Duitsland Sachsische Schweiz

5 x mooiste wandelgebieden Duitsland

Ontdek verrassend Duitsland

Dat je voor een heerlijke vakantie niet ver hoeft te reizen, bewijst het land van onze oosterburen. Duitsland is verrassend veelzijdig. Naast hippe steden als Berlijn, Hamburg, München en Düsseldorf waar trendy hotspots hand in hand gaan met een rijke historie, heeft het land prachtige natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen. Groot bijkomend voordeel, het is er vaak ook nog eens heel betaalbaar.

Bekijk alle wandelvakanties in Duitsland

1. Sächsische Schweiz

Nationaal Park Sächsische Schweiz ligt vlakbij Dresden aan de Tsjechische grens en is een waar wandelparadijs. Het landschap is op zijn minst spectaculair te noemen met haar grillige rotsformaties, tafelbergen en labyrinten van kloven en steenpartijen. Ook dierenliefhebbers komen er ruimschoots aan hun trekken. Je vindt er bijvoorbeeld uilen, haviken, everzwijnen en edelherten. En na al dat natuurschoon sluit je je reis af op een terrasje in het monumentale Dresden. Proost!

Je wandelt in de Sächsische Schweiz tijdens de volgende reizen:

8-daagse reis over de Malerweg

7-daagse groepsreis door het Elbezandsteengebergte

2. Eifel

Op nog geen 4 uur rijden vind je, ten noorden van de Moezel en ten westen van de Rijn, de Eifel. Het landschap is er divers, van heldere kratermeren, donkere bossen en weidse akkervelden. Bevers, zwarte ooievaars, reeën en wilde katten hebben er hun thuis en op sommige plekken groeien de mooiste wilde orchideeën. Tel daarbij op de vele burchten en kastelen en boerendorpjes en je hebt alle ingrediënten voor een heerlijk lang wandelweekend.

Bekijk alle wandelvakanties in de Eifel

3. Beierse Alpen

In het zuidelijkste puntje van Duitsland, aan de voet van de Alpen vind je de Beierse Alpen. Een echte wandelparel! Geniet van looiende loofbossen en grillige bergtoppen, terwijl je misschien wel een gems, steenarend of edelhert spot. De bruine koeien die je onderweg tegenkomt maken van je wandeling een echte Alpen ervaring. Met het vriendelijke geklingel van hun bellen vormen ze een prachtig orkest dat al van ver te horen is. Een bezoek aan beroemde paleizen zoals slot Neuschwanstein en slot Hohenschwangau geven je reis de nodige romantiek.

Je wandelt in de Beierse Alpen tijdens deze reizen:

5-daagse reis Allgäuer Alpen

6-daagse reis Bayerische Alpen

5-daagse lichte wandelvakantie aan de voet van de Beierse Alpen

4. Sauerland: Rothaargebirge

Het Rothaargebirge wordt ook wel "het dak van Sauerland" genoemd. Dit middelgebergte biedt een mooi afwisselend landschap van weides, heidevelden, naald- en loofbos en kabbelende beekjes. Dwars door het Rothaargebirge vind je de Rothaarsteig, een klassieke lange afstands wandelroute van maar liefst 154 kilometer lang. Tijdens je wandeling word je regelmatig verrast met de mooiste uitzichten. Natuurlijk trakteer je jezelf na al je inspanningen op welverdiende Kaffee und Kuchen in een van de vriendelijke dorpjes.

Bekijk deze wandelvakantie in Sauerland

5. Moezel en Rijn

De Moezel- en de Rijnstreek zijn zowel voor de beenspieren als de smaakpapillen een waar feest. De beroemde Duitse wijnen zoals de Spätburgunder, Riesling en Grauburgunder hebben er hun oorsprong. Je vindt er de bekende Rheinsteig waarbij je wandelt over de steile wanden van het Rijndal, met uitzicht op de wijngaarden en de druk bevaren rivier in de diepte. In de Eifel kun je kilometers maken op de zogenaamde Rotweinwanderweg. Romantische vakwerkhuizen, volle wijnkelders en uitstekende restaurants zijn een lust voor het oog en de mond.

Je wandelt in deze wijnstreken tijdens de volgende reizen:

6-daagse reis Rheinsteig

wandelvakantie over de Rotweinwanderweg

6-daagse reis Moselsteig

Wandelen over de Pfälzer Weinsteig