Plompe Toren bij Koudekerk

Nederland - Zeeland, 3 dagen De vogelrijkdom van de Zeeuwse Delta

« Terug naar overzicht
Nieuw
Groepsreis - Vogels kijken

Korte cursusreis vanuit hotel

Zeeland, toneel van een eeuwigdurende strijd tegen het water. Maar strijd wordt langzaam maar zeker omgezet in samenwerken, want de voordelen van het water zijn ook groot. Waar water is zijn vogels en daarmee herbergt de provincie Zeeland een ongekend grote schat aan vogelsoorten. Vanuit een comfortabel hotel, afgelegen in de duinen van Schouwen-Duiveland, leer je de vogelwereld van de Zeeuwse Delta kennen. We maken een wandeling door de duinen en fietsen naar de Brouwersdam. Daar observeren we zeevogels en mogelijk zien we ook zeehonden. We fietsen langs eeuwenoude inlaten en naar het nog jonge natuurproject ‘Plan Tureluur’, waar de natuur vrij spel heeft gekregen. Nieuw in 2018

Uniek aan deze reis

  • Bijzondere zeevogels spotten vanaf de Oosterscheldedam
  • De 'vogelboulevard' van Zeeland
  • Ideaal voor beginnende vogelaars
  • Paradijs voor watervogels en zeevogels
  • Prachtige duinwandeling en twee fietstochten
  • Vanuit comfortabel hotel midden in de duinen van Schouwen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Nederland - Zeeland korte cursusreis Vogels kijken

Korte cursusreizen Vogels kijken in Nederland
Tijdens onze korte cursusreizen Vogels kijken in Nederland maak je kennis met de rijke Nederlandse vogelwereld en verken je de mooiste vogelgebieden van ons land. Er gaat een deskundige SNP-vogelgids/-reisleider mee die je alles leert, zowel in theorie als praktijk, over het herkennen van vogels (beeld en geluid), hun leefwijze en biotopen. Ook leer je de kneepjes van het vogels kijken en waar je op moet letten bij de aanschaf van een kijker of telescoop. Hij of zij wijst je op de beste plekjes om jouw favoriete vogelsoort te zien. Alles wat je leert tijdens de 2 korte theorieblokken, breng je buiten direct in de praktijk. Je verblijft in een hotel of groepsaccommodatie midden in de mooiste vogelgebieden. Deze cursusreizen zijn bij uitstek geschikt voor de beginnende vogelaar en iedereen die benieuwd is naar wat een SNP vogelreis inhoudt. De perfecte opmaat voor een langere vogelreis in Europa of daarbuiten…

Zeeuwse Delta
De Zeeuwse Delta is rijk aan water èn is voor vogelaars een hotspot van internationale allure! De geulen, slikken en oevers van de Oosterschelde vormen het grootste nationale park van Nederland: 37.000 hectare waar water, getij en wind vrij spel hebben (als de Oosterscheldedam geopend is tenminste). Dankzij de forse getijdeverschillen en de steeds wisselende luchten verandert het beeld van de Oosterschelde voortdurend. De rijke visgronden en slikken trekken talloze zeevogels en waadvogels. Achter de dijken liggen de oude inlagen en kreken die herinneren aan de eeuwige strijd van de Zeeuwen tegen het water. Hier zoeken de waadvogels bij hoog water een goed heenkomen om te 'overtijen'. De dijk tussen de Oosterschelde en de inlaten vormt dan ook een waarnemingsplek voor overvliegende soorten, een echte ‘vogelboulevard’.

Blauwe en bruine kiekendieven, slechtvalken en sperwers komen op hun beurt op deze vogeldrukte af. Achter de zeedijk zijn polders onder water gezet en is een nieuw en uitgestrekt natuurgebied ontstaan, Plan Tureluur, waar talloze ganzen- en eendensoorten op af komen. In het voorjaar vind je hier onder meer lepelaars, kluten, visdiefjes, grote sterns, bergeenden en natuurlijk de tureluur zelf. Wie goed zoekt, vindt ook steltlopers die wat minder algemeen zijn, zoals de zwarte ruiter, rosse grutto en groenpootruiter.

De Oosterscheldedam en het strand van Schouwen zijn perfecte plekken om zeevogels te spotten, in het voor- en najaar als de trek op gang is. Zwarte zee-eenden, eidereenden, middelste zaagbekken en diverse andere eendensoorten zie je zowel aan de Noordzeekant als aan de luwere Scheldekant van de dam. Als er een sterke aanlandige wind staat, tref je soms ook zeekoeten, Jan-van-genten, roodkeelduikers en noordse stormvogels aan. De brede duinen van Schouwen trekken weer heel andere vogelsoorten aan als de tapuit, veldleeuwerik en nachtegaal die je hier in mei prachtig kunt horen zingen. Het comfortabele hotel waar we verblijven ligt midden in de duinen en dicht bij het strand. Vanuit het hotel maken we een wandeling door de duinen en over het strand, en pakken we de fiets voor twee prachtige tochten naar de beste vogelspots van de Delta: de Oosterscheldedam, de Oudekerkse Inlaat, de kijkpunten van Plan Tureluur en de oude zeedijk tussen de Schelphoek en de Flaauwershaven.

 

Dag 1

Aankomst om 10 uur in het hotel in Nieuw-Haamstede. Je kunt dan nog niet op je kamer dus zorg dat je je fietskleren al aan hebt.
We beginnen met een blok van 2 uur theorie over de basisbeginselen van het vogels herkennen en het gedrag en biotoop van de belangrijkste Nederlandse en West-Europese vogelsoorten.
Aansluitend kunnen we genieten van een lekkere lunch aan tafel.

’s Middags maken we een prachtige fietstocht, per elektrische fiets, langs de zuidkust van Schouwen-Duiveland, over het fietspad aan de Scheldekant van de dijk, naar de Koudekerkse Inlaat. Daar kun je in de drassige weilanden lepelaars, bergeenden en diverse steltlopers zien. De bruine en blauwe kiekendief zweven hier geregeld met hun karakteristieke vlucht laag over het land. Vanaf de Plompe Toren, de oude kerktoren van Koudekerk, heb je een prachtig uitzicht op de Oosterschelde en de Inlaat. Dan fietsen we verder naar de veel jongere ‘wetlands’ van Plan Tureluur en fietsen we tussen de plassen en over de oude zeedijk naar het kleine haventje van Flaauwers. Vanaf de dijk heb je schitterend zicht op de plassen waar mogelijk brandganzen, kolganzen en grauwe ganzen te zien zijn. En wie weet ook een roodhalsgans of zelfs een dwerggans. Eendensoorten als de krakeend, pijlstaart, slobeend, zomertaling en wintertaling zijn hier ook te vinden. In het voorjaar komen de visdiefjes, grote sterns en lepelaars. Vogels trekken afhankelijk van het getij voortdurend van de Schelde naar de inlagen of terug, en vliegen laag over de dijk, zodat je de meeste soorten goed kunt zien. Dan fietsen we via Moriaanshoofd en langs de uitgestrekte plassen terug naar Nieuw-Haamstede (30 km fietsen).

Terug in het hotel kunnen we inchecken en de kamers innemen. ’s Avond dineren we in het restaurant van het hotel.

 

Overnachting in

Nieuw-Haamstede

Dag 2

Na het ontbijt schuiven we weer aan in de presentatieruimte voor het tweede deel van de theoriecursus, waarbij de kneepjes van het vogels spotten aan bod komen en tips over aanschaf van apparatuur. 

We pakken een lunchpakketje in en vanaf een uur of 11.30 stappen we weer op de elektrische fiets, door de duinen naar de Brouwersdam. Hier gaan we op zoek naar typische zeevogelsoorten, zoals de eidereend, zeekoeten en meeuwensoorten zoals de zilvermeeuw, stormmeeuw, kleine en grote mantelmeeuw (lengte fietstocht: 30 km). We speuren ook naar ijseenden, roodkeelduikers, zwarte zee-eenden en soms zelfs een ijsduiker. Aan de rustigere en brakke Grevelingenkant van de dam kun je middelste zaagbekken en brilduikers waarnemen. Op de dam broeden in de jonge duintjes scholeksters, maar ook dwergsternen. Ook bontbekplevieren, strandplevieren en steenlopers vind je hier. Door de duinen van Schouwen fietsen we terug naar Nieuw-Haamstede.

‘s Avonds dineren we wederom in het restaurant van het hotel.

Overnachting in

Nieuw-Haamstede

Dag 3

Na het ontbijt maken we de kamers vrij en checken we uit. We krijgen nog een lunchpakketje mee en maken dan een prachtige wandeling door het afwisselende duinlandschap van de Kop van Schouwen: heidevelden, zandverstuivingen drassige graslanden en naaldbossen wisselen elkaar af. Tussen 15 maart en 15 juli zijn diverse duingebieden afgesloten in verband met broedseizoen, dus dat bepaalt onze te volgen route. Het is een contrastrijk landschap met uiteenlopende biotopen en microklimaten. Dit leidt tot een grote vogelrijkdom. In het voorjaar hoor je overal de nachtegaal zingen en broeden soorten als de blauwborst, roodborsttapuit, braamsluiper en rietzanger in dit gebied. Af en toe zie je een tapuit en met enig geluk ook een velduil.

De wandeling eindigt rond 16.00 bij het hotel, waar we afscheid nemen en je huiswaarts keert.

NB Programma

De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het kan voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Onvoorziene omstandigheden dwingen ons soms om een programma tijdens het seizoen aan te passen. Wij controleren onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen immers voortdurend. Als deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We verblijven in het comfortabele Duinhotel Fletcher Burgh Haamstede, dat ideaal gelegen is aan de rand van het dorpje Nieuw-Haamstede, middenin het duingebied van Schouwen. Het strand is ca 20 minuten wandelen van het hotel. Het hotel beschikt over een goed restaurant, een bar en een mooi terras  met uitzicht op de duinen en het zweefvliegveld van Burgh-Haamstede. Het hotel beschikt ook over een sauna/welness centrum (tegen betaling). De kamers zijn goed en comfortabel ingericht, met een ruime en complete badkamer, tv en gratis wifi.

Over de maaltijden

Tijdens de cursus zijn alle maaltijden inbegrepen van de lunch op dag 1 t/m het lunchpakket op dag 3. Ontbijt en diner vinden plaats in het restaurant van het hotel en overdag nemen we een lunchpakketjes mee.

Inbegrepen

  • Verblijf in hotel op één- of tweepersoonskamers met eigen badkamer 
  • Verblijf op basis van volpension, beginnend met lunch op dag 1 en eindigend met het lunchpakket op dag 3
  • Excursies zoals beschreven in het programma
  • Gebruik elektrische huurfiets op dag 1 en 2
  • Cursusmateriaal
  • Diensten SNP-reisleider

Niet inbegrepen

  • Heen- en terugreis per auto
  • Drankjes tijdens eten en in de avond
  • Verzekeringen
  • Eventuele entrees
  • Persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

Tijdens deze korte cursusreis zijn er twee theorieblokken ingepland waar je mbv een cursuspakket de basiskennis van de Nederlandse vogelwereld leert. Je leert hoe je vogels kunt herkennen, doet tips op over het waarnemen van vogels, over de aanschaf van apparatuur en leert over het gedrag en biotoop van de belangrijkste soorten. Daarnaast ga je er ook 3 dagdelen op uit, naar de mooiste vogellocaties van het gebied. Daar kun je het geleerde meteen in de praktijk brengen en ga je samen met de reisleider en je cursusgenoten op zoek naar karakteristieke soorten en misschien spot je ook bijzondere soorten. Tijdens deze reis ga je er 2 middagen per elektrische fiets op uit (je fiets per middag 20 tot  30 km). De derde dag maak je een wandeling door de duinen van Schouwen
Deze cursusreis is bij uitstek geschikt voor beginnende vogelaars en mensen die benieuwd zijn wat een SNP vogelreis inhoudt, maar zich (nog) niet aan een langere reis durven wagen. De cursusreizen zijn de perfecte opstap naar een langere SNP vogelreis buiten Nederland.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Je verzamelt op dag 1 om 10.00 uur in het hotel in Nieuw-Haamstede. Dan begint het cursusprogramma.

Over de route en parkeergelegenheden

De accommodatie is alleen per auto te bereiken. Het hotel ligt in Nieuw-Haamstede, ca 3 km van het dorp Burgh-Haamstede. Het hotel heeft voldoende gratis eigen parkeergelegenheid.  Per openbaar vervoer is het hotel lastig te bereiken: je kunt per bus (Conexxion lijn 133) van Zierikzee of Middelburg naar Burgh-Haamstede reizen, van daar ga je per haltetaxi 930 (vooraf reserveren verplicht) verder naar Nieuw-Haamstede, waar de bushalte naast het hotel is. 

We bieden deze cursusreis aan in het voorjaar en aan het einde van de zomer/begin van de herfst.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Zeeland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis , uitgaande van  de heen- en terugreis met eigen auto.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aangezien bijna alle kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Aan ca. € 75,- voor eigen uitgaven heb je wel voldoende.

Twee dagen verkennen we de vogelgebieden per elektrische fiets.

Er is geen speciale uitrusting nodig voor deze reis. Verder komen de volgende zaken tijdens deze reis van pas:

  • Comfortabele (ingelopen) wandelschoenen, waterdicht (eventueel laarzen)
  • Verrekijker
  • Rugzakje voor overdag
  • Warme kleding
  • Regenkleding
  • Zitmatje, doek of stuk plastic om op te zitten (bijv. tijdens kijken naar vogels/lunch in het veld)
  • Eventueel: Veldgidsen
  • Notitieboekje met pen/potlood
  • Zonnehoed of pet met klep en zonnebrandcrème
  • Zonnebril
  • Eventueel: fototoestel of mobiel
  • Eventueel: telescoop en statief
  • (Kopieën van) verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
  • contant geld (ca €50,-) of pinpas  

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze cursusreis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider/vogelgids die zijn/haar grote kennis van vogels graag met je deelt. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.


Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

vogelcursus zeeland

Nederland - Zeeland

De vogelrijkdom van de Zeeuwse Delta

Korte cursusreis vanuit hotel

Zwaarte
Comfort
Vogels kijken
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).