Italië - Te voet over de Alpen, etappe 3, 8 dagen De Dolomieten

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs berghutten en hotels

Zu Fuss über die Alpen. Der Traumpfad von München nach Venedig. Ludwig Grasslers klassieker beschrijft een aaneengesloten wandelroute dwars over de Alpen. SNP zet het transalpiene kroonjuweel in de etalage. In vier etappes van München naar Venetië. Een adembenemende oversteek. En meer dan dat. “Das ist Ausdruck eines Lebensgefühls”. Ruim vierhonderd kilometer bergpad met in totaal ruim achttien kilometer stijging en daling in vier weken tijd, met uitschieters tot drieduizend meter hoogte.

Uniek aan deze reis

 • Deels met bagagevervoer
 • In 4 etappes te voet de Alpen over
 • Onderlangs de gletsjer van de Marmolada
 • Over de mooiste kalksteenplateau's van de Dolomieten
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Italië - Te voet over de Alpen, etappe 3

Een langeafstandswandeling nur für konditionsstarke Wanderer? Welnee! Natuurlijk, een ononderbroken transalpiene overschrijding is wel degelijk realiseerbaar, een onvergetelijke ervaring bovendien. SNP heeft het traject verdeeld in vier weeketappes, die ieder afzonderlijk een berggebied doorkruisen. De indeling is modulair; elke etappe staat op zichzelf en is naar believen te combineren. Overwegend goed gemarkeerde wandelpaden voeren door het berglandschap. Plaatselijke kabelbanen nemen de wandelaar soms op sleeptouw om de beenspieren te ontlasten. Misschien belangrijker, SNP vervoert waar mogelijk de bagage. Minder zwoegen, meer ongecompliceerd genieten.
In vier etappes over de Alpen van München naar Venetië. Twee werelden, verbonden door een grillig, transalpien wandelpad. Van noord naar zuidoost. Van land naar zee. Van geordendheid naar zwierigheid. Aanzienlijke culturele en klimatologische verschillen tussen Duitsland en Oostenrijk enerzijds en het aangrenzende Italië anderzijds wijzen op een geografische barrière. Een blik op de kaart verheldert; niet minder dan vijf bergmassieven scheiden de hoofdstad van de deelstaat Beieren: van de stad in het water aan de Adriatische zee. Karwendel, Tuxer Alpen, Zillertaler Alpen, Dolomieten en Alpi Bellunesi vormen een natuurlijke buffer. De transalpiene wandelaar is getuige van vele landschappelijke, culturele en klimatologische transformaties. Een wereld van contrasten.

Etappe 3:

Dolomieten
De eerste twee lange Dolomietenetappes, te beginnen in Niedervintl, voeren over alpenweiden en bergruggen met uitzicht op het de Peilerkofel. Dan komt het even bizarre als indrukwekkende rotslandschap in beeld dat de Dolomieten karakteriseert. De finale beklimming van de Forcella Nivea (2740 m) vereist eenvoudig klauterwerk. Het landschap verruigt bij de beklimming van het Sellamassief. De loodrechte kalkwanden van de Dolomietenreuzen bepalen hier het landschap. Tijdens de afdaling trekt de indrukwekkende Marmolada, “de koningin van de Dolomieten”, onverminderd de aandacht.

Dag 1

Dagtrein naar Brixen/Bressanone in Italië. Het laatste deel van het treintraject voert over de Brennerpas en door het diepe Eisacktal, waarin ook Brixen ligt. Hier brengen we onze eerste nacht door in een hotel in Brixen.

Overnachting in

Brixen

Dag 2

In een klein half uur worden we per bus naar het begin van de eerste wandeling gebracht: het dorp Niedervintl in het brede Pustertal. De eerste wandeling van deze derde etappe is niet lang, maar wel voortdurend stijgend en daarom toch behoorlijk pittig. We doen het rustig aan, om de benen aan het klimmen te laten wennen. We klimmen tegen de steile en dicht beboste flank van het Pustertal omhoog. Het Rodeneckwald waar we doorheen wandelen heeft een rijke flora. Als we Leachenalm bereiken wordt het pad minder steil, maar het blijft onverminderd omhoog gaan en als we de Ronerhütte bereikt hebben, hebben we al zo’n 1000 meter gestegen. Het meeste klimmen is achter de rug en het pad volgt nu min of meer de hoogtelijn. Dan wandelen we over de Lüseralm en ontvouwt zich een prachtig panorama over de eerste Dolomietentoppen, zoals de markante Peitlerkofel. Door een open landschap van almen en zomerboerderijen, zoals de Laieralm en de Steineralm wandelen we naar de Kreuzwiesenhütte (1925m). Wandelduur 5 hr, lengte15 km, 1200m stijgen.

Overnachting in

de Kreuzwiesenhütte

Dag 3

Vandaag blijven we de hele dag op hoogte, een prachtige wandeling met voortdurend mooie vergezichten. Wel gaat het steeds op en neer en is de wandeling tamelijk lang. De blik is voortdurend gericht op de markante rotswand van de Petlerkofel, als we door een vriendelijk berglandschap van almen en bergweiden wandelen. Via de grastoppen van de Campill (2190m), de Jakobsstöckl en Glittnerjoch bereiken we de Turnaretschhütte. Na het Lüsnerjcoch blijven we op hoogte en wandelen over de flank van de Maurerberg naar de Maurer Berghütte en door naar de pas van het Würzjoch, een geliefde plek voor dagjesmensen. Boven het parkachtige landschap verheft zich de machtige noordwand van de Peitlerkofel, die 900 meter boven ons op rijst. Als we deze berg ronden betreden we het natuurpark Puez-Geisler en verandert het landschap snel, gras maakt plaats voor steen. Tegen de steile puinhelling van het Peitlerscharte klimmen we omhoog naar de 2361 meter hoge pas. Dan is het nog een uur lopen tot we de Schlüterhütte (2297) bereikt hebben, die vlak onder het Kreuzkofeljoch ligt. Wandelduur 8,5 hr, lengte 21 km, 1000m stijgen en 600m dalen).

Overnachting in

in Rifugio Genova/Schlüterhütte

Dag 4

Vandaag maken we een schitterende wandeling door de bergen van de Geisler en Puez. We steken regelmatig passen over, waar ons blikveld zich steeds wijzigt. Opnieuw blijven we grotendeels op hoogte en gaat het steeds bergop en bergaf. Soms is het pad hoogtevreesgevoelig. De ‘scharten’ en ‘jochen’ rijgen we vandaag aaneen. Onderweg hebben we goede kans gemzen te zien, zoals bijvoorbeeld bij het Bronsoi Joch. Voor ons ligt het imposante Puezmassief, met zijn imposante uit dolomiet bestaande wand. We wandelen onderlangs de wand van de Wasserkofel en via een fraaie kaar en redelijk gemakkelijk te beklimmen puinheling bereiken we de Forcella de la Roa. Rechts zien we de witte rotstorens van de Geislergruppe, onder ons het met enorme puinblokken gevulde Val Roa. Dan wacht de lastige korte klim (met staalkabels) naar de Forcella Sieles. Hoog boven het Langental met in de diepte de plaats Wolkenstein bereiken we de Puezhütte, een mooie rustplek. Over een hoogvlakte vol puin en steen wandelen we via het kleine Crespeinameer naar de gelijknamige Joch. De laatste afdaling naar de Passo Gardena, ofwel het Grödnerjoch voert door een prachtig landschap met bizarre rotsformaties. Wandelduur: 8 hr, lengte 20 km, 1000m stijgen en 1150m dalen.

Overnachting in

een berghotel op het Grödnerjoch

Dag 5

We pakken wat extra bagage voor één nacht in de hooggelegen Boèhütte in onze rugzak en beginnen aan een korte, maar inspannende en spectaculaire wandeling door hoogalpien terrein. We betreden het ongenaakbare Sellamassief. Dit enorme plateau-achtige massief met zijn afgeplatte top en loodrechte wanden is slechts met flinke inspanning te bedwingen. We overwinnen steile puinhellingen en sommige stukken pad zijn met staalkabels gezekerd. Vanaf de levendige Passo Gardena gaat het meteen steil omhoog tegen de puinhelling aan de voet van de wand van de Sass de Luesa. Dan klimmen we door de nauwe en met loodrechte wanden omgeven kloof Val Settus langzaam door een wereld van wind, steen en schaduw omhoog naar de Pisciadùhütte, een geliefde uitvalsbasis voor klimmers. Dan wandelen we langs een stil meertje Verde omhoog, door een volgende met puin gevulde kloof, het Val de Tita, naar het Bamberger Sattel (2815m). Tot diep in de zomer liggen hier sneeuwvelden. Als we eenmaal boven zijn, hebben we de hoogvlakte van het Sellamassief bereikt. Na een korte afdaling klimmen we eenvoudig naar de 2908m hoge Zwischenkofel, vanwaar we een prachtig zicht over het diepe Val di Mesdi, het Middagdal, hebben. Even verderop zien we het doel van vandaag liggen: de Boèhütte (2871m) onder de gelijknamige top. Vanuit deze hut is de 3152 meter hoge Piz Boè te beklimmen, een van de gemakkelijker te bedwingen drieduizenders van de Dolomieten. Vannacht slapen we op grote hoogte, te midden van een overweldigende bergwereld! Wandelduur: 4,5 hr, lengte 6 km, 900m stijgen en 150m dalen.

Overnachting in

de Boèhütte

Dag 6

We vervolgen onze tocht door het maanlandschap van het plateau van het Sellamassief en via een gemakkelijk pad bereiken we hut van Forcella Pordoi. Terug werpen we nog een blik op de piramidevormige Piz Boè voordat we steil afdalen naar de Passo di Pordoi. Concentratie in deze steile ‘scharte’ is vereist! In het zuidoosten verheft zich het besneeuwde massief van de Marmolada. Hier zijn we voor even weer in de bewoonde wereld van auto’s, touringcars, motoren en wielrenners. Dan klimmen we weer een stukje, om vervolgens aan een van de mooiste ‘Panoramawege’ van de Dolomieten te beginnen: de Viel del Pan (de Broodweg) die hoog over de flank van de Sasso del Cappello voert. Deze oud vulkanische bergkam toont fraaie kussenlava’s, èn een adembenemend panorama om de Marmolada, de Koningin van de Dolomieten. Tenslotte volgt een steile afdaling naar de oever van het stuwmeer Lago di Fedaia, waaraan de Rifugio E. Castiglioni ligt, waar we vannacht slapen. Wandelduur: 5,5 hr, lengte 12 km, 200m stijgen en 1050m dalen.

Overnachting in

de Rifugio E. Castiglioni

Dag 7

We laten de Dolomieten achter ons. De laatste wandeling van deze derde etappe van onze Transalpiene onderneming voert ons rustig door de vallei van Rocca Pietore naar Alleghe. Eerst wandelen we onderlangs het Marmoladamassief en langs het stuwmeer Lago di Fedaia. Dan gaan we wandelen we over een amper belopen pad over grashellingen van de Sentera delle Creste naar de Sas de Ròi. Onderweg genieten we van de prachtige vergezichten over de verlaten vallei van Davedin en het hoofddal van van de Petorina. Dan volgt een steile afdaling via verlaten zomernederzettingen en door de bossen naar de bewoonde wereld. Het laatste stuk voert door het dal naar le Grazie, vanwaar we naar Bolzano worden gebracht waar we dineren en overnachten in een goed hotel in de stad. Wandelduur: 7 hr, lengte 19 km, 450m stijgen en 1500m dalen.

Overnachting in

Bolzano

Dag 8

Per dagtrein reizen we over de Brennerpas naar Nederland terug. Diegenen die ook etappe 4 doen, verblijven een dag en een nacht in Bolzano.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U overnacht in berghutten of hotels. In de berghutten slaapt u op meerpersoonsslaapkamers of slaapzalen (lager), waar dekens en kussens aanwezig zijn. In principe kunt u dus volstaan met een laken(zak). U overnacht op sommige dagen in een hotel of pension op een twee- tot vierpersoonskamer, meestal voorzien van eigen badkamer. Het comfort van deze hotels loopt uiteen van eenvoudig tot comfortabel.

Over de maaltijden

Tijdens de reis zijn alle maaltijden inbegrepen, uitgezonderd de maaltijden tijdens heen- en terugreis. Ontbijt en diner worden meestal in de hut of het hotel verzorgd. Een enkele keer gaan we in een nabijgelegen In de meeste berghutten worden de lunchpakketten verzorgd en op sommige dagen doen we de inkopen voor de lunch in een dorpje. In sommige hooggelegen berghutten kunnen we echter geen lunchpakketten bestellen, zodat we, naast de extra bagage voor de overnachting, ook een extra lunchpakket in onze rugzak moeten stoppen. Omdat de lunchpakketten in de hutten soms eenvoudig zijn, adviseren wij zelf aanvullende snacks mee te nemen.

Inbegrepen

 • verblijf in berghutten op meerpersoonskamers en in hotels op twee- tot vierpersoonskamers, 2 nachten in hostel op tweepersoonskamer
 • verblijf op basis van volpension, vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8
 • bagagevervoer waar mogelijk
 • alle verplaatsingen in het gebied conform programma per bus
 • diensten 1 SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • heen en terugreis per dagtrein (optioneel)
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • overige maaltijden
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Over de activiteiten

Hoewel tijdens alle etappes lichtere en zwaardere wandelingen elkaar afwisselen, zijn alle etappes pittig te noemen. Tijdens deze derde etappe zijn de etappes niet lang, maar de hoogteverschillen aanzienlijk en lopen we enkele dagen door hoogalpien terrein. De lengte van de wandelingen varieert van 6 tot 19 km, stijgen en dalen we dagelijks tussen de 400 en 1450 meter. We lopen veelal op goede, maar vaak stenige paden. Soms zijn stukjes over kleine asfaltwegen onvermijdelijk. Het terrein waarover u loopt, wordt moeilijker naarmate u hoger het gebergte in gaat. Boven 2500 meter zijn nog maar weinig paden en moet u geregeld een moeilijke passage overbruggen over een terrein met losse stenen, een steil traject of een sneeuwveld. In de Dolomieten zijn de paden stenig en komen stukken voor die voor mensen met hoogtevrees niet geschikt zijn. Sommige stukken zijn met kabels gezekerd, zoals in het Sellamassief, zodat er op deze wat lastigere paden extra houvast is. Er zijn dagen dat u hoog boven de bewoonde wereld blijft. De bagage kan dan niet naar de overnachtingplaats worden gebracht. Deze dagen neemt u zelf de bagage en een lunchpakket voor één of meer dagen mee. Dit betekent dat u op deze dagen zo’n 8 à 10 kg bagage in uw rugzak meedraagt. Tijdens etappe 3 betreft dit eenmaal 2 wandeldagen omdat de Boè hut niet voor het bagagevervoer bereikbaar zijn.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Wanneer u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis maakt, maar op eigen gelegenheid reist, dan ontmoet u uw reisgezelschap op het station van Brixen of in de eerste accommodatie in Brixen.

Treininformatie

Wanneer u uw heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan reist u heen  en terug per dagtrein heen naar Brixen/Bressasone en terug vanaf Bolzano/Bozen. 

Treinschema

Heenreis Tijden      Treinnr.
Utrecht CS - Frankfürt (Main) Hbf  09:08 - 13:31                  ICE 153
Frankfürt (Main) Hbf- München Hbf                                   13:54 - 17:04 ICE 627
München Hbf  - Innsbruck Hbf  17:34 - 19:18 EC 287
 Innsbruck Hbf - Bressanone/Brixen  21:00 - 22:29 REX 1899 
 
 
 
 
 
 
 
 

Terugreis Tijden      Treinnr.
Bolzano/Bozen - Innsbruck Hbf                      07:32 - 09:38                  REX 1826
Innsbruck Hbf - München Hbf  10:40 - 12:26 EC 286
München Hbf - Frankfurt Hbf  12:50 - 16:21  ICE 936
Frankfurt Hbf - Utrecht CS                                     16:43 - 20:32 ICE 122

NB: Alle tijden zijn onder voorbehoud.

Het definitieve treinschema ontvang je in de week voor vertrek.

In de Alpen heerst een hooggebergteklimaat. Tussen de dag en de nacht bestaan grote temperatuurverschillen. ‘s Morgens is het er koel en in de middag loopt de temperatuur op tot boven de 20 ºC. Een ander kenmerk van het weer in het hooggebergte is het wisselvallige karakter. Dagen met stralende zonneschijn kunnen worden afgewisseld met regen en onweersbuien. Ook gedurende de dag kan het weer snel veranderen. Het ene moment loopt u in de zon en even later barst een hagelbui los. In de dalen kan de temperatuur in de zomer gemakkelijk boven de 25 ºC uit stijgen. Voor iedere honderd meter dat u hoger komt, gaat er ongeveer een graad van af. De nachten zijn over het algemeen koel (5º tot 15 ºC). De nachten dat u boven 2500 meter slaapt kan het nog wat kouder zijn. Globaal gezien wordt het weer bestendiger, droger en warmer, naarmate men verder naar het zuiden komt. Tijdens de eerste etappes is de kans op onbestendig weer en neerslag dus groter dan tijdens de laatste etappe. Tijdens de laatste etappe zijn de temperaturen ook wat hoger.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Noord-Italië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. Op dit moment is de trein het meest duurzame vervoersmiddel.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal

 

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Onze ervaring is dat men over het algemeen aan € 15,- per dag voldoende heeft. Het opnemen van geld is tijdens deze reis niet mogelijk. Het is dan ook verstandig om, wanneer u zich beperkt tot één etappe, voor de gehele reis geld mee te nemen vanuit Nederland.

Tijdens deze Transalpiene doorsteek is het aantal transfers zo minimaal mogelijk gehouden. Op dag 2 reizen we vanaf het station van Fortezza in ca 40 minuten per midibus naar het begin van de eerste wandeling. Na de laatste wandeling, die eindigt in Rocca Pietore, wacht ons de laatste ochtend een busrit van ca 1,5 uur naar het station in Brixen.

http://reiseauskunft.bahn.de/bin/query.exe/en

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de trektocht door de Alpen te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer u vermoeid aan de start verschijnt. Een goede training is om, in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken. Zo kunt u uw conditie bijspijkeren en uw voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.

Tijdens de reis wordt onze bagage tussen de meeste overnachtingplaatsen vervoerd. Gedurende de wandelingen loopt u met een (dag)rugzak met daarin de lunch, een warm kledingstuk, een grote veldfles van minimaal 1,5 liter, goede regenkleding (geen poncho, maar regenjas en regenbroek) en eventueel een fototoestel of lichtgewicht verrekijker. De nachten dat u in berghutten slaapt waar geen vervoermiddel kan komen, draagt u zelf in uw rugzak wat spullen mee voor de overnachting en wat extra kleding. Daarom dient u een rugzak mee te nemen van ca. 40 liter. In de hutten zijn dekens aanwezig en wordt gekookt, dus blijft het gewicht van uw rugzak beperkt tot 8 à 10 kg..

 • bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding, bij voorkeur regenbroek, gore-tex jack en fleecevest
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • handschoenen, sjaal en muts
 • (dag)rugzak van 40 liter
 • regenhoes voor uw (dag)rugzak
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • eventueel zwemkleding
 • licht schoeisel (bijv. slippers) voor in de berghutten
 • kussensloop, lakenzak (dekens aanwezig)
 • zaklamp
 • handdoeken
 • euro's en pinpas
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals pijnstillers, rekverband, breed sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Momenteel zijn er geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
Daarnaast heeft de reisleider voor deze reis onze aanvullende scholing in de Zwitserse Alpen gevolgd, waar hij of zij speciaal is getraind op het gebied van oriëntatie, terrein- en materialenkennis en EHBO/BLS  in het hoge midden- en hooggebergte en voor trekkings in het werken met een local crew. Klik HIER voor meer informatie.

Voor een verblijf in Italië heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien je met de eigen auto naar Italië rijdt, ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

geisler.jpg

Italië - Te voet over de Alpen, etappe 3

De Dolomieten

Wandelvakantie langs berghutten en hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.3 beoordeeld door 377 klanten