Nederland - Lauwersmeer, 4 dagen Zeearenden, watervogels en rietvogels leren herkennen

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Vogels kijken

Korte cursusreis vanuit groepsaccommodatie

Sinds het sluiten van de dam in 1969 is de veiligheid op de grens van land en water geborgd, en heeft zich tegelijkertijd een prachtig natuurgebied ontwikkeld: het Lauwersmeer. In deze waterwildernis op de grens van Groningen en Friesland broeden ruim 100 vogelsoorten en overwinteren tienduizenden ganzen. In het voor- en najaar, tijdens de trek, is het ongelooflijk druk met vogels.
Aangewezen als Nationaal Park, nabij Werelderfgoed Waddenzee en sinds 2016 ook officieel Dark Sky reservaat, kortom een unieke plek in Nederland.
We verblijven, vlakbij een klein sluisje, in een gezellig groepsverblijf, alleen met onze groep, en dineren in een naburig restaurantje. De eerste twee dagen verplaatsen we ons per fiets om de bijzonder rijke weides, rietvelden en plassen aan de randen van het ingedamde Lauwersmeer te verkennen. Dit is een van de beste plekken van het land om de zeearend te zien. En natuurlijk tal van andere soorten, waaronder de rietbewoners zoals rietzanger, rietgors, baardman, kleine karekiet, blauwborst, snor en roerdomp. Maar ook roofvogels kun je er tegenkomen, zoals de bruine kiekendief, de buizerd, de torenvalk, de sperwer en dus ook een grote kans op de zeearend!

Uniek aan deze reis

  • Beste plek om de zeearend te spotten
  • De wildernis van Lauwersmeer Nationaal Park
  • Gastvrije groepsaccommodatie
  • Ideaal voor beginnende vogelaars
  • In de herfst vele soorten trekvogels
  • In het voorjaar honderd soorten broedvogels
Zwaarte
Comfort

Vogellijsten en/of reisverslagen

Van deze vogelreis zijn vogellijsten en/of reisverslagen van eerdere vertrekdata beschikbaar.

Dag tot dag

Nederland - Lauwersmeer korte cursusreis Vogels kijken

Korte cursusreizen Vogels kijken in Nederland
Tijdens onze korte cursusreizen Vogels kijken in Nederland maak je kennis met de rijke Nederlandse vogelwereld en verken je de mooiste vogelgebieden van ons land. Er gaat een deskundige SNP-vogelgids/-reisleider mee die je alles leert, zowel in theorie als praktijk, over het herkennen van vogels (beeld en geluid), hun leefwijze en biotopen. Ook leer je de kneepjes van het vogels kijken en waar je op moet letten bij de aanschaf van een kijker of telescoop. Hij of zij wijst je op de beste plekjes om jouw favoriete vogelsoort te zien. Alles wat je leert tijdens de 2 korte theorieblokken, breng je buiten direct in de praktijk. Je verblijft in een hotel of groepsaccommodatie midden in de mooiste vogelgebieden. Deze cursusreizen zijn bij uitstek geschikt voor de beginnende vogelaar en iedereen die benieuwd is naar wat een SNP vogelreis inhoudt. De perfecte opmaat voor een langere vogelreis in Europa of daarbuiten…

Lauwersmeer Nationaal Park
Het Lauwersmeergebied is een bijzonder vogelrijk natuurgebied op de grens van Friesland en Groningen. Sinds deze zeearm in 1969 werd afgesloten uit angst voor overstromingen, is het water zoet geworden en is er een ruig natuurgebied ontstaan van ondiepe kreken, drassige weiden, uitgestrekte rietvelden en dichte ooibossen, waarvan een deel spontaan is opgeschoten. Een uitgestrekt gebied, dat alleen over het water of langs de randen toegankelijk is. Hier is de natuur de baas en heersen vooral rust en ruimte. Schotse hooglanders en konikpaarden houden het gebied open en zorgen voor perfecte condities voor een bijzonder rijk vogelleven. Er broeden meer dan honderd vogelsoorten en er overwinteren jaarlijks tienduizenden ganzen. In het voorjaar, tijdens de vogeltrek, is het vogelfeest het grootst en kun je op één dag dertigduizend brandganzen zien overvliegen. De liefhebbers komen ook graag voor bijzondere vogels naar het Lauwersmeergebied, zoals kluten, bonte strandlopers, lepelaars, grauwe franjepoten en vooral ook de zeearend, die hier sinds een aantal jaren broedt. De natuur in het Lauwersmeer is zo bijzonder dat het gebied is aangewezen als Nationaal Park.

We verkennen het Lauwersmeergebied vanuit een gastvrije groepsaccommodatie bij het sluisje van Dokkumer Nieuwe Zijlen, in de zuidwesthoek van het nationale park. Per fiets verkennen we de vogelgebieden van de Kollumerwaard, waar weide en bos elkaar afwisselen, en de beroemde plassen en grasvelden van Enzumakeeg. De laatste dag pakken we de auto om naar de Bantpolder (ganzenlocatie bij uitstek) bij de Waddenzee te gaan en op zoek te gaan naar zeevogels.

 

Dag 1

Iedereen komt op eigen gelegenheid naar de groepsaccommodatie bij het sluisje van Dokkumer Nieuwe Zijlen, aan de rand van het Lauwersmeer Nationaal Park. We verwachten jullie rond 20.00 uur.

 

Overnachting in

Engwierum

Dag 2

Na het ontbijt beginnen we met een blok van 2 uur theorie over de basisbeginselen van het vogels herkennen en het gedrag en biotoop van de belangrijkste Nederlandse en West-Europese vogelsoorten. Met een goede theoretische ondergrond kunnen we de praktijk daarna beter begrijpen.

We pakken een lunchpakketje in en maken 's middags een fietstocht van ongeveer tien kilometer naar een van de belangrijkste vogellocaties van het Lauwersmeer: de plassen en weiden van Ezumakeeg, aan de westzijde van het Lauwersmeer. Het gebied is zeer in trek bij eenden, ganzen en steltlopers. Soorten die je hier kunt zien zijn slobeend, pijlstaart, brandgans, kluut, rosse franjepoot, havik, grote zilverreiger en kievit. Er is een kijkheuvel en een kijkhut waar talrijke eendensoorten en steltlopers van dichtbij worden geobserveerd. In het voorjaar is de grauwe gors hier soms te zien. Jaarlijks worden hier zeer zeldzame soorten gezien, zoals de grauwe franjepoot, gestreepte strandplevier en de wat minder zeldzame Temmincks strandloper, kleine strandloper en kleine zwaan.

’s Avonds eten we in het restaurant naast de groepsaccommodatie.

Overnachting in

Engwierum

Dag 3

We wijden de ochtend aan het tweede deel van de theoriecursus, waarbij de kneepjes van het vogels spotten en tips over aanschaf van apparatuur aan bod komen.

’s Middags nemen we een lunchpakketje mee en gaan we op de fiets naar een aantal observatieplekken aan de zuidzijde van het Lauwersmeer: de Kollumerwaard, waar weides, rietvelden en ooibossen van wilgen elkaar afwisselen. Grote grazers houden het gebied open. Hier vind je veel roofvogels, zoals buizerd, torenvalken en kiekendieven. En de zeearend wordt hier vaak waargenomen, bijvoorbeeld vanaf de kijkheuvel Zomerhuisbos. Vaak hoor je hier de roep van de roerdomp. Het bosgebied van Kollumeroord herbergt bosvogels als de grote bonte specht en zangvogels zoals het goudhaantje en de matkop. Met enig geduld en geluk zie of hoor je hier typische moerasbewoners, als baardmannetje, rietgors of waterral. Boven het riet zweeft vaak de bruine kiekendief.

‘s Avonds dineren we nogmaals in het restaurant naast de accommodatie en kunnen we de opgedane vogelkennis testen in een kwisje.

Overnachting in

Engwierum

Dag 4

Na het ontbijt nemen we afscheid van de accommodatie en gaan we met de eigen auto (of je stapt bij een ander in) naar de Waddenzeekust waar we weer heel andere soorten kunnen zien.
Via 
Zoutkamp rijden we oostelijk langs het het Lauwersmeer. Halverwege is de vogelkijkhut “ Jaap Deensgat “. Vanuit deze vogelkijkhut zie je vele ganzen en eendesoorten, maar ook zangvogels. In deze hut broeden ieder jaar boerenzwaluwen. Daarna gaan we naar Lauwersoog. Hier kunnen we rond de veerhaven rijden, het liefst bij de visafslag langs, omdat daar veel vogels een hapje meepikken van de resten van de vissersboten, naar het uiterste puntje. Daar ligt al enkele jaren een platbodemschuit, geschikt gemaakt voor broedvogels zoals o.a. Visdiefjes, Noordse stern en Scholeksters. Op het haventerrein foerageren soms tapuiten. Groepen bonte strandlopers vliegen in fraaie synchrone formaties boven het wad. 
Vandaar gaan we naar de Bantpolder waar je grote aantallen brandganzen ziet, met daartussen misschien wel een roodhalsgans. Ook grutto’s, kieviten en scholeksters kun je hier zien.

Rond 16.00 uur is deze vogelcursusreis ten einde en nemen we afscheid.

NB Programma

De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het kan voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Onvoorziene omstandigheden dwingen ons soms om een programma tijdens het seizoen aan te passen. Wij controleren onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen immers voortdurend. Als deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We zijn te gast in groepsaccommodatie OmmeRomte, gelegen aan het sluisje van Dokkumer Nieuwe Zijlen, aan de zuidwestpunt van het Lauwersmeer Nationaal Park. We hebben deze gezellige accommodatie met ruime woon- en eetkamer met kachel en 6 grote meerpersoonsslaapkamers. In elke slaapkamer brengen we maximaal 2 personen onder, gescheiden bedden. Het is niet mogelijk een eenpersoonskamer te reserveren. Er zijn 4 badkamers met in totaal 6 douches en 6 wc’s. Er is een ruim eigen terrein met overdekt terras en voldoende parkeergelegenheid. De beste vogelgebieden van het Lauwersmeer liggen op minder dan 10 km fietsen van de accommodatie en de grens van het Nationale Park ligt op een paar honderd meter.

Over de maaltijden

Tijdens de cursus zijn alle maaltijden inbegrepen van het ontbijt op dag 2 t/m het lunchpakket op dag 4. Alle benodigde ingrediënten voor ons ontbijt en lunchpakket (dag 2, 3 en 4) worden door de accommodatiehouder klaargezet zodat we deze zelf kunnen klaarmaken. Dineren doen we op dag 2 en 3 in het naast de groepsaccommodatie gelegen, uitstekende restaurant. Zorg zelf voor wat snacks overdag en in de avond indien je wenst.

Inbegrepen

  • Verblijf in groepsaccommodatie op tweepersoonskamers met gescheiden bedden, met gedeelde badkamer (4 badkamers op 6 slaapkamers); (NB Eenpersoonskamers niet beschikbaar)
  • Verblijf op basis van volpension, beginnende met het ontbijt op dag 2 en eindigend met het lunchpakket op dag 4
  • Excursies zoals beschreven in het programma
  • Gebruik huurfiets op dag 2 en 3(tegen bijbetaling is een e-bike te boeken)
  • Cursusmateriaal
  • Diensten SNP-reisleider

Niet inbegrepen

  • Heen- en terugreis per auto
  • Tussendoortjes en snacks
  • Verzekeringen
  • Eventuele entrees
  • Persoonlijke uitgaven

 

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Tijdens deze korte cursusreis zijn er twee blokken ingepland waar je mbv een cursuspakket de basiskennis van de Nederlandse vogelwereld leert. Je leert hoe je vogels kunt herkennen, doet tips op over het waarnemen van vogels, over de aanschaf van apparatuur en leert over het gedrag en biotoop van de belangrijkste soorten. Daarnaast ga je er ook 3 dagdelen op uit, naar de mooiste vogellocaties van het gebied. Daar kun je het geleerde meteen in de praktijk brengen en ga je samen met de reisleider en je cursusgenoten op zoek naar karakteristieke soorten en misschien spot je ook bijzondere soorten. Tijdens deze reis ga je er 2 middagen per fiets op uit (je fiets per middag ca 20 km), daarbij ook korte stukjes lopend. De derde dag gebruik je je eigen auto om naar de Waddenzee te gaan om daar vogels te spotten en korte stukjes te lopen.

Deze cursusreis is bij uitstek geschikt voor beginnende vogelaars en mensen die benieuwd zijn wat een SNP vogelreis inhoudt, maar zich (nog) niet aan een langere reis durven wagen. De cursusreizen zijn de perfecte opstap naar een langere SNP vogelreis buiten Nederland.

 

Huurfietsen zijn bij deze reis inbegrepen. Met een toeslag kun je een e-bike boeken. 

Extra's

Fietshuur

E-bike (vanaf € 20,- per persoon)

Je kunt bij deze reis ook kiezen voor een e-bike in plaats van een gewone fiets.  Daar betaal je dan een kleine toeslag voor. 

Voorwaarden: Je dient bij boeking aan te geven als je een e-bike wil.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Je verzamelt op dag 1 rond 20.00 uur, in de groepsaccommodatie in Dokkumer Nieuwe Zijlen.

Over de route en parkeergelegenheden

De accommodatie is alleen per auto of bus te bereiken. De accommodatie ligt aan de N358 van Buitenpost naar Metslawier, op 2 km oostelijk van Engwierum. Er is voldoende parkeergelegenheid bij de accommodatie. Er is een bushalte van Lijn 63 (Buitenpost - Dokkum) op ca 300m afstand van de accommodatie.
De excursie op dag 4 wordt met eigen auto uitgevoerd. Als je per openbaar vervoer komt, dien je dus met een van de andere deelnemers mee te reizen.

Kom je met een elektrische auto, het dichtstbijzijnde oplaadpunt is op een camping op 4 km van Dokkumer Nieuwe Zijlen gelegen. Daar hebben wij geen afspraken mee gemaakt.

We bieden deze cursusreis aan in het voorjaar (april, mei) en nazomer/begin herfst (eind september).

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Lauwersmeer ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Carmacal 115110 Lauwersmeer

Aangezien bijna alle kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen je persoonlijke uitgaven, bijvoorbeeld drankjes, zijn niet inbegrepen. In de directe nabijheid van de accommodatie is geen pinautomaat. Het is dus raadzaam om contant geld mee te nemen. Aan ca. € 50,- voor eigen uitgaven heb je wel voldoende.

Twee dagen verkennen we de vogelgebieden per fiets, de laatste dag ga je met de eigen auto (of rijdt mee met een ander) richting de Waddenzee.

De volgende zaken komen tijdens deze reis van pas:

  • Comfortabele (ingelopen) wandelschoenen, waterdicht (eventueel laarzen)
  • Verrekijker
  • Lunchpakketje voor de eerste dag
  • Rugzakje voor overdag
  • Warme kleding
  • Regenkleding
  • Zitmatje, doek of stuk plastic om op te zitten (bijv. tijdens kijken naar vogels/lunch in het veld)
  • Eventueel: Veldgidsen
  • Notitieboekje met pen/potlood
  • Zonnehoed of pet met klep en zonnebrandcrème
  • Zonnebril
  • Eventueel: fototoestel of mobiel
  • Eventueel: telescoop en statief
  • Muggenolie (voorjaar)
  • (Kopieën van) verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
  • contant geld (ca €50,-) of pinpas  

 


Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze cursusreis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider/vogelgids die zijn/haar grote kennis van vogels graag met je deelt. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

vogelkijkpunt lauwersmeer

Nederland - Lauwersmeer

Zeearenden, watervogels en rietvogels leren herkennen

Korte cursusreis vanuit groepsaccommodatie

Zwaarte
Comfort
Vogels kijken
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).