palaronda-wandelen-dolomieten

Italië - Trentino - Dolomieten, 4 dagen Palaronda minitrek

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Minitrek langs drie berghutten

Korte trektocht door de Pale di San Martino, in de nog onbekende zuidelijke Dolomieten. De ruige pieken kleuren er van ochtendroze tot oranje-rood bij zonsondergang. Overnacht in schitterend gelegen, sfeervolle berghutten op meerpersoonskamers. Je wandelt met bagage voor enkele nachten in je rugzak. De wandelingen zijn pittig en enige bergwandelervaring is geen overbodige luxe. Maar de beloning is groot. Je waant je af en toe op een andere planeet tussen de kale rotsen met uitzicht op de spitse steenkathedralen. Deze reis is geschikt voor volwassen en jeugdige wandelaars vanaf 12 jaar met bergwandelervaring. 

Uniek aan deze reis

 • onbekend deel van de Dolomieten
 • sfeervolle berghutten
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Artikel | Pittig: de Palaronda minitrek

Het onbekende Pale di San Martino-gebergte is een adembenemend mooi gebied voor wandelaars die van pittige tochten houden. Rene Groenendijk maakte er met drie vrienden een huttentrektocht. Lees verder...

Mooiste wandelroutes Europa

Een overzicht van de mooiste wandelroutes van Europa? Lees dit artikel met de 21 mooiste wandelroutes van Europa

Dag tot dag

Italië - Trentino - Dolomieten

In het kort ziet het programma er als volgt uit:

 • Dag 1: kabelbaan de bergen op naar Rifugio Rosetta, overnachting in Rifugio Rosetta
 • Dag 2: wandeling naar de Fradustagletsjer (11 km), overnachting in Rifugio Pradidali
 • Dag 3: wandeling naar de Rifugio Canali-Treviso (12 km), overnachting in Rifugio Canali-Treviso
 • Dag 4: wandeling naar de Passo Canali, wandeling naar Rifugio Rosetta (10,5 km), kabelbaan de bergen af

In vier dagen doorkruis je de Pale di San Martino, een woest mooi berggebied in de zuidelijke Dolomieten. Minder bekend, maar zeker zo mooi als de bekendere gebieden elders in de Italiaanse Alpen. Deze 'tafel van steen' van ruim 2000m hoog vindt zijn oorsprong in koraal, miljoenen jaren geleden. Vandaag de dag waken de ongenaakbare, kale toppen van dit berggebied over de stoere wandelaars aan hun voeten. Maar wat je zal bijblijven tijdens deze Dolomieten vakantie, is het contrast tussen het felle groen van bos en het lichte grijs van de enorme rotswanden, een speciale combinatie die je alleen hier aantreft.

Dag 1

Vanuit wintersportdorp San Martino di Castrozza brengt de kabelbaan je bovenop de Altopiano delle Pale. Na een wandelingetje van 500m over de Passo di Rosetta bereik je Rifugio Rosetta, schitterend gelegen op ruim 2500m hoogte. Eventueel kun je vanuit het bergstation van de kabelbaan eerst de Cima della Rosetta beklimmen voor een adembenemend uitzicht op het dal en San Martino. 
Als je vandaag al vroeg arriveert in San Martino kun je ook helemaal te voet naar Rifugio Rosetta: een fikse klim van 6 km met 1060 m stijgen, 4 uur lopen. Of je stapt halverwege de kabelbaan uit bij tussenstation Colverde.

Overnachting in

Rifugio Rosetta

Dag 2

Vandaag trek je het hart van de Pale di San Martino in. Vanaf Rifugio Rosetta wandel je in zo'n anderhalf uur naar de Fradustagletsjer. Het is mogelijk in nog eens anderhalf uur langs de linkerzijde naar de top van de Cima Fradusta (2939) te klimmen voor een geweldig uitzicht over de bergen van de Palagroep. Via dezelfde weg keer je weer terug om vervolgens via de Passo Pradidali Basso verder af te dalen naar de volgende berghut.
Wandeling: 11 km, 400 m stijgen en 700 m dalen (5 uur lopen)

Overnachting in

Rifugio Pradidali

Dag 3

Vanuit Rifugio Pradidali daal je af naar de gelijknamige vallei. Je wandelt over een panoramisch pad de vallei door, langs kleine watervallen en beekjes. In de prachtige Val Canali zie je de adembenemende Cima Canali, de ontelbare rotszuilen van Cimerlo en de machtige 'toren' van Sass Maor. Het pad naar de ruïnes van Malga Pradidali en Malga Canali voert door koele bossen. Het is daarna nog een kleine klim naar de Rifugio Canali 'Treviso' (1631m) onderin de Sass d'Ortiga en aan de voet van de Cima Lastei.
Wandeling: 12 km, 400 m stijgen, 1000 m dalen (5 uur lopen)

Overnachting in

Rifugio Canali-Treviso

Dag 4

Na het ontbijt vertrek je voor de laatste etappe van deze minitrek. Je klimt door de brede Corovallei in ca. 3 uur omhoog naar de Passo Canali, gelegen op de oostelijke rand van het plateau. Het adembemende 360° uitzicht op de Dolomieten is niet te missen. Dwars over de altopiano wandel je vervolgens terug naar Rifugio Rosetta, waar je de eerste nacht hebt doorgebracht. De kabelbaan brengt je vanuit de machtige bergwereld weer terug in San Martino. Blijf je liever wat langer plakken, dan boek je een extra overnachting in Rifugio Rosetta en daal je de volgende dag pas af naar de bewoonde wereld. 
Wandeling: 10,5 km, 1280 m stijgen, 300 m dalen (6-7 uur lopen)

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in sfeervolle berghutten die schitterend gelegen zijn tussen de 1500 en ruim 2500m hoogte. Je slaapt op meerpersoonskamers. Douche en WC zijn altijd op de gang. Dekens / dekbedden zijn aanwezig. Je neemt wel zelf een handdoek en lakenzak mee. 

Over de maaltijden

Elke dag begint met een stevig ontbijt en 's avonds krijg je een smaakvol diner voorgeschoteld. Je kunt in de hutten een lunchpakket bestellen voor onderweg. Daarnaast is het aan te raden wat mueslirepen, noten e.d. mee te nemen voor een tussendoortje.

Inbegrepen

 • 3 overnachtingen
 • 3 x ontbijt
 • 3 x diner
 • kaartje Colverde-Rosettalift
 • digitale reisinformatie
 • Wandelkaart (ontvang je ter plaatse)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunches
 • bagagevervoer (niet mogelijk)
 • persoonlijke uitgaven en verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • evt. toeristenbelasting (ca. EUR 1,50 pppn)

Over de activiteiten

Je volgt voornamelijk rood-wit gemarkeerde wandelroutes. De routes voeren over gravelwegen, berg- en wandelpaden door het bos en over grasvelden, maar voornamelijk over stenige, soms steile, bergpaden, soms met enkele staalkabels voor extra houvast. De routes hebben behoorlijke hoogteverschillen. Enige bergwandelervaring is geen overbodige luxe. Op dag 2 kun je optioneel de Cima Fradusta beklimmen. Je neemt je bagage voor 3 nachten mee in je rugzak. Goede wandeluitrusting inclusief goede wandelschoenen zijn een voorwaarde. 

Het is niet mogelijk om dit arrangement solo uit te voeren. De wandeltochten brengen je langs ruig, bergachtig terrein, waardoor het voor de veiligheid beter is om deze reis niet alleen te maken.

Geschikt voor kinderen

De wandelingen zijn geschikt voor kinderen vanaf ca. 12 jaar die al eens eerder in vergelijkbaar terrein hebben gewandeld. Bovendien moeten ze in staat zijn om 4 dagen met een rugzak met beperkte uitrusting te lopen.

Extra dagen

Je kunt in alle hutten extra nachten boeken. Als je het op dag 4 wat rustiger aan wilt doen kun je een overnachting bij boeken in Rifugio Rosetta. In dat geval daal je pas de volgende dag weer af naar San Martino di Castrozza.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand van Utrecht naar San Martino di Castrozza ca. 1100 km. Vanaf Brussel rijd je in ca. 1000km naar het wandelgebied. Je kunt gratis parkeren in het dorp, bv. bij de kabelbaan.
Vanuit het dorp neem je de kabelbaan omhoog naar Rosetta. Voor de dienstregeling van de kabelbaan klik hier (Ces-Colverde-Rosetta).

Als het voor je heen- en/of terugreis handiger uitkomt kunnen we vooraf of achteraf een hotel in San Martino di Castrozza voor je boeken.

Trein informatie

Het wandelgebied is per trein lastig te bereiken.

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retour Trento.

Je kan zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is. 

Vanaf Trento reis je per lokale trein en / of bus verder naar San Martino di Castrozza (110km), via Borgo Valsugana Est.
Het station van Feltre ligt dichterbij het wandelgebied (45km) dan dat van Trento, maar de meeste mensen zullen niet vanuit het zuiden naar het wandelgebied reizen. Feltre ligt op de lijn van Padova naar Belluno. Vanaf Feltre is San Martino di Castrozza per bus bereikbaar. Houd er bij het plannen van je terugreis rekening mee dat je op dag 4 van het arrangement nog de gehele dag aan het wandelen bent.

Vanuit het dorp neem je de kabelbaan omhoog naar Rosetta. Voor de dienstregeling van de kabelbaan klik hier (Ces-Colverde-Rosetta).

Je kunt dit arrangement boeken in de periode eind juni - half september. Dit is tevens de periode waarin normaalgesproken de kabelbaan vanuit San Martino di Castrozza draait. Check - zeker als je eind juni of in september reist - de dienstregeling van de kabelbaan op www.sanmartino.com (Ces-Colverde-Rosetta). Aan het begin van de zomer (eind juni, begin juli) kan er nog sneeuw liggen op de hoger gelegen delen van de wandelingen.

 • goede wandelschoenen
 • regenkleding
 • kompas is niet noodzakelijk, wel handig
 • lakenzak en kussensloop
 • slippers of sloffen voor in de berghutten
 • handdoek
 • thermosfles voor koffie/thee onderweg
 • snacks, bv. mueslirepen
 • evt: wandelstokken
 • evt. gamaschen (bij sneeuw, vroeg in het seizoen)
 • evt. Grödel / crampons (kettinkjes voor onder je wandelschoen, bij sneeuw, vroeg in het seizoen)

Ga je binnenkort op reis naar Italië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/italie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/italie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen vaak contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP. 
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Zie verder voor een algemeen advies de website van het LCR of ITG,

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Palaronda minitrek

Italië - Trentino - Dolomieten

Palaronda minitrek

Minitrek langs drie berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.