Nederland - Gevorderde workshop Schiermonnikoog, 3 dagen Beeldverhaal en thematiek

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Fotograferen

Natuurfotografie en landschapsfotografie voor gevorderden

U beheerst de fotografische techniek en u hebt uitgebreide ervaring in natuurfotografische aspecten als landschapsfotografie, macrofotografie en dierfotografie. U heeft behoefte om zich meerte gaan verbreden, meer halen uit uw fotografie. Verdergaan dan een fraai stockbeeld, iets met uw beeld vertellen, een boodschap uitdragen of juist verder ontwikkelen in een eigen stijl. Werken vanuit een plan en een visie, op pad gaan met een doel i.p.v. te kijken wat u tegenkomt. Kortom, u zoekt verdieping en een nieuwe dimensie aan uw fotografie.

Uniek aan deze reis

Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Nederland - Gevorderde workshop Schiermonnikoog

Werken met eigen project
Tijdens deze fotoreis gaat u aan de slag met een eigen project op en over Schiermonnikoog. Van te voren gaat u zich verdiepen in een thema of beeldverhaal. Hiervoor ontvangt u ongeveer een maand vóór de cursus van natuur- en landschapsfotograaf Johan van der Wielen een uitgebreide handout met informatie over het werken met een thema en tips over de vorming, het maken van een storyboard en een uitgewerkt voorbeeld. Verder ontvangt u een aantal mogelijke thema’s. Met deze informatie bepaalt u zelf uw eigen doelen in stijl, thema, te gebruiken technieken, boodschap en wellicht zelfs beoogd product. U stuurt uw uitgewerkte ideeën maximaal 10 dagen vóór de cursus in bij Johan waarna u gerichte feedback, tips en adviezen krijgt om uw project verder te specificeren.

Ook tijdens het weekend zal Johan u helpen het gekozen project verder uit te diepen en uit te werken. Dit project stuurt u uiterlijk twee weken vóór de cursus aan Johan toe zodat hij de tijd heeft om te reageren, vragen te stellen en u te helpen aanscherpen en concretiseren. De deelnemers die hetzelfde thema hebben gekozen zullen voor de cursus en tijdens het weekend worden gekoppeld om samen te werken en van elkaar te leren in het veld.

Tijdens het weekend op Schiermonnikoog gaat u uw project uitwerken, de beelden schieten die in uw thema passen en op pad met een doel, werken vanuit uw uitgewerkte plan. Doel van cursus is het uitwerken dit eigen project, daarvoor zijn twee dagen zelfs aan de korte kant, de (weers)omstandigheden wisselend en wellicht niet allee beoogde beelden mogelijk. Dat betekent dat u ook tijdens de cursus flexibel om moet gaan met uw eigen doelen,aanpassingen zal moeten doen en creatief moet zijn met de mogelijkheden. Aan het eind van de tijd op Schiermonnikoog moet het project zijn afgerond.

Wegens de combinatie van de geringe grootte en de grote diversiteit biedt Schiermonnikoog de uitgelezen mogelijkheden voor het uitwerken van een eigen project in slechts twee dagen. Daarbij staat het je vrij om te gaan en staan waar je wil en om te gebruiken wat je nodig hebt voor je beeld. We volgen geen vast programma of route, maar waar mogelijk combineren we projecten van deelnemers opdat er ook uitwisseling en adequate begeleiding in het veld mogelijk is. Verder kan je gebruikmaken van de uitgebreide gebiedskennis van Johan van der Wielen.

De cursus wordt afgesloten met een bijeenkomst in centraal Nederland. Tijdens het weekend zal met alle deelnemers een avond worden afgesproken. Tijdens deze bijeenkomst krijgt u de gelegenheid uw project te presenteren en daarbij te vertellen over uw afwegingen voor bepaald thema, beeld of beeldverhaal.

Mogelijke thematieken en beeldverhalen

Om je een idee te geven van de mogelijkheden staat hieronder een lijst met landschapstypen en fotografische mogelijkheden. Dit is slechts ter indicatie en ondersteuning aan je eigen ideeën en project.

De gebieden / onderwerpen Schiermonnikoog rijk is:

• Uitgestrekte kwelders en slenken, vaak vol water met intense reflecties van wolken.

• Het wad en de hoogwater vluchtplaatsen van vogels. Bij hoogwater staat het water tegen de waddendijk maar bij laagwater blijft een uitgestrekte natte vlakte over. Vooral het terugtrekkende water laat een nat wad achter waarin luchten en zon fraai kunnen spiegelen. Houd hiervoor de getijden in de gaten en noteer deze van te voren.

• De uitgestrekte Noordzee stranden. Fraai van Schiermonnikoog zijn de embryonale duinen bij de strandopgang aan het eind van de Prins Bernhardweg bij restaurant de Marlijn. Deze jonge duinen groeien langzaam uit tot een nieuwe duinenrij. Vooral bij veel wind komen hier ribbels voor.

• De westerplas. Deze grote zoetwaterplas met vogelkijkhut is vooral interessant wegens de vele watervogels. Vanaf de dijk, die tussen het Minne Onnespad en Westerburenpad loopt, heb je een mooi uitzicht over de plas en de kwelderachtige kanten.

• In het westen van het eiland ligt buiten de duinen het groene strand. Anders dan bij de embryonale duinen verlandt hier het strand niet door duinvorming maar simpelweg door begroeiing.

• De zandbanken in de westkant met kans op zeehonden. Zeehonden dommelen heerlijk op de zandbanken bij het strand aan het eind van de badweg. Bij opkomende tijd kan je ze goed benaderen tot het moment dat ze besluiten terug in zee te gaan om te gaan jagen. Kijk erg uit met zelf op de banken  gaan, want het opkomende tij kan je met grote snelheid insluiten!

• De bossen en vennetjes aan de noordkant. Het bos ten noorden van de berkenplas kenmerkt zich door de vele naaldbomen zie zijn aangeplant om verstuiving van het duin tegen te gaan en daarmee de bewoonde plaatsen te behoeden. Langs het fietspad Bospad kom je op diverse plekken berkenbosjes tegen die bij veel regenval met de voeten in het water staan.

Wassermannbunker. Deze bunker aan de reddingsweg uit de tweede wereldoorlog vertelt het verhaal van het belang van een klein eiland voor de Duitsers. Vanaf deze bunker is het hele eiland te overzien: de Noord- en Waddenzee, de vuurtoren in het westen en zelfs het Willemsduin in het oosten. Onderin de bunker is het donker maar door een paar gaten komt een spannende lichtspel tot uiting.

• Het historische dorpje Schiermonnikoog. Oude vissershuisjes, visserskerkje en walviskaken laten de rijke historie van het kleine dorpje zien. Bij nacht ontstaat een bijna Dickensachtige sfeer die doet terugdenken aan lang vervlogen tijden.

• Aan het eind van de kwelder en halverwege het eiland liggen de Kobbeduinen, een duinenrij die van het noorden tot bijna aan de Waddenzee het eiland in tweeën deelt. Op het zuidelijkste puntje staat het baken, Kaap Kobbeduinen. Deze dient als dagmerk (in tegenstelling tot de vuurtoren die voor de nacht is) voor de scheepvaart.

• Vanaf de Kobbeduinen kan je naar het Willemsduin lopen, een zware trektocht van zeker 4 km vol slenken en natte kwelderplassen. Op het Willemsduin staat eveneens een baken, Kaap Willemsduin, welke niet alleen als dagmerk dient maar tevens als markeerpunt voor de rijksdriehoekscoördinaten.

• Tussen duin en Waddenzee, bij het dorp, liggen de polders en weidelandschappen. Vanaf het opzetten van de waddendijk werd het mogelijk de kwelders om te vormen tot landerijen en nog steeds zijn diverse boeren actief. De polder is tevens een belangrijke vindplaats van weidevogels en dienst als graasgebied voor grote groepen ganzen.

Fotografische mogelijkheden

• Schiermonnikoog kent veel mogelijkheden voor landschapsfotografie. Zie alle hiervoor genoemde gebieden

• Wanneer de nachten helder zijn is er met zicht naar het noorden vanuit de kwelders zicht op zeer heldere sterrenhemels. Op die plek is er nagenoeg geen lichtvervuiling, wat zorgt voor een intense nachtbeleving.

• Ook de vuurtoren is een imposant onderwerp. Niet alleen overdag, maar misschien juist ook ’s nachts, waarbij hij met zijn vier stralen zijn nut voor eiland en scheepvaart laat zien. Als een lichtend baken waakt hij over zee en land.

• De detailfotografen komen beter aan bod in de maanden mei en juni hoewel de herfstkleuren juist half oktober, vroeger dan op de wal, imposant en intens kunnen zijn.

• Half oktober komt de zon in het zuidoosten op en gaat in het zuidwesten onder. Dat bekent dat de zonsopkomst alleen vanaf de wadkant fraai te zien is. De ondergang kan zowel vanaf de wadkant als vanaf het groene strand worden vastgelegd.

 

Dag 1

In deze reis is uitgegaan van de vrijdagmorgen boot van 9:30. De boot ligt bij Wagenborg Passagiersdiensten B.V.‎, Zeedijk 7, 9976 VM Lauwersoog, zie ook www.wpd.nl. U kunt uw ticket online van te voren bestellen maar aan de kassa is net zo goed mogelijk. U kunt uw bagage tijdens bootreis kwijt in de gratis bagage karren. Op de boot kunnen we gedurende de tocht van iets meer dan een half uur genieten van waddenluchten en de vele zeevogels die de boot begeleiden. Dus houdt uw camera bij de hand, want de reis begint vanaf het moment dat we op de boot stappen!

Na aankomst staat Johan op u te wachten op de kade bij de fietsenverhuur. Uw bagage wordt ingeladen en vervoerd naar het pension. Wij nemen op de kade de huurfiets en vervolgen onze weg  langs de wadkant, genietend van het wad, de vogels en de dijk.

In het pension starten we met een kennismaking en introductie. We inventariseren ieders doelen en locatiewensen, beoordelen getijden en weersverwachtingen en maken onze definitieve plannen. De middag staat voor iedereen in het teken van vooral de plekken opzoeken, sfeer opsnuiven en het eiland leren kennen.

Bij fraaie zonsondergang, rond 20:00, zal het diner in overleg vroeg of laat plaatsvinden in één van de restaurants in het dorp. 
 

Overnachting in

Schiermonnikoog

Dag 2

Rond 7:00 komt de zon op. Menigeen zal dit moment mee willen pakken voor zijn project. Ontbijt vindt daarom ook daarna plaats in het pension. Na het ontbijt bespreken we weer ieders plannen, kijken we waar combinaties mogelijk zijn en gaan zo mogelijk in groepen op pad. Gedurende de dag is ieder voor zichzelf bezig. Johan probeert zoveel mogelijk langs alle deelnemers te gaan om te ondersteunen en adviseren. Wanneer blijkt dat iedereen zich verspreidt over het eiland, wordt een punt afgesproken om elkaar tijdens de lunch te ontmoeten voor reflectie en voortgang.

Het diner vindt weer plaats in het dorp, voor of na de zonsondergang. Voor diegenen die daar behoefte aan hebben vindt er ’s avonds in het pension een persoonlijke nabespreking plaats waarmee je inzicht krijgt in de vorderingen en uitwerking van je thema.

Overnachting in

Schiermonnikoog

Dag 3

De laatste dag zal er redelijk hetzelfde uitzien als de zaterdag.  Het is tijd voor de laatste beelden en het afmaken van het project. Onze bagage wordt weer naar de kade vervoerd en wij fietsen op ons gemak naar boot van 16:30 terug naar Lauwersoog.

Overnachting in

Schiermonnikoog

Blader door het programma

Reisdetail

Accommodatie

We overnachten in een klein pensionnetje in het centrum van het historische dorpje Schiermonnikoog: pension Westerburen. Hier overnachten we in eenvoudige twee- of driepersoonskamers. Ontbijt zal plaatsvinden in het pension, lunchpakketten krijgen we van het pension mee. De avondmaaltijd zal plaatsvinden in één van de restaurants in het dorp. In de serre van het pension is gelegenheid voor de cursusmomenten en fotonabespreking.

Inbegrepen in de reis:

• Fotografisch reis- en cursusleider
• Overnachting in pension Westerburen op twee- of drie persoonskamers
• Maaltijden op basis van volpension van lunch vrijdag tot en met lunch zondag
• Huur fietsen
• Bagagevervoer op Schiermonnikoog van en naar het pension
• Afsluitende avond met presentatie projecten in het Berghuis bij Amerongen.

Niet inbegrepen:

• Bootreis
• Verzekeringen
• Persoonlijke uitgaven
• Alcoholische consumpties, koffie en thee tussendoor
• Avondmaaltijd tijdens afsluitende avond

 

Over de zwaarte van de reis

De lengte van de wandelingen en fietstochten bedragen zo'n 2 tot 4 uur van continu wandelen. Bedenk echter dat dit een fotografiereis is en dat er nooit alleen maar gelopen zal worden. Er is juist voldoende ruimte en gelegenheid om in alle rust te concentreren op het fotograferen. De hoogteverschillen zijn minimaal (duingebieden), fietspaden zijn uitstekend en het terrein is onregelmatig: geregeld verlaten we het pad. Wel heeft de wind soms goed vat op het eiland waardoor de fietstocht als pittig kan worden ervaren.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep?

Maakt je geen gebruik van de bovenstaande heen- en/of terugboot maar reis je op eigen gelegenheid, ga je al eerder naar het eiland of blijf je langer, dan ontmoet je het reisgezelschap in het pension Westerburen rond lunchtijd. Je dient dit van te voren te regelen met Johan van der Wielen  (info@schoffie.eu / 06-25064614), i.v.m. de huur van de fiets en vervoer van bagage.

Reisinformatie:

In deze reis is uitgegaan van de vrijdagmorgenboot van 9:30 en zondagmiddagboot van 16:30. Het verzamelpunt is Wagenborg Passagiersdiensten B.V. , Zeedijk 7, 9976 VM Lauwersoog.  Zie ook: www.wpd.nl. Het verzamelpunt is buiten, links naast de ingang / kassa. De reis naar Lauwersoog en de bootreis zijn niet inbegrepen in de prijs! Na aankomst staan op de kade huurfietsen voor ons klaar en wordt de bagage vervoerd naar het pension. Neem je ook de boot weer mee terug om 16:30, dan fietsen we weer terug naar de kade en wordt je bagage ook weer vervoerd.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Schiermonnikoog ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Hoewel een spiegelreflex niet per se noodzakelijk is wordt dit wel sterk aangeraden wegens de diversiteit aan mogelijkheden. Aanbevolen worden de volgende fotografische materialen:

 • Spiegelreflex camera, evt. een tweede of reserve body
 • Groothoek, standaard, macro en/of telelens, afhankelijk van uw wensen en doelen
 • Degelijke fotografisch statief voorzien van balhoofd of drieweg-kop.
 • Aanbevolen: grijs en grijsverloop filters (ND en ND-gradiënt), van 2 en 3 stops.
 • Aanbevolen: polarisatiefilter voor in ieder geval de groothoeklens
 • Draadontspanner of draadloze afstandbediening.
 • Op-tech rainsleeve
 • Dagrugzak (35 liter) of fotorugzak met regenhoes
 • Reserve accu’s en acculader
 • Voldoende lege kaartjes
 • Eventueel laptop of tablet om terug in het pension foto’s te kunnen overladen en resultaten te kunnen bekijken.
 • EHBO: jodium, eenvoudige middelen en sporttape
 • Bergschoenen of stevige waterdichte wandelschoenen, eventueel (lies)laarzen
 • Wind- en waterdicht jack en/of regenkleding
 • Verrekijker en kleine zaklamp
 • Voor tijdens de wandeling: veldfles of thermos
 • Wat u verder nog nodig heeft tijdens het verblijf…

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

KD_Foto_Matthias_Jorissen_4708a.jpg

Nederland - Gevorderde workshop Schiermonnikoog

Beeldverhaal en thematiek

Natuurfotografie en landschapsfotografie voor gevorderden

Zwaarte
Comfort
Fotograferen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.2 beoordeeld door 351 klanten