en naar deze hut is niet mogelijk. Dit betekent dat je op dag 5 en 6 met wat extra spullen voor de overnachting in je dagrugzak loopt. 

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Je reist op eigen gelegenheid naar Italië. Je ontmoet je reisgenoten op het station van Brixen of in de eerste accommodatie in Brixen. De reis eindigt in Bolzano. 

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Brixen is ca. 1000km. Vanaf Brussel is het ruim 900km rijden naar Brixen. Parkeer je auto op het grote openbare parkeerterrein bij het Lido (sportzone) of Club Max (aan de Schilfweg/Via Canneto (een zijstraat van de Venetostrasse/Via Vittorio Veneto), in het zuiden van Brixen. Dat is ongeveer 20 minuten lopen naar ons hotel in het oude centrum. Het is het leukst om langs de Eisackrivier te lopen. Evt. kun je eerst je bagage afgooien bij het hotel en dan parkeren. Aan het eind van de reis pak je de trein van Bolzano naar Brixen om je auto op te halen.
Voor de dienstregeling van de trein van Bolzano naar Brixen kijk je op de website van Trenitalia

Carpooling

Ruim vóór aanvang van deze groepsreis wordt er door SNP een Whatsapp groep aangemaakt, zodat je eventueel groepsgenoten kunt vinden om mee te carpoolen.

Treininformatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan kies je een treinreis heen naar Bressanone/Brixen, terug van Bozen/Bolzano. We raden je onderstaand schema aan. Onze hotels in Brixen en Bolzano liggen op maximaal 15 minuten lopen van het treinstation. Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je groepsreis is bevestigd en voldoende deelnemers heeft.

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Arnhem CS – Bressanone/Brixen 07:45 - 18:55 2
Bolzano – Arnhem CS 07:45 - 19:28 3

In de Alpen heerst een hooggebergteklimaat. Tussen de dag en de nacht bestaan grote temperatuurverschillen. ‘s Morgens is het er koel en in de middag loopt de temperatuur op tot boven de 20 ºC. Een ander kenmerk van het weer in het hooggebergte is het wisselvallige karakter. Dagen met stralende zonneschijn kunnen worden afgewisseld met regen en onweersbuien. Ook gedurende de dag kan het weer snel veranderen. Het ene moment loop je in de zon en even later barst een hagelbui los. In de dalen kan de temperatuur in de zomer gemakkelijk boven de 25 ºC uit stijgen. Voor iedere honderd meter dat je hoger komt, gaat er ongeveer een graad van af. De nachten zijn over het algemeen koel (5º tot 15 ºC). De nachten dat we boven 2500 meter slapen kan het nog wat kouder zijn. Globaal gezien wordt het weer bestendiger, droger en warmer, naarmate we verder naar het zuiden komen. Tijdens de eerste etappes is de kans op onbestendig weer en neerslag dus groter dan tijdens de laatste etappe. Tijdens de laatste etappe zijn de temperaturen ook wat hoger.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Noord-Italië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal

 

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Onze ervaring is dat je over het algemeen aan € 20,- per dag voldoende hebt. Inmiddels accepteren vele (maar niet alle) berghutten pin- of creditcardbetalingen. De internetverbindingen zijn echter minder snel en stabiel dan wij gewend zijn, dus er kan altijd een spaak in het wiel komen. Zorg daarom dat je tenminste de helft van je reisbudget in contanten bij je hebt. NB: het opnemen van geld is tijdens deze reis alleen op dag 1 in Brixen mogelijk, en hieraan kunnen kosten verbonden zijn. Het is dan ook verstandig om, wanneer je je beperkt tot één etappe, voor de gehele reis geld mee te nemen vanuit Nederland.

Wij raden je aan uitgerust en met een goede conditie aan de trektocht door de Alpen te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer je vermoeid aan de start verschijnt. Een goede training is om, in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken. Zo kun je je conditie bijspijkeren en je voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.

Tijdens de reis wordt onze bagage tussen de meeste overnachtingsplaatsen vervoerd. Gedurende de wandelingen loop je met een (dag)rugzak met daarin de lunch, een warm kledingstuk, een grote drinkfles van minimaal 1,5 liter, goede regenkleding (geen poncho, maar regenjas en regenbroek) en eventueel een fototoestel of lichtgewicht verrekijker. De nachten dat je in berghutten slaapt waar geen vervoermiddel kan komen, draag je zelf in je rugzak wat spullen mee voor de overnachting en wat extra kleding. Neem daarom een rugzak mee van ca. 40 liter. In de hutten zijn dekens aanwezig en wordt gekookt, dus blijft het gewicht van je rugzak beperkt tot 8 à 10 kg.

  • bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
  • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
  • regen- en winddichte kleding, bij voorkeur regenbroek, gore-tex jack en fleecevest
  • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
  • handschoenen, sjaal en muts
  • (dag)rugzak van 40 liter
  • regenhoes voor (dag)rugzak
  • grote drinkfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
  • eventueel: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
  • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
  • eventueel zwemkleding
  • licht schoeisel (bijv. slippers) voor in de berghutten
  • handdoekje, kussensloop, lakenzak (dekens aanwezig)
  • zaklamp
  • pinpas + voldoende contante euro's
  • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
  • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
  • enige EHBO-benodigdheden, zoals pijnstillers, rekverband, breed sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)
  • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Voor deze reis heeft de reisleider onze aanvullende scholing in de Zwitserse Alpen gevolgd. Hij of zij is speciaal getraind op het gebied van oriëntatie, terrein- en materialenkennis en EHBO/BLS in het midden- en hooggebergte.

Ga je binnenkort op reis naar Italië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/italie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/italie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen vaak contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP. 
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Zie verder voor een algemeen advies de website van het LCR of ITG,

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Italië - Te voet over de Alpen, etappe 3

De Dolomieten

Wandelvakantie langs berghutten en hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).