Zonsondergang op het wad

Nederland - Waddenzee, 7 dagen Wandelen en zeilen in het waddengebied

« Terug naar overzicht
Nieuw
Groepsreis - Wandelen

Zeilwandelreis per luxe platbodem

Unieke zeilwandelreis in het enige echte ‘wildernisgebied’ van Nederland: de Waddenzee, een UNESCO werelderfgoed. We varen rond op een comfortabele 'platbodem' waar je verblijft in tweepersoonshutten. Laat je meevoeren door de wind, het tij en de stroming, een vastomlijnd programma volgen we niet. Je wordt begeleid door een ervaren schipper en maat, een SNP-Waddenkenner terwijl een kok de maaltijden verzorgt. We hijsen de zeilen, gaan op de eilanden aan land voor een mooie wandeling; vallen met ons schip droog op de zeebodem en turen naar een ongekende sterrenhemel boven de donkere Waddenzee. De unieke landschappen, vogels en zeedieren, de prachtige zonsondergangen en frisse zilte lucht, dit mag je niet missen!

Uniek aan deze reis

  • Comfortabele platbodem met tweepersoons hutten
  • SNP-waddenkenner en kok aanwezig
  • Unieke Nederlands natuur
  • Zeilen én wandelen op de eilanden
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Nederland - Waddenzee

De Waddenzee, de enige echte ‘wildernis’ van ons land. Kraamkamer van de Noordzee, paradijs voor vogelaars en sinds 2009 staat de Waddenzee op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een terechte beloning voor dit getijdenlandschap dat uniek is in de wereld. De schaal van de binnenzee, de dynamiek van het gebied en de ongekende voedsel- en vogelrijkdom maken de Waddenzee tot topbestemming voor natuurliefhebbers, maar ook voor iedereen die van rust en ruimte houdt. SNP biedt je een uitgelezen kans om dit unieke natuurgebied in onze eigen achtertuin, op een bijzonder manier te beleven… vanaf het water. We varen rond op een traditionele en tegelijk comfortabele zeilschip. Uiteraard gaan we ook op een aantal eilanden aan land om een wandeling te maken .Ook de grijze en de gewone zeehond krijgen we vast te zien, en misschien wel een bruinvis.
Waar we precies heen zullen gaan bepalen wind, getij, de reisleiding én de deelnemers. Een enthousiaste SNP reisleider en Wadden-kenner begeleidt deze reis. Op het zeilschip kun je meehelpen met zeilen, maar als je lekker wilt uitrusten, dan kan dat natuurlijk ook.
Zeker zullen we een of misschien wel meerdere keren proberen 'droog te vallen' op het wad. Dan zijn we met ons drijvende onderkomen pas écht middenin de natuur. Als het even kan zullen zelfs proberen te overnachten op het wad, maar of dat kan hangt van het getij af. Verder zullen we ook voor de nacht in een van de eilandhavens voor anker gaan.

In het kort en onder voorbehoud het programma:

Dag 1 Inschepen Harlingen 20.00 uur
Dag 2 Varen naar Schiermonnikoog
Dag 3 Wandeling Schiermonnikoog
Dag 4 Varen naar Ameland
Dag 5 Varen naar Terschelling of Vlieland
Dag 6 Wandeling op het eiland
Dag 7 Terug naar Harlingen, 15.00 uur van boord

Zie verder bij dag-tot-dag voor een concept-programma onder voorbehoud.

Dag 1

Je reist op eigen gelegenheid met de auto of eenvoudig per trein naar Harlingen. Ben je wat vroeger dan kun je genieten van het cultureel erfgoed van deze fraaie stad.
Vanaf 20.00 uur ben je welkom aan boord van zeilschip de Zwarte Valk in de afvaarthaven van Harlingen. We maken kennis met elkaar, de schippers, de SNP reisleider en de SNP kok. Er wordt een en ander verteld over het schip en het programma van de komende week. Het diner is vanavond niet inbegrepen, wel zorgen we voor drankjes en hapjes.

Overnachting in

op boot Harlingen haven

Dag 2-6

Omdat deze week een echte expeditie is varen we letterlijk waarheen de wind en het tij ons voert. We verkennen natuurlijk ook enkele eilanden, maar welke precies bepaalt de wind...... De meeste avonden meren we aan in een van de havens van de Waddeneilanden. Maar we proberen ook minimaal 1x droog te vallen op het wad en daar de nacht door te brengen, als het tij daar tenminste gunstig voor is. Al wadlopend rondom de boot kunnen we zien wat er allemaal leeft in de bodem van de Waddenzee. Vanaf het dek kunnen we al varend grijze en gewone zeehonden zien, en als we geluk hebben spotten we misschien ook een bruinvis. De overweldigende vogelrijkdom van de Waddenzee bewonderen we ook vanaf het dek. Het zal ons zeker duidelijk worden hoe uniek dit biotoop is en daarmee volledig recht heeft op haar titel UNESCO Werelderfgoed.
Op de eilanden waar we voet aan wal zetten maken we wandelingen en verkennen de duinen, bossen, polders, plassen, wadden en kwelders. We leren over de specifieke eilandcultuur en zullen regelmatig een terrasje of strandtent bezoeken.
De intentie is om de volgende planning uit te voeren, dan wel in omgekeerde volgorde: 

  • Dag 2 Varen naar Schiermonnikoog
  • Dag 3 Wandeling Nationaal Park Schiermonnikoog: gevarieerde wandeling van ongeveer 15 km door het dorp, langs de Westerplas, het Rif, door duinvalleien naar het Noorderstrand, terug via het bos van Corsicaanse dennen, 100 jaar geleden aangepland door graaf von Bernstorff.
  • Dag 4 Varen naar Ameland. Wandeling op Ameland.
  • Dag 5 Varen naar Terschelling of Vlieland
  • Dag 6 Wandeling op het eiland. Bijvoorbeeld op Terschelling. Vanuit 'West' via het Groene strand door de natte duinvalleien van de Kroonpolders en de hier steile duinenrij bij zee (ca. 10 km, 3 uur). Zowel op het Kaapsduin bij de fameuze Brandaris, als op de zeeduinen heb je schitterende uitzichten over het gebied en de zee. Het laatste stukje voert de route ons via de zandplaat van de Noordsvaarder terug naar de haven in West-Terschelling. Daar heb je nog even tijd dit gezellige stadje te verkennen.

Overnachting in

op boot Waddenzee

Dag 7

Onze ervaren schipper Jantine zal de Zwarte Valk in de loop van zaterdagmiddag weer laten aanmeren in de haven van Harlingen. Hopelijk lukt dat op zeilkracht en anders moet de motor een handje helpen. Rond 15.00 uur meren we aan en nemen we afscheid van elkaar en eindigt de reis. Op eigen gelegenheid reis je terug naar huis.

NB Programma

Omdat we varen op een zeilschip willen we de wind zoveel als mogelijk laten bepalen waarheen we koers zullen zetten. Ook het tij speelt een grote rol (bijvoorbeeld waar en wanneer we droog kunnen vallen op het wad). Dit alles heeft als gevolg dat vooraf niet precies vaststaat wat we elke dag precies gaan doen of welke eilanden we aan kunnen doen. De SNP reisleiding zal per dag in overleg met de schipper het programma bepalen, daarbij waar mogelijk rekening houdend met de belangstelling van de deelnemers. Eigen inbreng wordt toegejuicht, maar uiteindelijk beslissen de schipper en de reisleiding.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Zeilend passagiersschip de Zwarte Valk combineert historie met hedendaags comfort. De traditionele platbodem dateert uit 1889, maar is in 2008 omgetoverd tot een modern passagiersschip. Bijzonder is dat het schip het 'Green Key' - label mag voeren. Green Key is een internationaal keurmerk dat staat voor duurzame bedrijfsvoering in de toeristische sector. Deze aandacht voor duurzaamheid was voor SNP reden om (letterlijk) met de Zwarte Valk in zee te gaan. Maar ook de comfortabele inrichting van het schip en de enthousiaste schippers (met oog voor natuur en detail) vinden we belangrijk.
Op het schip is bovendeks meer dan genoeg ruimte om lekker te zitten, benedendeks zijn 8 tweepersoonshutten met warm en koud stromend water, patrijspoort of dekraam, bedlampje en stopcontact. Alle hutten hebben 2 eenpersoonsbedden, naast elkaar of boven elkaar. Er zijn 2 douches en 2 toiletten die je samen deelt. Er is een ruime lounge met loungebanken en stoelen, bibliotheek, spelletjes, eettafels en een goed geoutilleerde kombuis voor de kok. Aan boord, en ook in de hutten, is verwarming, dus ook als het weer wat tegenzit kun je lekker warm verblijven.

Over de maaltijden

Een kok van SNP verzorgt alle maaltijden aan boord. Daarbij horen ook de (niet alcoholische) drankjes tijdens de maaltijden, koffie, thee en af en toe een snack of wat lekkers tussendoor. Doordat we een eigen kok hebben is het heel goed mogelijk rekening te houden met dieetwensen.

Duurzaamheid

De Green Key staat voor duurzaam ondernemen in de toeristische sector. De Zwarte Valk heeft het gouden label, de hoogste categorie. Tijdens de verbouwing is veel gebruik gemaakt van milieuvriendelijke materialen en is er gedacht aan water- en energiebesparing. De meeste verlichting is LED, het grondhout is FSC, de aftimmering Nederlands eiken en de motor voldoet aan de nieuwste eisen. Uiteraard is ook de bedrijfsvoering milieuvriendelijk: van het personeel tot de schoonmaakmiddelen en het toiletpapier; bij alles wordt aan het milieu gedacht. Vanuit die gedachte willen we ook graag dat de gasten van de Zwarte Valk hun steentje bijdragen, en dit wordt actief gepromoot. Dus neem zo weinig mogelijk verpakkingsmateriaal mee of wegwerpspullen. Aan boord is biologisch afbreekbare zeep en shampoo. Wil je toch je eigen zeep en shampoo? Kies dan ook voor biologisch afbreekbaar. Vooral zeep heeft een heel nadelig effect op het watermilieu en ondanks het feit dat de Zwarte Valk zoveel mogelijk probeert afvalwater in de havens af te geven, is het soms niet te vermijden ook wat te lozen op zee.

Inbegrepen

  • alle overnachtingen aan boord
  • alle maaltijden inclusief (niet alcoholische) drankjes vanaf ontbijt dag 2 t/m lunch dag 7
  • snacks en fruit voor tussendoor
  • beddengoed en handdoeken voor aan boord
  • begeleiding 1 SNP Reisleider en 1 SNP kok
  • diensten schipper en maat
  • toeristenbelasting en havengelden
  • schoonmaakkosten schip en hutten

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis
  • eventuele entrees
  • aan boord eventuele alcoholische drankjes
  • persoonlijke uitgaven aan land
  • verzekeringen

Over de activiteiten

Er zijn geen speciale vaardigheden vereist. Je mag helpen met zeilen aan boord, maar dit hoeft niet. Ervaring met zeilen is niet nodig. Voor de wandelingen is een redelijk goede fysieke gezondheid vereist, maar de tochten zijn niet erg lang of zwaar en staan in het teken van natuurbeleving. Als we droogvallen op het wad, kunnen de liefhebbers het wad verkennen. Wadlopen is vermoeiend en zul je regelmatig nat en/ of vies worden. Ook moet je tegen een beetje wind, regen en/ of kou kunnen.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

De haven van Harlingen bij het schip.

Over de route en parkeergelegenheden

De reis start en eindigt in Harlingen. Je vindt de boot in de haven van Harlingen, in de haven waar de schepen van 'de bruine vloot' gelegen zijn. Parkeren kan op één van de langparkeermogelijkheden in Harlingen.

Trein informatie

Indien je met openbaar vervoer komt neem je de trein en/of bus naar Harlingen Haven.

De Waddenzee en haar eilanden kennen een uitgesproken zeeklimaat dat sterk beïnvloedt wordt door de gematigde westenwinden van de Noordzee. Extreme weersituaties of grote temperatuurschommelingen komen niet zo vaak voor. De gemiddelde temperatuur op de Waddeneilanden ligt in augustus rond de 20 graden, met een watertemperatuur van 16 graden; in september rond de 18 graden, met een watertemperatuur van ongeveer 15 graden. Er is altijd relatief veel wind, maar gemiddeld valt er minder neerslag dan in de rest van het land. Ook schijnt de zon hier gemiddeld vaker dan op het vasteland.

Nagenoeg alles is inbegrepen in de reissom, inclusief de meeste drankjes aan boord (bij de maaltijden, tussendoor thee, koffie, melk en fris) en wat snacks voor onderweg. Extra drankjes na het avondeten 's avonds aan boord moeten wel apart afgerekend worden. Dit zijn dan bv. drankjes voor degenen die graag nog even lang naborrelen. Uiteraard zijn alle persoonlijke uitgaven aan wal ook voor eigen rekening. Aan boord kun je niet pinnen dus neem zeker ook wat cash mee.

Een verblijf op zee en op het wad vergt wat speciale kleding. Denk bij het inpakken aan het volgende:

  • extra handdoek-(en)
  • waterdichte wandelschoenen voor aan dek/ op de wal
  • sloffen voor binnen aan boord
  • rugzakje voor overdag
  • voldoende warme kleding
  • goede regenkleding
  • goed (strak) zittende laarzen en/of hoogsluitende (oude) gympen voor op het wad
  • voor in de zomer: zwemkleding
  • zaklamp
  • zitmatje, doek om op te zitten (bijv. aan dek, in het veld)
  • zonnehoed of pet met klep en zonnebrandcrème
  • zonnebril
  • verrekijker
  • kopieën) verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
  • contant geld (ca. 50 euro, onzeker waar gepind kan worden)
  • persoonlijke EHBO benodigdheden; middel tegen diarree (bijv. diacure), sporttape, medicijnen etc.
Omdat de hutten op de boot natuurlijk beperkt ruimte bieden moet je je bagage compact houden, dus liefst geen grote koffers.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP reisleider, kenner van de Waddenzee.
De SNP reisleider is de ‘sleutelfiguur’ tijdens je reis en doet er alles aan om je reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders volgen een intensief SNP-scholingsprogramma waarbij o.a. veiligheid op reis, kaart- en kompaslezen, voeding en hygiëne en respect voor natuur, cultuur en milieu uitgebreid aan de orde komen.
Naast een reisleider gaat op deze reis een eigen kok mee, die op het schip al onze maaltijden zal verzorgen.

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Zeilschip de Zwatre Valk

Nederland - Waddenzee

Wandelen en zeilen in het waddengebied

Zeilwandelreis per luxe platbodem

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).