Italië - Südtirol - Alta Via Dolomiti, 8 dagen Dwars door Parco Naturale Fanes-Sennes

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Trektocht langs comfortabele berghutten

Wandelvakantie vanaf de Plätzwiese dwars door het Dolomieten-massief naar St. Vigilio. Geniet tijdens het wandelen van de overweldigende natuur in het Parco Naturale Fanes-Sennes. Overnacht in schitterend gelegen, sfeervolle berghutten op naar keuze meerpersoonskamer of privékamer. Draag zelf je bagage tijdens de trektocht of kies voor het comfort van bagagevervoer. Pittige wandelingen, maar over goede paden en niet bijzonder lang of zwaar. En elke dag een heerlijke Italiaanse maaltijd!

Uniek aan deze reis

 • Comfort naar keuze
 • Enerverende wandelingen
 • Landschappelijke schoonheid van de Dolomieten
 • Lekkere pasta's om energie bij te tanken
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Italië - Südtirol - Alta Via Dolomiti

Het schitterende Parco Naturale Fanes-Sennes is een van de grootste natuurreservaten van Europa, waar je diersoorten als bergmarmotten, gemzen en de in Europa zeldzaam geworden steenbok kunt tegenkomen. De verscheidenheid aan planten is overweldigend: vele orchideeën, monnikskappen, gentianen en lelies. Maar wat je het meest zal bijblijven tijdens deze Dolomieten vakantie, is het contrast tussen het felle groen van bos en alpenweiden en het lichte grijs van de enorme rotswanden, een speciale combinatie die je alleen hier aantreft. Tel daarbij de zuidelijke zon, romige cappuccino en Italiaanse maaltijden, en je hebt de perfecte bergwandelweek te pakken.
Bij de basisuitvoering van de reis slaap je op meerpersoonskamers en draagt je je eigen spullen. Je kunt echter tegen meerprijs overnachten op tweepersoonskamers. Daarnaast kun je je bagage laten vervoeren, zodat het een vrij comfortabele wandelreis wordt. De keuze is aan jou...

Dag 1

Je wandelvakantie begint op de Plätzwiese of Prato Piazza, zoals de Italianen zeggen. Je bent hier op 2000 meter hoogte en kijkt al meteen tegen fikse Dolomieten toppen aan. Als je vroeg bent kun je al een van de wandelmogelijkheden die op dag 2 beschreven zijn gaan uitproberen.

Overnachting in

Plätzwiese/Prato Piazza

Dag 2

Vandaag zijn er meerdere wandelmogelijkheden. De beklimming van de Strudelkopf (2307 m), met mooi zicht op onder andere de Drei Zinnen, en een rondwandeling via de glooiende Stollaplatz en Stolla-Alm zijn door ons beschreven. Deze wandelingen zijn relatief kort, dus je kunt ze ook allebei doen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook de Dürrenstein/Picco di Vallandro (2839 m) beklimmen (niet beschreven, maar gemakkelijk te vinden). Dit is wel een pittige klim voor op een eerste wandeldag.
Wandeling Strudelkopf: 9 km, 300 m stijgen en dalen, 3 uur lopen.
Wandeling Stollaplatz: 5 km, 225 m stijgen en dalen, 2 uur lopen.

Overnachting in

Plätzwiese/Prato Piazza

Dag 3

De wandeling van Plätzwiese naar Sennes, onderlangs de loodrechte kalkwanden van het Gaisl massief en de Seekofel, is meteen een van de mooiste van deze trektocht. Je volgt de Alta Via 3, eerst flink stijgend, maar eenmaal boven de boomgrens min of meer horizontaal. Schitterende vergezichten over het Pustertal, het Gaisl massief en de 3 Zinnen in de verte zijn je beloning. Er is een lastige passage, gezekerd met staalkabels, die voor mensen met hoogtevrees niet leuk is. Na het leuke terras van de Ross Alm rest nog een pittige klim naar de Seekofelhutte, maar dan is het rustig uitlopen over het Sennes plateau.
Wandeling: 14,8 km, 760 m stijgen, 720 m dalen, 7 uur lopen.
Bij slecht weer of voor mensen met hoogtevrees hebben we een probleemloze alternatieve wandeling naar Sennes uitgezet. Wandeling: 17 km, 940m stijgen, 785 m dalen, 8 uur lopen.

Overnachting in

Sennes

Dag 4

Na de pittige dag van gisteren maak je vandaag een korte rondwandeling over het Sennes-plateau, die eventueel is uit te breiden met de beklimming van de Muntejela de Senes (2787 m). Het uitzicht vanaf deze berg is onovertroffen.
Wandeling: 7 km, 250 m stijgen en dalen, 2,5 uur lopen. Bij beklimming van de Muntejela de Senes komt hier 400 m stijgen en dalen en 4 km bij.
Als alternatief is het ook mogelijk om over de Alta Via Dolomiti naar de Rifugio Biella (Seekofelhütte) te lopen en de Seekofel, van net boven de 2800 m, te beklimmen.

Overnachting in

Sennes

Dag 5

Deze afwisselende wandeling begint met een gedeelte van de Dolomiten-Höhenweg (Alta Via Dolomiti), waarbij je ongeveer op dezelfde hoogte blijft wandelen. Hierna daal je af naar het fraai gelegen Lago de Foses. Na een korte klim begint de steile afdaling die je in de lieflijke Valon Scuro brengt. Aan de andere kant van deze vallei klim je weer omhoog naar het Lago Le Casun en verder naar Fodara Vedla, een pittoresk almdorpje en een mooie plaats voor een pauze. Na een lange, steile afdaling naar de Pederühut begin je aan de geleidelijke slotklim naar Rifugio Fanes, je volgende overnachtingsadres.
Wandeling: 17,5 km, 850 m stijgen en 950 m dalen, 8 uur lopen. Bij slecht weer is de route aanzienlijk in te korten door rechtstreeks af te dalen naar Pederü.

Overnachting in

Fanes

Dag 6

In het gebied van de Fanes-Dolomieten is in de Eerste Wereldoorlog heftig gevochten en met name op de flanken van de Monte Ciaval en de Valon Bianco zijn veel slachtoffers gevallen. Door dit ruige kalkmassief ga je vandaag op zoek naar de op 2760 m hoogte gelegen kleine ‘schuilhut van de vrede’. Vanaf de Rifugio Fanes loop je eerst een stuk over een onverharde weg langs Lago de Limo en de hut Ucia de Gran Fanes, gelegen in een weids dal, met mooi gevormde dennen en rotsformaties. De klim naar het Bivacco della Pace is eerst geleidelijk, maar het venijn zit in de staart. Voor mensen zonder hoogtevrees is er een mooi uitzichtspunt te bereiken. Je gaat over dezelfde weg terug.
Wandeling naar Bivacco della Pace: 13 km, 750 m stijgen en dalen, 6,5 uur lopen.
Je kunt ook kiezen voor de minstens even mooie wandeling naar de Ju dla Crusc (2612 m) met mogelijk vervolg naar L’Ciaval/Kreuzkofel van 2907 m. Hier sta je boven aan een immense, loodrechte rotswand die de rand van het Fanes-plateau vormt, en kijkt uit over de hele Dolomieten en het Val Badia op 1300 m, in de diepte.
Wandeling naar L’Ciaval: 17 km, 850 m stijgen en dalen, 8 uur lopen.

Overnachting in

Fanes

Dag 7

Vandaag daal je af van het Fanes-plateau naar het lieflijke Val di Marebbe. Je stijgt eerst nog even pittig naar het Anthonius-joch, met een lastige afdaling over een puinhelling. Daarna verder over een breed pad bovenlangs het dorpje Wengen/La Valle naar Crusc de Rit, met een schitterend uitzicht. Door bossen en alpenweiden daal je vervolgens naar St. Vigilio. Een mooie afsluiting van de doorsteek door het Fanes-Sennes-park.
Wandeling: 17 km, 700 m stijgen en 1450 m dalen, 7 uur lopen.

Overnachting in

St.Vigil in Enneberg/St. Vigilio in Marebbe

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in eenvoudige pensions en luxe berghutten die allemaal schitterend gelegen zijn op ca. 2000 m hoogte, met zicht op fraaie Dolomietentoppen. De laatste nacht verblijf je in een levendig dorp in het dal (1200 m), altijd in een privékamer met douche en toilet.
In de eerste drie accommodaties kun je kiezen tussen een meerpersoonskamer (8-18 personen) en een privékamer. Als je op een meerpersoonskamer slaapt, neem je een eigen lakenzak en handdoek mee (er zijn wel dekbedden en kussens aanwezig). Bij overnachting op privékamers zijn lakens en handdoek inbegrepen. Douche en WC zijn altijd op de gang.

NB. Vanwege het beperkte aantal privé-kamers in de onderkomens, kan het met name in het hoogseizoen voorkomen dat we die niet meer voor je kunnen reserveren. In overleg boeken we dan een meerpersoonskamer.

Over de maaltijden

Elke dag begint met een stevig ontbijt. Je krijgt een lunchpakket mee, behalve op de laatste dag. Het avondeten in de gezellige hutten is zeer goed te noemen. Op de Plätzwiese en in de Faneshütte is het diner inbegrepen. In de Senneshütte is het diner niet inbegrepen maar kun je uitstekend a la carte eten. In St. Vigilio is het diner niet inbegrepen en kun je in het plaatsje een eethuisje zoeken. In de hutten zijn wel versnaperingen te krijgen, maar het kan handig zijn wat mueslirepen en noten mee te nemen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 4 diners
 • 6 lunchpakketten
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • bagagevervoer (bij te boeken)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (ca. EUR 1,50 pppn)

Over de activiteiten

Je volgt voornamelijk rood-wit gemarkeerde wandelroutes. Deze routes voeren over gravelwegen, berg- en wandelpaden. De beschreven routes hebben behoorlijke hoogteverschillen, maar zijn probleemloos te lopen. Op een aantal dagen kun je eventueel een top beklimmen. Dit zijn uiteraard lastiger paadjes, die alleen geschikt zijn voor ervaren bergwandelaars.
Als je de bagage laat vervoeren heeft dit arrangement wandelniveau 3, als je zelf alles draagt, niveau 3-4.

In de reisinformatie zitten eenvoudige kaarten waarop de route is aangegeven. Ter plekke koop je voor een paar euro de meest recente wandelkaart 1:25.000 van het gebied. Deze kaart is in Nederland niet te koop.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Met name vanuit de Fanes-hut zijn er nog een paar mooie wandelingen te maken. Zie bijvoorbeeld de twee wandelingen in de beschrijving van dag 6 en daarnaast zijn er nog meer (niet door SNP beschreven) dagwandelingen te maken. Als je een dag extra in Rifugio Sennes verblijft kun je zowel de Muntejela als de Seekofel beklimmen.

Extra's

Transfers

Bagagevervoer (vanaf € 370,- per boeking)

Je kunt optioneel bagagevervoer bijboeken.

Voorwaarden: Je dient het bagagevervoer bij boeking aan te geven. De vermelde prijs is voor een gezelschap van max. 4 personen.

Transfer laatste accommodatie - Plätzwiese/Prato Piazza (vanaf € 191,- per boeking)

Als je met eigen auto naar de Dolomieten reist, dan parkeer je deze op de eerste dag bij het eindpunt van de reis. Dit kan zijn St.Vigilio, Wengen/La Valle of de parkeerplaats Pederü. Boek je deze taxitransfer dan word je van de plek waar je de auto parkeert direct naar Plätzwiese/Prato Piazza gebracht. Vertrek 16.30 uur.
Deze transfer wordt zeker voor het weekend en Italiaanse feestdagen aangeraden.

Voorwaarden: Prijs is per boeking (max. 4 personen). Bij een gezelschap van meer dan 4 personen geldt er een toeslag.

Transfer van laatste accommodatie - Bruneck/Brunico (vanaf € 180,- per boeking)

Reservering van optionele taxitransfer van St. Vigilio, Wengen/La Valle of Pederü naar het treinstation in Bruneck/Brunico. Vanuit Pederü is deze transfer noodzakelijk omdat er geen bussen rijden. Vanuit Wengen/La Valle zul je altijd eerst 5 km met een taxi moeten rijden om bij de bushalte in het dal te komen, daarom is deze transfer erg handig. Vanuit St. Vigilio gaan door de week wel bussen, maar in weekend is ook hier meestal eerst een korte taxirit naar de bushalte in het dal nodig.
Deze transfer wordt zeker voor het weekend en Italiaanse feestdagen aangeraden.

Voorwaarden: Prijs is per boeking (max. 4 personen). Bij een gezelschap van meer dan 4 personen geldt er een toeslag.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht – San Vigilio in Marebbe/St. Vigil in Enneberg is ca. 1025 km. 
Het is niet mogelijk om je auto gedurende de week op het startpunt Prato Piazza/Plätzwiese te laten omdat er maar beperkte toegang is voor privé auto's. Je parkeert je auto dan ook in de laatste overnachtingsplaats San Vigilio op een openbare parkeerplaats.

Je kunt vervolgens met het openbaar vervoer van San Vigilio naar de Prato Piazza/Plätzwiese reizen. Dit is echter een wat omslachtige reis, die minimaal 2,5 uur duurt. We adviseren daarom voor de eerste dag een taxitransfer (van ca. 55 km) bij te boeken. Je wordt dan om 16.30 uur rechtstreeks van San Vigilio in Marebbe/St. Vigil in Enneberg (waar je je auto neerzet) naar de Prato Piazza/Plätzwiese gebracht. Zeker in het weekend en op Italiaanse feestdagen scheelt deze transfer veel tijd.

Per OV van San Vigilio naar Prato Piazza/Plätzwiese
Mocht je toch met het OV van San Vigilio naar Prato Piazza/Plätzwiese willen reizen, dan reis je per bus van San Vigilio naar Brunico/Bruneck (overstappen in Longega/Zwischenwasser) en vervolgens per trein naar Dobbiaco/Toblach. Hier neem je de bus naar Prato Piazza/Plätzwiese. Deze reis gaat als volgt:
 • Klik hier voor informatie over de bus van San Vigilio naar Brunico/Bruneck. Zoek de dienstregeling van lijn 461 S.Vigilio Mareobus voor de korte rit (5 km) naar Longega/Zwischenwasser in het hoofddal. Deze bus rijdt onregelmatig. Vaak is een taxi handiger. Lijn 460 Val Badia-S.Lorenzo-Brunico brengt je vervolgens in 30 min van Longega/Zwischenwasser naar het station van Brunico/Bruneck. Deze bussen rijden bijna elk uur, maar in weekend minder.
 • Klik hier of hier voor informatie over de trein. Deze rijdt elk half uur en breng je in ca. 20 min van Brunico/Bruneck naar Monguelfo/Welsberg.
 • Klik hier voor informatie over de bus van Monguelfo/Welsberg naar Prato Piazza/Plätzwiese. Deze lijn 443 rijdt ca. 6x per dag, je bent ca. 45 min onderweg. Laatste bus gaat aan het einde van de middag. Indien je deze niet haalt neem je een taxi.

Laatste nacht in de Fanes Hut
Indien er in St.Vigilio geen plek is, kan het zijn dat je de laatste nacht in de Fanes Hut verblijft.
Je parkeert dan de auto op de parkeerplaats Pederü, aan het eind van het dal. Je hebt in dit geval zeker een transfer nodig naar de Plätzwiese. Op de naar Pederü wordt tol geheven, maar als je kunt aantonen dat je in Fanes of Sennes hut overnacht, hoef je die niet te betalen.

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan raden we je onderstaand schema aan. Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Vanaf Monguelfo/Welsberg neem je de bus naar Prato Piazza/Plätzwiese (ca. 15 km). Klik hier voor informatie over de bus van Monguelfo/Welsberg naar Prato Piazza/Plätzwiese. Deze lijn 443 rijdt ca. 6x per dag, je bent ca. 45 min onderweg. Laatste bus gaat aan het einde van de middag. Indien je deze niet haalt neem je een taxi.

Terugreis:
Vanuit St. Vigilio in Marebbe/St.Vigil in Enneberg neem je de bus naar Brunico/Bruneck (20 km) en vandaar de trein naar huis. Je kunt eventueel bij boeking een optionele taxitransfer naar Brunico/Bruneck bijboeken (zie onder extra's)

Klik hier voor informatie over de bus. Zoek de dienstregeling van lijn 461 S.Vigilio Mareobus voor de korte rit (5 km) naar Longega/Zwischenwasser in het hoofddal. Deze bus rijdt onregelmatig. Vaak is een taxi handiger. Lijn 460 Val Badia-S.Lorenzo-Brunico brengt je in 30 min van Longega/Zwischenwasser naar het station van Brunico/Bruneck. Deze bussen rijden bijna elk uur, maar in weekend minder.

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Monguelfo-Casies/Welsberg-Gsies     19:14 - 11:51 3
Brunico/Bruneck– Amsterdam CS 18:31 - 11:28   3

Je kunt dit arrangement starten van begin juni tot begin oktober. Tot begin juli kun je te maken krijgen met losse sneeuwvelden op de route. In augustus is het vrij druk in de Dolomieten. Vanwege de populariteit van de berghutten raden we aan bijtijds te boeken, met name voor de periode van de schoolvakantie.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Südtirol ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Bagagevervoer is standaard niet inbegrepen. Dit betekent dat je op drie dagen met al je bagage wandelt. Je kunt voor deze dagen (dag 3, 5 en 7) echter bagagevervoer bijboeken.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Graag willen we je wijzen op het volgende:

augustus 2021:

 • voor berghutten en restaurants waar je binnen eet geldt dat je m.i.v. 6 augustus alleen toegang krijgt met een zogenaamde 'Green Pass'. Dit betekent dat reizigers (vanaf 12 jaar) een Digitaal Corona Certificaat (1 dosis volstaat) of een PCR/ antigeentest nodig hebben. Je kunt hiervoor de Corona Check app gebruiken. De geldigheidsduur van een PCR of antigeentest is in principe 48 uur, maar het is nog onduidelijk hoe hutten op meerdaagse tochten hiermee omgaan. Neem voor de zekerheid - als je nog niet je eerste vaccinatie hebt gehad -  een negatieve test mee die nog geldig is bij aankomst in de eerste hut van de tocht.
 • neem voor je verblijf in de hutten mondkapjes en hutsloffen of slippers mee. Bij overnachting op een slaapzaal dien je ook een handdoek en slaapzak mee te brengen.
 • voor de meeste hutten geldt dat je alleen met een vaccinatie of negatieve zelftest in een slaapzaal samen met vreemden mag verblijven. Verblijf je in een privekamer of in een meerpersoonskamer of lager alleen met familie, dan is dit niet nodig

Voor een verblijf in Italië heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien je met de eigen auto naar Italië rijdt, ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

parco_naturale_fanes_sennes.jpg

Italië - Südtirol - Alta Via Dolomiti

Dwars door Parco Naturale Fanes-Sennes

Trektocht langs comfortabele berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 701 klanten