Duitsland - Sächsische Schweiz, 8 dagen Adembenemende uitzichten vanaf de Malerweg

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels

Afwisselende wandelvakantie door het Nationaal Park de Sächsische Schweiz, bij het drielandenpunt van Duitsland, Polen en Tsjechië. Klauter door kloven, beklim imposante tafelbergen en verbaas je over de bizarre rotsformaties. Geniet tijdens de niet al te lange wandelingen van prachtige panorama’s over dit spectaculaire landschap. Overnacht in vriendelijke dorpjes en sluit de reis af met een bezoek aan het monumentale Dresden.

Uniek aan deze reis

 • Grillige schoonheid van het landschap
 • Het herboren Dresden
 • Spectaculaire wandelingen
 • Voetveren over de Elbe
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Duitsland - Sächsische Schweiz

Bizarre rotsformaties, majestueuze tafelbergen, diepe kloven en dichte bossen vormen het decor van deze wandelreis door het Nationaal Park de Sächsische Schweiz. Het samenspel van water en wind heeft het zandsteengebergte op de grens met Tsjechië zijn grillige vormen gegeven. De diepe, vochtige rotsspleten en rotsrichels hebben vanwege hun microklimaat een bijzondere flora. Het moeilijk toegankelijke rotslandschap is een ideaal leefgebied voor onder andere de oehoe, visotter, slechtvalk en dwergooruil.

In dit paradijs voor de wandelaar en natuurliefhebber hebben we een afwisselende reis uitgezet. Regelmatig maak je daarbij gebruik van het perfecte netwerk van trein, tram, bus en voetveertjes. Met behulp van veel goed onderhouden trappenpaden maak je spectaculaire en afwisselende wandelingen naar de markante rotspilaren van de Bastei, de tafelbergen Lilienstein en Pfaffenstein en de Schrammsteine. Maar er zijn ook rustige etappes, door akkerland en vriendelijke dorpjes, waar je kunt neerstrijken voor Kaffee und Kuchen.

De wandelweek eindigt in Dresden. Deze fraaie barokstad aan de Elbe werd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog platgebombardeerd, maar is inmiddels grotendeels herbouwd en omgetoverd tot een ruime, ontspannen stad. Na een bezoek aan de Frauenkirche, het Zwinger en de stijlvolle Königsstrasse met zijn leuke binnenplaatsen, sluit je deze heerlijke reis af op een terras onder de platanen.

Dag 1

Aankomst in het kleine plaatsje Königstein aan de Elbe. Königstein is een beetje beroemd vanwege de gelijknamige vesting boven het plaatsje. Boven op een tafelberg is in de middeleeuwen een onneembare burcht gebouwd. Binnen de muren bevindt zich een compleet dorp, met kerk, bakkerij, ziekenhuisje, smederij, en dergelijke. Vanaf de kantelen heb je vrij zicht over de Elbe en de verre omtrek. Als je op tijd arriveert, kun je nog naar boven lopen om de vesting bezoeken.

Wandeling heen en terug naar de vesting: 3,5 km, 200 m stijgen en dalen, 1,5 uur lopen. In de vesting breng je met gemak een uur door, en loopt daarbij nog een flinke afstand.

Overnachting in

Königstein

Dag 2

Je kennismaking met de Sächsische Schweiz begint met een wandeling naar twee van de meest bijzondere rotsformaties van het Elbsandsteingebied.

Allereerst beklim je de 415 meter hoge Lilienstein. Vanaf deze berg, die door de eroderende werking van de Elbe volledig los van het Elbsandsteingebirge is komen te liggen, heb je een schitterend uitzicht. Aan de andere zijde daal je door bos en weiden af naar de oever van de Elbe en het dorp Rathen. Dit dorp ligt onder aan de Bastei, de beroemdste klif van de streek. Honderden traptreden voeren je door de zeer nauwe Schwedenlöcher tot boven op het natuurlijke ’rotsbastion’. Een fraaie brug verbindt de rotspilaren van het Bastei-aussicht met het plateau. Een bijzondere plek met imposant uitzicht, waar je dan ook niet alleen zult zijn.

Over een breed bospad daal je ontspannen af naar het leuke marktplein van Stadt Wehlen. Na een bezoek aan een van de terrasjes steek je met het voetveer de Elbe over en stapt aan de overkant op de trein terug naar Königstein.

Wandeling: 14 km, 450 m stijgen en 500 m dalen, 5,5 uur lopen.

Overnachting in

Königstein

Dag 3

Als je de Festung Königstein nog niet hebt bezocht, is vanochtend je laatste kans.

De wandeling naar Krippen begint met een geleidelijke klim naar de opvallende Pfaffenstein. Deze tafelberg kent bijzondere rotsformaties, waarvan de rotsnaald Barbarine als het handelsmerk van de Sächsische Schweiz wordt gezien. Bovenop staat een sfeervolle Gaststätte met een klein museum over de geschiedenis van deze rots, die in de prehistorie al bewoond was. De beklimming van de Pfaffenstein is spectaculair (‘door het oog van de naald’), de afdaling eenvoudig.

Na een stukje afwisselend berken-beukenbos, loop je door akkerland, met zicht op de Papststein en Schrammsteine, naar het vriendelijke Papstdorf. Door een bebost, donker en smal beekdal daal je af naar de Elbe. Je steekt met een pontje over naar Bad Schandau of loopt naar het dorp Krippen, aan de oever van de Elbe.

Wandeling: 13,5 km, 300 m stijgen en dalen, 5,5 uur lopen.

In Bad Schandau (vanaf Krippen per voetveer) zijn wat winkelstraatjes, een uitgebreide VVV en een Nationalparkhaus, met veel informatie over de omgeving.

Overnachting in

Bad Schandau of Krippen

Dag 4

Vanaf Bad Schandau (vanaf Krippen met het voetveer) neem je het historische trammetje door het prachtige Kirnitzschtal naar de Lichtenhainer Wasserfall. Daar begint het brede pad naar de Kuhstall, een enorme rotsboog, waaronder, volgens de legende, in tijden van gevaar het vee werd gestald.

Na een vlakke bosetappe begint de pittige klim naar de Oberer Affenstein Weg, een panoramisch pad langs de beboste rotswand. Bij de imposante Frienstein begint de Schrammsteinweg. Dit pad slingert zich met veel trappen, op- en afstapjes en uitzichtpunten tussen de rotstorens omhoog tot boven op de Schrammsteine, met een uitzicht dat alle inspanningen goedmaakt. Je daalt af naar de Elbe en Bad Schandau. Voor Krippen neem je weer het voetveer.

Wandeling: 12,5 km, 300 m stijgen en 400 m dalen, 6 uur lopen.

Bij slecht weer kun je de Flössersteig van de Lichtenhainer Wasserfall naar Bad Schandau volgen. Dit pad volgt de Kirnitzsch, een riviertje dat vroeger werd gebruikt om boomstammen naar de Elbe te laten drijven. De mannen die dit deden, heetten ‘Flösser’.

Overnachting in

Bad Schandau of Krippen

Dag 5

Na de klauterdag van gisteren is de wandeling van vandaag, ondanks de forse klim, ontspannen te noemen.

Je begint met een 5 kilometer lange treinrit naar het laatste station vóór de Tsjechische grens en neemt hier het voetveer naar Schmilka, aan de overkant van de Elbe. Door het bos klim je naar de Grosse Winterberg, een vrij lange, maar eenvoudige stijging, grotendeels via de Malerweg. De klassieke Gaststätte op de top wordt stukje bij beetje gerestaureerd en heeft een mooie uitkijktoren. Ernaast staat een klein informatiecentrum van het Nationaal Park..

Na het weidse Goldsteinaussicht daal je af naar het sfeervolle Zeughaus, met wenkend terras. Na een stuk door het intens groene Kirnitzschtal bereik je je nieuwe onderkomen in of nabij Hinterhermsdorf, een vriendelijk dorp tegen de Tsjechische grens.

Wandeling: 12,5 km, 500 m stijgen en 350 m dalen, 5 uur lopen.

In plaats van de trein te nemen, kun je ook over het fietspad langs de Elbe naar Schmilka lopen.

Overnachting in

(nabij) Hinterhermsdorf

Dag 6

Vanuit het hotel loop je door bos en weiland naar de nauwe Kirnitzschklamm, dit kan al dan niet via de Weifberg. Vanaf de uitkijktoren op de top kun je bij helder weer tot aan Dresden kijken. Je loopt een groot deel van de dag langs de Tsjechische grens; in dit grensgebied heerst diepe rust. Op de grensstenen is de recente geschiedenis af te lezen. Aan de Tsjechische zijde zijn de letters CS (van Tsjechoslowakije) overgeschilderd met de C van Tsjechië; aan de andere kant is DDR vervangen door een D.

In de kloof van de Kirnitsch ligt, half onder de rotsen gebouwd, een leuke Gaststätte (met heerlijke Torte, Montag=Ruhetag). Hier kun je eventueel een boottochtje maken, alvorens door te lopen langs het water, waar nog visotters leven. Via wat trappen en tunneltjes laat je de rivier achter je en beklimt het 435 meter hoge uitzichtpunt Königsplatz. Door Hinterhermsdorf, bekend om zijn houten huizen in de lokale Umgebinde-stijl, keer je terug naar het hotel.

Wandeling: tussen ca. 14 en maximaal 19,5 km, 300 m stijgen en dalen, 5-7 uur lopen (wandeling kan eenvoudig worden ingekort).

Overnachting in

(nabij) Hinterhermsdorf

Dag 7

Met bus en trein reis je in ongeveer twee uur naar Dresden. Je stalt de bagage in het hotel en hebt de rest van de dag om deze fraaie stad te bezichtigen.

Deze barokstad met zijn flaneerboulevard, wordt ook wel ‘Florence aan de Elbe’ genoemd. Dresden is in de Tweede Wereldoorlog volledig platgebombardeerd, maar is inmiddels als een feniks uit de as herrezen. Alleen de Frauenkirche scheen het inferno te hebben overleefd, maar twee dagen na de grote brand stortte de kerk alsnog in. De puinhopen hebben tientallen jaren aan het drama herinnerd, maar nu is de kerk in oude luister hersteld.

Liefhebbers van barok kunnen zich vergapen aan de Opera van Semper en het Zwinger. In de Neustadt, aan de overzijde van de Elbe, ligt het Japanse paleis met zijn park. Verder vind je hier mooi gerestaureerde lanen, zoals de Königstrasse, met een wirwar van binnenplaatsen, vol winkeltjes en galeries. Ook vind je hier vele eethuisjes en restaurants, waar je ’s avonds terecht kunt.

Voor degenen die liever eerst nog een wandeling maken alvorens naar Dresden te gaan, is er een korte rondwandeling door de natuur rond Hinterhermsdorf beschreven. Wandeling: maximaal 11 km, 200 m stijgen en dalen, 3,5 uur.

Overnachting in

Dresden

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U overnacht in twee kleine en mooi gelegen 'Gaststätten' en een hotel op kamers met douche en wc. In Königstein is dit een kleine Gasthof aan de Elbe of in het centrum van het dorp. In Bad Schandau of Krippen aan de Elbe overnacht u in een wat groter en comfortabeler hotel met meer comfort. In Hinterhermsdorf slaapt u in een gemoedelijk, eenvoudig wandelhotel, heerlijk rustig gelegen tussen de weilanden in een stil dal. In Dresden ligt het rustig gelegen stadshotel in of vlakbij het centrum.

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wilt u twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kunt u dat melden en dan kijken we wat mogelijk is.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een uitgebreid Duits ontbijtbuffet voor u klaar. Een stevige avondmaaltijd is inbegrepen in Hinterhermsdorf. In Königstein, Krippen/ Bad Schandau en Dresden kunt u zelf een plek zoeken voor het diner. Een lunchpakket koopt u onderweg in de dorpjes of u luncht onderweg in een Gaststätte.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 2 diners in Hinterhermsdorf
 • bagagevervoer dag 3 en 5
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • transfers (pontjes, tram, bus, trein: via Gästekarte)
 • eventuele entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (€ 3,- p.p. per dag); hiervoor krijg je een Gästekarte voor o.a. gratis openbaar vervoer.

Over de activiteiten

De Sächsische Schweiz wordt doorkruist door een dicht netwerk van zeer goed gemarkeerde en onderhouden wandelpaden. Op steilere stukken tussen de rotsmassieven zijn voorzieningen als trappen, armleuningen en soms ladders aangebracht. Gevaarlijk is het nergens, maar als u veel last van hoogtevrees hebt, voelt u zich waarschijnlijk minder op uw gemak.
Per dag zijn er meerdere klimmen en afdalingen, waarvan sommige steil (trappen); daarom zijn de dagafstanden beperkt gehouden. U hebt dan genoeg tijd om van de omgeving te genieten. Na een pittige klim of afdaling (via trappen) volgt meestal een min of meer vlak stuk in de route, waar u ontspannen kunt wandelen. Een goede wandelconditie en enige Trittsicherheit zijn desondanks gewenst.
Overigens zijn veel trappen te vermijden door om de tafelbergen heen te lopen, in plaats van eroverheen. Dit is in de routebeschrijving steeds aangegeven, ook omdat bij slecht weer de beklimming hiervan vaak wordt afgeraden. Alleen dag 4 is hoe dan ook een trappendag. Het enige alternatief is hier een compleet andere wandeling, door het dal.
Bij regenachtig weer worden de paden en trappen gelukkig nauwelijks glad, doordat er overal ruw zand ligt (van de verweerde zandsteenrotsen). Wandelstokken zijn van de ene kant handig, bij sommige steile trappen echter zeer onhandig. U dient ze dan op de rugzak te binden.

Geschikt voor kinderen

Het landschap en de klauterrotsen van de streek, net als de leuke oude stad Dresden maken deze reis zeker interessant voor gezinnen met wat oudere kinderen vanaf een jaar of 10. De wandelingen zijn uitdagend en afwisselend, maar nooit te lang.

De onderkomens hebben geen meerpersoonskamers, dus kinderen verblijven gewoon op tweepersoonskamers.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Met behulp van het goede openbaar vervoer kunt u nog verscheidene leuke wandelingen maken.
Vanuit Krippen is een Caspar David Friedrich wandelroute uitgezet. Voor liefhebbers van landschapschilderijen is deze zeer de moeite waard en een goede reden hier een extra dag te plannen. De wandeling is ca. 14 km lang en niet door SNP beschreven. Meer informatie over deze wandeling en een GPS-track vindt u op https://www.wandern-saechsische-schweiz.de/wordpress/wanderungen/caspar-david-friedrich-weg/
Een extra dag na afloop van het arrangement in Dresden is zeer de moeite waard. De stad heeft genoeg te bieden.

Extra's

Verlengingshotels

myer's-hotel-berlin---aussenansicht3a.jpg

Myer's Hotel (Berlijn)

Hotel Myers in Berlijn ligt in een rustige straat middenin de trendy en groene wijk Prenzlauer Berg, in het voormalige Oost-Berlijn, op ca 10 minuten lopen van Alexanderplatz. Het hotel is gesitueerd in een klassiek Berlijns huis dat dateert uit 1873. Het hotel beschikt over goede kamers. Er is een ontbijtruimte met uitstekend ontbijtbuffet, een kleine stadstuin, een conferentieruimte en een sauna. Het hotel kan ook  huurfietsen regelen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht-Königstein is ca. 750 km. U kunt parkeren bij de eerste accommodatie (eventueel tegen een kleine vergoeding) en de auto daar op dag 7 (met de bus) ophalen om naar Dresden te rijden. Hier kunt u alleen betaald parkeren (ca. € 5 per dag).

Trein informatie

Vanuit Bad Schandau ben je in 5 minuten met de S-Bahn in Königstein. Op de voorlaatste dag reis je per trein van Bad Schandau naar Dresden en de laatste dag vanaf Dresden naar huis.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Bad Schandau   09:10 - 19:35 1
Dresden Hbf– Amsterdam CS 11:19 - 21:00    1

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

Kinderen t/m 14 jaar reizen in Duitsland gratis, zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Om een treinreis te kunnen boeken via SNP is het downloaden van de NS International App op je mobiele telefoon een voorwaarde. SNP geeft alleen mobiele treintickets uit, die via deze App beschikbaar zijn. Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over deze App en reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eul
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

U kunt dit arrangement starten van 1 april t/m 31 oktober. Als u dit arrangement op zondag begint, is er meer kans dat de hotels plaats voor u hebben. Bovendien vallen de eerste (veelbelopen) wandelingen dan in het rustigste deel van de week. Zowel het voorjaar, met frisgroene beukenblaadjes, als het najaar, met overweldigende kleurenpracht, is mooi om te wandelen. Maar de zomer, met grote kans op stabiel weer, is uiteraard ook prima.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

In Duistland kan lang niet in alle winkels/restaurants met een bankpas of creditcard betaald worden. Neem dus genoeg contant geld mee.

Vanwege de steile ladders en trappen tijdens de wandelingen op een aantal dagen, is het helaas niet mogelijk om uw hond mee te nemen op reis.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.
Hou er rekening mee dat horeca onderweg gesloten kan zijn en zorg voor voldoende proviand en drinken. 

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

In Duitsland gelden een aantal afwijkende regels, met name voor het testbeleid. Tevens zijn er afwijkende regels per deelstaat; oriënteer je dus goed voor je op reis gaat. Een handig overzicht, met links naar de diverse deelstaten, vind je bijvoorbeeld op de website van het Duitslandinstituut.
Een andere handige website met informatie over het toerisme en covid-19 regels vind je hier.

Schade door noodweer 2021
Als gevolg van noodweer is er in het gebied aan diverse wegen en paden schade ontstaan. De opruimwerkzaamheden zijn in volle gang, maar er zijn helaas enkele beperkingen:

 1. Er zijn een aantal wandelpaden al dan niet tijdelijk gestremd, maar met wat aanpassingen zijn de SNP wandelingen mogelijk. Ter plekke zijn omleidingen zoveel mogelijk aangegeven en men is bezig met herstelwerkzaamheden. Omdat we niet altijd de hoofdroutes volgen kan het echter zo zijn dat pas ter plekke duidelijk is hoe je kunt lopen. Momenteel bekende problemen zijn bij de Lichtenhainer waterval, nabij de Kirnitschklamm en de Königsplatz op de rondwandeling Hinterhermsdorf en bij de Frienstein. 

Meer informatie over de aktuele toestand van de wandelpaden vind je HIER

Schade door de bastkever
Naast de schade door de regenval is er ook schade aan de bossen door de bastkever. Veel naaldbomen sterven af en ook deze stukken bos worden geruimd, met tijdelijke en wisselende omleidingen tot gevolg. Met name dag 4 en 5 krijg je hier mogelijk mee te maken. Check bovenstaande link en check met name Malerweg etappe 5 tussen Schmilka en Neumannmühle (NB de SNP route volgt niet helemaal de Malerweg én loopt in tegengestelde richting!).
Een overzicht van de schade en toegankelijkheid in de bossen vind je HIER.

Voor voor een verblijf in Duitsland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig. Daarnaast moet u aantoonbaar over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf en over documenten voor een volgende bestemming beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Duitsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Umweltplakkete
In een aantal Duitse binnensteden zijn alleen 'schone' auto's toegestaan. Hiervoor dient u een 'Umweltplakkete' (Milieuvignet) te hebben. Kijk bijvoorbeeld op de ANWB website (onder Vakantie / Duitsland) of dit voor uw reis van toepassing is en naar de voorwaarden - in veel Duitse steden kunt u zonder Umweltplattete het centrum niet in. Wij raden u aan het milieuvignet, indien nodig, van te voren in Nederland of België aan te schaffen. Dit kan via de website van de ANWB of VAB.

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse en Belgische rij- en kentekenbewijs wordt in Duitsland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

kliffen-sachsische-schweiz.jpg

Duitsland - Sächsische Schweiz

Adembenemende uitzichten vanaf de Malerweg

Wandelvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 701 klanten