Moselsteig Duitsland

Duitsland - Moselsteig, 6 dagen Over de Moselsteig door het Moezeldal

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels

Een zeer afwisselende wandelvakantie, langs de Moezel en over de wandelroute ‘Moselsteig’, van het wijndorp Perl naar het Romeinse Trier, de oudste stad van Duitsland. Wandelen langs welvarende wijndorpen, enkele bijzondere orchideeën-graslanden, boven over het plateau langs het Moezeldal met afwisselend akkers, weilanden en bos, de steilste wijnhellingen van Europa en een stadswandeling door Trier. Overnachten in vriendelijke (familie)hotels.

Uniek aan deze reis

 • Door wijngaarden met uitzicht op de Moezel
 • Kalkgraslanden met orchideeën
 • Proeverij van Moezelwijnen
 • Rustigste en afwisselendste traject Moselsteig
 • Sporen van Romeinen en Unesco-werelderfgoed Trier
 • GPS-tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Duitsland - Moselsteig

Wijnen, Romeinen en orchideeën... Je wandelt over bos- en veldwegen via de ‘Moselsteig’, van Perl, langs wijngaarden en door welvarende wijndorpen, naar Trier. Elke wandeldag kom je in het Moezeldal de sporen van de Romeinen tegen. Ze brachten wijnstokken mee, woonden er in luxe villa’s en boerderijen en bouwden er steden.

De Moezel heeft zich ingesneden in een plateau dat hier uit kalkgesteenten bestaat. In enkele beschermde natuurgebieden loop je door bloemenrijke kalkgraslanden waar het wemelt van de vlinders en andere insecten. Vooral in mei en juni bloeien hier orchideeën.

De wandelreis eindigt in Trier, de oudste stad van Duitsland, met Romeinse gebouwen, middeleeuwse kerken en musea. Deze afwisseling en de prettige sfeer in de stad nodigen uit tot een verblijf van meer dan één dag.

Dag 1

Aankomst in Perl, een dorp aan de Moezel waar Duitsland, Frankrijk en Luxemburg aan elkaar grenzen. Perl is een ‘Winzergemeinde’, een wijngemeente, in het Saarland. In de directe omgeving zijn overal wijngaarden. Op de plek van het voormalige klooster/palais in het dorpscentrum vind je nu de ‘Barokgarten’ Park von Nell (1733), de St. Gervasius- en Protasiuskirche en de St. Quirinuskapel.

Aan de overkant van de Moezel ligt het Luxemburgse dorp Schengen, bekend van het Europese Verdrag over vrij verkeer van goederen en mensen.

Overnachting in

Perl

Dag 2

Vandaag kun je kiezen tussen een lange etappe naar Palzem of een wat kortere naar Nennig. Je wandelt langs de ‘Moselsteig’, een 365 kilometer lange wandelroute van Perl naar Koblenz, met hoogtepunten in natuur, landschap en cultuur. In Palzem is na aankomst gelegenheid voor een wijnproeverij.

Vanaf het Dreiländereck bij Perl heb je bij helder weer vanaf de ‘Panoramaweg’ een prachtig uitzicht over Frankrijk, Luxemburg en Duitsland, het Moezeldal en de wijngaarden op de dalhellingen. In het natuurgebied Hammelsberg kom je langs bloemenrijk kalkgrasland met orchideeën in het voorjaar. Je loopt op het uitgestrekte, glooiende plateau van Saargau door bossen en tussen landerijen met fruitbomen, door stille dorpjes en de wijngaarden rondom Palzem. Dit is de zuidelijkste ‘Winzergemeinde’ van Rijnland-Pfalz en ligt op de rand van het plateau en het Moezeldal.

Onderweg kun je besluiten naar het dorp Nennig te wandelen voor een terras of voor een bezoek aan een prachtig herstelde mozaïekvloer van een Romeinse villa. Vanuit Nennig neem je de trein naar Palzem.

Wandeling Perl-Palzem: 25 km,  390 m stijgen en 450 m dalen. Wandelduur: ongeveer 7,5 uur.

Wandeling Perl-Nennig: 20 km, 340 m stijgen en 400 m dalen. Wandelduur: ongeveer 6 uur.

Overnachting in

Palzem

Dag 3

Vanuit Palzem wandel je via de Moselsteig, op het plateau over veld- en boswegen tussen de wijngaarden en fruitboomgaarden, door eiken-beukenbos en hooi- en weilanden. Langs de wandelroute staan regelmatig kapellen en kruisbeelden.

Door de landschappelijk fraaie vallei van de Helftersbach loop je naar Helfant, het dorp met de markante Dom. Bij Wincheringen volg je opnieuw tussen wijngaarden de rand van het Moezeldal. Bij de St. Martinskapelle bij Rehlingen bereik je het hoogste punt, met schitterende uitzichten op de rivier en het tegenover liggende Luxemburg. Vervolgens daal je af, onderlangs de Kölliger Fels door een ‘oerwoudachtig’ bos naar het welvarende Nittel, de grootste ‘Winzergemeinde’ aan de Boven-Moezel, met zo’n 25 Weingütern, wijndomeinen.

Wandeling: 16 km, 310 m stijgen en 310 m dalen. Wandelduur: ongeveer 5 uur.

Overnachting in

Nittel

Dag 4

Vanuit Nittel wandel je via de Moselsteig tussen uitgestrekte wijngaarden omhoog naar de Nitteler Fels, een paar honderd miljoen jaar oude, steile kalkklif. Van bovenaf heb je schitterende uitzichten op Nittel, Luxemburgse dorpen en wijngaardgebieden, de knik in het Moezeldal en de rivier. Op het plateau wandel je over veld- en boswegen naar het kleine wijndorp Fellerich, waarna je afdaalt door het dicht beboste dal van de Albach.

Je klimt het dal uit en staat ineens voor het bloemrijke ‘Orchideenparadies’ in het Naturschutzgebied Perfeist. In het voorjaar bloeien hier zo’n twintig verschillende, zeldzaam geworden orchideeën en door het jaar heen ook andere beschermde plantensoorten, zoals gentianen en herfststijloos. Bloeiende planten trekken op hun beurt veel vlinders en andere insecten aan. Vanaf de Löschemer Kapelle volgt dan de afdaling langs kruiswegstaties naar het dorp Wasserliesch. Hier neem je de trein naar Trier.

Wandeling: 20,5 km, 420 m stijgen en 450 dalen. Wandelduur: ongeveer 6,5 uur.

Overnachting in

Trier

Dag 5

Vandaag kun je kiezen tussen een korte, spectaculaire wandeling of een stadswandeling door Trier, de oudste stad van Duitsland, langs alle Romeinse, middeleeuwse en hedendaagse ‘highlights’ van deze levendige stad.

Na een treinreis van ongeveer een uur door delen van het Moezeldal, begint de wandeling met een fikse klim vanuit Neef. Je wandelt daarna hoog boven het Moezeldal, met schitterende uitzichten op de rivier. Ook kijk je uit op de landtong Stuben, beplant met wijngaarden rond een karakteristieke kloosterruïne, waar de Moezel met een fraaie lus omheen stroomt. Onderweg heb je volop gelegenheid rustig te genieten van het landschap. Je komt langs een Romeins tempeltje en ziet onderaan tegen de zuidhelling de steilste wijngaarden van Europa. Tot slot maak je een steile afdaling door een haast mediterrane vegetatie, naar Ediger-Eller. Hier neem je de trein en in ongeveer een uur reis je terug naar Trier.

Wandeling Neef-Ediger-Eller: 8 km, 380 m stijgen en dalen. Wandelduur: ongeveer 3,5 uur.

Stadswandeling Trier: 11 km. Wandelduur: ongeveer 5 uur.

Overnachting in

Trier

Dag 6

Na het ontbijt eindigt het arrangement. Als je gisteren de wandeling bij Neef hebt gedaan, is vandaag de gelegenheid om de stadswandeling in Trier te maken en te genieten van de cultuur en de terrasjes in deze levendige stad met haar rijke historie. Natuurlijk kun je ook besluiten hiervoor echt een hele dag te nemen en een extra overnachting bij te boeken.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in comfortabele, kwalitatief prima dorpshotels en wijnlandgoederen op 2-persoonskamers met goede bedden en moderne badkamers. In Trier verblijf je in een 3* stadshotel in of vlakbij het centrum. In de hotels boeken we de standaard kamer. Mocht die niet beschikbaar meer zijn, dan krijgt je (tegen een kleine toeslag) een comfortkamer.

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wil je twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kun je dat melden en dan kijken we wat mogelijk is.

Over de maaltijden

Ontbijt wordt verzorgd door de hotels, maar je kunt er soms ook de avondmaaltijd gebruiken. In Perl, Nittel en Trier zijn andere eetgelegenheden; in Palzem vrijwel niet. De accommodaties kunnen je tips geven. Lunchinkopen doen kan alleen in Perl en Trier. In Nittel heeft de bakker een beperkt assortiment aan andere levensmiddelen. Onderweg zijn er geen supermarkten of levensmiddelenwinkels. Je kunt lunchpakketten ook in de accommodaties bestellen en ter plaatse afrekenen.

Inbegrepen

 • 5 overnachtingen
 • 5 ontbijten
 • wijnproeverij
 • bagagevervoer op dag 2, 3 en 4
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • transfers per trein of taxi
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • Toeristenbelasting (Kurtax)

Over de activiteiten

Je wandelt over het zacht glooiende plateau bovenlangs de Moezel en stijgt vanuit of daalt af over de dalhelling naar de wijndorpen langs de rivier. 

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement in Perl en Trier extra (rust)dagen boeken. In de andere twee overnachtingsplaatsen is dit helaas niet mogelijk.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Perl is ca. 410 km. Je kunt je auto het beste bij het eerste overnachtingsadres parkeren (gratis en veilig), maar waar dat niet mogelijk is zal de accommodatie je graag informeren over de beste en dichtstbij gelegen parkeermogelijkheid. Op de dag van vertrek kun je per trein terug van Trier naar Perl reizen. Je kunt je auto ook betaald parkeren in Trier, maar dat is relatief duur.

Trein informatie

Langs de Moselsteig is alles zeer eenvoudig per trein bereikbaar, doordat de spoorweg het dal volgt. Startpunt Perl en eindpunt Trier liggen aan dezelfde spoorlijn. De accommodaties zijn op loopafstand van de stations. Bij aankomst in Perl kun je door het hotel worden opgehaald.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Perl    08:08 - 15:40 2
Trier – Amsterdam CS 15:35 - 21:58    1

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor informatie over reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Je kunt dit arrangement starten van begin april tot half oktober. Reserveer tijdig indien je dit arrangement in een weekend wilt boeken; ook Trier is dan extra druk. In het voorjaar kun je genieten van bloesems in de fruitbomen, bloemrijke graslanden met op enkele plaatsen orchideeën en (zolang de bomen nog niet vol in blad zijn) extra veel uitzicht. De zomer is mooi met groene hellingen en wuivend graan op de akkers. In de herfst zijn er schitterende kleuren, rijp fruit en wijnfeesten.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Een hond mag mee op reis, maar alleen indien doorgegeven bij reservering! Indien je met je hond op reis gaat kun je bij het LICG (www.licg.nl) zien wat de voorwaarden voor het reizen met een hond in een bepaald land zijn. Soms is bijv. een muilkorf in het openbaar vervoer verplicht of een bepaalde inenting. 

Voor een hond betaal je ter plekke tussen de € 5,- en € 10,- per dag, per accommodatie verschillend. Je dient bij boeking aan te geven als je je hond mee wilt nemen.

Ga je binnenkort op reis naar Duitsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/duitsland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Duitsland - Moselsteig

Over de Moselsteig door het Moezeldal

Wandelvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.